TV2Nettavisen

Blind nasjonalisme

29.06.2006 @ 08:51
Orkla selger avisene sine for syv milliarder kroner. Det er ingen tragedie, men neste journalist som intervjuer Stein Erik Hagen om betydningen av nasjonalt eierskap bør få igjen studielånet fra Journalisthøyskolen.

47380-110

Hvis David Montgomery var bekymret over kvaliteten og ensrettetheten i norske media fra før, så får han sine bekymringer bekreftet i dag. Nesten alle norske aviser flommer over av ledere og kommentarer som er skeptisk til salget. og kjøperen.

Her er noen nyanserte eksempler (Dagbladets Andreas Wiese og Aftenpostens leder) og ett unntak (trykk her).

Og her er et knippe kommentarer klippet fra pressen.

Trond Giske: ....hadde ønsket en norsk løsning.
Erna Solberg: ...det er stor avstand fra norske lokalaviser til London.
Erling Omvik, Fredrikstad Blad:....Jeg er ganske deprimert.
Joar Grindheim, Haugesunds Avis: ....Det verst tenkelige utfall.
Per Kåre Tveeikrem, Romsdal Budstikke: ...Det er ingen grense for Stein Erik Hagens appetitt på milliarder.

Den kompakte enigheten er forbløffende. Særlig tatt i betraktning hvor aggressivt norske mediekonsern har kjøpt opp aviser og mediebedrifter i utlandet. Det er altså et gode at nordmenn kjøper i utlandet, men en nasjonal tragedie at norske medier får utenlandske eiere?

Nøkternt sett betaler Montgomerys Mecom mest og får med det kontrollen over 31 lokale aviser over hele landet. Neste skritt blir at danske Egmont får overta resten av ukebladgiganten Hjemmet Mortensen. Fra får eier den danske konkurrenten Aller den andre store ukebladaktøren her i landet. De neste konkurrentene er svenske Bonnier og franske Hachette.

Utlendinger eier altså både Se og Hør og konkurrenten Her og Nå, som de eier KK, Henne, Elle og Det Nye. Få andre nisjer har hatt større satsinger her hjemme enn nettopp ukebladene. Er det noen som mener at utlendinger har vært en tragedie her?

Jeg vet ikke hva David Montgomery vil med Orkla Media, men han legger neppe syv milliarder kroner på bordet for å ødelegge konsernet. Han er en erfaren pressemann og Mecom eier i dag tyske og nederlandske aviser med et daglig opplag på 600.000 eksemplarer.

47380-111

Nå får Orkla Media en eier som ønsker å utøve eierskap, og det er vanskelig å se at det er verre enn et industrikonglomerat som har tvilt og vaklet seg frem til et salg. Orklas tillitsvalgte Kjetil Haanes kom til samme erkjennelse overfor VG i går kveld: - Mecom og David Montgomery er bedre eier enn Orkla-sjef Dag J. Opedal.

Det mest overraskende med hele salget er hvor prinsippløst mange har opptrådt:

- De ansatte støttet Stein Erik Hagen som ny Orkla-styreformann i en byttehandel hvor de trodde at Hagen ville hjelpe dem til å beholde Orkla Media som norsk.

- Hagen gjorde som han pleier; han sier en ting og gjør noe annet. Mannen som sterkt uttaler seg om norsk eierskap har nå solgt unna landets største dagligvarekjede og Orkla Media til utlandet.

- Politikerne har vedtatt eierbegrensninger, men kulturminister Trond Giske gikk rett ut på banen og sa at de ikke var ment bokstavelig hvis A-pressen ville kjøpe Orkla Media.

Takke oss til en ærlig kapitalist. 

Kommentarer:
Postet av: Jeppe

Morro.Nr alle ekspertene sier det samme, s er det to muligheter:1. Kameraderi2. De er enige fordi konklusjonen er solid.S fr du se nyere p argumentasjonen. Og p Montgomery sin karriere.

29.06.2006 @ 11:00
Postet av: Brge Svanstrm Amundsen

La oss hpe p bred og kraftig redaksjonell hyredreining.

29.06.2006 @ 13:36
URL: http://www.dnof.no/
Postet av: MullahTerje

Det som er litt morsomt er at hovedargumentet mot bli kjpt opp av utlendingen Montgomery er at da forsvinner den "norske" kontrollen, norsk eierstyring, etc. Dette er jo bare tull. Dersom forfallet i norske aviser de siste (ti)rene skyldes norske eiere vil det jo bare vre en fordel med nytt eierskap. Norske eiere har jo ogs vrt interessert i avkastning p investeringen. Og skulle de verste forutanelser sl til og vi fr en "the Sun"-ifisering av avisene s vil jeg heller ha side 3-piker enn flere artikler av typen "Slik blir DU kvitt brunsneglen i hagen din" eller "Slik blir DU en bedre syklist". Kritisk og oppskende jounalistikk finner vi i dag desverre nesten kun i lrdagsutgaven av DN. Norsk eierskap har i hvert fall ikke frt til noen nivheving.

04.07.2006 @ 14:59

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1546037
hits