TV2Nettavisen

Farlig UDI-praksis

22.05.2006 @ 12:40
Skandalen i Utlendingsdirektoratet (UDI) er farlig fordi den viser et byråkrati som laget sin egen politikk, uten respekt for demokratiske spilleregler.

47380-85

Tidligere UDI-leder Trygve G. Nordby (bildet) får hardest medfart for å ha tøyd grenser.

Egenrådige byråkrater er ikke noe nytt, men det er viktig for spillereglene i et moderne samfunn at politikerne lager lover og politikk - og administrasjonen lojalt følger opp, uten å vurdere om de er enige eller uenige.

UDI-ledelsen har åpenbart gitt fullstendig mangel i politisk styring og laget sin egen innvandringspolitikk. 182 nordirakere ble innvilget opphold uten at det vær særskilte årsaker for det, klart i strid med norsk lov.

Hovedkritikken går altså mot tidligere UDI-direktør Trygve G. Nordby, men heller ikke hans høyre hånd og etterfølger - Manuela Ramin-Osmundsen - går fri. Nå trekker hun seg fra stillingen, men har fått en ny jobb i Utenriksdepartementet (trykk her)

47380-84

Granskingsrapporten etter skandalen (les den her) går langt i å mistenkeliggjøre hva Ramin-Osmundsen visste og ikke visste, men det blir med mistanken om at hun også var med på å lage den private invandringspolitikken.

- Etter kommisjonens syn er det også sannsynlighetsovervekt for at hun hadde kunnskap om direktoratets praksis, men at hun ikke forstod implikasjonene av dette, heter det i konklusjonen, som er ført i pennen av jusprofessor Hans Petter Graver.

47380-83

Kort og godt handler UDI-saken om 182 nordirakere som ikke burde fått opphold dersom UDI hadde fulgt politiske signaler og norsk lov. UDI-ledelsen kjørte sitt eget løp uten respek for demokratiske spilleregler.

- Den praksis som direktoratet la opp til, var åpenbart i strid med de politiske intensjonene som departementets politiske ledelse hadde, heter det i rapporten.

Det beste som kan komme ut av UDI-affæren er at tømmene igjen tydelig overleveres til politikerne.

Kommentarer:
Postet av: Erik

Dette kan nok være bare nok et eksempel på den reelle makten byråkratiet har. Her kan alt gå så lenge man utviser skjønn og argumenterer for det.Jeg må allikevel få si at jeg får litt vanskelig med å ta alle uttalelsene dine seriøst når de står ved siden av en så dårlig utformet poll. Det er ett spørsmål som besvares med alterativer som svarer på flere ting. Ikke bra.

22.05.2006 @ 23:24
Postet av: knutten

Må innrømme at første gang jeg så denne Nordby opptre i TV med forsvar for UDI`s praksis, for ganske lenge siden, tenkte jeg at dette ikke var en person som kom med hele sannheten. Etter hvert styrket min mistro seg mer og mer. Skjønner ikke riktig hvordan vedkommende statsråd kunne unngå å lukte ugler i mosen, men det er jo ikke hver dag at en byråkrat gjør slike sprell. Han må ha en fortid på ytterste venstre, og fått en del av hjernen sementert da, slik at han egentlig er ute av stand til å vise lojalitet hvis han er uenig, tror jeg.

23.05.2006 @ 09:29
Postet av:

Hvor var oppfølgingen fra statsråden, Erna Solberg burde vell utført et lederskap og avdekket dette. Men i Høyre er og var det bare prat som vanlig. Gunnar Stavrum du burde vell kansje fokusere på den siden av saken, eller er det bare den nye regjeringen du er kritisk til?

23.05.2006 @ 17:58
Postet av: Terje

Det værste med denne saken er at den igjen illustrerer hvor lett man tar på slikt i Norge. Når Ramin-Osmundsen blir tilbudt en ny toppstilling i staten etter dette viser det hvor lett denne saken tas. Det er litt storm i et vannglass nå; så skyves saken under teppet om noen dager når pressen ikke fokuserer på den lenger. Noen burde definitivt sett innsiden av en fengselscelle i denne saken.

24.05.2006 @ 13:49
URL: http://www.zzaph.com

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1326475
hits