TV2Nettavisen

Trenger vi bokklubbene?

25.01.2006 @ 08:58
Boksalget øker, bokhandlerne har gode dager og folk strømmer til nettbokhandlerne. Trenger vi de gammeldagse bokklubbene?
47380-4
Toppsjef Kristenn Einarsson i De norske Bokklubbene AS er en glimrende forretningsmann. Hans selskap har levd høyt i mange år på urimelige fordeler, og når de endelig blir forandret driver han aktiv lobby mot kulturminister Trond Giske.

Tenk hvis noen hadde brydd seg om kundene også!

Bokklubbene hadde store fordeler: De kunne velge og vrake blant forlagenes topp-titler, og de fikk enerett på å selge bestselgerne med 25 prosent rabatt. Samtidig fallbød de serviser og glass som vervepremier, og fikk mange hundre tusen medlemmer.

Forretningsidéen var blant annet å sko seg på folks glemsomhet: Hvor mange har ikke ufrivillig fått bøker og giro i postkassen fordi man hadde glemt å avbestille månedens bok?

Bokklubbenes sterke fordeler var en torn i øyet på bokhandlerne. De ble på sin side pålagt å ha alle bøkene i sine hyller (lagerplikt) og ble tvunget til å selge selv støvete bøker til fast pris.

Også nettbokhandlerne ble diskriminert fordi bokklubbene hadde enerett på å gi rabatt.

Når det nå blir mer rettferdige regler, viser kundene tydelig hva de foretrekker. Ifølge Aftenposten har bokklubbene mistet så mye som 200.000 medlemmer. Samtidig vokser nettboksalget og bokhandlerne rapporterer om svært godt salg i fjor høst.

Hvorfor velge en tungvint bokklubbløsning, som stort sett selger bestselgerne, når du kan velge mellom millioner av titler på internett?

Einarsson kjørte en stor kampanje i går, og fikk de fleste store avisene med på galeien. Nå skal det åpenbart settes inn press mot Trond Giske. Men inntil noe annet er bevist nekter vi å tro at Giske bøyer av og krysser fingre for at kulturministeren forstår at fremtiden ligger i nettet - og ikke i forhistoriske fordeler til bokklubbene.

Kommentarer:
Postet av: Trond

Bokklubbene gir utvilsomt en kundefordel ved presentere nye forfattere, nye kvalitetsbker, nye oversettelser og relanseringer av klassikere. En utfordring for mange som skal kjpe p Internett - kan vre at de ikke vet hva de skal ske etter. Et annet poeng er at flertallet av bokhandlere i dag har mer saks, lim og blekkpatroner - enn presentasjon av spennende bker.Jeg mener at bokklubbene presenterer - eller har mulighet til presentere - et mangfold til litteraturinteresserte, som ikke har totaloversikt over hva som er tilgjengelig av norske og internasjonale forfattere.

25.01.2006 @ 09:55
Postet av: Lars

Det fine med dette er at vi antagelig ikke trenger bekymre oss! Hvis bokklubbene ikke lenger har fordeler, og det viser seg via kundenes valg at vi ikke trenger dem lenger, vil de gradvis forsvinne av seg selv.......

25.01.2006 @ 10:43
Postet av: Andreas

Enig med deg Lars. Markedskreftene ordner dette. Er selv medlem i et par bokklubber. Og n nr alt gr p mail og nettet synes jeg det er et bra tilbud.

25.01.2006 @ 14:53
Postet av: Anders

Man kan si mye om Trond Giske, men han er verken utpreget gammeldags eller lett pvirke. Tror Einarsson og hans eiere m begynne tjene penger ved konkurrere og ikke gjennom fortsatte kongelige priviligier.Kombinasjonen bokhandel, nettbokhandel og bibliotek dekker alle og hele Norge. Bokklubber m komme fordi det er et behov i markedet, og ikke av noen annen grunn.

26.01.2006 @ 01:00
Postet av: Kristenn Einarsson

En god veileder til kvalitetslitteraturen og de billigste bkene var grunnen til at jeg lot meg verve som medlem av min mor da jeg flyttet fra "heimen" for en mannsalder siden. Det samme str ved makt i dag. Det frste kan Gunnar Stavrum se ved sjekke ut www.bokklubben.no og vre medlemsblader. Det siste finner du ut av ved flge med i pristestene som ditt eget nettsted utfrer p bker med jevne mellomrom. To konklusjoner; Det er mange penger spare p handle p det billigste stedet kontra det dyreste. Og Bokklubben er billigst i alle testene. Velkommen som medlem, Stavrum.Med vennlig hilsenKristenn Einarsson

26.01.2006 @ 07:30
Postet av: Gunnar Stavrum

La meg nyansere tittelen: Selvsagt trenger vi bokklubbene, men det forutsetter at de flger med i timen og fortsetter som gode veiledere for kvalitetslitteraturen, samtidig som de tilbyr forbrukerne lave priser - uten spesielle privilegier. Og det har jeg faktisk tro p at Einarsson & co klarer!

26.01.2006 @ 09:29
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: TBJ

Til denne bloggen m jeg si tjaaaa...Poenget er at markedskreftene ikke m f styre ALT som har med kultur gjre, men dersom Bokklubbene, som det pekes p, ikke flger med i timen, forsvinner de av seg selv.jeg er dog forbauset over at mange av dem lever - enn i alle fall.Men s er jeg en utpreget paperback-leser siden lektyre i det formatet er lettere bre med seg...Og ikke minst en fast traver i brukt-bok-forretninger der en kvalitetsroman kan kjpes for 20 spenn.

22.02.2006 @ 00:06
Postet av: Egil

nice website :))shemales_fasthost_tv Amator

10.03.2006 @ 14:01

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/649616
hits