TV2Nettavisen

Apple mot norsk lov

27.11.2006 @ 08:33

Norske forbrukermyndigheter forsøker å kjøre hardt mot hardt mot musikk- og datagiganten Apple. Saken er viktig fordi Apple forsøker å skaffe seg monopol på salg av digital musikk over nettet.

47380-181

Alle som har kjøpt seg en iPod har oppdaget en irriterende detalj: Det er i praksis ikke mulig å kjøpe musikken fra andre nettbutikker enn Apples egen iTunes Music Store.

Bindingen har et åpenbart mål, og det er å binde alle som kjøper en iPod (ofte på grunn av design) til å måtte kjøpe all musikk fra Apple.

(Du kan lese en test av ulike musikkspillere her.)

47380-182

Dette er et urimelig krav, og det har fått forbrukerombud Bjørn Erik Thon til å se rødt: "....produktlåsingen kan være skadelig for en effektiv konkurranse både med hensyn til nedlastingstjenester og avspillere, og derigjennom bidra til å skape monopollignende forhold.produktlåsingen kan være skadelig for en effektiv konkurranse både med hensyn til nedlastingstjenester og avspillere, og derigjennom bidra til å skape monopollignende forhold".

Apple-striden er en kamp mellom en internasjonal gigant og forbrukermyndighetene i Norge, Sverige og Danmark. I alle de tre landene har myndighetene forsøkt å få Apple til å forandre vilkårene i nettbutikken. Til nå er de møtt med isfront.

For Apple handler innelåsingen om milliardbeløp, men saken er like viktig for konkurrenter som også forsøker å lage musikk-nettbutikker. Siden mange sverger til iPod, blir det mindre interessant å selge musikk til andre mp3-spillere som bruker åpne standardformater.

Men Thon reagerer også på de andre avtalevilkårene forbukerne må undertegne når de kjøper musikk på iTunes - blant annet at man aksepterer at avtalen gjelder under engelsk rett, og at det i praksis er Apple som sitter med bukta og begge endene.

Til nå har det gått nesten et halvt år fra Thon sendte sitt brev, og det har fortsatt ikke skjedd stort annet enn at Apple har holdt myndighetene med godt snakk.

Nå begynner tålmodigheten å ta slutt for Forbrukerombudet, som forsøker et siste brev til Apple.

-  Hvis ikke må saken opp for Markedsrådet, sier jurist Lars Helgesen i Forbrukerombudet til digi.no.

Apple vil ofte argumentere med at innelåsingen også tjener en annen hensikt, og det er å hindre kopiering av musikken. I dag kan du kopiere musikk fra din PC til din iPod, men ikke motsatt - noe som er helt annerledes for vanlige mp3-spillere (hvor musikken kan kopieres frem og tilbake som vanlige filer).

Denne unnskyldningen er ikke så god lenger, for nå finnes mange programmer som lar deg hacke og kopiere musikken fra iPoden - for eksempel CopyPod.

Dermed handler stirden om en internasjonal musikk- og datagigant som setter seg over norsk lov, og hva Forbrukerombudet kan gjøre med det.


Kommentarer:
Postet av: Pål

Følgende er bl.a. mulig med iTunes og iPod:Musikk i MP3 format kan legges inn i iTunes og spilles av på iPod.iTunes kan legge (brenne) musikk ut på CD. Denne kan igjen rippes av Windows Media Player og resultatet er MP3 filer som kan spilles på andre spillere og systemer.

27.11.2006 @ 11:10
Postet av: Nano

Stavrum aksepterer altfor lett argumentasjonen fra forbrukermyndighetene. Apple kjemper først og fremst _mot_ at Microsoft skal kunne etablere monopol på digitale lyd- og bilde-formater. Microsoft har i langt tid forsøkt å pådytte sine egne teknologier på it- og elektronikkbransjen.Microsoft har i flere år utviklet Microsoft Audio og Video helt på egenhånd. Dette er altså formater selskapet har full kontroll på. Da de utviklet systemet MS-DRM for rettighetshåndtering, fulgte de også platebransjens anbefalinger som muliggjør svært restriktive bruksbetingelser.Av en eller annen grunn mener Stavrum at disse teknologiene, som Microsoft altså har dyttet på produsenter av gadgets, er "åpne standardformater". Det er altså helt feil. De er slett ikke åpne, og i den grad de er standard, er det fordi Microsoft kan tvinge dem på markedet gjennom Windows. På sin side benytter Apple seg av en industristandarden MPEG-4, som inkluderer lydformatet AAC. Apple har også bidratt med sine programvareteknologier i utarbeidelsen av denne standarden, sammen med en lang rekke bedrifter og universiteter (også norske). Microsoft valgte å stå utenfor.I tillegg utviklet Apple sin egen rettighetshåndtering, Fairplay, siden MPEG-4 bare definerer noen krav til hvordan et slikt system skal fungere, men ikke noen standard i seg selv. Etter hva jeg vet er en slik standard under utarbeidelse gjennom den såkalte MPEG-21. Det er også verdt å påpeke at mp3-formatet ikke har mulighet for rettighetshåndtering, noe som har medført at det bare er et fåtall musikkbutikker på nett, f.eks. eMusic, som (lovlig) kan selge musikk i dette formatet. Platebransjen har bare unntaksvis tillatt slikt salg. Det kan man beklage, men feilen ligger ikke hos Apple.Dagens produsenter av musikkspillere har stort sett bare valgt å holde seg unna utviklingen av standarder. De valgte selv å kjøpe Microsofts teknologier med hud og hår, og har vist liten interesse for MPEG-4/AAC. Nå får de svi for det (heldigvis!), og gråter sine krokodilletårer.Framover kan man håpe at både myndigheter og elektronikkprodusenter, men også nettsteder som Nettavisen, alle satser på åpne standarder, framfor Microsoft sine. Først da kan man kreve at lyd- og bildeteknologier, inkl. DRM, blir interoperable.

27.11.2006 @ 15:53
Postet av: Johan Nagel

De fleste forståsegpåere er microsofthorer, som ikke vil slippe til en liten produsent som står på forbrukernes side.Noen får sikkert også betalt for dette...

28.11.2006 @ 08:13
Postet av: Espen

@Nano Hva i huleste har Microsoft med at forbrukerombudet mener at APPLE bryter norsk lov.Jeg er ganske så sikker på at de også går etter Microsoft om de bryter loven.Fakta er at Apple dominerer markedet, og de lar ikke andre produsenter av MP3 spillere få spille av lydformatet sitt. Dette kan låse mannen i gata til å må fortsette med Apple produkter for å høre sin egen lovlig kjøpte musikk.

28.11.2006 @ 14:19
Postet av: Nano

@ Espen: Norske forbrukermyndigheter har så vidt meg bekjent aldri krevd at Microsoft skulle gjøre deres lyd- og bilde-teknologier, inkludert DRM, tilgjengelig for andre plattformer enn Windows. Det er ikke mulig å spille av DRM-beskyttede Windows Media-filer på Apples Mac. I lange perioder har det vært vanskelig eller umulig selv å spille av ubeskyttede filer. Det er derfor naturlig å si at Microsoft bruker sin monopolmakt til å skvise leverandører av andre dataplattformer og operativsystem.Microsoft har på dette området nærmest ignorert Mac, og da musikkspillere begynte å bli virkelig populære, fantes det ikke gode muligheter for å bruke dem med Mac. DERFOR lagde Apple sine egne løsninger, opprinnelig rettet mot Mac. Men Apples løsninger ble så populære at mange ville bruke dem mot Windows PC også.Problemet er altså at Microsoft fikk gjøre hva de ville, mens Apple ikke får lov. Dette er svært skuffende av forbrukermyndighetene. I stedet burde de bruke ressursene sine til å overtale både Apple og Microsoft om å samarbeide om interoperable formater og DRM-løsninger.Når det gjelder å bryte norsk lov mhp bruksrettigheter, har de andre leverandørene minst like mye å svare for som Apple. Jeg vil anbefale å lese hva Microsoft skriver om sin DRM-teknologi på sine nettsider. De går mye lengre enn Apple, og teknologien rimer dårlig med norsk forbrukerlovgivning. På dette området har også forbrukermyndighetene sagt at Apple har begynt å komme dem i møte.

28.11.2006 @ 21:14
Postet av: Anders

Norske myndigheter og forbrukerombudet er så teide. Apple har i årevis måttet vike både her og der fordi Microsoft er størst men med ein gang Apple har sett ein mulighet så skal dei stoppes. Dette med iPod og at man MÅ kjøpe musikken på iTunes Music Store er bare tull. Man kan like gjerne kjøpe musikken andre plasser og legge direkte på iPod hvis det er åpne standarder. Åpen standard er nettopp det Apple har, dei bruker AAC mens Microsoft sko jo vera så sluge så dei lagde sin egen filtype. Hvorfor ikkje heller kreve at dei andre bruker Apple sin standard sånn som Apple må gjere på nettet og andre plasser når det gjelder program osv.Eg meiner dette beviser bare bedre og bedre at MS betaler godt under bordet og at forbrukerombudet er ei lita logre bikkje som springer etter.

29.11.2006 @ 09:38
Postet av: investor

jeg har selv apple mac med os x... men itunes unngår jeg konsikvent! (muligens hadde jeg likt meg best på linux men det er en annen sak)jeg hater all from for kopisperrer og drm. når en mp3 man har lasten ned ulovlig har bedre kvalitet (bitrate og lyd) enn dem man kjøper så er det vel noe galt? når de man kjøper trekker mer strøm på ipoden fordi kopibeskyttelsen skal leses! når prisen er så høy at artisten kan kjøpe en gullklokke til 50 mill og bruke den 1 gang for så legge den i skuffa... når agenten kjøper sin syttiandre ferrari... da er musikken man laster ned for dyr.. da lyder musikken man laster ned mye bedre. det samme gjelder film forøvrig.på tide at film og platebransjen omstiller seg, de må innse at de har tapt kampen om teknologi og er nøtt til å bruke den istede for å prøve å sabotere den. de må legge om virksomheten sin og innse at deres storhetstid er over de kan ikke tjene så mye som de har gjordt til nå på salget, på tide å redusere, stoppe drm tullet og selge gode produkter. for det er noe alvårlig feil når de selger produkter som er gårligere enn kopiene... ;)

29.11.2006 @ 13:43

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2884151
hits