TV2Nettavisen

Er eposten privat?

22.01.2007 @ 18:10
Hvis du skriver brev på arbeidsgiverens brevark, er ikke innholdet privat. Hvorfor er det annerledes med elektronisk post?

47380-210

Heidi Grande Røys lander på en mellomløsning. Foto: Bjørn Sigurdsøn.

I dag er det juridisk vill vest i spørsmålet om arbeidsgiver kan åpne eposten din. Samtidig forsvinner skillet mellom privatliv og arbeid for de fleste av oss, og det er vanlig å bruke jobbens epost til en salig blanding av jobb og privatliv.

Dette er farlig fordi det åpner for store konflikter mellom arbeidsgiver og den enkelte arbeidstaker. La oss tenke oss at en arbeidsgiver frykter at en gruppe ansatte planlegger å bryte ut for å lage en konkurrent.  Hva skal da til for lovlig å gå gjennom epostene til de mistenkte?

Eller for å ta et annet eksempel: Dersom man bruker jobbens pc privat; er det da fritt frem for å skrive sjikane med arbeidsgivers epostadresse?

Dette minefeltet har fornyingsminister Heidi Grande Røys tatt mål av seg til å rydde, og høringsuttalelsene tyder på at de fleste mener at eposten din verken er helt privat eller helt åpen.

For departementet står da valget mellom to alternativ:
  1. Arbeidsgiver har tilgang til eposten, med unntak for helt privat mail.
  2. Arbeidsgiver har normalt ikke innsyn, men det er enkelte unntak.
Fornyingsdepartementet lander på alterantiv to, av hensyn til de ansatte (du kan lese hele høringsnotatet her):

"Arbeidstaker har krav på en privat sfære også på jobben. Utgangspunket for forskriften er derfor at arbeidsgiver ikke har adgang til å gjennomsøke, åpne eller lese e-post i en ansatts personlige e-postkasse. Det samme gjelder for annen elektronisk kommunikasjon. Arbeidsgiver har heller ikke adgang til å overvåke ansattes bruk av elektronisk utstyr, herunder bruk av Internett."


Men altså ingen regel uten unntak:

Arbeidsgiver kan gjennomsøke, åpne og lese e-post i en ansatts personlige epostkasse dersom det foreligger begrunnet mistanke om at
a) e-postens innhold er straffbart,
b) e-posten inngår som et ledd i gjennomføringen av en straffbar handling
eller
c) sending av e-posten medfører grovt brudd på de plikter som følger av arbeidsforholdet, arbeidsreglement eller annet skriftlig regelverk.

Jeg mener departementet her har gjort en klok avveining, og at det aller viktigste er å lage klare regler som gjelder alle. Derfor fortjener man ros for å ha gått løs på villnisset. Arbeidsgiver får rett til begrenset innsyn, men det må være saklig begrunnet.

Departementet anbefaler at det lages en instruks i samarbeid med arbeidstakerne som beskriver hvordan og i hvilke tilfeller eposten kan åpnes, samt at man har plikt til å varsle den ansatte før det skjer. I alle tilfeller trenger man begrunnet mistanke for lovrbrudd for å kunne åpne eposten.

Nytt er at arbeidsgiver kommer i trøbbel hvis man bare åpner eposten uten gyldig grunn. Dette blir straffbart og med en strafferamme på inntil ett års fengsel. Verdt å merke seg for it-ansvarlige er at medvirkning straffes like sterkt.

Den eneste "sikre" metoden for å unngå arbeidsgivers innsyn, er å ha minimum to epost-adresser: En på jobbens server, og en annen privat - typisk en webmail-adresse. Slike har arbeidsgiver ingen rett til å gå inn på, uansett.

- I mangel av særlig avtale er dette den ansattes private e-postkasse og må anses å være helt utenfor arbeidsgivers kontroll, heter det i høringsnotatet.

Dermed ender man med retter og plikter på både arbeidstaker og arbeidsgiver, og det må være fornuftig.

Kommentarer:
Postet av: sd

bruke jobbens epostadresse til privat mail er jo ogs korttenkt mhp at du sikkert kommer til bytte jobb en gang.

24.01.2007 @ 13:50
URL: http://singhadag.blogspot.com
Postet av: Nick

Nice!

22.03.2007 @ 09:12
URL: http://merchantile-bank.kigli.info

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3729998
hits