TV2Nettavisen

Milliardstrøm til kommunene

23.03.2006 @ 08:31
I den politiske debatten snakkes det ofte om de sulteforete kommunene. Nå viser nye tall at kommunene brukte 10 milliarder kroner mer i fjor enn året før.

47380-59

Kommuneøkonomi er et hett tema, spesielt opp mot barnehager og skoler.

Men nye tall fra Statistisk Sentralbyrå reiser tvil om kommunene faktisk har det så trangt som man kan få inntrykk av i debatten. Bedre økonomi i kommunene, er konklusjonen til SSB.

Med omtrent like mange innbyggere som året før økte driftskostnadene fra 197,8 til 207,8 milliarder kroner. Det er en vekst på 10 milliarder kroner, eller 5,1 prosent.

Nå blir kommunene også pålagt stadig nye oppgaver fra staten, men de ser ut til å ha taklet det bra. Faktisk gikk kommunene med fire milliarder kroner i overskudd (de brukte mindre enn de tjente, for å si det enkelt).

Legg til at lavere rente sparte dem for 1,7 milliarder kroner i forhold til året før, og man har ikke lenger bilde av en kommuneøkonomi på sultegrensen.

Også fylkeskommunene hadde til salt i grøten. Der økte driftskostnadene med 2,2 milliarder kroner, til 35,5 milliarder. Veksten på 6,7 % er tre-fire ganger høyere enn den generelle prisstigningen, så også i fylkeskommunene fikk man mye romsligere budsjetter i fjor.

Man kan altså ta klagingen på den generelt dårlige kommuneøkonomien med en klype salt, og det er all grunn til å støtte statsminister Jens Stoltenbergs undring over at kommunene ikke klarer å få fart på barnehageutbyggingen. Kanskje det er på tide å sette makt bak kravet.

Kommentarer:
Postet av: Finn Arne Michelsen

Som de fleste andre bor vel også Gunnar Stavrum i en kommune. Over 200 kommuner i dette landet, står på det såkalte "Robæk-registeret", som betyr at de er kommuner med svært dålig økonomi (eller med dårlig økonomistyring som noen helt sikkert vil hevde). Jeg oppfordrer alle som mener at kommunene i landet får tilstrekkelig andel av sine innbyggeres skattepenger, til å sjekke ut det økonomiske forholdet i egen kommune. Jeg tror de fleste vil se at køen av gode formål, er vesentlig lenger enn midlene til å innfri dem. Ofte merker man ikke behovet for mer penger til kommunen før man er i en posisjon hvor man trenger hjelp. Dette kan gjelde barnehageplass, en god skole i nærheten av der man bor, legevakt, hjemmehjelp, andre helsetjenester eller en alders og omsorgsplass. Det kan også være andre behov som går på å gjøre kommunen attraktiv for sine innbyggere. Kultur og fritidsaktiviteter er viktige elementer for å få folk flest til å trives. Så derfor, Gunnar Stavrum, ikke generaliser kommunene i Norge på bakgrunn av en SSB rapport. Spør deg heller om dine med-innbyggere i den kommunen du bor i får et godt eller dårlig tjenestetilbud fra kommunen. Jeg er sikker på at du sier i fra hvis du selv er misfornøyd, men tenk som sagt litt på dine medmennesker i kommunen før du uttaler deg.

23.03.2006 @ 12:42
Postet av: Fakta

"Faktisk gikk kommunene med fire milliarder kroner i overskudd (de brukte mindre enn de tjente, for å si det enkelt).Legg til at lavere rente sparte dem for 1,7 milliarder kroner i forhold til året før, og man har ikke lenger bilde av en kommuneøkonomi på sultegrensen."Her prater du tull. Overskudd på 4 milliarder er INKLUSIV rentebesparelsen på 1,7. I tillegg har kommunesektoren et oppsamlet gammelt underskudd på 1,1 milliarder, en negativ likviditetsreserve på 3 milliarder og oppsamlet gammelt underskudd på investeringsregnskapet på 1,8 milliarder. I tillegg er det anslått at manglende vedlikehold på kommunale bygg beløper seg til 20 milliarder.Overskuddet på 4 milliarder skjuler også regnskapstekniske føringer som f.eks mva refusjon av investeringer som føres inn i driften. Dette gjør at overskuddet er ca 1,8 milliarder for høyt i forhold til en "reell" drift.Utarmingen er ikke et tilbakelagt problem!

24.03.2006 @ 08:48
Postet av: knutten

Hvor mye er kommet de pleietrengende til gode av disse pengene, tro?

24.03.2006 @ 09:02
Postet av: Sigurd M. Andenæs

I norske mediaer fortsetter vi å argumentere som om "rettferdighet" og andre sosialistiske begreper har noen anvendelse i forhold til internasjonal sjøfart. Nei her er det kun spørsmål om konkurranse, enten må Norge by denne virksomheten akseptable vilkår eller så flytter den ut, til EU fjerne østen e.l. Den blir i hvertfall ikke i Norge på vilkår som ikke er konkurransedyktige i forhold til utlandet.

24.03.2006 @ 15:12

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/977379
hits