TV2Nettavisen

Nettet slår knock out

27.03.2006 @ 08:31
Internett slår knock out på papiravisene. Nå er det bare i aldersgruppen over 67 år og hos de med lave inntekter at avis fortsatt står virkelig sterkt.

47380-61

I motsetning til andre medietall, blir disse innhentet av uavhengige Statistisk Sentralbyrå. Det gir høyere troverdighet enn når avisene selv måler sine lesertall. SSB-tallene bekrefter trenden fra avisenes opplagstall: Her er det fall nesten over hele linjen.

SSBs tall i Norsk mediebarometer 2005 viser at papiravisene faller jevnt og trutt. Da Nettavisen ble lansert for snart ti år siden, leste 84 prosent av befolkningen aviser på papir. Nå er tallet nede i 74 prosent.

- En liten nedgang i andelen avislesere fra 2004 er med på å støtte opp inntrykket av at lesing av trykte aviser er synkende og har vært det de siste ti-tolv åra. De som leser avis bruker også litt mindre tid til avislesning nå enn tidligere, skriver SSB.

Tallene gir ingen støtte til at det bare er tabloidavisene som faller. Inntrykket er tvert imot lavere lesertall over hele linja. Siden Nettavisen startet har en av åtte lesere vendt papiravisen ryggen. Og de som fortsatt sverger til papir, bruker stadig mindre tid på avisen. Fra toppen til i fjor har avislesernes lesetid falt fra 40 til 29 minutter per dag.

I Norge ser vi ingenting til trender fra andre land der nettet også tar over for fjernsyn. Faktisk øker TV-tittingen i Norge fortsatt, og fjernsyn er nå det definitivt mest utbredte og brukte mediet her i landet.

Men det er altså nettet som er den store vinneren, igjen. Og nettbrukeren er helt annerledes enn papiravisleseren. Jo eldre, desto mindre bruker man nettet. Og nettbruken øker radikalt etter hvor god utdannelse og inntekt du har.

På ett år har andelen som bruker nettet daglig økt fra 44 til 55 prosent, det er altså en vekst i den daglige nettbruken på 25 prosent!

Mens nettbrukerne bruker 80 minutter på internett hver dag i gjennomsnitt, legger papiravisleseren ned under halvparten.

Med disse brukertallene kan enhver tenke igjennom hva det får å si for annonseinntektene over tid.

Papiravisene har bare sett begynnelsen på sine problemer.

Kommentarer:
Postet av: Hans Kr.

Dette er vel ikke uventet. Nordemenn har jo alltid vært et avislesende folkeslag, og dette har vel ganske sikkert nye med nyhetsjakt å gjøre.Med nettutgaver får man jo nyhetene mens de skjer i mange tilfelle, eller i hvert fall rett etterpå.Ikke dagen etter, slik vi var vant til.Dette med å "være til stede i øyeblikket" var vel også årsaken til at CNN oppnådde sin "status" i sin tid.Vi kan jo se litt av det samme ved våre 2 tv-kanaler når det er store/alvorlige ting som skjer. Da sender de også i mange tilfelle direkte.Men avisutgavene blir nok aldri helt borte, det er vanskelig å bruke laptopen til å tørke seg bak med, slik muligheten fremdeles er med gamle aviser.Ha en fin nyhetsdag.

27.03.2006 @ 09:09
URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Terje

Grunnen til at det i Norge er så mange aviser skyldes vel den særdeles gunstige pressestøtten. Så lenge denne sløsingen med skattebetalerenes penger opprettholdes vil vi ha hauger med aviser 'ingen' leser.

27.03.2006 @ 10:49
Postet av: filur

Stavrum og Odd Harald Hauge skrev omtrent likelydende kommentarer for snart 10 år siden. Det mest overraskende er egentlig at det har tatt 10 år før de begynte å få rett i noen særlig grad.

27.03.2006 @ 11:07
Postet av: frode

Hei TerjeFint, så du er ds fornøyd med feks de 2 tabloidene(vg-dagbla), for de vil jo overleve i din medieverden. Og det er jo to kvalitetsaviser. Vel bekomme!!

27.03.2006 @ 18:30
Postet av: Redaktøren

Så utrolig synd for folket at nettavisen din suger lort da, Stavrum. Se f.eks på iBergen.no som baserer mer eller mindre på å sitere andre (papir-)avisers nyheter. Nettavisene til papiravisene klarer derimot å frembringe nyheter på egen hånd, eller med hjelp av papiravisens redaksjon. Det er synd at nettjournalistikk først og fremst bør forbindes med pupper, sport, en mengde språklige merksnodigheter, generelt labert nivå og parasittvirksomhet.

27.03.2006 @ 22:08
Postet av: Jonas

Jeg er en stadig leser av nettaviser, og selv om det kan være et poeng at tidligere var det først og fremst sitater fra andre steder så er det nå helt klart mest saker som ikke er fra andre steder. Unntak er selvfølgelig aviser som VG og andre som stort sett baserer seg på NTB-meldinger, men internasjonalt - og nasjonalt med Nettavisen så ser man jo helt klart at trenden går mot det "Redaktøren" mener. Jeg har til gode å se store egensaker på nettavisene til papiravisene, stort sett er det mindre og dårligere utgaver enn det papiravisene har. En slags second-best versjon, fordi man så gjerne vil selge de døde trærne. Å bruke Ibergen som argument mot Nettavisen blir vel omtrent som å bruke Dagbladets Blink som argument mot sakene som ligger der.Men, sannsynligvis er vel "Redaktøren" som så gjerne ville være anonym noen som sitter igjen i en papiravis som klamrer seg til fortidens medier.

27.03.2006 @ 22:48
Postet av: Thomas Pettersen

Vi leser stadig mindre aviser i den trykte formen, men hvorfor er det ingen som måler den totale tiden nordmenn bruker på aviser og nyheter - uavhengig av medie? Er noen redd for svarene?

27.03.2006 @ 22:49
Postet av: Line

Selv leser jeg bare nettaviser, men det jeg lurer litt på er mengden som er på nett og mengden av artikler i aviser. Det er litt vanskelig å måle det man kan lese en dag. Har man forsøkt å sammenligne? For meg virker det som om det står mer i de trykte avisene, men muligens jeg tar feil?

27.03.2006 @ 22:50
Postet av: Ola Dunk

Nordmenn er jo kjent for å løpe baklengs inn i framtiden. Man er redd for alle nye ting, om det er Bokløv-stil eller skøyting i langrenn... nå er vel folk redd for at man får mindre aviser, mens mitt inntrykk er at vi har fått flere i det siste? Jeg er utflyttet nordlending, og det er ikke lett å lese lokalavisen... men på nett kan jeg. Jeg synes utviklingen er strålende.

27.03.2006 @ 22:52
Postet av: redaktøren

Sjekk for eksempel økonomisidene til Nettavisen, 24. Utfordring: Finn én sak som ikke er en parasittær sitat-sak. Hvem er forresten noldusene som skal kommentere dette? Nettavisen er en kvise på medierumpen. Den lever av det andre medier finner og skaper. Sleipt, og dessverre fullt lovlig.

27.03.2006 @ 23:38

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1000765
hits