TV2Nettavisen

Smart av Odfjell

31.05.2006 @ 14:30
Johan Fredrik Odfjell trekker seg som kandidat til styreledervervet i Statoil. Det var eneste riktige beslutning slik saken  har utviklet seg.

47380-93

Diskusjonen om ny Statoil-styreleder har vært underlig. Er en gammel, rundhåndet fallskjermavtale nok til å frakjenne kandidaten all moralsk dømmekraft?

Etter min mening er de fleste innsigelsene som er anført mot Odfjell ikke tunge nok til å ødelegge hans kandidatur faglig sett. Men samtidig har tilhengerne av Odfjell ikke tatt inn over seg at Statoil fortsatt er statsdominert. Kun å være faglig sterk holder ikke i en så viktig samfunnsposisjon.

Statoils styreleder må ha solid økonomisk kompetanse, men også fingerspissfølelse for å manøvrere mellom ønskene til selskapet og selskapets dominerende hovedeier, staten.

Man kan være for eller mot statlig eierskap - men når staten først eier 71 prosent, må man ha ambisjoner om å styre Statoil i ønsket retning. Ingen selskaper kan ha en dominerende hovedeier uten visjoner for selskapet.

Valget av Statoil-styreleder er mer enn å velge en kvalifisert person, det er også å velge en person som kan representere den dominerende aksjonæren.

I så måte var valget påfallende. Til nå er det lite med Odfjells karriere som bærer bud om at han vil være frontsoldat i den rød-grønne regjeringens ambisjoner om å drive en aktiv næringspolitikk.

Når Johan Fredrik Odfjells kandidatur umiddelbart skapte stor strid, var løpet kjørt. En ny Statoil-styreleder kan ikke begynne med en krig mot egne ansatte og LO.

Siden ingen andre hadde nødvendig handlekraft, løste Johan Fredrik Odfjell saken selv: - Jeg er opptatt av å gjøre det som er til Statoils beste. Slik situasjonen utviklet seg mener jeg at å trekke meg var det rette å gjøre, sier Johan Fredrik Odfjell i et intervju med NA24.

Saken vitner om dårlig forarbeid og en påfallende mangel på sosiale antenner både i valgkomiteen og hos olje- og energiminister Odd Roger Enoksen, som godtok forslaget.

Dersom valgkomiteen nå tvinges til å utpeke Marit Arnstad som styreleder (etter å ha uttalt at hun ikke er kvalifisert), så må  komiteen trekke seg. Da er de åpenbart på kollisjonskurs med hovedeieren.

Viktigst nå er at en ny Statoil-styreleder ikke blir en hastverk-rekruttering, men at man bruker den nødvendige tid til å finne en person som både har de nødvendige kvalifikasjoner - og som kan representere hovedeieren.

Kommentarer:
Postet av: kasol

Jeg er helt p linje med Stavrum. Drlig arbeid av valgkomiteen og drlig av Enoksen som representerer regjeringen.

01.06.2006 @ 11:14
Postet av: RefleX

Stavrum(+kasol): HELT ENIG i 3 siste avsnitt over!Hva angr Statoils valgkomiteleder A K Slumgrd, s gjentar "feilen" seg (slett forarbeide, mangel p sosiale og andre antenner!) - ref. "skandalepro-grammet" Skaperen. Der satt jo den samme dama, helt blottet for antenner, tildels svrt arrogant og lite spiselig - HUN br finne seg noe annet gjre ja, hverken Leder-egenskaper, og/eller -utvelgelse ser ut til vre hennes "greie" - Styrehverv har hun nok av ogs! Er det noe rart at grasrota etter hvert har ftt nok av Gutte/Jente-"grei" klubbene...

01.06.2006 @ 16:29

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1381542
hits