TV2Nettavisen

Fingrene unna Telenor

30.10.2006 @ 09:04
En lang rekke politikere gråter over at Telenor selger et satellittselskap for 2,6 milliarder kroner. Enten får man opptre som en profesjonell eier, eller så bør staten holde fingrene unna selskapet.

47380-157

Helt siden 2002 har Telenor vurdert Telenor Satellite Services (TSS) for å ligge utenfor selskapets kjernevirksomhet.

TSS tilbyr teletjenester til skip over hele verden, men sysselsetter bare drøyt 200 ansatte i Norge og eier ikke sine egne satellitter. Hvorfor salget av en såpass perifer virksomhet har utløst så sterke reaksjoner, kan man bare fantasere over.

Finansielt ser ikke salget så galt ut. TSS har stått på stedet hvil når det gjelder inntekter og overskudd, og salgssummen på 2.640 millioner kroner er 6,5 ganger brutto driftsresultat (ebitda).

Telenor har åpenbart vurdert det dithen at man kan gjøre mer spennende ting for den samme summen - eksempelvis fortsette oppkjøpsraidet av mobilselskaper over hele verden.

Dagsavisen vet bedre og krever nytt styre (les lederen her). Avisen råder næringsminister Dag Terje Andersen til å skaffe seg et styre som vil lytte på statens meninger.

Jeg vil gjøre det motsatte og råde Dag Terje Andersen til å lytte til selskapets ledelse, ikke minst fordi Telenor faktisk har gjort det meget bra de siste årene.

Til nå har jeg ikke sett noen overbevisende argumenter for hvorfor det er så vitalt at Telenor beholder Telenor Satellite Services (som har vært på salgslisten lenge). De tynne argumentene som har vært fremført har gått på at miljøet er så faglig sterkt og at det er mange norske arbeidsplasser.

Men kjøperen, Apex, har da ingen planer om å slakte og legge ned selskapet. Tvert imot kan man anta at Apex har satset sine 2,6 milliarder kroner fordi de tror at de kan tilføre virksomheten noe og få vekst i selskapet igjen. Salget kan altså være et gode for både selger, kjøper - og de ansatte!

For Telenor-direktør Jan Fredrik Baksaas og styreformann Thorleif Enger gjelder det å vende det døvet øret til politikerne som på tynt grunnlag vil legge seg opp i beslutninger som åpenbart selskapet gjør bedre.

47380-158

Det neste blir vel ytterligere bekymring over at Telenor vurderer å selge Opplysningen 1881. Akkurat som om en nummeropplysningstjeneste skal være så aldeles viktig å beholde på statens hender.

Kommentarer:
Postet av: Harald Olsen

Lurer p hvorfor TV2 har en s ensidig kommentator som Stavrum. Det finnes faktsik gode faglige grunner til bruke statsbedrifter som motor i nringsutviklingen. Det er veldig synn for Norge at vi har en ideologisk hyreside som setter prinsipper forran fornuft. Vi har ikke statlig eierskap for maksimere kortsiktig profitt, men bruke disse selskapene som et instrument for utvikle landet. Det er faktisk norske skattebetalere som har bygd opp telenor den gangen det var telegrafverket.Regjeringen burde faktisk sparket styrelederen i telenor (og sannsynligvis direktren).Blir litt oppgitt over uvitne ideologer som Stavrum.

30.10.2006 @ 13:00
Postet av: Arne Fossen

Gunnar Stavrum er vel redaktr for Tv2 interaktiv eller noe snt, s der har du grunnen til at han er kommentator her :-)Det som er s latterlig i denne saken er at politikerne tror det er en satelittvirksomhet som driver med forskning og utvikling, men slik jeg har forsttt det s er det en drifts og tjenesteleverandr. De eier alts ikke satellittene selv, men leverer tjenester som gr over satelitt. Og som Stavrum sier s har vel ikke Apex kjpt bedriften bare for legge ned?

30.10.2006 @ 13:52
Postet av: inge

Det er vel det samme som be Rkke holde fingrane vekke fr Aker??

30.10.2006 @ 15:02
Postet av: Arne Fossen

Men s er vel Rkke stort sett fornyd nr ledelsen i Aker gjr ting han tjener penger p da...Hvis det er s viktig beholde Satellite Services, hvorfor har ikke staten som storeier srget for ta det av salgslisten fr salget ble en aktualitet?

30.10.2006 @ 15:20
Postet av: Vidar N

Har ingen prinsipielle problemer med at staten eier selskaper, men da br de bestemme seg for enten vre dominerende og eie hele dritten, eller s fr de vre "proffe" og drive det som et hvilket som helst annet selskap.Er mlet syselsetting la dem kjpe hele telenor. Da kan man bruke vre (statens) penger til drive dette selskapet. Har man frst solgt deler av selskapet m man ta komersielle hensyn - man kan ikke forvente at private skal g inn med sin kapital for drive et "sosialkontor".Denne halvveislsningen gjr det bare alt for fristende for politikere kaste ut populistiske utspill om noe de ofte har liten eller ingen kunnskap om.

30.10.2006 @ 17:01
Postet av: Doc Holliday

Endelig noen som har skjnt det, Stavrum. Det politisk brket omkring dette skyldes kun at det sitter diverse personer i fagforeninger knyttet til Telenor, som ikke nsker salg. For Telenor ligger TSS antagelig utenfor deres strategiske satsingsomrdet. Vi regjeringen ha selskapet, kan de jo overby evt kjpere, og eie det selv.

31.10.2006 @ 08:25
Postet av: Armann H

For noe vs. Staten som profesjonell eier skal ha finger med i spillet. Det vre en eier betyr ogs at man hare ansvar og plikt til ha direkte og indirekte effekt p de store linjene i ett selskap. Det selge ut del av virksomhet er selvflgelig noe som en profesjonell eier skal bry seg om. Dette prinsipp br gjelde bde statens som alle andre store eiere.

31.10.2006 @ 12:40
Postet av: Investor

Og det vre profesjonell eier dreier seg ogs om at eierskapet forvaltes via et valgt styre. Staten m i s fall frste endre styret i Telenor, og s stoppe salget. Slik de holder p n, overkjrer de vrige aksjonrer i selskapet, og det er vel neppe srlig god eierstyring.

31.10.2006 @ 15:28

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2522523
hits