TV2Nettavisen

Blind nasjonalisme

29.06.2006 @ 08:51
Orkla selger avisene sine for syv milliarder kroner. Det er ingen tragedie, men neste journalist som intervjuer Stein Erik Hagen om betydningen av nasjonalt eierskap bør få igjen studielånet fra Journalisthøyskolen.

47380-110

Hvis David Montgomery var bekymret over kvaliteten og ensrettetheten i norske media fra før, så får han sine bekymringer bekreftet i dag. Nesten alle norske aviser flommer over av ledere og kommentarer som er skeptisk til salget. og kjøperen.

Her er noen nyanserte eksempler (Dagbladets Andreas Wiese og Aftenpostens leder) og ett unntak (trykk her).

Og her er et knippe kommentarer klippet fra pressen.

Trond Giske: ....hadde ønsket en norsk løsning.
Erna Solberg: ...det er stor avstand fra norske lokalaviser til London.
Erling Omvik, Fredrikstad Blad:....Jeg er ganske deprimert.
Joar Grindheim, Haugesunds Avis: ....Det verst tenkelige utfall.
Per Kåre Tveeikrem, Romsdal Budstikke: ...Det er ingen grense for Stein Erik Hagens appetitt på milliarder.

Den kompakte enigheten er forbløffende. Særlig tatt i betraktning hvor aggressivt norske mediekonsern har kjøpt opp aviser og mediebedrifter i utlandet. Det er altså et gode at nordmenn kjøper i utlandet, men en nasjonal tragedie at norske medier får utenlandske eiere?

Nøkternt sett betaler Montgomerys Mecom mest og får med det kontrollen over 31 lokale aviser over hele landet. Neste skritt blir at danske Egmont får overta resten av ukebladgiganten Hjemmet Mortensen. Fra får eier den danske konkurrenten Aller den andre store ukebladaktøren her i landet. De neste konkurrentene er svenske Bonnier og franske Hachette.

Utlendinger eier altså både Se og Hør og konkurrenten Her og Nå, som de eier KK, Henne, Elle og Det Nye. Få andre nisjer har hatt større satsinger her hjemme enn nettopp ukebladene. Er det noen som mener at utlendinger har vært en tragedie her?

Jeg vet ikke hva David Montgomery vil med Orkla Media, men han legger neppe syv milliarder kroner på bordet for å ødelegge konsernet. Han er en erfaren pressemann og Mecom eier i dag tyske og nederlandske aviser med et daglig opplag på 600.000 eksemplarer.

47380-111

Nå får Orkla Media en eier som ønsker å utøve eierskap, og det er vanskelig å se at det er verre enn et industrikonglomerat som har tvilt og vaklet seg frem til et salg. Orklas tillitsvalgte Kjetil Haanes kom til samme erkjennelse overfor VG i går kveld: - Mecom og David Montgomery er bedre eier enn Orkla-sjef Dag J. Opedal.

Det mest overraskende med hele salget er hvor prinsippløst mange har opptrådt:

- De ansatte støttet Stein Erik Hagen som ny Orkla-styreformann i en byttehandel hvor de trodde at Hagen ville hjelpe dem til å beholde Orkla Media som norsk.

- Hagen gjorde som han pleier; han sier en ting og gjør noe annet. Mannen som sterkt uttaler seg om norsk eierskap har nå solgt unna landets største dagligvarekjede og Orkla Media til utlandet.

- Politikerne har vedtatt eierbegrensninger, men kulturminister Trond Giske gikk rett ut på banen og sa at de ikke var ment bokstavelig hvis A-pressen ville kjøpe Orkla Media.

Takke oss til en ærlig kapitalist. 

Norske bker en lidelse

28.06.2006 @ 11:15
En av norsk offentlighethets skarpeste penner tilhører Mari Toft, alias Syphilia Morgenstierne. Nå leser hun gjennom halvparten av fjorårets bøker under vignetten "Syphilia leser og lider for deg".

47380-109

Bak en perfid penn finnes et alvorlig budskap: Er Forleggerforeningen et kameraderi? Er det derfor 95 prosent av romanene de utgir blir innkjøpt av den statlige innkjøpsordningen, mens halvparten av bøkene fra forlag som ikke er medlem ikke blir kjøpt inn?

(Her er Syphilia Morgenstiernes Sphlogg)

Svaret på spørsmålet dreier seg om en kamp om 90 millioner kroner, og Syphilia Morgenstierne er mektig irritert over at boken hun ga ut på forlaget Fritt og Vilt (Kim Isekis: En av de beste) ble vraket fordi den ifølge Vurderingsutvalget ikke holdt litterært mål.

(Dagbladet anmeldte boken under tittelen Forbløffende sterkt om Afrika - les anmeldelsen her)
Ifølge Morgenstierne måtte Fritt og vilt betale 8.000 kroner for at Kulturrådet i hele tatt skulle se på boken.

- Det andre sjokket var at de stappet pengene godt ned i lomma, flirte stygt og sa at boka vår dessverre ikke ”holdt mål litterært”, skriver Syphilia Morgenstierne.

Og dermed begynte hun sitt maratonprosjekt, nemlig å lese igjennom halvparten av de innkjøpte romanene fra i fjor - bøker som altså skal være bedre enn En av de beste.

- Hensikten er ikke å henge ut noen, verken forfattere eller forlag, men å undersøke hvilke litterære kvaliteter det er på bulken av de bøkene Kulturrådet kjøper inn fra medlemsforlag i Forleggerforeningen, skriver Syphilia Morgenstierne i sin blogg.

- Jeg har imidlertid bange anelser, og derfor gruer jeg meg litt, legger hun til.

Det bør også forlagene og forfatterne gjøre, for de første anmeldelsene er nådeløse:

Anders Bortne: Et bra band. Tiden. (Tiden eies av Gyldendal.): ....til kjedsommelighet alt, absolutt alt som fyller hodet til unge menn som vil starte band slik at de kan bli berømte og få damer. Dette strekker forfatteren ut over 384 ulidelige sider. (Les anmeldelsen her)

Gunstein Bakke: Den indre olding. Gyldendal 2005: ....boka tross et imponerende forsøk på å omfatte mye mer enn alt mellom himmel og jord, i beste fall etterlater en tom forvirring (Les mer her)

Frank O. Anthun: Fragmenter av tre liv. Oktober 2005. (Oktober eies av Aschehoug.): ...synes å ville gi trøst i hverdagen til alle som ikke strekker til, og går derfor ikke dypere enn en gjennomsnittlig ukebladføljetong (Les Syphilia Morgenstiernes mening her)

Dette tegner til å bli sommerens lesning i norske forlagskretser.

Norge mitt verste ferieland

27.06.2006 @ 08:56
Når regnet øser ned i Oslo, bekrefter feriestatistikken det vi alle ser: Nordmenn vender ryggen til fedrelandet når de skal på ferie.

47380-108

Vi ferierer som aldri før. I fjor brukte nordmenn over 40 milliarder kroner på ferier, viser nye tall fra Statistisk Sentralbyrå. Tre av fire nordmenn drar på ferie hvert år, og tallet har vært stabilt høyt de siste tretti årene.

Likevel har pengeforbruket eksplodert de siste årene. Fra 2004 til i fjor økte ferieforbruket med tre milliarder kroner, året før var veksten på fem milliarder.

Høy valutakurs, billige flyreiser og flukt fra dårlig vær er nok endel av årsakene til at mange vender Norge ryggen. Tallene viser at Spania er favorittmål, fulgt av Sverige og Danmark.

47380-106

For Norges Bank er det trolig en trøst at 31,7 milliarder kroner legges igjen i utlandet og dermed bidrar til å dempe presset i norsk økonomi. I så måte kan norske forbrukere feriere under spansk sol med god samvittighet. For hver krone de legger igjen i Spania synker faren for høy rente i Norge.

Det mest påfallende med statistikken er hvor høy og lik ferieaktiviteten er, nesten uansett inntekt, bosted og kjønn. Noen forskjeller er det, men de er små. Kvinner reiser mer enn menn, og de som tjener bra ferierer mest.

47380-107I Oslo og Akershus drar 86 prosent på ferie, i nabofylkene nordenfor ferierer de minst: Både hedmarkinger og opplendinger beviser sannheten i ordtaket om at det er det samme hvor de er i verden, bare de kan se Mjøsa.

Hemmelig nettverk

23.06.2006 @ 09:07
Fagforbundets leder Jan Davidsen styrer et skjult nettverk som skal presse den rødgrønne regjeringen til venstre. Det lukter samrøre og fraksjonsvirksomhet.

47380-105

Landets kanskje mektigste fagforeningsleder vet å skaffe seg makt. Under valgkampen ble han avslørt av NRKs glemte mikrofon da han drøftet mulig pengestøtte med Senterpartiets leder Åslaug Haga, nærmest i bytte for at de skulle ha felles front i en spesiell sak.

(Fagforbundet klagde NRK Brennpunkt inn for Pressens Faglige utvalg på grunn av det angivelig ulovlige opptaket - les klagen her)

Forholdet mellom fagbevegelsen og Ap er for øvrig en gjenganger i debatten om økonomisk samrøre.

(Høyresiden er sterkt kritisk - les et innlegg her .

Nå viser det seg at Davidsen fortsetter sitt spill.

Ifølge Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) styrer han "et lukket nettverk somhar til hensikt å presse den rødgrønne regjeringen til venstre". ANB er bygget opp som A-presse-avisenes nyhetsbyrå og pleier å ha god innsikt i samspillet mellom Ap og fagbevegelsen.

Torsdag i forrige uke møttes ti tunge personer fra regjeringspartiene, LO og Bondelaget på Davidsens kontorer i Oslo. ANB navngir blant andre følgende møtedeltakere: SVs nestleder Audun Lysbakken, Senterpartiets finanspolitiske talsmann Per Olaf Lundteigen og LO-topp Turid Lilleheie, som leder Norsk Tjenestemannslag.

Toppmøtet på venstre flanke i alle partiene var arrangert av Fagforbundet og Norges Bondelag, i samarbeid med forsker Jon Bingen.

Ifølge Davidsen hadde møtet nærmest karakter av en studiesirkel som ønsket å sette seg inn i Bingens bøker og artikler: – Dette har ingenting med regjeringens politikk å gjøre. Møtet var knyttet til ulike artikkelsamlinger fra kretsen rundt Jon Bingen og vil sette oss bedre i stand til å delta i samfunnsdebatten, sier han til ANB.

Nettverket ønsker å påvirke regjeringens næringspolitikk, og det er litt spesielt at arrangøren samtidig sitter i Arbeiderpartiets sentralstyre. Ifølge Bingen var hensikten å diskutere andre tilnærminger til økonomisk politikk enn det som er rådende.

Men Davidsen ser ingen problemer. Han mener, ifølge ANB, at det er «i overkant fintfølende» dersom noen reagerer på at han som Ap- og LO-topp deltar i nettverk utenfor partiet.

Noe lre av Union?

22.06.2006 @ 11:39
Med tidenes dårligste timing klarte Norske Skog å bidra til en nasjonal psykose for å bevare papirfabrikken Union. Saken kan til og med ha gitt Norge den rødgrønne regjeringen.

47380-104

Aftenposten har gjort en god jobb de siste dagene med å påvise at nedleggelsen ikke har gitt de dramatiske konsekvensene for arbeiderne som ble spådd på forhånd. De aller fleste har fått ny jobb, og dette er ikke overraskende. Det samme bilder ser vi nemlig nesten hver gang en slik bedrift blir nedlagt.

Derfor er også de fleste økonomer enige i at politikerne bør vise mer omsorg for de ansatte enn for bedriftene. I klartekst: Godta at Union legges ned, men gi støtte til omstilling og etablering av nye arbeidsplasser.

Det er også bred enighet om såkalt næringsnøytralitet. Det betyr ikke at man stiller seg nøytral til næringslivet, men at man sørger for å behandle ulike bransjer likt når det gjelder skatter og støtteordninger.

Grunntanken er at talenter og kapital da strømmer til de mest lønnsomme bedriftene, heller enn å støtte opp under bedrifter som bør legges ned.

I så måte var valgkampen deprimerende. De rødgrønne politikerne valfartet til Skien med valgløfter og næringsnøytralitet ble gjort til et skjellsord.

Nå ser vi altså at selv arbeidstakerne som mister jobben ofte kommer bedre ut (de får bedre betalte jobber i mer fremtidsrettede bedrifter).

For å vri på Shakespare: Unionsaken var mye ståk om ingenting.

Nr kokrim banker p

19.06.2006 @ 00:36
Fredag morgen fikk TV 2 Nettavisen besøk av syv medarbeidere fra Økokrim og Kredittilsynet. En av våre medarbeidere er mistenkt for ulovlig innsidehandel.

47380-103

Nettavisen har mange ganger omtalt liknende aksjoner i andre firmaer, men det var likevel et sjokk å være gjenstand for en slik razzia.

Nå er ikke avisen minstenkt for å ha gjort noe galt, men det er likevel belastende for hele organisasjonen at en av våre ansatte har en så alvorlig anklage hengende over hodet..

Saken gjelder et kraftig kursfall i DNO-aksjen i timene før vi publiserte en kritisk artikkel om selskapets satsing i Irak. Spørsmålet er om informasjon om at artikkelen skulle komme, ble brukt som grunnlag for å selge DNO-aksjer.

Med 130 ansatte har ikke TV 2 Interaktiv, som er selskapet bak Nettavisen, hatt noe generelt forbud mot å handle aksjer. Men vi har strenge regler for å blande roller og opptre på måter som kan skade ens egen og avisens habilitiet. Det gjelder alle forhold, også aksjehandel.

I NA24, som utgjør Nettavisens dekning av økonomi og børs, er det totalt forbud mot å eie enkeltaksjer.

Men det er ikke etiske reglementer denne saken gjelder. Økokrim etterforsker mistanke om et grovt lovbrudd, og grove lovbrudd er selvsagt ulovlig i alle firmaer, uansett internt regelverk.

Nettavisen vil på alle måter bidra til politiets etterforskning for å bidra til at saken blir oppklart så raskt som mulig.  Vi vil også gå igjennom våre interne rutiner for å se om vi kunne gjort noe annerledes.

Vår holdning er at enhver er uskyldig inntil han eventuelt blir dømt.

Det gjelder også vår medarbeider.

Men usikkerheten er skadelig for Nettavisens anseelse.

Derfor må alle kort på bordet så raskt som mulig, og vi vil så godt vi kan bistå Økokrims etterforskning.


Kortene p bordet, Hagen!

14.06.2006 @ 10:03
I år får partigruppene på Stortinget 109 millioner kroner fra skattebetalerne. Hva pengene går til, er stort sett hemmelig. Dette er en uskikk som Carl I. Hagen bør være den første til å beklage.

47380-102

Poenget med pengestøtten er å finansiere driften av partigruppene. Vi har i det siste sett mange eksempler på hva partigruppene mener er relevante utgifter, og det har vært alt fra frisørtimer til firmabil.

Et annet poeng er at gruppene tydeligvis får mer penger enn de klarer å bruke (med unntak av Senterpartiet). Gruppene har nær 80 mllinoner kroner på bok, Høyre alene har 33 millioner kroner.

Jeg mener at partigruppene bør stå temmelig fritt tl å bruke pengene, og kan vanskelig se at det er hårreisende at Fremskrittspartiets Siv Jensen har firmabil. (Nå mister hun pengene til bilen fra Stortinget, men i et vekselbruk som Frp skal man vel ikke utelukke at det finnes midler andre steder...).

Jeg er altså liberal på bruken av pengene, inkludert det å spare penger fra et år til et annet. Men det er komplett uforståelig at politikerne på Stortinget ikke ser at hvert øre av pengene må være i offentlige regnskaper.

Her er Fremskrittspartiet og Carl I. Hagen en versting.

Ille blir det når VG avslører at Hagen i flere år har styrt et reisefond hvor Frp-politikere og ektefeller har reist verden rundt på skattebetalernes penger - og nekter å legge frem hvilke turer til hvilken pris. Et sugerør for Hagen, mener Ukeavisen Ledelse, og jeg er enig.

Carl I. Hagen og Frp var opprinnelig tuftet på nøkterne offentlige utgifter og har vært prinsippielle i å støtte gjennomsiktighet og offentlighet om pengebruk.

Nettopp derfor blir dobbeltmoralen så tydelig.

Hvem skal ha bank?

12.06.2006 @ 08:15
Å kritisere arbeidsminister Bjarne Håkon Hansen fordi han stoppet bank-konflikten, er å rette baker for smed. Ministeren hadde ikke noe valg. Ingen norsk regjering kan sitte stille og se på at landets betalingssystemer bli lammet.

47380-101

Når regjeringen møtes til statsråd for å vedta lønnsnemnd, er det ventet demonstrasjoner. Finansforbundet er rasende og mener at det er "et overgrep mot konfliktretten".

Sannheten er at regjeringen ikke hadde noe valg, og det vet de demonstrerende.

Til nå var bankkonflikten en liten konflikt med rundt 1.500 streikende. Dagens opptrapping av streiken,  hvor hele Terra-gruppen ble tatt ut, ville også vært til å leve med for folk flest.

Årsaken til at regjeringen griper inn er at arbeidsgiverne varslet utestengelse (lockout) av samtlige 15.000 ansatte i bank-Norge. Resultatet ville blitt stengte minibanker og betalingsterminaler, noe som kunne lammet Norge på kort tid.

Om det er arbeidsgiverne eller arbeidstakerne som skal ha skylden for lønnsnemnden, kan diskuteres. Men det er i hvert fall ikke arbeidsministeren. 

Stenger man bank-Norge, ber man om lønnsnemnd. Det visste åpenbart arbeidsgiverne. Deres forsvar er at en streik som ensidig rammet Terra-gruppen ville være konkurransevridende. Ifølge arbeidsgiverne var det grepet som utløste lockouten - og dermed lønnsnemnden.

Jeg synes det er grunn til å applaudere arbeidsministeren for en resolutt opptreden. Han varslet partene i helgen om at lønnsnemnd ville bli utfallet dersom de ikke kom til enighet, og unngikk total bank-lammelse. Partene valgte å neglisjere advarselen.

At det så ble lønnsnemnd er utelukkende et nederlag for forhandlerne fra begge sider. Det blir for billig å skylde på Bjarne Håkon Hansen.


Tigging og verdighet

09.06.2006 @ 09:09
Nasjonens hovedgate har blitt en hinderløype hvor man løper spissrot mellom prostituerte, aggressive gateselgere, bløffmakere og tiggere. I denne løypa finnes et verdig unntak.

47380-99

Magasinet =Oslo er et glimrende tiltak, og nå har magasinet for Oslos fattige fått et helt nødvendig offentlig håndtrykk. (Her er link til magasinets hjemmeside)

Riktignok er det ikke snakk om mer enn 500.000 kroner, men likefullt er det grunn til å rose regjeringspartiene og KrF som ble enige om denne bevilgningen på Stortinget. Ytterligere 200.000 kroner går til tilsvarende tiltak i andre byer.

Pengene kan redde =Oslo, som har sliitt voldsomt økonomisk den siste tiden.

Kort fortalt er =Oslo et magasin som rusavhengige og andre som har problemer selger på gaten i Oslo. Selgerne betaler 20 kroner per blad og selger dem videre for 40 kroner. I motsetning til vanlig tigging premierer bladsalget at de vanskeligsstilte gjør noe selv.

Det redaksjonelle innholdet fungerer som et talerør for de rusavhengige, og blader er non-profit. Eventuelt overskudd går til aktivitetstilbud for de som er involert, inkludert skrivekurs og hjelp til å skrive søknader.

Redaktør Vibeke Omberg fikk Amnestyprisen 2005 for tiltaket. (les her), mens Oslo Ligningskontor har svart med å kreve skatt på bladpengene fra de rusavhengige.

Magasinet har altså ikke bare hatt medvind fra offentlige etater, og Oslo kommune har vært lunken. Derfor er det gledelig at man nå får annerkjennelse og penger fra Stortinget.

Magasinet =Oslo er hjelp til selvhjelp i praksis.

Streikende og kyllinger

08.06.2006 @ 08:53
Når hensynet til kyllinger er hovedargument for å stanse akademiker-streiken, nærmer vi oss det parodiske. Er tiden over for streiker i offentlige sektor?

47380-98

Rundt 600 akademikere har streiken i to uker mot en formidabel motstander: Staten er både motpart, mekler og dommer. Og i går kveld klokken 21.00 kom staten, representert ved arbeidsminister Bjarne Håkon Hansen, til at nå kunne det være nok.

Lederen for Akademikerne Stat, Knut Aarbakke, er ikke fornøyd: - Jeg er fly forbanna, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Her har vi streiket i 15 dager, et lovlig kampmiddel for å presse partene tilbake til forhandlingsbordet. Når vi først hører fra motparten, kommer noe slikt. Staten har meklet med oss, og den samme staten kan nå avbryte hele streiken bare fordi de får det litt vanskelig. Dette er bukken og havresekken av en annen verden.

Jeg er enig med Aarbakke i at begrunnelsen var tynn, men det er også en illusjon at offentlige ansatte som streiker mot staten er som alle andre arbeidstakere. Å velge streik er å gå i krig mot overmakten. Den kan avblåse striden når det passer.

Akademikerne illustrerer poenget: Bare 600 av 19.000 statsansatte har vært i streik de siste dagene. Det er ikke bra at forbrytere går gatelangs fordi politijuristene streiker, men de streikende har vært flinke til beskytte liv og helse - før altså bekymringen for slaktekyllingene fikk Bjarne Håkon Hansen til å gripe inn.

Eller for å bruke poenget til Aarbakke - i fellesferien forsvinner hver tredje akademiker fra arbeidsplassen:

- Hvis jeg skal følge regjeringens logikk, betyr det at Norge blir et livsfarlig sted å være i sommer.

Hva er utilgivelig?

07.06.2006 @ 08:30
De ivrigste granskerne av næringslivsledernes historie bør kanskje gå stille i dørene. For er det verre å ha tatt imot en millionfallskjerm enn å ha arbeidet for væpnet revolusjon i Norge?

47380-97

Som en rød vind fra venstre har LO-leder Gerd Liv Valla og Ap-politiker Jan Bøhler feid Johan Fredrik Odfjell ut av Statoils styrerom.

Og før var ikke Odfjell ute, før den neste bølgen av kritikk ble reist mot gjeninsettelsen av Jannik Lindbæk som styreformann. Lindbæks store synd var at han fikk en etterlønnspakke da han - mot sin vilje - ble presset ut av Storebrand på midten av 80-tallet.

Jeg har vanskelig for å se at Odfjells fallskjerm fra Vesta er så vankelmodig at han må frakjennes all moral, men jeg er enig i at etterlønnsavtalen hans er helt på kanten. Særlig da han mottok 750.000 i året fra Vesta mens han arbeidet for hovedkonkurrenten If.

Derimot er det helt usaklig å trekke opp en historie fra midten av 80-tallet mot en mann som allerede har fungert bra i Statoils styrelederstol i flere år.

Før heksejakten fortsetter kan vi minne om forhistorien til noen av de ivrigste Odfjell-kritikerne:

- LO-leder Gerd Liv Valla var medlem av Kommunistisk Universitetslag (KUL). Denne gruppen mente, ifølge nettleksikonet Wikipedia, at AKP var "en småborgelig organisasjon" og at bøndene måtte betraktes som en reaksjonær klasse.

47380-96

- Jan Bøhler, som i dag er en lederskikkelse på Arbeiderpartiets venstreside, var derimot en aktivist i SUF, senere AKP (m-l). Bevegelsen støttet Stalin og ville innføre proletariatets diktatur gjennom en væpnet revolusjon i Norge. Denne opplysningen er merkverdig nok ikke med på Bøhlers offisielle CV på Stortingets hjemmesider.

I dag kan bevegelsene være vanskelig å skille fra hverandre, men fronten mellom Bøhler og Valla dengang gikk blant annet på at Vallas bevegelse hadde Albania som politisk ledestjerne, mens Bøhlers AKP dyrket Kina.

Var det noen som snakket om at Jannik Lindbæk har en forhistorie?


Kvinner knuser menn i kunnskap

02.06.2006 @ 16:16
På ti år har antallet som fullfører høyere utdannelse økt med 1.500 personer per år. Kvinner står for nesten hele økningen.

47380-95

De som mener at kampen om likestilling mellom kjønnene går sakte, kan få en oppmuntring i nye tall fra Statistisk Sentralbyrå. Fra tidligere er det kjent at kvinnene er i flertall på universitetet og høyskoler, men nå har de også tatt flertallet blant dem med som fullfører de lengste utdannelsene.

I fjor gikk 7.848 ut med mer enn 4 års utdannelse. Av disse var 4.052 kvinner, og med 52 prosent av de uteksaminerte er kvinnene for første gang i flertall i denne gruppen.

Høyere utdannelse vil naturlig nok gi bedre jobber og flere kvinnelige ledere. Over tid vil denne bølgen forplante seg til styrerommene. Ting går altså i riktig retning.

Verre er at kvinnene ser ut til å velge de utdanningene som gir dårligst lønn etterpå. Spesielt er de ivrige etter å ta kortere utdannelser innen helse-, sosial- og idrettsfag. Kvinner sto bak 85 prosent av 7 400 utdanninger som ble fullført på dette fagområdet på lavere nivå, skriver SSB.

Tendensen er også klar til at mennene ikke strømmer til høyere utdannelse, men de som gjør det velger oftere utdannelser som gir godt betalte jobber. Fortsatt leder menn overlegent innenfor økonomi og naturvitenskapelige/tekniske fag. I begge disse gruppene avlegger kvinner fortsatt bare en tredel av de høyere eksamenene.

Det går sent, men det går fremover.

God pinse!

Klnete av Stoltenberg

01.06.2006 @ 16:01
Arbeidet med å skaffe ny styreformann til Statoil er så klønete gjennomført av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen at hele regjeringen har fått en kraftig ripe i lakken.

47380-94

Etter at Johan Fredrik Odfjell trakk seg "frivillig" etter markant påtrykk fra regjeringen, risikerer Statoil at omverdenen tror det er LO-leder Gerd Liv Valla og Jan Bøhler fra Aps venstreside som styrer skuta.

- I etterpåklokskapens klare og gode lys, kunne sikkert ting vært håndtert bedre, sier Stoltenberg.
Det er dagens understatement.

Dagsavisen skriver om Bøhler at "han tvang regjeringen til å snu". Selv uttaler Bøhler: - Dette er en seier for den nye kursen.

Aps venstreside har altså solid gjennomslagskraft til å peke ut landets kanskje viktigste næringslivsposisjon.

Nå som Marit Arnstad har markert at hun ikke er kandidat, står valgkomiteen friere til å finne en ny kandidat. For øyeblikket virker det som det viktigste kriteriet er at personen aldri har mottatt en rundhåndet etterlønnsavtale.

Mest klønete er at regjeringen ikke forutså at Odfjell ville være kontroversiell. De var åpenbart kjent med alle forholdene som har kommet opp i pressen og måtte regne med motvind. At man da valgte ikke å stå opp for en person de hadde godkjent, inngir ikke tillit til styringsevne og dømmekraft.

Nå er ballen igjen tilbake til Statoils valgkomite og Anne Kathrine Slungård. Hun kan med rette kritiserer regjeringens klønete spill: - Regjeringen ble infomert og ga si n klare støtte til valgkomiteens innstilling for flere uker siden. Valgkomiteen kan ikke lastes for at regjeringen har skriftet standpunkt, sier hun til Dagsvisen.

Det er jeg enig med henne i.

Men også valgkomiteen har gjort en dårlig jobb. Uten at det var noen spesiell grunn til å velge akkurat Odfjell, valgte man å gå inn for en kandidat som hadde habilitetsproblemer (styreplass hos en av Statoils leverandører), valgt av en hodejeger som tidligere har arbeidet for Odfjell. Med det ytterst lukrative avtalen fra Vesta på toppen, måtte man forvente storm.

Nå er det ikke nødvendigvis galt å velge en kontroversiell kandidat hvis vedkommende er best, men et slikt valg må forankres. Og det var nettopp forankringen som røk når Jens Stoltenberg bøyde av.

I neste forsøk får nok LO-leder Gerd Liv Valle være med på råd.

hits