TV2Nettavisen

Takk for Synnøve Finden

24.10.2006 @ 08:23

Mannen bak ostefirmaet Synnøve Finden, Dag Swanstrøm, får sparken av det nye styret. Dermed kvitter de seg med mannen som mer enn noen andre har skapt konkurranse i ostedisken.

47380-154

Synnøve Finden-gründer Dag Swanstrøm under hyggeligere tider. Foto: Lise Åserud, Scanpix

Jeg vet ikke nok om bakgrunnen for at Finden slår opp med Swanstrøm, men et driftsresultat på magre 4,5 millioner kroner i tredje kvartal var nok en del av begrunnelsen for at pengesterke Erik Must fikk nok.

For forbrukerne er det neppe ikke like klart at vi tjener på det nye styrets ønske om å kjøre mer forsiktig og prioritere større overskudd.

Sammen med et par private meierier var Synnøve Finden det lille forsøket på å konkurrere mot jordbrukssamvirket. Med Swanstrøms avgang er foreløpig siste spiker satt i kisten for den konkurransen: Først overtok Tine de private meieriene, deretter fikk Gilde lov til å gå sammen med Prior mot Konkurransetilsynets vilje.

Begge deler er kanskje ikke så rart så lenge vi har en konkurranseminister (heter fornyingsminister nå) som har uttalt at hun "ikke er religiøst imot konkurranse".

Hun er altså ingen tilhenger, i det minste.

Det verste er at bøndene selv neppe er langsiktig tjent med lite konkurranse og sterke støtteordninger.

All erfaring tyder på at næringer som blir vant til å få puter sydd opp under armene plutselig møter hverdagen.  Om den nå heter globalisering, internasjonal handel, EØS eller et nytt politisk flertall, så kan det bli en blåmandag etter den rødgrønne perioden.

Dag Swanstrøm har vært et irritasjonsmoment for jordbrukssamvirket, og det fortjener han takk for på vegne av oss som betaler dyrt for norsk kjøtt, melk og ost i butikken.

Vi skal også huske på at vi betaler matvarene to ganger gjennom dyre subsidier via statsbudsjettet.

Med de høye norske matvareprisene er det viktig at aktører som Synnøve Finden utfordrer og irriterer Tine, Gilde og Prior. Tilbake etter Swanstrøms hardkjør står en bedrift som omsetter for nær 1,5 milliarder kroner i år. Ikke så aller verst, med alle odds mot seg.


Kommentarer:
Postet av: Stein Pettersen

Jo takk for den. Moro å se hvor lite du egentlig vet. Om Finden. Fortell meg en gang hvorfor "lille" Finden skal ha melken sin til underpris av hva andre må betale. Fortell meg hvorfor "lille" Finden må ha statsstøtte? Ta og undersøk hva som ligger bak både Q og "lille" Finden før du og andre kritiserer Tine så inderlig. Se på penga bak. Se hvor de produserer eller er villig til å produsere sine varer. Ikke i Norge nei. Ta med alle leverandører? Nei. Kun de sentrale og store så får andre ta de i grisgrente strøk. Synes du skulle ta på deg kritikerbrillene og studere Tines konkurrenter. Se på hvem som har sugerøret inn i statskassen. Ikke Tine, nei. Ikke bøndene nei, men.... Se selv.

24.10.2006 @ 13:14
Postet av: Jostein Nordli

Jeg må si jeg er veldig forundret over Stavrums uvitenhet. Det skulle ikke gå an å plumpe ut med det ene etter det andre, bare fordi han skal spare 5 kr i mnd på en kg ost, som han sikkert sparer på, for en har jo ikke råd til noe i dette landet, så dårlig råd som vi har. Nå er ikke jeg imot konkurranse, men det er måten konkurransen blir utført på jeg er kritisk til. En kan jo lese over her, for å skjønne hva jeg mener. Verdiskapning er også en ting Stavrum har glemt, hvor havner pengene Finden tjener? Jo rett tilbake i lommene på aksjonærer. Og hva gjør Tine. Jo, de bruker pengene på å fornye seg og drive produktutvikling, samt betale overskudd til bøndene som skaper Norge for det, det er.Nei,en kan la Synnøve Finden være på markedet, det er konkurransen utenfra som er farlig for norsk landbruk. Ellers er det bare til å riste på hodet av Stavrum...Synsing om ting en ikke har peiling på, bør en holde seg for god til...

24.10.2006 @ 16:24
Postet av: Patrick

Interessant å lese at pengene som "går rett i lommene på Findens aksjonærer" er så ille, men det er så fantastisk bra når Tine (og de andre samvirkebedriftene) "betaler overskudd til bøndene som skaper Norge". Stikk fingeren i jorda, bønder, og forstå at det norske folk er møkk lei av dårlig kvalitet til høye priser. Vi vil ha valgmuligheter og konkurranse. Hvorfor skal hele landbruksverdikjeden være en vernet virksomhet der resten av befolkningen må betale dyrt for at dere skal slippe å omstille dere? Med tanke på hva som har skjedd under det første året av den rødgrønne regjeringen, er det all grunn til å frykte at vi forbrukere i 2009 kommer til å være de store taperne. Takk til Stavrum og flere som forsøker å sette bondemonopolistene på plass. Og til de som ikke klarer å se at Gilde-Prior-fusjonen er ødeleggende for konkurransen, anbefaler jeg å ta en liten titt på hva slags produkter disse aktørene har lansert i det siste, og hvor mange overlappende produkter man var i ferd med å få. HELT UTROLIG OG SKAMMELIG at dagens regjering trumfet igjennom denne forbruker-uvennlige sammenslåingen.

25.10.2006 @ 11:31
Postet av:

Dette er kunnskapsløst fra Stavrum. Jeg skjønner poenget hans. Men jeg vil ha norsk ost og melk når jeg handler slike produkter. Sånn er det bare. Norske bønder har store subsidier, men rik blir man ikke av å drive med landbruk i Norge.

25.10.2006 @ 14:49
Postet av: Sonja

Jeg har konsekvent kjøpt Synnøve Finden produkter som en liten protest mot Tine. Nå er det slutt på protesten - vet ikke om Tine blir førstevalget - det blir nok heller en rask tur over grensa til Sverige hvor utvalget og prisene er mye mer forlokkende.

25.10.2006 @ 20:28
Postet av: Tormod

Det er visst mulig for alle å blogge nå skjønner jeg, og dermed åpner man jo for at gud og hvermann kan lefle ivei og mene masse rare ting uten å sette seg skikkelig inn i hva som er sant og usant i en sak...eller hva Stavrum?Sonja da.. hva er det du protesterer mot da? Norske produkter lagd i Norge? bedre å dra til Sverige og handle??, herregud hvor dum går det an å bli.. utvalget i norske butikker går det an å mene noe om ja, men her må nok politikere ta mye av ansvaret for at det er som det er. Og som lar de 4 store matkjedene i landet ture frem som de vil, reis til Estland så skjønner du at du blir lurt!! Det utvalget du får, er det kjedene gir oss, fordi det gir dem høyest mulig gevinst til lavest selvkost bl.a.

27.10.2006 @ 00:02
Postet av: Stian

Jeg velger produkter fra Synnøve Finden, Qmeieriene, Den stolte hane og Arne Magnusen.Det fordi produktene er bedre. Dessuten er de også rimelige.Angående Synnøve Finden, De får ikke statsstøtte. Og i tillegg betaler de en alt for høy pris til Tine. Tine er svært lite effektiv, og må ta ansvaret for at bøndene tjener så lite som de gjør. Derfor får eierne av Tine, et svært dårlig "utbytte" av skattepengene, Tineresimet samt bøndene har fått GRATIS. Tine utbetaler en laber avkastnig til eierne. Men Synnøve Finden er med å betale overskuddet i Tine, og det er galt. Det er klart at konkurransen er skjev, når Tine har monopol på kjøp av melk. Og Synnøve må betale mye mer til Tine, enn det Tine betaler til bøndene.En tanke vekker, er at Tine sitter på milliardverdier. Tar man en titt på hvem som eier størsteparten av børsnoterte selskap på Oslo Børs. Så finner man Tines pensjonskasse på toppen av nesten alle aksjonærutskrifter. Tine melker ikke bare Synnøve. De melker også bøndene samt distriksnorge for verdier.Deler man verdien va Tines pensjonskasse på antall bønder, blir man målløs!!!!!Verdien blir på over 57 mill per bonde!!!!!!!!Utbetal pengene til bøndene, eller selg produktene billigere!!!!Om alle bønder fikk utbetalt 57 mill hver, hadde de nok sluttet å klage!Jeg velger Synnøve, selv om jeg ved å handle Synnøve produkter indirekte støtter Tine med å bygge opp pengesekken sin!Kjøp fra Synnøve og Qmeieriene!Er på tide vi forbrukere gjør et enderlig opprør mot bondesamvirket.

27.10.2006 @ 12:37
Postet av: Trondheim

Hva har egentlig Synnøve Finden skapt, ikke mye. De har jo bare laget de samme produktene som Tine allerede hadde, det er jo ikke akkurat det jeg vil kalle mangfold. Det eneste som Synnøve har bidratt med er ferdig skivet gulost, jippi hvilken bragd...

27.10.2006 @ 19:35
Postet av: Økonom

Artig å se at Jostein Nordli er så kunnskapsløs at han mener overskudd som genereres av Tine og Synnøve Finden har ulik nytte på bakgrunn av hvem de utbetales til. Tine utbetaler overskudd til bøndene fordi de er eid av bøndene, samme prinsipp som for aksjonærer. Synnøve Finden er et AS som utbetaler overskudd til sine aksjonærer - akkurat det samme. Sikkert noen bønder der også. Faktisk kan bøndene diversifisere og sikre seg ved å ha aksjer i begge selskap. Uansett blir det latterlig å si at bønder skaper landet i større grad enn aksjonærene i Synnøve Finden. Verdiskaping måles faktisk i penger og da er ikke bøndene de som skaper Norge, tvert om de TAPPER Norge for penger. Om de er så viktige for kultur og turisme så la de som holder til på turiststedene få tilskudd, ikke alle iallfall.

28.10.2006 @ 14:07
Postet av: semund

Stavrum synes mest opptatt av den interne konkurransen innenfor næringsmiddelindustrien.Det må da vere viktigere å konkurrere om forbrukerens kjøpsvaner.SF klager over industriprisen for melk til osteanvendelse og Q-meieriene framfører tilsvarande klager over industripris for melk til konsummelkproduksjon.Justering av forholdstallet mellom dei ulike anvendelseområder for melken i favør av Q- meierienes ønkser vil kunne føre til problem for SF. Tine er industriaktør på begge produktområder og er den aktøren som lettest kan tilpasse seg slike svingninger.Er det en løsning at SF og Q slår seg sammen for å bli mere robuste slik at de får den nødvendige konkurransekraft.For forbrukerne er det høyst sannsynnleg viktigst å kunne velge mellom ulike emballasjetyper da produktspekteret til Tine og SF/Q er noenlunde sammenfallende.Spørmålet blir vel om matvarekjedene ønsker å kjøre med dobbelprodukt med de merkostnander dette medfører.

28.10.2006 @ 20:41
Postet av: terje johansen

Synnøve Finden har vært stimulerende for konkurransen, muligens, men har ellers utmerket seg ved å lage smakløse produkter til lave priser. Volum og lave priser vil i lwengden ikke være konkurransedyktig - det må smake godt!

29.10.2006 @ 09:56
Postet av: Eldar Hjelle

Det er ei stor misstyding av faktum at Tine,skal vere imot konkuranse. Mange små aktørar i ostemarkedet kan takke Tine eigde Ostecopagniet for hjelp og støtte. Fks. Den Blinde Ku. Det skal likevel ikkje stikkast under ein stol at Synnøve sin inntreden i markedet har skapt utfordringar for Tine. Ikkje først og fremst pga. at det vart ein kvitost til i hyllene, (til forvekksling lik Tines Norwegia),men pga. leveringsplikta som Tine i eigenskap av marknadsregulator er pålagd. Denne plikta inneber ikkje ein jamn straum av mjølk dagleg til fks. Synneøve i Alvdal, men levering på døra når Synnøve ynskjer det. Det vill aldri bidra til lavare mjølke/ostepris i butikken at Tine må opprethalde anlegg , som ellers burde vore rasjonalisert vekk, for å handtere mjølka som kua produserer når Synnøve evt. stenger osteproduksjonen i helger og ferier etc. Det har som mange vill vite aldri vore aktuell politikk i Synnøve Finden å knytte til seg eigne leverandørar. Synest til slutt at det er direkte usmakeleg og vitnar om ei ufatteleg kunnskapsløyse når det vert harselert med bonden sin rett til å foredle og selge eigne produkt gjennom eiga bedrift, slik dei aller fleste bønder i Norge gjer gjennom Tine, Gilde og Prior. MVH Mjølkebonde og Tineeigar.

29.10.2006 @ 22:15
Postet av: Gunnar Stavrum

Mange sterke ord her, og det later til at moteord nummer en når man er uenig er å anklage motparten for kunnskapsløshet. Vel, vel. Nå har jeg vela) ikke nektet for at folk kan få kjøpe norske varerb) skjelt ut Tine så inderligTvert imot har jeg vel nøyd meg med å takke en ildsjel som har forsøkt å få mer konkurranse inn i ostedisken. Og for de av dere som ikke liker Synnøve Findens produkter har jeg et enkelt råd: La være å kjøpe dem! Bruk forbrukermakten til å si hva dere mener. Det er det som er fortreffeligheten av å ha et fritt valg.

30.10.2006 @ 20:42
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: Akershus

Ja, man må bruke ord som kunnskapsløshet. Når man ikke kjenner vilkårene i den konkurransen SF driver med Tine. At Tine må tvangskjøpe smør fra SF, pga alt for stort fløteoverskudd fra osteproduksjon. Kunne ikke Tine fått fløten, og omsatt den på en annen måte?Poenget jeg vil fram til, er at Tine blir sett på som den store stygge ulven, bare fordi de ha hatt monopol.Og når dere snakker om mangfold, sier som han trønderen. Finden har kun bidratt med identiske bestselgere til Tine. Når det gjelder mangfold, må også kjedene ta sin del av skylda. Man kunne hatt mye mer mangfold hadde det ikke vært for kjedestyringen.Men er igrunn ikke vits å diskutere med folk, som støtter Finden her. Enten er dem trygda, stemmer Frp,eller jobber i yrker, der hjernen er generellt lite i sving.Eller alle ting på en gang.Man får nemlig ikke all fakta frem, ved å lese vg, eller se tv2 nyhetene.

01.11.2006 @ 20:12
Postet av: Ketil Hammer

Dessverre for Norges melkeboender er Tine pensjonskasse ikke for dem, men for mere eller mindre slitte meieriansatte.

10.03.2007 @ 09:28

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2455159
hits