TV2Nettavisen

Mer konkurranse i bank

25.09.2006 @ 08:35

Når DnB Nor har et overskudd på 7,4 milliarder kroner første halvår, kan man stille spørsmål ved konkurransen. Det er på høy tid at Konkurransetilsynet interesserer seg for banksektoren.

47380-141

DnB Nors toppsjef, Svein Aaser, leverer fra seg en pengemaskin. Nå trenger bankene mer konkurranse. Foto: Lise Åserud, Scanpix.

Bank er en næring med tilsynelatende konkurranse, men hvor kundeadferden tyder på at konkurransen likevel ikke virker: I den ene bank-undersøkelsen etter den andre taper storbankene - likevel strømmer bankkundene til de dyreste og dårligste bankene.

Et eksempel er DnB Nor. Banken ligger vanligvis dårlig an på prissammenlikninger, men har likevel over en million privatkunder på sine programmer. Og første halvår økte de overskuddet med 26 prosent fra i fjor og rundet sju milliarder kroner.

Jeg har ingenting i mot at DnB Nor er dyktige til å skaffe seg kunder og tjene bra. Men jeg er helt enig med Konkurransetilsynet i at det å bli mye lettere å skifte bank. Erfaringen fra telesektoren tyder på at noen små grep kan gi stor virkning:

- Det bør være gratis å avslutte en bankkonto
- Du bør kunne ta med deg bankkontonummeret til en ny bank
- En offentlige portal med prissammenligninger kan være nyttig

Finansminister Kristin Halvorsen har sagt ja til å opprette Finansportalen.no, og får støtte fra konkurransemyndighetene:

- I dag er det vanskelig å sammenligne prisene på finansielle tjenester her til lands, så dette er veldig hyggelige signaler, sier avdelingsdirektør Jostein Skår i Konkurransetilsynet.

Storebrands toppsjef Idar Kreutzer foreslo allerede i sommer i sin blogg på NA24 at bankkunden skal kunne ta med seg kontonummeret (som en telekunde kan gjøre med sitt mobiltelefonnummer).

- Bankmarkedet er preget av sterk konkurranse, men liten grad av flytting. Myndighetene bør bidra til at det blir lettere å bytte bank, skrev Kreutzer.


Kommentarer:
Postet av: Jeg-blir-så-sliten-av-dårlig-journalistikk

>Når DnB Nor har et overskudd på 7,4 >milliarder kroner første halvår, kan man >stille spørsmål ved konkurransen.Hva sier dette egentlig? Ingenting!Hvor mye kapital er utgangspunktet for eiernes avkastning? Hvis kapitalen er 200 milliarder er avkastningen bare 7,4% omregnet til årsbasis. Om kapitalen er 20 milliarder er avkastningen småpene 74,0% pro anno.Dårligere journalistikk skal man lete lenge etter!

25.09.2006 @ 10:01
Postet av:

Dette var jaggu litt av en Mikke Mus-artikkel, og bare enda et eksempel på hallelujanisser uten snev av peiling på hva de prater om. Hvor går grensen for hvor mye man skal smøre konkurransen i banksektoren? Jeg er enig i at terskelen for å bytte bank er høy, og at man kan gjøre litt for å styrke konkurransen ytterligere. Men spørsmålet er om man noen gang kommer til å få "fri" konkurranse, der alle konkurrerer på likt grunnlag - også i praksis. Kanskje vi bare må akseptere at folk ikke ønsker / orker (stryk det som passer) å løpe til den til enhver billigste banken, og at det i tillegg til pris også er andre ting som teller? Ikke det at DNB har så mange snille, flinke rådgivere at det alene skal forsvare deres kundemasse, men uansett.Og enda en som maser om nummerportabilitet? Gi meg en pause, vet du egentlig hva regnr. brukes til, foruten å være de fire første sifrene i kontonummeret ditt? Vet du hva som må gjøres hvis disse 4 sifrene plutselig ikke skal ha all den funksjonalitet de har i dag? Jeg vil veldig gjerne høre hvordan du (og det gjelder forøvrig Idar Kreutzer også) vil gjennomføre denne endringen, både for NBO, NICS, BBS og bankenes datasystemer++ generelt?

25.09.2006 @ 23:48
Postet av: Christian

Det er over 150 banker i Norge i dag, med drøyt 4,5 millioner innbyggere. Nye banker dukker opp hver dag, som yaBank, Bank2 etc, så konkurransen er det vel ikke noe galt med. Om forbrukerne er sløve, er det noe staten bør inn og ordne opp? Det ER ikke vanskelig å bytte bank, men du må gidde!Og Stavrum: 7,4 MRD = dårlig konkurranse?? Hvis Posten eller Vinmonopolet har veldig lite overskudd, betyr det at konkurransen er sunn og god?

26.09.2006 @ 10:24
Postet av: Gunnar Stavrum

Hovedargumentet mitt er at det er et tegn på dårlig konkurranse når svært få kunder bytter bank. Et eksempel jeg bruker er at DnB Nor, som stort sett ALDRI vinner prisundersøkelser, likevel har stor kundetilstrømming og gode resultater.Det skjønner dere om dere leser bloggen omigjen.Tallet 7,4 milliarder sier i seg selv lite, men les nå sammenhengen da, for Guds skyld!

26.09.2006 @ 10:46
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av:

Det DU ikke skjønner, er at det et eller annet sted må være grenser for hvor mye konkurransen skal smøres. Det er, som Christian sier, lett å bytte bank, om man virkelig vil. Ingen er bundet opp mot en bestemt bank, med mindre man har vært så "smart" og tegnet fastrente, det være seg på innskudd eller utlån. Dog er det en del papirarbeid i forbindelse med flytting av lån, og venteperiode, f.eks. for nye betalingskort og å få flyttet over avtalegiroer man skulle ha fra den gamle til den nye banken. En bankforbindelse er noe av det vitkigste man har, og det er ikke sikkert at man ønsker at det bare skal være noe man plukker som rask hyllevare på billigste sted, hvor konkurransen er 110% fri, og alle konkurrerer på like vilkår. At DNB går med høye overskudd er ikke bare de høye gebyrene og rentenes "skyld".

26.09.2006 @ 12:23

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2143003
hits