TV2Nettavisen

Haukene inntar Norges Bank

24.01.2007 @ 15:55
For tredje gang på rad setter Norges Bank opp renten med 0,25 prosentpoeng. Det blir neppe siste gang, og sentralbanken åpner for et nytt hopp i mars.

47380-211

Sentralbanksjef Svein Gjedrem er dårlig nytt for låntakerne i år. Fotomontasje: Scanpix

Med dagens rentebeslutning har Norges Bank tatt det første "haukeaktige" skrittet: Etter å ha blitt kritisert av de fleste makroøkonomer for å være for forsiktige, økes takten.

Offisielt gjelder fortsatt regelen om "små, og ikke hyppige, skritt". Men på direkte spørsmål på dagens pressekonferanse svarte visesentralbanksjef Jarle Bergo at han ikke oppfattet det som brudd på denne regelen om man også hevet renten på neste møte.

Fire på rad kan altså ikke utelukkes.

Norges Bank styrer offisielt etter prisstigningen, og den er fortsatt lav til tross for at det i mange bransjer er skrikende mangel på arbeidskraft, børsen fortsetter til værs og mange har store aksjegevinster, samt at boligprisene fortsetter å stige.

De fleste forklarer det med at vi importerer lav prisstigning gjennom å kjøpe billige varer fra Kina og ta imot rimelige håndverkere fra Polen.

Men dette vil ikke vare evig, tror Norges Bank, og spår at inflasjonen «særlig fra andre halvår 2007 og inn i 2008 ville tilta som følge av høy kapasitetsutnytting, tiltakende lønnsvekst og noe avdempet produktivitetsvekst.»

Kortversjonen i dagens milde kursendring fra Norges Bank er at tegnene til press i økonomien har blitt tydeligere. Men like viktig er at man ikke lenger tror på noe umiddelbar hjelp til avkjøling fra utlandet: - I USA, Euroområdet, Storbritannia og Sverige har veksten avtatt mindre enn ventet. I mange asiatiske land synes aktiviteten fortsatt å være svært høy, skriver banken.

Dessuten har den fått uventet hjelp. Lavere oljepris har svekket kronen, og det gjør det mulig å heve renten uten at kronen blir for sterk.

47380-191

Så rentene vil forsette oppover. Rust deg for halvannet prosentpoeng høyere rente i løpet av det neste året.

Kommentarer:
Postet av: Johnny

Hvordan kan Norges Bank pst at formuleringen "ikke hyppige skritt" er i samsvar med heve renten fire ganger p rad?? Latterlig!

24.01.2007 @ 16:47
Postet av: Kynisk FaEn

Jo, det har seg sikkert slik at som de fleste i statsadministrasjonen og i regjeringskvartalene beveger man seg med ett skritt i kvartalet...

24.01.2007 @ 18:25
Postet av: Magnus

Denne skalte "rentebanen" er bare en teoretisk lek for makrokonomer. Norges Bank vet like lite som bde meg og dere, hvor hy renten blir i 2009. Nordea pekte p dette i sine makrokonomiske fremskrivninger - der kort fortalt alt avhenger av oljeprisen. Skal jeg se i krystallkulen selv, tror jeg rentenivet framover blir langt hyere noen r framover i tid enn det mange konomer tror. Bakgrunnen for dette er at vi er inne i en rvareboom i verdenskonomien. Slike rvaresykluser pleier vare i omkring 10 r. Fr eller siden vil dette fre til hyere priser og hyere renter, fordi du fr en sakte spill-over effekt inn i alle ledd av verdikjeden.Selv min krystallkule kan riktignok sprekke. Det skal ikke mer til enn at det kinesiske aksjemarkedet punkteres, s fr du en finansiell dupp som kommer til merkes i hele verdenskonomien. Den som skal sp i framtiden, spiller ofte narrens rolle - og hvem vil vre narr?

25.01.2007 @ 10:37
Postet av:

Importert inflasjon er kommet for bli mener n jeg.Finnes det noen som tror Norges import vil avta framover, at produktiviteten innenlands samtidig vil avta, og samtidig at produktivitet og produksjonsvolum vil avta i landene i st-Europa og Asia som bygger ut industri for harde livet? Det er frst om man kan svare et rungenede ja p alt dette at man har hold for at renta skal kes med flere prosentpoeng i rene framover.Norges banks rentekninger er snarere vedtatt p styrerommet hvor man har bestemt hva som skal vre "normal rente", framfor gode konomiske analyser. Desverre, politikk styrer fremdeles det meste i verden.

27.01.2007 @ 11:10

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3767272
hits