TV2Nettavisen

Hvem skal betale, Haga?

22.02.2006 @ 08:34
Den forrige regjeringen brukte 140 millioner kroner på å få sammenslått ti kommuner. Nå vil Sp-leder og kommunalminister Åslaug Haga i praksis frede 433 rådhus rundt om i landet.

47380-26

Et flertall av landets sentrale politikere ønsker færre kommuner, men de har ikke hatt vilje til å tvinge kostbare og urasjonelle kommuner til å slå seg sammen.

I dag er praksis slik at sammenslåing krever flertall i begge kommuner. I praksis vil det ofte bety at små - og rike - kommuner alltid vil vegre seg mot å gå sammen med en større nabokommune.

I VG tar en triumferende Åslaug Haga bladet fra munnen:

- Har disse pengene - 140 millioner kroner - vært borkastet?

- Ja. Rett og slett fordi folk ikke ønsker kommunesammenslåing, svarer Haga.

47380-27

Haga hopper behendig over at nettopp Senterpartiet har vært en knallhard motstander av mange sammenslåinger, og at de har stått hardnakket på at det må være flertall i begge kommuner.

Vi kan ta to eksempeler fra Oppland:

Gjøvik, Søndre Land og Vestre Toten har vurdert kommunesammenslåing. Sett utenfra er det vanskelig å se at det ville gi en stor upersonlig kommune, men Senterpartiet er bastant imot. Dette til tross for at en utredning fra Telemarkforskning tyder på at kommunene ville tjene en milliard over de neste femten årene på å gå sammen.

Eller Valdres, hvor partiet til og med vil nekte en utredning av konsekvensene av å slå sammen fire småkommuner rundt Fagernes!

Selvsagt er fem kommunesammenslåinger et magert resultat for 140 millioner kroner, men Erna Solbergs kamp for å få antallet kommuner ned i 150 er ikke dum av den grunn.

Utfallet i Valdres er illustrerende. Fagernes er det opplagte kommunesenteret, og forslaget var å slå sammen Sør-Aurdal, Nord-Aurdal (hvor Fagernes ligger), samt Øystre og Vestre Slidre. Forslaget kom fra ordførerne i alle kommunene, og Erna Solberg velsignet forslaget med å love flere titalls millioner kroner i ekstra statsstøtte hvis det ble ja.

Den nye "storkommunen" ville gitt 15.000 innbyggere med et naturlig kommunesenter, men økonomiske argumenter hjelper lite i slike følelsesmessige saker. Folk er knyttet til sin kommune, og debatter om hvor ting skal ligge er som regel de hardeste i norsk politikk.

I nei-kommunene gikk valdrisene mann av huse for å stemme, og det ble nei-flertall på 76-86 prosent. I ja-kommunen Nord-Aurdal var det 61 prosent ja-flertall, men der stemte bare halvparten. Dermed ble det nei og takk og farvel til en storkommune i Valdres.

Hvor mye koster det å ha 433 rådhus og kommuneadministrasjoner til evig tid? Hvem skal ta den regningen, Haga?

Det opplagte svaret for å få fart på sammenslåingene er å bruke sentral makt, kombinert med et krav om at det må være flertallet i befolkningen som bestemmer - ikke flertallet i hver kommune.

Det vil være mer demokratisk og vil gi færre og større kommuner.

Nå skylder jeg å gjøre oppmerksom på at selv ikke det ville gitt flertall for noen storkommune i Valdres, men valdriser er jo noe for seg selv...;-)

Kommentarer:
Postet av: Pippi

Dette er et eksempel p ha begrepet "konservatisme" betyr i praksis.

22.02.2006 @ 10:37
Postet av: Andreas

Det er vell neppe vente at de mange sm"establishments"vil gi opp sin maktog innflytelse snn uten videre.

22.02.2006 @ 13:35
Postet av: Rune

Det gir meg fnatt av tenke p hvor mange overfldige byrkrater vi har i dette landet. Jeg synes jeg ser de for meg der de koser seg i stillingen sin; signerer noen papirer, fatter noen vedtak, drikker litt kaffe, titter ut av kontorvinduet sitt og beskuer sitt lille imperium.Desverre s tror jeg ikke det er s lett bli kvitt folk som stortrives i slike "berikende" jobber.Byrkrati er som en kreftsvulst; den vil bare vokse seg strre hvis overlatt til seg selv.

23.02.2006 @ 03:41
Postet av: Andreas

Hadde de ennu bare kost seg! Grunnlaget for lokalmafia er et annet problem, ofte med overlagt trakassering av borgere som ikke har forsttt at de m st med lua i handa og vente,selv om norsk lov tilsier noe annet.

23.02.2006 @ 08:46
Postet av: HP (Oslo)

Du mener at det br vre flertallet i befolkningen som skal bestemme og ikke i hver enkelt kommune. Jeg ser poenget ditt i at det vil gjre det lettere f gjennom det hele. Samtidig s blir det vel noe spesielt hvis en storkommune som Oslo kan spise hva den lyster av nabokommuner (eller deler av dem) bare fordi den har mange innbyggere.

23.02.2006 @ 09:14
URL: http://hpsverden.blogg.om
Postet av: Gunnar Stavrum

HP: Enig i at det nok vil fre til flere storkommuner, men er det ikke det vi vil? (N br det legges til at folkeavstemningene bare er rdgivende, s mitt poeng er at vi br hre mer p rdene til den samlede befolkning - ikke bare til flertallet i hver enkelt kommune).

23.02.2006 @ 09:44
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: HP (Oslo)

Mlsetningen er vel f en mer effektiv administrasjon. Nr man har kommuner som Utsira (http://www.utsira.kommune.no/) her i landet med 213 innbyggere, s m man jo skjnne at det ikke kan vre spesielt effektivt. Det er jo frre som bor der enn i sameiet mitt. :-)

23.02.2006 @ 09:58
URL: http://hpsverden.blogspot.com/
Postet av: HP

N skal det jo ogs legges til at for Oslos del gr det fra to folkevalgte forvaltningsniver til fire. S det er jo ikke akkurat noe som vil redusere byrkratiet.

23.02.2006 @ 10:09
URL: http://hpsverden.blogspot.com/
Postet av: knutten

SP er ofte godt etablert i slike smkommuner, og de vet at det er sysselsetting i ha mange sm administrasjoner. De har vel hovedparten av sine stemmer av holde p slike gamle, stivbeinte ordninger, s Haga er ikke noen hre p hvis en vil ha faktatall om lnnsomhet eller ikke i denne saken.

24.03.2006 @ 09:38
Postet av: naxg

Discover The Exercises Ringtone composition software You Need To Develop Your Muscles! http://escabert.emailyouhost.co.uk/

17.11.2006 @ 05:51
Postet av: retr

There really should Apap butalbital be no discussion about this subject - healthy eating and staying physically fit are the basic keys to an active, illness-free lifestyle. http://tenetate.tripod.com/

18.11.2006 @ 22:02
Postet av: port

It is also important that once your system is infected with a virus you should avoid spreading virus Object oriented software engineering by emails. http://catack.alladultfemale.com/

25.11.2006 @ 18:46
Postet av: wake

Use the internet to quickly get a free online Honda cx 500 1976 car insurance quote from several companies at once. http://zeze.travlndude.com/

26.11.2006 @ 00:48
Postet av: thea

You should always sure about to align your new print Canon i960 photo printer review cartridges which is the right way for your printed items look evenly spaced and aligned. http://catpix.1accesshost.com/canon-i960-photo-printer-review.htm

26.11.2006 @ 20:52
Postet av: apol

There is not a single day that Cycle motorcycle show world goes by without more and more pictures of chopper bikes that have just http://helioxas.maddsites.com/cycle-motorcycle-show-world.htm

01.12.2006 @ 15:57
Postet av: gaul

Everybody likes to receive Packing list for cruises mail deliveries and let s not forget, care packages are a favorite. http://humanation.9cy.com/

01.12.2006 @ 21:41

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/797674
hits