TV2Nettavisen

Ytringsfrihet til å krenke

31.01.2006 @ 20:59
En for oss uskyldig tegning av profeten Muhammed, har ført til flaggbrenning og trusler mot Norge. Selvsagt må vi ta avstand for ekstreme reaksjoner som vil straffe Norge kollektivt, men samtidig er ikke ytringsfriheten en blancofullmakt til å krenke andres følelser.

47380-8

De ekstreme reaksjonene i Ghaza har liten støtte hos muslimer generelt, men mange er såret over den danske avisen Jyllands-Posten, som i september i fjor trykket 12 tegninger av profeten Muhammed.

Ifølge muslimsk tro er det blasfemi å tegne Muhammed, og Jyllands-Postens tegninger har avfødt voldsomme reaksjoner over hele verden. I går valgte sjefredaktør Carsten Juste skriftlig å forsikre alle om at tegningene ikke var ment som en kampanje mot muslimer, og han unnskylder at tegningene ble oppfattet som krenkende av mange muslimer.

Saken kom til Norge da den lille kristne avisen Magazinet trykket en kopi av tegningene, og siden har reaksjonene strømmet inn også til TV 2 Nettavisens redaksjon. De aller fleste som har kontaktet oss mener at de muslimske reaksjonene er uforståelige, og at det må være ytringsfrihet her i landet til å tegne Muhammed om man så vil.

Etter vårt syn er saken mer nyansert enn som så. Ytringsfriheten har aldri vernet enhver krenkelse. Selv om grunnloven slår fast retten til frie ytringer, er det mange begrensninger i norsk lov om hva folk kan si offentlig. Mest brukt er loven mot å ærekrenke andre mennesker. Men også forbud mot gudsbespottelse og majestetsfornærmelser er eksempler i norsk lov på vern mot krenkelser.

Straffeloven åpner for inntil seks måneders fengsel for den "som i ord eller handling offentlig forhåner eller på en krenkende eller sårende måte viser ringeakt for nogen trosbekjennelse".

Norsk rettspraksis er liberal når det gjelder å tåle blasfemiske ytringer, men det bør ikke strekkes til et moralsk forsvar for rene provokasjoner som er ment for å provosere og å såre andre mennesker.

Vi mener at KrF-leder Dagfinn Høybråten sier det ganske klokt i Aftenposten:  - Jeg er meget kritisk til trykkingen. Det er ikke alt man har lov til som er klokt. Hvis man er opptatt av å bli respektert selv, er det viktig å respektere andre som tenker og tror annerledes.

Høybråten er samtidig kritisk til truslene som har kommet mot Magazinets redaktør.

For selv om man beklager den åpenbare provokasjonen mot muslimer, må det være legitimt å rette søkelyset også mot de mest ekstreme reaksjonene fra muslimsk hold.

Forlanger man respekt for egen tro, må man tåle at andre har et annet syn - uten å true med kollektive avstraffelser mot et helt land.

Fantastisk golfbragd

30.01.2006 @ 15:00
En nordmann på topp i en internasjonal golfturnering har vært science fiction, men nå kan det skje både i dame- og herreklassen.

47380-7

I Norge er golf fortsatt såpass sært at folk flest ikke helt forstår hvilken bragd Henrik Bjørnstad stod for i natt. En stakket stund var Bjørnstad verdensener, og hadde forsprang på Tiger Woods og de andre storspillerne.

Det nye er at Norge tradisjonelt gjør det godt i idretter med lite penger og lav internasjonal konkurranse. Vi gjør det godt i kombinert og skøyter - svenskene har i årtier skapt idrettsmillionærer i tennis, golf og ishockey.

Mange har sikkert gode teorier om årsaken, men en mulig forklaring er mental: Hvis ingen har gått opp løypa før deg, har du en barriere. Alpinlandslagets gjennomslag er et mulig bevis for den teorien. Da vi først fikk noen world cup-seire, fulgte flere med.

Morsomt med golf er at kvinnene gikk foran. Suzann Pettersen var første nordmann til å kvalifisere seg for den internasjonale proffligaen. Hun har riktignok fortsatt igjen å slå ut i full blomst, men noen gyldne øyeblikk har vist at Tutta har potensial.

Bjørnstad klinte til og ledet hele turneringen da det gjensto ni hull. Så kom sannsynligvis presset og nervene. En delt 10. plass er likefullt en fantastisk bra prestasjon.

Enda mer spennende blir fortsettelsen. Nå har Henrik Bjørnstad vært der og erfart at selv verdensstjernene er menneskelige og at han kan slå dem en god dag!

Knusende seier for Medhaug

27.01.2006 @ 15:24
Tidligere KrF-politiker Jan Birger Medhaug har vunnet en knusende seier. Nå har både politi og rettsvesen frifunnet mannen for alle anklager.

47380-6

Medhaug-saken kostet Valgerd Svarstad Haugland hennes politiske karriere, sier hun i mange intervjuer. Sannhetene er at det var hennes håndtering av saken som var så feil.

Medhaug ble sparket ut av sine lederverv i juni 2003 uten at noen lyttet til hans versjon. I stedet festet man lit til motpartens beskrivelse av noe som skjedde ti år tidligere. KrF-lederens store feil var at hun ikke overlot saken til politiet, men uttalte seg som om det var noe i påstandene.

Riksadvokaten har forlengst henlagt straffesaken som intet straffbart forhold. Det betyr i klartekst at man mener at et er bevist hva som skjedde, og at det ikke var en voldtekt.

Deretter saksøkte kvinnen Medhaug i en sivil sak, og denne har nå fått sin dom. Medhaug blir blankt frifunnet. Og ikke nok med det; han blir tilkjent saksomkostninger. Retten mener altså at det overhodet ikke var tvil om dommen.

Tilbake står bare tapere. Den juridiske vinneren, Jan Birger Medhaug, har fått ødelagt sin politiske karriere.

- Det kan jeg leve med, sa Svarstad Haugland da Medhaugs straffesak ble henlagt.

Forfatter Olav Kobbeltveit, som skrev biografien om Valgerd, sier at KrF-lederen gjorde skjebnesvangre feil i denne saken.

Det har han helt rett i.

Slik sett får ikke Valgerd Svarstad Haugland vår sympati når hun klager på behandlingen hun har fått. Det får hun først den dagen hun beklager sin egen håndtering av en sak som ødela så mye for en uskyldig mann.

Farlig ansvarlig

26.01.2006 @ 09:09
Stakkars Kristin Halvorsen. Til høsten må hun forklare hvorfor hun heller vil spare 8-10 milliarder kroner enn å avskaffe fattigdommen, bygge skoler eller gi alle barnehager.

47380-5

SVs finansminster har vært på Sanderstølen Høyfjellshotell for å snakke til kremen av norske sosialøkomer. De kan knapt ha trodd sine egne ører. Halvorsen sa rett ut at hun vil bruke åtte-ti milliarder kroner mindre enn den såkalte handlingsregelen åpner for.

Og hun ba økonomene hjelpe seg til å forklare dette til det norske folk!

Alle overbuds mor er død og begravet.

Bakgrunnen er at den høye oljeprisen gir Norge mye mer penger enn vi hadde trodd. Staten får så mye penger at den ikke kan bruke mer uten å skape press i økonomien. Halvorsens budskap er at vi ikke må gi gass i en utforbakke.

SV gikk til valg på å avskaffe all fattigdom, bedre eldreomsorg og kraftig utbygging av skoler. Nå kan de gjøre mye av dette. Men nei, Kristin Halvorsen vil spare.

Vi tror hun trenger hjelp fra enda høyere makter enn sosialøkonomene for å forklare dette krumspranget til sine velgere.

 Handlingsregelen er beviset på at politikerne er enige om at de er kollektivt uansvarlige. Derfor er de "enige" om ikke å tære på oljefondet, men begrense seg til å spise av avkastningen. Vi har nøkkelen til skattekisten, men gjemmer den på et hemmelig sted vi alle vet om, er mottoet.

Ikke å tære av oljefondet kan de fleste forstå fornuften i (selv om Stortinget har brutt regelen uavbrutt fra de vedtok den). Men derfra til å få aksept for å øke sparingen, er et langt stykke.

Derfor blir det en spennende debatt om høstens statsbudsjett. Høyre er i dødens posisjon hvis de ikke finner på noe bedre enn å hakke på at "dette er uansvarlig". Det vil knapt gi stemmer fra andre enn fundamentalistene.

Slik frontene nå er, kan bare Frp og Siv Jensen gni seg i hendene: Nå kan de bevilge til bedre eldreomsorg, flere veier og nytt sykehusutstyr - og hakke på regjeringens gjerrighet.

Det gir dårlige odds å tippe på hvem som får økt oppslutning.

Trenger vi bokklubbene?

25.01.2006 @ 08:58
Boksalget øker, bokhandlerne har gode dager og folk strømmer til nettbokhandlerne. Trenger vi de gammeldagse bokklubbene?
47380-4
Toppsjef Kristenn Einarsson i De norske Bokklubbene AS er en glimrende forretningsmann. Hans selskap har levd høyt i mange år på urimelige fordeler, og når de endelig blir forandret driver han aktiv lobby mot kulturminister Trond Giske.

Tenk hvis noen hadde brydd seg om kundene også!

Bokklubbene hadde store fordeler: De kunne velge og vrake blant forlagenes topp-titler, og de fikk enerett på å selge bestselgerne med 25 prosent rabatt. Samtidig fallbød de serviser og glass som vervepremier, og fikk mange hundre tusen medlemmer.

Forretningsidéen var blant annet å sko seg på folks glemsomhet: Hvor mange har ikke ufrivillig fått bøker og giro i postkassen fordi man hadde glemt å avbestille månedens bok?

Bokklubbenes sterke fordeler var en torn i øyet på bokhandlerne. De ble på sin side pålagt å ha alle bøkene i sine hyller (lagerplikt) og ble tvunget til å selge selv støvete bøker til fast pris.

Også nettbokhandlerne ble diskriminert fordi bokklubbene hadde enerett på å gi rabatt.

Når det nå blir mer rettferdige regler, viser kundene tydelig hva de foretrekker. Ifølge Aftenposten har bokklubbene mistet så mye som 200.000 medlemmer. Samtidig vokser nettboksalget og bokhandlerne rapporterer om svært godt salg i fjor høst.

Hvorfor velge en tungvint bokklubbløsning, som stort sett selger bestselgerne, når du kan velge mellom millioner av titler på internett?

Einarsson kjørte en stor kampanje i går, og fikk de fleste store avisene med på galeien. Nå skal det åpenbart settes inn press mot Trond Giske. Men inntil noe annet er bevist nekter vi å tro at Giske bøyer av og krysser fingre for at kulturministeren forstår at fremtiden ligger i nettet - og ikke i forhistoriske fordeler til bokklubbene.

Høyt flyver de, og syke er de

24.01.2006 @ 08:46
Over 50 SAS-piloter påstår at de ble syke samtidig i går. Og månen er en gul ost.

47380-3
Mange titusener av passasjerer er rammet i en åpenbart ulovlig aksjon. I Norge ble 50 flyavganger innstilt på mandag, mens danskene opplevde hele 270 kanselleringer. Ringvirkningen er store i bedrifter og familier som fikk sine planer kullkastet.

SAS fortviler og anbefaler passasjerene å bli hjemme. Også i dag blir det kaos i luften.

Norsk Flygerforbund forsøker å innbille oss at vi ser syner:  - Vi har intet grunnlag for å kalle dette en ulovlig aksjon. Vi har derimot advart SAS mot at vi ikke kan garantere at vi kan kontrollere våre medlemmer hvis de tar de avgjørelsene de nå har gjort. sier de tilitsvalgte.
 
SAS-pilotene ble plutselig sykes samtidig da det ble klart at SAS ønsker å flytte pilotene fra konsernets morselskap, og over til de nasjonale datterselskapene som SAS Braathens.

Klemt i midten står passasjerene, og mange av dem er rasende etter å ha stått timevis i lange køer på Gardermoen og Kastrup. Det er lite SAS kan gjøre for dem. Tirsdag gikk ikke et eneste SAS-fly fra Oslo til København på formiddagen.

Konkurrentene kan rapportere om sprengte nettsider, og fortsatt er det mulig å sikre seg en plass til København på Norwegian. Det viser at vårt beste forsvar mot ulovlige aksjoner i ett selskap er å sørge for konkurranse i luftfarten.

SAS-pilotene frykter økt konkurranse fra billigere piloter hvis de blir overført til de nasjonale selskapene. Det er en konflikt vi ikke skal ta stilling til. Men ulovlige aksjoner, med bunker av tvilsomme sykemeldinger, er en uting - ikke minst fordi man uthuler tilkjempede rettigheter som arbeidstakere.

Vi har sett aksjonsformen før hos flygeledere og flygelederassistenter: De har normalt lavt sykefravær, men blir syke samtidig alle mann når det er snakk om omstillinger. Nå har altså epidemien smittet gjennom luftveiene.

Verdig løsning på Kristina-saken

23.01.2006 @ 12:34
Kristina 
Ei fire år gammel jente ligger i pustemaskin på Haukeland sykehus, mens hele nasjonen har synspunkter på om sykehuspersonalet skal skru av maskinen. Vi har alle tatt del i et gripende menneskelig drama, som nå heldigvis har fått et verdig utfall.

Pappa Oddmund Hjertåker var i nødverge. Tilliten til behandlerne på sykehuset var borte. Der han så bevisste livstegn fra datteren, mente legene at alt håp var borte. De ville avslutte behandlingen. Han var villig til å mobilisere advokater, media og politikere for å presse sykeshuset til å fortsette.

Farens kamp har vekket engasjement over hele landet, og bare Nettavisens debattsider har nær 400 innlegg om saken. Kjernen er hvem som skal bestemme at et liv skal avsluttes; de pårørende eller de medisinske fagfolkene?

Saken er et grusomt menneskelig drama, og samtidig viktig og prinsippiell. Det ville vært en ulykke om den til slutt skulle blitt løst i rettssalen. Derfor er det all grunn til å takke biskop Ole D. Hagesæther for at han klarte å få til dialog mellom partene.

Den eneste verdige løsning på Kristina-saken er at far og sykehus er enige om å fortsette behandlingen til begge parter er overbevist om at det er nytteløst.

Inntil da får vi alle håpe på et mirakel.

hits