TV2Nettavisen

Utrygge nettbanker

19.09.2006 @ 14:57
En liten tastefeil, og du risikerer å tape en halv million kroner. Slik er rettstilstanden i dagens minibank-Norge. Her må bankene rydde opp!

47380-138

Dagens Næringsliv fortalte lørdag om en uheldig bankkunde som overførte 500.000 kroner til en feil konto. Hun skulle føre over pengene til sin datter, men skrev et siffer for mye i mottaker-ruten. Banken ga henne ingen feilmelding, men fjernet ett av sifrene - og dermed ble pengene overført til en fremmed person.

Den uheldige bankkunden oppdaget ikke feilen før etter en måned. Og som ikke det var nok: Pengene var overført til en notorisk gambler, som hadde sølt bort det aller meste av pengene.

Hverken Sparebanken Nord-Norge (hvor den uheldige var kunde) eller DnB Nor (som hadde gamblerens konto) tar på seg noe ansvar for tapet.

Den konkrete saken får  nå sitt etterspill, men det generelle er interessant: Slik bankene forstår loven er i praksis all risiko veltet over på kunden selv.

Hvis banken selv gjør en feil, kan de tilbakeføre pengene i løpet av tre dager. Gjør derimot du en feil og oppdager den umiddelbart, så kan ikke banken hjelpe deg å få tilbake pengene dersom mottakeren nekter.

Å bruke nettbank er altså som å danse på line høyt over bakken uten sikkerhetsnett!

Finansnæringens Hovedorganisasjon synes dette er helt rimelig og forsvarer seg med at bankene nå i det minste kan utlevere navnet på mottakeren hvis du taster feil. For tre-fire år siden var ikke det en gang lov.

Forbrukerminister Karita Bekkemellem sier til Dagens Næringsliv at hun "vil vurdere å gi kundene bedre rettigheter hvis det gjøres feil under besøk i nettbanken".

Det er ingen grunn til å nøle. Hvis bankene først kvitter seg med arbeidet, og deretter med ansvaret og risikoen, så er det en meget dårlig deal for kundene.

Kommentarer:
Postet av: Kjartan Kløyvo

En surrekopp som overfører og taper ca 500 000,- uten å sjekke alle detaljer minst 5 ganger, må kalles oppdragelse av tungnemme.Jeg tror vi vil få se flere slike tilfeller. Noen ER bare slik.

19.09.2006 @ 15:15
Postet av: Jon

Tja, nå har alle kontonummer sjekksum, så det skal my uflaks til å skrive feil kontonummer...så at banken står på sitt er jo forståelig

19.09.2006 @ 15:21
Postet av: Oddvar Hansen

Hvor mye ansvar skal bankene ta? Når du overfører 500 000 må du sjekke at alle tall stemmer. Nettbanken kan ikke sjekke at kontonummeret er riktig. Folk må være våkne.

19.09.2006 @ 15:23
Postet av: Martin

Hva som er skjedd i denne saken er jo ikke det interesante, ei heller poenget i kommentaren. Jeg støtter Stavrum på at det er uakseptabelt at bankene velter ansvaret over på kundene.Bankene kan selvsagt ikke ta ansvar for hvilke nummer kundene taster inn, men de kan ta ansvar for at feil kan oppdages og reverseres.

19.09.2006 @ 16:14
Postet av: Doc Holliday

Syns det er oppriktig klønete å ikke sjekke kontonummeret 2 og 3 ganger ved overførsel av så mye penger. Hvis bankene skal ta alt ansvar ved feil overførsel, kan man jo benytte dette til direkte banksvindel. Bankene kan nok gis en viss frihet til å korrigere feil ved overførsel, men reglene må være strenge. Det kan ikke bare være slik at banken kan kreves korreksjon av kunden i et hvert tilfelle kunden mener noe feil har skjedd. Syns i så tilfelle synd på de som eksempelvis selger brukte biler etc.

19.09.2006 @ 20:14
Postet av: Doc Holliday

Det er jo heller ikke mulig for banken å oppdage slike feil, så lenge kunden ikke melder fra. Synes også det er direkte latterlig at Økokrim mener alle som ønsker å ta ut 100.000 i cash skal mistenkeliggjøres. Storebror ser deg......

19.09.2006 @ 20:17
Postet av: Hans Kr.

I min nettbankløsning hadde det ikke vært mulig gjøre denne feilen.Når det gjelder bankenes evne til å velte alt over på kundene er jeg enig i det Stavrum og flere kommentarer skriver.Men hvordan skal man lage systemet?En ting å skrike opp om dette, en annen ting er å lage en praktisk løsning.Er ganske enig med de som sier at overfører du en halv million kroner, sjekker du litt ekstra også.

19.09.2006 @ 22:19
URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Skywise

Faktafeil.Det ble ikke skrevet et siffer for mye i feltet, og banken slettet det siste. Da hadde saken vært ganske grei og banken hatt et klart ansvar. Saken er at kontonummerfeltet inneholder 11 felter. Taster man f.eks. et tall dobbelt vil ikke det siste tallet som tastes bli registrert.

19.09.2006 @ 23:28
Postet av: Roger

For å få til dette må man egentlig gjøre to feil, først den opprinnelige, så en feil til som gjør at siste siffer som egentlig er et kontrollsiffer blir oppfattet som riktig av nettbanken. Gjør man først to feil, har man 10% sjanse for at det går riktig galt. Alt dette har man sjansen til å unngå ved å kontrollere. Transaksjonen må godkjennes før den blir ført, og det er jo meningen at man da skal kontrollere før man godkjenner.Det bør være et minstekrav at man følger litt med selv, iallefall når det er store summer som blir overført.Dette er selvskudd.

20.09.2006 @ 15:50
Postet av: Øyvind

Det hadde vært hyggelig hvis en fikk opp navnet på kontoinnehaveren når en skrev inn kontonummeret, antar at banken har tilgang til dette, men det kanskje har andre juridiske problemer.Ev flere siffer med sjekksum, men det blir vel litt vanskelig å gjennomføre. Det som overrasker meg mest er at mottaker ikke savnet pengene før flere uker etterpå.Dette problemet er jo ikke spesifikt for nettbank, samme problemet hadde jo oppstått hvis damen hadde gått i banken med en feil utfyllt giro. Er jo ingen som sjekker navnet der heller.

20.09.2006 @ 16:49
Postet av: Magne

Hva med brev Stavrum - bør ikke postverket ha et ansvar når man kommer i skade for å skrive feil navn eller adresse?Det kan ikke være riktig at enkeltmennesket skal ta ansvar for egne handlinger?

23.09.2006 @ 11:36
URL: http://stenggiftfabrikken.nu
Postet av: Arvid Trobe

Når det er mulig og innformere oss om at vi har tastet feil Kiddnr. så må det være mulig via bankenes betalingsterminal som sitter på alle data om våre kontonr.og navn og forhindre at vi betaler til til feil mottaker.Arvid

24.09.2006 @ 15:40

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2091114
hits