TV2Nettavisen

Fingrene unna Telenor

30.10.2006 @ 09:04
En lang rekke politikere gråter over at Telenor selger et satellittselskap for 2,6 milliarder kroner. Enten får man opptre som en profesjonell eier, eller så bør staten holde fingrene unna selskapet.

47380-157

Helt siden 2002 har Telenor vurdert Telenor Satellite Services (TSS) for å ligge utenfor selskapets kjernevirksomhet.

TSS tilbyr teletjenester til skip over hele verden, men sysselsetter bare drøyt 200 ansatte i Norge og eier ikke sine egne satellitter. Hvorfor salget av en såpass perifer virksomhet har utløst så sterke reaksjoner, kan man bare fantasere over.

Finansielt ser ikke salget så galt ut. TSS har stått på stedet hvil når det gjelder inntekter og overskudd, og salgssummen på 2.640 millioner kroner er 6,5 ganger brutto driftsresultat (ebitda).

Telenor har åpenbart vurdert det dithen at man kan gjøre mer spennende ting for den samme summen - eksempelvis fortsette oppkjøpsraidet av mobilselskaper over hele verden.

Dagsavisen vet bedre og krever nytt styre (les lederen her). Avisen råder næringsminister Dag Terje Andersen til å skaffe seg et styre som vil lytte på statens meninger.

Jeg vil gjøre det motsatte og råde Dag Terje Andersen til å lytte til selskapets ledelse, ikke minst fordi Telenor faktisk har gjort det meget bra de siste årene.

Til nå har jeg ikke sett noen overbevisende argumenter for hvorfor det er så vitalt at Telenor beholder Telenor Satellite Services (som har vært på salgslisten lenge). De tynne argumentene som har vært fremført har gått på at miljøet er så faglig sterkt og at det er mange norske arbeidsplasser.

Men kjøperen, Apex, har da ingen planer om å slakte og legge ned selskapet. Tvert imot kan man anta at Apex har satset sine 2,6 milliarder kroner fordi de tror at de kan tilføre virksomheten noe og få vekst i selskapet igjen. Salget kan altså være et gode for både selger, kjøper - og de ansatte!

For Telenor-direktør Jan Fredrik Baksaas og styreformann Thorleif Enger gjelder det å vende det døvet øret til politikerne som på tynt grunnlag vil legge seg opp i beslutninger som åpenbart selskapet gjør bedre.

47380-158

Det neste blir vel ytterligere bekymring over at Telenor vurderer å selge Opplysningen 1881. Akkurat som om en nummeropplysningstjeneste skal være så aldeles viktig å beholde på statens hender.

Kommentarer:
Postet av: Harald Olsen

Lurer på hvorfor TV2 har en så ensidig kommentator som Stavrum. Det finnes faktsik gode faglige grunner til å bruke statsbedrifter som motor i næringsutviklingen. Det er veldig synn for Norge at vi har en ideologisk høyreside som setter prinsipper forran fornuft. Vi har ikke statlig eierskap for å maksimere kortsiktig profitt, men bruke disse selskapene som et instrument for å utvikle landet. Det er faktisk norske skattebetalere som har bygd opp telenor den gangen det var telegrafverket.Regjeringen burde faktisk sparket styrelederen i telenor (og sannsynligvis direktøren).Blir litt oppgitt over uvitne ideologer som Stavrum.

30.10.2006 @ 13:00
Postet av: Arne Fossen

Gunnar Stavrum er vel redaktør for Tv2 interaktiv eller noe sånt, så der har du grunnen til at han er kommentator her :-)Det som er så latterlig i denne saken er at politikerne tror det er en satelittvirksomhet som driver med forskning og utvikling, men slik jeg har forstått det så er det en drifts og tjenesteleverandør. De eier altså ikke satellittene selv, men leverer tjenester som går over satelitt. Og som Stavrum sier så har vel ikke Apex kjøpt bedriften bare for å legge ned?

30.10.2006 @ 13:52
Postet av: inge

Det er vel det samme som å be Røkke holde fingrane vekke frå Aker??

30.10.2006 @ 15:02
Postet av: Arne Fossen

Men så er vel Røkke stort sett fornøyd når ledelsen i Aker gjør ting han tjener penger på da...Hvis det er så viktig å beholde Satellite Services, hvorfor har ikke staten som storeier sørget for å ta det av salgslisten før salget ble en aktualitet?

30.10.2006 @ 15:20
Postet av: Vidar N

Har ingen prinsipielle problemer med at staten eier selskaper, men da bør de bestemme seg for enten å være dominerende og eie hele dritten, eller så får de være "proffe" og drive det som et hvilket som helst annet selskap.Er målet syselsetting la dem kjøpe hele telenor. Da kan man bruke våre (statens) penger til å drive dette selskapet. Har man først solgt deler av selskapet må man ta komersielle hensyn - man kan ikke forvente at private skal gå inn med sin kapital for å drive et "sosialkontor".Denne halvveisløsningen gjør det bare alt for fristende for politikere å kaste ut populistiske utspill om noe de ofte har liten eller ingen kunnskap om.

30.10.2006 @ 17:01
Postet av: Doc Holliday

Endelig noen som har skjønt det, Stavrum. Det politisk bråket omkring dette skyldes kun at det sitter diverse personer i fagforeninger knyttet til Telenor, som ikke ønsker salg. For Telenor ligger TSS antagelig utenfor deres strategiske satsingsområdet. Vi regjeringen ha selskapet, kan de jo overby evt kjøpere, og eie det selv.

31.10.2006 @ 08:25
Postet av: Armann H

For noe vås. Staten som profesjonell eier skal ha finger med i spillet. Det å være en eier betyr også at man hare ansvar og plikt til å ha direkte og indirekte effekt på de store linjene i ett selskap. Det å selge ut del av virksomhet er selvfølgelig noe som en profesjonell eier skal bry seg om. Dette prinsipp bør gjelde både statens som alle andre store eiere.

31.10.2006 @ 12:40
Postet av: Investor

Og det å være profesjonell eier dreier seg også om at eierskapet forvaltes via et valgt styre. Staten må i så fall første endre styret i Telenor, og så stoppe salget. Slik de holder på nå, overkjører de øvrige aksjonærer i selskapet, og det er vel neppe særlig god eierstyring.

31.10.2006 @ 15:28

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2522523
hits