TV2Nettavisen

Kontantstøtte mot sin hensikt

30.08.2006 @ 13:54

Stadig færre tar imot kontanstøtte, med ett unntak: Ikke-vestlige innvandrere. Slik ordningen nå virker premierer den innvandrerne økonomisk for å holde barna sine hjemme.

47380-125

(Kilde: SSB)

Jeg var tilhenger av kontantstøtten da den ble innført. Begrunnelsen min var at kontantstøtte var et rettferdig tilskudd til barnepass for foreldrene når kommunen ikke klarte å få bygget ut nok barnehager.

Før kontantstøtten gikk alle fordeler til noen få utvalgte, nemlig dem som kom igjennom nåløyet til en offentlig subsidiert barnehageplass.

Men nå mener jeg ordningen snart er moden for skraphaugen, og det gjelder spesielt i kommuner hvor man er nær full barnehagedekning. Det kan ikke være slik at man skal kompenseres for ikke å bruke offentlige tilbud.

Nye tall fra Statistisk Sentralbyrå viser nemlig et meget uheldig utslag av kontantstøtten, og det er at de aller fleste ikke-vestlige innvandrere velger å ta imot pengene - og holde barna borte fra barnehagen.

Økonomisk er det fornuftig for den enkelte familie. Nettopp denne gruppen har høy arbeidsledighet, og med hjemmeværende mor (som oftest) er det lønnsomt å la henne passe barna heller enn å kjøpe en dyr barnehageplass.

Men det som er økonomisk lurt for den enkelte familie trenger ikke være fornuftig for samfunnet som helhet. Spesielt i Oslo (som har høyeste andel innvandrere fra denne gruppen) er forskjellene store:

47380-124

Som kurvene viser tar nesten alle ikke-vestlige innvandrere imot kontantstøtten, mens bare halvparten av andre foreldre gjør det.

Etterhvert som barnehagene bygges ut, mister kontantstøtten mer og mer begrunnelse som en rettferdig støtte til barnepass. I stedet blir den en økonomisk støtteordning for å holde innvandrerkvinner hjemme - og barna ute av barnehagene.

Begge deler er ødeleggende for arbeidet med å integrere denne befolkningsgruppen i det norske samfunnet.

I kommuner med full barnehagedekning bør ordningen med kontantstøtte avvikles.


Kommentarer:
Postet av: Jeppe

Helt enig. Ren matte vil forhåpentligvis tvinge de av innvandrermennene som holder jerngrep til å slippe kona ut og la henne jobbe. Samt hindre at unger som er født og oppvokst i Norge ikke kan snakke norsk når de møter til førsteklasse.

30.08.2006 @ 14:18
Postet av: Oslo 68

At de er hjemme med ungene fører jo til at disse ikke lærer norsk (da innvandrermødre ofte ikke kan det selv). Jeg mener uansett at det bør være et ufravikelig krav at man MÅ kunne snakke norsk for å kunne få norsk statsborgerskap. Alt annet virker helt rart!

30.08.2006 @ 14:39
Postet av:

Kontantstøtten har sine gode sider også, men la oss heller ikke glemme våre egne kristenfundamentalister som har stor glede av ordningen. Ved å få 3-5 unger kan de holde mor hjemme og ute av arbeidslivet slik at hun forblir uselvstendig og avhengig av mannen, sørge for at barna ikke blir utsatte for ikke-kristen påvirkning og begynner å tvile på bokstavelig lesning av bibelen, etc. Det som virkelig er en sak for barnevernet er det faktum at det finnes barn i Norge som ikke går på en "normal" skole før de har blitt 18 år. Og da er de så hjernevasket at de kun passer til å utføre lavtlønte jobber og starte sin egen barneflokk. Ikke rart at KrF kjempet for innføringen av ordningen!! Samme tankesett finnes også i en del fundamentalistiske muslimske kretser; de vil også verne barna fra "styggedommen".

30.08.2006 @ 16:02
Postet av: Andreas

Når man ser hva den "normale" skolen har bragt i de siste 50 årene, kan man forstå mange foreldres bekymringer.

30.08.2006 @ 18:14
Postet av:

Ok det. Men skal innvandrerne ødelegge for de foreldrene som faktisk ikke ønsker å sende barna sine i barnehager som ettåringer? Hva med de mødrene som ønsker å være hjemme med barna sine til de faktisk er modne nok til å bli etterlatt "fremmede". Det fins faktisk noen igjen av oss som har mulighet og som prioriterer sine småbarn de første årene de trenger oss mest. Det er bare snakk om full barnehagedekning, men jeg kommer aldri til å levere mine barn som ett åringer i dtore barnehage avdelinger uansett dekning. Da vil jeg heller være hjemme med dem eller kanskje la noen venner eller familie passe litt. Det er da dårlig gjort at vi som er hjemme da ikke skal få noe belønning for den kjempe jobben vi gjør for ungene våre, som senere sikkert vil bli supre medborgere. Da får dere heller begrense hvem som skal få kontantstøtten, og feks. ikke gi innvandrere. For hvis den fjernes helt går det utover oss som faktisk trives som husmødre.

30.08.2006 @ 21:16
Postet av: tilføyelse

jeg mener på slutten, MIDLERTIDIGE husmødre.

30.08.2006 @ 21:18
Postet av: Andreas A

Kontantstøtte er noe dritt. Men jeg tror ikke ett sekund at kontantstøtten er eneste grunn til innvandrermødre er hjemme med barna. Kultur og religion spiller mye mer inn. Jeg tror ikke den lokale imamen hadde bifalt at mor hadde satt igjen barnet på 1 år i barnehagen for å gå å jobbe. Ikke mannen hennes heller for den del. Alt han kommer til å si er at han må tjene 3500 ekstra i måneden så han må nok jobbe enda mer.

30.08.2006 @ 21:43
Postet av: Andreas A

Og hva hjelper denne bloggen uansett. Ingen innvandrere som kommenterer noe her. Og i hvert fall ikke i slike saker.

30.08.2006 @ 21:45
Postet av: M B

Kutt ut subsididering av barnehageplasser og kutt ut kontantstøtten. La folk kjøpe barnepass hvis de vil det, og la dem i så fall kjøpe det de vil. Barna er foreldrenes ansvar, ikke statens. Ikke bekymre dere så veldig mye over hvilke vurderinger andre familier gjør. La innvandrere og innfødte velge fritt hva de vil gjøre. Ikke bruk økonnmiske pressmidler.

31.08.2006 @ 07:57
Postet av: Oslo

Barenefamiler klager hele tiden over at det er så synd på dem, og at alt er så dyrt. Newsflash: Det er faktisk frivillig å få barn. Det går an å la være, eller bare få ett. De som virkelig sliter økonmisk er de som bor alene (av ulike grunner), men de får ikke noe støtte!

31.08.2006 @ 10:25
Postet av: Andreas A

Kjære Oslo. Hvis ingen får barn så blir det i hver fall ikke flere av oss.Og til deg M B vil jeg si at om barnefamiliene skulle betale realpris for en barnehageplass ville den koste nærmere 10 000 kroner i måneden. Med to barn i barnehagealder så sier det seg selv at nesten ingen familier ville ha råd til barnehage.

31.08.2006 @ 10:44
Postet av: K

Til Midlertidig Husmor.Jeg tviler ikke et sekund på at du gjør en kjempejobb for barna dine, men jeg skjønner ikke hvorfor JEG skal være med på å betale for det? Jeg skjønner at det er hyggelig for deg å få være hjemme med barna dine. At du mener at barnehage ikke er bra for dem for stå for din regning. Det er et valg du gjerne kan få ta for min del, men jeg har ikke noe ønske om å betale regningen for det valget. Det er ingen som nekter for at det er viktig å få barn, men det bidrar ikke noe mer å ha barn hjemme enn å ha dem i en barnehage.At staten subsidierer barnehageplasser blir noe litt annet. Poenget med dette er jo nettopp å få begge foreldrene ut i arbeid slik at flere kan bidra til verdiskapning i samfunnet. Barnehagene blir dermed en del av investeringen samfunnet gjør for å holde hjulene i gang.Jeg kan ikke se at kontantstøtten bidrar til det samme...

31.08.2006 @ 13:16
Postet av: M B

Til K og Andreas AMen hvorfor skal MIN ektefelle betale for at DINE barn får barnehageplass?? Kutt all støtte, øk evt. barnetrygden. Folk kjøper barnepass hvis de vil!

31.08.2006 @ 15:53
Postet av: mojo

Jeg skulle ønske jeg fikk alle godene som innvandre får , ikke bare kontantstøtte men også lavere rente ++++++ Vi har 6 barn alder fra 2 til 15 jeg har nå mulighet til å være hjemme med de små litt til på grunn av kontantstøtta,imellom tiden så har noen andre min jobb istedenfor dagpenger. De må jobbe for pengene og jeg får betalt for å oppdra ungene

Postet av: Mamma 32

For det første så gis det kun kontantstøtte fra barnet fyller ett år til det fyller tre år. Dvs. at foreldre som velger å ikke ha barna i barehage får kontaktstøtte i to år, derfor kan vel neppe den ha skylden for manglende integrering. Dessuten har de fleste innvandrere en helt annen kultur når det gjelder barn og barnepass. De bruker "gamlemåten" - den som var vanlig i Norge for 30 år siden - de passer ungene sine selv i stedet for å la storsamfunnet ha ansvaret for dem på dagtid.Jeg mener at kontantstøtte er en positiv gode, som gjør at småbarnsforeldre kan planlegge økonomien på en slik måte at barna ikke trenger å være full tid i barnehage. For er det egentlig riktig å sende en ettåring i barnehagen kl 8 om morgenen og hente hun/han igjen kl. 16 fem dager i uka? Barn leker parallelt til de er ca. to år gamle. De har nok med å utforske verden rundt seg og bli kjent med sine nærmeste, og trenger ikke "sosialiseres" i en barnehage. Det viktigste man kan gi ungene sine er trygghet og en mulighet til å fordøye de vante omgivelsene. Kontantstøtten har gitt meg muligheten til å gi ungene mine dette. Jeg har bl.a. jobbet deltid på kveldene for å la barna mine få den tryggheten de har rett til. Når barna har nærmet seg to år har vi gradvis begynt å venne dem til å være sammen med andre barn hos dagmamma eller i barnehage. De har vært der noen dager i uka og kanskje i bare tre-fire timer pr. dag Og vet dere hva? Begge ungene har gått inn i leken med de andre ungene fra første stund, og de har aldri grått når jeg har vinket farvel til dem. Ikke engang den første dagen i barnehagen. Nettopp dette har kontantstøtten gitt meg - trygge unger. Kanskje det er flere som burde gjøre som innvandrere - ta hånd om ungene sine i de første leveårene.

31.08.2006 @ 23:20
Postet av: Øyvind

"Det kan ikke være slik at man skal kompenseres for ikke å bruke offentlige tilbud"Sagt på en annen måte: Man belønnes for å ta seg av sine egne unger, istedet for å belaste samfunnet.I tillegg er jeg av den overbevisning at stort sett alle unger opp til et par år har godt av mye samvær med mor/forelder.Skulle gjerne sett at permisjon ble utvidet til 2 år, før vi gir slipp på kontantstøtten.Integreringspolitikken må nok endres, men ikke ved å fjerne kontantstøtten. Den er vi mange som er glad i!

31.08.2006 @ 23:25
Postet av: Øyvind

Og takk til mamma 32.Har omtrent samme erfaring, og er HELT enig.Barna trenger foreldrene de første par årene, ikke institusjonalisering.Hilsen en med en trygg unge på 2, og en underveis :-D

31.08.2006 @ 23:29
Postet av: Oslo

Er det noe poeng å få så sinnsvakt mange unger? Og ALLE vil jo ikke slutte å få barn selv om man kutter litt i støtten (det er jo fremdeles dyrere å bo alene). Og i f.eks. Oslo er det FULLT nå. Ikke plass til boliger, ikke plass på bussen/banen, ikke plass til flere biler :-(

01.09.2006 @ 14:47
Postet av: K

Til MB hvis du leser slutten på posten du svarte på så finner du ut hva jeg mener om det.

02.09.2006 @ 18:41

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1925073
hits