TV2Nettavisen

12 utrolige dager

20.01.2007 @ 23:33
For en måned siden var LO-leder Gerd-Liv Valla Norges mektigste person, ifølge flere aviser. Nå står hun ribbet tilbake. Hovedgrunnen er ikke den angivelige mobbingen av Ingunn Yssen, men den håpløse håndteringen av saken da den først eksploderte.

47380-133

LO-lederen kan ikke ha fått mange gode råd fra sin ledergruppe.

Det har vært nesten uvirkelig å følge LO og LO-lederens håndtering av Yssen-saken. Sannsynligvis kunne mye vært reddet hvis Valla la seg flat med en gang, og fikk tatt initiativ til en uavhengig gransking av LO som arbeidsplass.

Dette var da også rådet fra flere eksterne kommentatorer, men det tok LO-ledelsen nesten to uker å forstå hva som måtte til for å stagge kritikerne.

Tilbake står en LO-leder som er alvorlig svekket internt, som er på vei ut av Arbeiderpartiets valgkomite, og en arbeidstakerorganisasjon som har tapt både makt og anseelse.

Nå er ikke Gerd-Liv Valla den første autoritære leder som har endt opp i storm når det endelig var dags for de nedkjempede til å ta igjen. Valla har satt makt bak kravene, og hun har fulgt Machiavellis gamle regel om at det er bedre å være fryktet enn elsket. Det har gitt gode resultater, men også hevet fallhøyden hennes.

Bruk av makt er ikke alltid vakkert. Baksiden av medaljen når noen blir kåret som landets mektigste, er at andre er ribbet for tilsvarende makt. Sånn sett lå det atskillig symbolikk i at Gerd-Liv Valla vraket NHOs årskonferanse og gikk på Ikea i stedet.

Det utrolige med Vallas siste 12 dager er ikke selve Yssen-saken. Det har skjedd før at tidligere venner har blitt uvenner, eller at mellomledere smeller døren igjen bak seg - og kritiserer sjefen offentlig.

LOs store tabbe var at de ikke innså hvilken kraft som lå i kombinasjonen av mobbing og feminisme, og at Yssen saken ville bli noe langt mer enn en personalsak. En LO-leder kan ikke leve med antydninger om at hun mobber en gravid medarbeider. Og en lettvint og autoritær avvisning av påstandene som "uten rot i virkeligheten" gjorde bare vondt verre.

Både i datid og i ettertid var det lett å se at Gerd-Liv Valla kunne reddet situasjonen ved å være ydmyk. Hun valgte det motsatte, med pressekonferanse, offentliggjøring fra medarbeidersamtaler og opptreden hos Skavland.

Men hvor var resten av LO-ledelsen disse sjebnesvangre dagene? Turte ingen av dem si imot sjefen, eller mistet de kollektivt hodet?

Kommentarer:
Postet av: En mann i gata

Det har ikke vrt 12 utrolige dager. Det har vrt 12 fantastiske dager - endelig har det gtt opp for resten av verden hvor totalitr den dama er. At hun - som liker Stalin og Mao - og syns demokratiet er noe hrsk skal f vre Norges mektigste er en skandale for et demokrati. Hva nsker hun, jo overstyre en regjering som springer ut fra et lovlig valgt storting. Ingen har valgt Valla til styre for oss, utenom de andre pampene i LO. La oss f makta tilbake til folk flest - stem FrP og f slutt p pampeveldet, leve demokratiet og friheten.

21.01.2007 @ 00:39
Postet av: Kristian

Stem FrP. Og vi er garantert at Norge gr fra 1.plass p FNs liste og ned p 50.plass p tre uker. Vi deler skjebne med New Zeland. Der har de prvd FrP politikk.

21.01.2007 @ 01:12
Postet av: Overkill

Det er bare bra at Valla fr det hun fortjener. Det som er kjipt, er at man ndig vil gi en ufjelg person som Yssen en seier.Begge fortjener tape.

21.01.2007 @ 01:22
Postet av: Pedro

Problemet er IKKE en klnete hndtering fra Valla sin side. En velregissert unnskyldningsoperasjon overfor en servil presse hadde vrt enda verre. Dette er frst og fremst en leksjon i makt og maktmisbruk. At Valla ikke klarer skjule sin egen oppfatning om at hun egentlig ikke har gjort noe galt endrer ikke dette. Jeg driter i om LO mobber folk i egen organisasjon, men jeg driter IKKE i at LO's toppleder har nakketak p den norske regjering og en statminister helt uten egen styrke. For ikke snakke om SP sitt kompaniskap med LOs ledelse. Eplet har virkelig falt langt fra stammen hvis Vallas kvaliteter er det SP n hyller. Og det er i dette perspektivet jeg takker Yssen for at noen forteller oss hva makt kan gjre med enkelte personer.

21.01.2007 @ 11:18
Postet av: skeptisk

Syns egentlig ikke at det har vrt s utrolig. Syns saken har avdekket ganske klart den (makt)arrogansen som i alle r har gjennomsyret bde LO og spes AP.Skjnner ikke at noen i 2007 kan bli overrasket eller forferdet over at dette kvinnemennesket bruker hersketeknikker som ,med suksess, er brukt av menn i alle r. Man m vel snart legge bak seg den illusjonen om at kvinner i ledende stillinger automatisk vil skape et varmere og mer inkluderende arbeidsliv, blott ved vre kvinner.At det er s vanskelig vise anger og ydmykhet er resultat av en kultur i disse rrslene som vrende ufeilbarlige, samt det faktum at dette kvinnemennesket nok m sies vre i besittelse av noen personlige egenskaper som ikke kommer srlig hyt opp p "Mor Theresa-rankingen".

21.01.2007 @ 15:48
Postet av: Andreas H.

Skjnner ikke hele oppstyret. Er det stort annet vente i et milj basert p komplekser og sjalusi? At makt gir arroganse er vel heller ikke noe kvalitetstegn, men desverre svrt alminneligt.

21.01.2007 @ 17:31

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3698418
hits