TV2Nettavisen

Apple mot norsk lov

27.11.2006 @ 08:33

Norske forbrukermyndigheter forsøker å kjøre hardt mot hardt mot musikk- og datagiganten Apple. Saken er viktig fordi Apple forsøker å skaffe seg monopol på salg av digital musikk over nettet.

47380-181

Alle som har kjøpt seg en iPod har oppdaget en irriterende detalj: Det er i praksis ikke mulig å kjøpe musikken fra andre nettbutikker enn Apples egen iTunes Music Store.

Bindingen har et åpenbart mål, og det er å binde alle som kjøper en iPod (ofte på grunn av design) til å måtte kjøpe all musikk fra Apple.

(Du kan lese en test av ulike musikkspillere her.)

47380-182

Dette er et urimelig krav, og det har fått forbrukerombud Bjørn Erik Thon til å se rødt: "....produktlåsingen kan være skadelig for en effektiv konkurranse både med hensyn til nedlastingstjenester og avspillere, og derigjennom bidra til å skape monopollignende forhold.produktlåsingen kan være skadelig for en effektiv konkurranse både med hensyn til nedlastingstjenester og avspillere, og derigjennom bidra til å skape monopollignende forhold".

Apple-striden er en kamp mellom en internasjonal gigant og forbrukermyndighetene i Norge, Sverige og Danmark. I alle de tre landene har myndighetene forsøkt å få Apple til å forandre vilkårene i nettbutikken. Til nå er de møtt med isfront.

For Apple handler innelåsingen om milliardbeløp, men saken er like viktig for konkurrenter som også forsøker å lage musikk-nettbutikker. Siden mange sverger til iPod, blir det mindre interessant å selge musikk til andre mp3-spillere som bruker åpne standardformater.

Men Thon reagerer også på de andre avtalevilkårene forbukerne må undertegne når de kjøper musikk på iTunes - blant annet at man aksepterer at avtalen gjelder under engelsk rett, og at det i praksis er Apple som sitter med bukta og begge endene.

Til nå har det gått nesten et halvt år fra Thon sendte sitt brev, og det har fortsatt ikke skjedd stort annet enn at Apple har holdt myndighetene med godt snakk.

Nå begynner tålmodigheten å ta slutt for Forbrukerombudet, som forsøker et siste brev til Apple.

-  Hvis ikke må saken opp for Markedsrådet, sier jurist Lars Helgesen i Forbrukerombudet til digi.no.

Apple vil ofte argumentere med at innelåsingen også tjener en annen hensikt, og det er å hindre kopiering av musikken. I dag kan du kopiere musikk fra din PC til din iPod, men ikke motsatt - noe som er helt annerledes for vanlige mp3-spillere (hvor musikken kan kopieres frem og tilbake som vanlige filer).

Denne unnskyldningen er ikke så god lenger, for nå finnes mange programmer som lar deg hacke og kopiere musikken fra iPoden - for eksempel CopyPod.

Dermed handler stirden om en internasjonal musikk- og datagigant som setter seg over norsk lov, og hva Forbrukerombudet kan gjøre med det.


Kommentarer:
Postet av: Pl

Flgende er bl.a. mulig med iTunes og iPod:Musikk i MP3 format kan legges inn i iTunes og spilles av p iPod.iTunes kan legge (brenne) musikk ut p CD. Denne kan igjen rippes av Windows Media Player og resultatet er MP3 filer som kan spilles p andre spillere og systemer.

27.11.2006 @ 11:10
Postet av: Nano

Stavrum aksepterer altfor lett argumentasjonen fra forbrukermyndighetene. Apple kjemper frst og fremst _mot_ at Microsoft skal kunne etablere monopol p digitale lyd- og bilde-formater. Microsoft har i langt tid forskt pdytte sine egne teknologier p it- og elektronikkbransjen.Microsoft har i flere r utviklet Microsoft Audio og Video helt p egenhnd. Dette er alts formater selskapet har full kontroll p. Da de utviklet systemet MS-DRM for rettighetshndtering, fulgte de ogs platebransjens anbefalinger som muliggjr svrt restriktive bruksbetingelser.Av en eller annen grunn mener Stavrum at disse teknologiene, som Microsoft alts har dyttet p produsenter av gadgets, er "pne standardformater". Det er alts helt feil. De er slett ikke pne, og i den grad de er standard, er det fordi Microsoft kan tvinge dem p markedet gjennom Windows. P sin side benytter Apple seg av en industristandarden MPEG-4, som inkluderer lydformatet AAC. Apple har ogs bidratt med sine programvareteknologier i utarbeidelsen av denne standarden, sammen med en lang rekke bedrifter og universiteter (ogs norske). Microsoft valgte st utenfor.I tillegg utviklet Apple sin egen rettighetshndtering, Fairplay, siden MPEG-4 bare definerer noen krav til hvordan et slikt system skal fungere, men ikke noen standard i seg selv. Etter hva jeg vet er en slik standard under utarbeidelse gjennom den skalte MPEG-21. Det er ogs verdt ppeke at mp3-formatet ikke har mulighet for rettighetshndtering, noe som har medfrt at det bare er et ftall musikkbutikker p nett, f.eks. eMusic, som (lovlig) kan selge musikk i dette formatet. Platebransjen har bare unntaksvis tillatt slikt salg. Det kan man beklage, men feilen ligger ikke hos Apple.Dagens produsenter av musikkspillere har stort sett bare valgt holde seg unna utviklingen av standarder. De valgte selv kjpe Microsofts teknologier med hud og hr, og har vist liten interesse for MPEG-4/AAC. N fr de svi for det (heldigvis!), og grter sine krokodilletrer.Framover kan man hpe at bde myndigheter og elektronikkprodusenter, men ogs nettsteder som Nettavisen, alle satser p pne standarder, framfor Microsoft sine. Frst da kan man kreve at lyd- og bildeteknologier, inkl. DRM, blir interoperable.

27.11.2006 @ 15:53
Postet av: Johan Nagel

De fleste forstsegpere er microsofthorer, som ikke vil slippe til en liten produsent som str p forbrukernes side.Noen fr sikkert ogs betalt for dette...

28.11.2006 @ 08:13
Postet av: Espen

@Nano Hva i huleste har Microsoft med at forbrukerombudet mener at APPLE bryter norsk lov.Jeg er ganske s sikker p at de ogs gr etter Microsoft om de bryter loven.Fakta er at Apple dominerer markedet, og de lar ikke andre produsenter av MP3 spillere f spille av lydformatet sitt. Dette kan lse mannen i gata til m fortsette med Apple produkter for hre sin egen lovlig kjpte musikk.

28.11.2006 @ 14:19
Postet av: Nano

@ Espen: Norske forbrukermyndigheter har s vidt meg bekjent aldri krevd at Microsoft skulle gjre deres lyd- og bilde-teknologier, inkludert DRM, tilgjengelig for andre plattformer enn Windows. Det er ikke mulig spille av DRM-beskyttede Windows Media-filer p Apples Mac. I lange perioder har det vrt vanskelig eller umulig selv spille av ubeskyttede filer. Det er derfor naturlig si at Microsoft bruker sin monopolmakt til skvise leverandrer av andre dataplattformer og operativsystem.Microsoft har p dette omrdet nrmest ignorert Mac, og da musikkspillere begynte bli virkelig populre, fantes det ikke gode muligheter for bruke dem med Mac. DERFOR lagde Apple sine egne lsninger, opprinnelig rettet mot Mac. Men Apples lsninger ble s populre at mange ville bruke dem mot Windows PC ogs.Problemet er alts at Microsoft fikk gjre hva de ville, mens Apple ikke fr lov. Dette er svrt skuffende av forbrukermyndighetene. I stedet burde de bruke ressursene sine til overtale bde Apple og Microsoft om samarbeide om interoperable formater og DRM-lsninger.Nr det gjelder bryte norsk lov mhp bruksrettigheter, har de andre leverandrene minst like mye svare for som Apple. Jeg vil anbefale lese hva Microsoft skriver om sin DRM-teknologi p sine nettsider. De gr mye lengre enn Apple, og teknologien rimer drlig med norsk forbrukerlovgivning. P dette omrdet har ogs forbrukermyndighetene sagt at Apple har begynt komme dem i mte.

28.11.2006 @ 21:14
Postet av: Anders

Norske myndigheter og forbrukerombudet er s teide. Apple har i revis mttet vike bde her og der fordi Microsoft er strst men med ein gang Apple har sett ein mulighet s skal dei stoppes. Dette med iPod og at man M kjpe musikken p iTunes Music Store er bare tull. Man kan like gjerne kjpe musikken andre plasser og legge direkte p iPod hvis det er pne standarder. pen standard er nettopp det Apple har, dei bruker AAC mens Microsoft sko jo vera s sluge s dei lagde sin egen filtype. Hvorfor ikkje heller kreve at dei andre bruker Apple sin standard snn som Apple m gjere p nettet og andre plasser nr det gjelder program osv.Eg meiner dette beviser bare bedre og bedre at MS betaler godt under bordet og at forbrukerombudet er ei lita logre bikkje som springer etter.

29.11.2006 @ 09:38
Postet av: investor

jeg har selv apple mac med os x... men itunes unngr jeg konsikvent! (muligens hadde jeg likt meg best p linux men det er en annen sak)jeg hater all from for kopisperrer og drm. nr en mp3 man har lasten ned ulovlig har bedre kvalitet (bitrate og lyd) enn dem man kjper s er det vel noe galt? nr de man kjper trekker mer strm p ipoden fordi kopibeskyttelsen skal leses! nr prisen er s hy at artisten kan kjpe en gullklokke til 50 mill og bruke den 1 gang for s legge den i skuffa... nr agenten kjper sin syttiandre ferrari... da er musikken man laster ned for dyr.. da lyder musikken man laster ned mye bedre. det samme gjelder film forvrig.p tide at film og platebransjen omstiller seg, de m innse at de har tapt kampen om teknologi og er ntt til bruke den istede for prve sabotere den. de m legge om virksomheten sin og innse at deres storhetstid er over de kan ikke tjene s mye som de har gjordt til n p salget, p tide redusere, stoppe drm tullet og selge gode produkter. for det er noe alvrlig feil nr de selger produkter som er grligere enn kopiene... ;)

29.11.2006 @ 13:43

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2884151
hits