TV2Nettavisen

Må Entra-sjefen finne seg i alt?

24.11.2006 @ 08:54

Det er dårlige tidere for gode statlige ledere. Etter å ha bygget opp milliardverdier for staten, henges Entra-sjef Erik Løfnes ut til spott og spe av Riksrevisjonen. Mye av kritikken er tynn.

47380-180

Entra-saken begynte med pressekonferanse hos Riksrevisjonen der det ikke ble spart på kruttet.

Hovedkritikken går på at selskapet har gått fra å være en utleier til offentlig virksomhet til også å leie ut til private, og samtidig blåst opp verdiøkningen slik at ansatte og ledelse skulle få ut mer i bonus.

Spesielt ille var Entra-sjefens belønning, som har gått fra 1,4 millioner kroner i 2001 til 3,2 millioner kroner i fjor.

(Du kan lese Riksrevisjonens rapport her).

Men det som luktet lederblod og urent spill for å berike seg selv har ettertrykkelig landet som en krangel mellom Riksrevisjonen og Næringsdepartementet. Kort sagt mener Riksrevisjonen at Entra Eiendom utelukkende bør leie ut til offentlige, mens Næringsdepartementet vil åpne for også private leietakere.

Riksrevisjonen viser til at Entra Eiendom har investert 1,3 milliarder kroner i bygg som kun leies ut til private, og andelen private leietakere har økt fra to til 14 prosent. Riksrevisjonen mener det er i strid med Stortingets forutetninger, departementet er uenig.

På dette punkt synes jeg Riksrevisjonens syn virker mest fornuftig. Det er vanskelig å se hvorfor staten bør engasjere seg i eiendomsdrift for private leietakere, i konkurranse mot private aktører som gjør den jobben helt greit.

Et alternativ er å la Entra Eiendom bli et privat eiendomsfirma og at staten selger seg ut.

Verre er det å følge Riksrevisjonens kritikk av den økonomiske driften og de ansatte og ledelsens bonuser.

Ifølge Entra Eiendom har eiendomsverdiene gjort at den verdijusterte egenkapitalen har økt fra 1,4 til 7,2 milliarder kroner fra oppstarten i 2000. I samme periode har Entra skapt en mer-verdiøkning (EVA) i forhold til hva eierne burde forvente på over to milliarder kroner!

Riksrevisjonen mener at tallene er oppblåste fordi eiendommene ble lagt inn til lav verdi i 2000, og at rentenivå og andre makroøkonomiske forhold har hatt vel så mye å si for verdiøkningen som Entra-organisasjonens arbeid.

Resonnementet er merkelig; fordi om eiendommene er mer verdt i dag, så var de ikke nødvendigvis feilvurdert i 2000. Dette påpeker også Næringsdepartementet: - Dette er en slutning som det etter NHDs mening ikke finnes faglig grunnlag for, skriver departementet.

Dessverre for riksrevisor Jørgen Kosmo får han den første delen av kritikken tilbake som en bumerang. Ifølge Dagens Næringsliv var det han selv som var ansvarlig for verdivurderingen til 1,4 milliarder kroner da han var Arbeids- og administrasjonsminister i 2000.

Mulig at Entra burde dempe på sine ambisjoner om å bli utleier til private, men suksessen selskapet har hatt kan ingen ta fra dem. Eller for å si det med eieren, Næringsdepartementet:

- Entra Eiendom har oppnådd bedre avkastning enn departementets avkastningsmål, og (...) Entra Eiendoms resultater framstår blant de beste i bransjen i hele den perioden (2002–2005) hvor selskapet har deltatt.


Kommentarer:
Postet av: DD

Nå må du våkne Stavrum. Dette skjer over store deler av næringslivet. Når en ny leder tiltrer, er det første han gjør å øke kostnader i innværende år. Han forskutterer kostnader som skulle kommet neste år. Dermed reduseres utgangspunktet for neste år (fordi kostnader allerede er bokført i forrige år), slik at det blir lettere å nå sine mål. Det samme skjer også når en leder har nådd sine mål for maksimal bonusutbetaling.Og det er jo virkelig sant at makroøkonomiske forhold som virker positivt inn på en bedrifts inntjening, ikke er resultat av en leder's innsats. Da bør denne inntjeningen heller ikke være grunnlaget for bonus. Se f.eks. på kraftselskapene. Her utbetales rekordhøye bonuser hvert år fordi strømprisene stiger til stadig høyere nivåer. Men det er vel ingen med hodet på rett plass som vil påstå at dette er resultatet av en leders gode innsats! Våkn opp, og tre ut av din kapitalistiske stol. Du er rett og slett hjernevasket av Høyre og likesinnede.

25.11.2006 @ 10:21
Postet av: Karsten

Når Stortinget har vedtatt hva Entra skal drive med, er det vel Riksrevisjonens jobb å peke forholdet når de rent faktisk gjør noe helt annet??

25.11.2006 @ 13:26
Postet av: Petter

Dette skjønner du visst ikke Stavrum. Entra fikk med seg en solid "matpakke" ved dannelsen i 2000 i form av kunstig lavt verdsatte balanseverdier. Dette var vel kjent den gangen og formålet var vel å gi selskapet og de to offensive og kreative lederne, direktøren og styrelederen, en flying start i konkurranse med private. At ingen grep inn var utrolig konkurranseregelverket grenser ble i beste fall tøyd til det ytterste. En annen sak er hva staten skal med dette selskapet hvis de likevel skal opptre som et privat selskap i alt og ett?

25.11.2006 @ 18:42

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2847066
hits