TV2Nettavisen

Skattetruslene

31.07.2006 @ 08:12
De rødgrønne vil gjøre alvor av sine trusler om å øke personskattene til 2004-nivået. Begrunnelsen er syltynn, og det er mer snakk om stahet enn økonomisk styring.

47380-114

Er det en ting den norske staten ikke trenger, så er det mer penger. Siden de rødgrønne for første gang luftet trusselen, har oljemilliardene strømmet inn i statskassen. Argumentasjonen om at mer skatt må til for å finansiere offentlige tjenester henger ikke på greip.

Så hvorfor er finansminister Kristin Halvorsen og statsminister Jens Stoltenberg da så besatt av denne ideen?

Ifølge NTB vil Kristin Halvorsen nå ta hele skattejafset i 2007. Det betyr to milliarder kroner i økt regning til skattebetalerne. (Les NA24s dekning her)

Den eneste forklaringen jeg kan finne er at de lider av samme vrangforestillinger som senterpartiets Per Olaf Lundteigen. Hans økonomiske politikk kan enkelt oppsummeres som "oss selv nok". I Lundteigens verdensbilde er Norge en isolert øy som bør lage vaskemaskiner og mopeder selv - en slags moderne variant av naturalhusholdningen.

I et slikt verdensbilde har vi bare en viss mengde arbeidskraft. Og skal vi bygge flere veier og sykehus, så må vi bygge færre hytter og privatboliger.

Skattetruslene må forstås på samme vis: For å ha et nøytralt press i norsk økonomi, må økt satsing på offentlig sektor øyeblikket besvares med tilsvarende nedkjøling av privat kjøpekraft.

Feilkoblingen er at man glemmer at Norge er en øy i et hav av land med dårlig økonomisk vekst og høy arbeidsløshet. Vi har allerede en flom av polske håndtverkere og baltiske sykepleiere, og vi importerer billige produkter fra Kina (i prinsippet også en import av arbeidskraft).

Det som er godt for LOs medlemmer er ikke nødvendigvis solidarisk med arbeidstakere i andre land.

Økt arbeidsinnvandring er et mye bedre tiltak enn å fjerne rentefradrag på gamle lån hvis man virkelig ønsker å dempe presset i boligmarkedet. 

 

Tenk strre, Navarsete!

07.07.2006 @ 12:46
Norge skal bygge en av verdens lengste hengebroer i en av verdens vakreste fjorder, men Vegvesenet vil tegne brua selv. Det bør samferdselsminister Liv Signe Navarsete stoppe.

47380-113

Med sine 1.380 meter blir den nye Hardangerbrua lengre enn selveste Golden Gate i San Francisco. Samtidig blir beliggenheten spektakulær.

Her er en artikkel om prosjektet.

Alt ligger med andre ord til rette for å lage en arkitektonisk perle som kan fungere som turistmål i mange tiår fremover.

Nyheten om at Stortinget vil bruke to milliarder kroner på gigantprosjektet ble da også mottatt med jubel hos dyktige arkitekter både i Norge og utlandet. "Alle" tok for gitt at Norge nå ville bruke muligheten til å lage en arkitektkonkurranse for å skape en bru med løft over.

Det vil si, alle så nær som vegdirektør Olav Søfteland. Statens Vegvesen ønsker nemlig å bruke interne krefter på Hardangerbrua for å styrke etatens egenkompetanse. Oversatt til folkelig norsk ser man altså prosjektet som en interessant utviklingsoppgave.

Det vil være en skandale hvis Norge misbruker denne muligheten til å skape et monument.

(For de som lurer på hvordan dette kan bli hvis Statens Vegvesens ingeniører får prøve og feile, så er det bare å ha øynene åpne når man kjører bil i ferie-Norge).

Jeg er hjertens enig med Norske Arkitekters Landsforbund (NAL) og Rådgivende Ingeniørers forening (RIF) som forsøker å få Statens Vegvesen til å snu (les brevet deres her).

-  Vi er redd for at den modell Vegvesenet  til nå har valgt vil kunne skusle bort muligheten til å få realisert en bro med de særlig høye kvaliteter som dette prosjektet fortjener, skriver foreningene.

Hvis Statens Vegvesen holder på sitt, er det bare en ting å gjøre for den rødgrønne regjeringen og samferdselsminister Liv Signe Navarsete:  Stopp galskapet og benytt sjansen til å bygge et nasjonalt monument vi kan være stolte av - ikke en ny, grå og trist vegvesen-bru!
Kan Dagbladet telle?

06.07.2006 @ 18:42
Dagbladet, som før var alltid foran, er nå ikke bare etterpåklok - noen ganger er avisen bare etterpå.

I dagens minileder tar avisen opp NA24s artikkel om at konsernledelsen i Norske Skog bare har åtte menn og ingen kvinner.

- Konsernledelsen består av åtte menn og ingen kvinner, raljerer NA24, som har ti menn og ingen kvinner i sitt ekspertpanel, skriver Dagbladet, og legger til: Ser ikke NA24 bjelken i eget øye?

Det er grunn til å spørre hvem som har en bjelke i øyet.

Sist jeg leste NA24 talte jeg følgende i ekspertpanelet:

47380-112

Erna Solberg (link til bloggen her)
Kristin Moe (link til bloggen her)
Elisabeth Holvik (link til bloggen her)
Ingebjørg Vamråk (link til bloggen her)
Marianne Aasen Agdestein (link til bloggen her)

Hvis Dagbladets lederskribenter ikke kan regne, så kan de kanskje beklage?

hits