TV2Nettavisen

Farlig UDI-praksis

22.05.2006 @ 12:40
Skandalen i Utlendingsdirektoratet (UDI) er farlig fordi den viser et byråkrati som laget sin egen politikk, uten respekt for demokratiske spilleregler.

47380-85

Tidligere UDI-leder Trygve G. Nordby (bildet) får hardest medfart for å ha tøyd grenser.

Egenrådige byråkrater er ikke noe nytt, men det er viktig for spillereglene i et moderne samfunn at politikerne lager lover og politikk - og administrasjonen lojalt følger opp, uten å vurdere om de er enige eller uenige.

UDI-ledelsen har åpenbart gitt fullstendig mangel i politisk styring og laget sin egen innvandringspolitikk. 182 nordirakere ble innvilget opphold uten at det vær særskilte årsaker for det, klart i strid med norsk lov.

Hovedkritikken går altså mot tidligere UDI-direktør Trygve G. Nordby, men heller ikke hans høyre hånd og etterfølger - Manuela Ramin-Osmundsen - går fri. Nå trekker hun seg fra stillingen, men har fått en ny jobb i Utenriksdepartementet (trykk her)

47380-84

Granskingsrapporten etter skandalen (les den her) går langt i å mistenkeliggjøre hva Ramin-Osmundsen visste og ikke visste, men det blir med mistanken om at hun også var med på å lage den private invandringspolitikken.

- Etter kommisjonens syn er det også sannsynlighetsovervekt for at hun hadde kunnskap om direktoratets praksis, men at hun ikke forstod implikasjonene av dette, heter det i konklusjonen, som er ført i pennen av jusprofessor Hans Petter Graver.

47380-83

Kort og godt handler UDI-saken om 182 nordirakere som ikke burde fått opphold dersom UDI hadde fulgt politiske signaler og norsk lov. UDI-ledelsen kjørte sitt eget løp uten respek for demokratiske spilleregler.

- Den praksis som direktoratet la opp til, var åpenbart i strid med de politiske intensjonene som departementets politiske ledelse hadde, heter det i rapporten.

Det beste som kan komme ut av UDI-affæren er at tømmene igjen tydelig overleveres til politikerne.

Kommentarer:
Postet av: Erik

Dette kan nok vre bare nok et eksempel p den reelle makten byrkratiet har. Her kan alt g s lenge man utviser skjnn og argumenterer for det.Jeg m allikevel f si at jeg fr litt vanskelig med ta alle uttalelsene dine serist nr de str ved siden av en s drlig utformet poll. Det er ett sprsml som besvares med alterativer som svarer p flere ting. Ikke bra.

22.05.2006 @ 23:24
Postet av: knutten

M innrmme at frste gang jeg s denne Nordby opptre i TV med forsvar for UDI`s praksis, for ganske lenge siden, tenkte jeg at dette ikke var en person som kom med hele sannheten. Etter hvert styrket min mistro seg mer og mer. Skjnner ikke riktig hvordan vedkommende statsrd kunne unng lukte ugler i mosen, men det er jo ikke hver dag at en byrkrat gjr slike sprell. Han m ha en fortid p ytterste venstre, og ftt en del av hjernen sementert da, slik at han egentlig er ute av stand til vise lojalitet hvis han er uenig, tror jeg.

23.05.2006 @ 09:29
Postet av:

Hvor var oppflgingen fra statsrden, Erna Solberg burde vell utfrt et lederskap og avdekket dette. Men i Hyre er og var det bare prat som vanlig. Gunnar Stavrum du burde vell kansje fokusere p den siden av saken, eller er det bare den nye regjeringen du er kritisk til?

23.05.2006 @ 17:58
Postet av: Terje

Det vrste med denne saken er at den igjen illustrerer hvor lett man tar p slikt i Norge. Nr Ramin-Osmundsen blir tilbudt en ny toppstilling i staten etter dette viser det hvor lett denne saken tas. Det er litt storm i et vannglass n; s skyves saken under teppet om noen dager nr pressen ikke fokuserer p den lenger. Noen burde definitivt sett innsiden av en fengselscelle i denne saken.

24.05.2006 @ 13:49
URL: http://www.zzaph.com

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1326475
hits