TV2Nettavisen

Utrygge nettbanker

19.09.2006 @ 14:57
En liten tastefeil, og du risikerer å tape en halv million kroner. Slik er rettstilstanden i dagens minibank-Norge. Her må bankene rydde opp!

47380-138

Dagens Næringsliv fortalte lørdag om en uheldig bankkunde som overførte 500.000 kroner til en feil konto. Hun skulle føre over pengene til sin datter, men skrev et siffer for mye i mottaker-ruten. Banken ga henne ingen feilmelding, men fjernet ett av sifrene - og dermed ble pengene overført til en fremmed person.

Den uheldige bankkunden oppdaget ikke feilen før etter en måned. Og som ikke det var nok: Pengene var overført til en notorisk gambler, som hadde sølt bort det aller meste av pengene.

Hverken Sparebanken Nord-Norge (hvor den uheldige var kunde) eller DnB Nor (som hadde gamblerens konto) tar på seg noe ansvar for tapet.

Den konkrete saken får  nå sitt etterspill, men det generelle er interessant: Slik bankene forstår loven er i praksis all risiko veltet over på kunden selv.

Hvis banken selv gjør en feil, kan de tilbakeføre pengene i løpet av tre dager. Gjør derimot du en feil og oppdager den umiddelbart, så kan ikke banken hjelpe deg å få tilbake pengene dersom mottakeren nekter.

Å bruke nettbank er altså som å danse på line høyt over bakken uten sikkerhetsnett!

Finansnæringens Hovedorganisasjon synes dette er helt rimelig og forsvarer seg med at bankene nå i det minste kan utlevere navnet på mottakeren hvis du taster feil. For tre-fire år siden var ikke det en gang lov.

Forbrukerminister Karita Bekkemellem sier til Dagens Næringsliv at hun "vil vurdere å gi kundene bedre rettigheter hvis det gjøres feil under besøk i nettbanken".

Det er ingen grunn til å nøle. Hvis bankene først kvitter seg med arbeidet, og deretter med ansvaret og risikoen, så er det en meget dårlig deal for kundene.

Kommentarer:
Postet av: Kjartan Klyvo

En surrekopp som overfrer og taper ca 500 000,- uten sjekke alle detaljer minst 5 ganger, m kalles oppdragelse av tungnemme.Jeg tror vi vil f se flere slike tilfeller. Noen ER bare slik.

19.09.2006 @ 15:15
Postet av: Jon

Tja, n har alle kontonummer sjekksum, s det skal my uflaks til skrive feil kontonummer...s at banken str p sitt er jo forstelig

19.09.2006 @ 15:21
Postet av: Oddvar Hansen

Hvor mye ansvar skal bankene ta? Nr du overfrer 500 000 m du sjekke at alle tall stemmer. Nettbanken kan ikke sjekke at kontonummeret er riktig. Folk m vre vkne.

19.09.2006 @ 15:23
Postet av: Martin

Hva som er skjedd i denne saken er jo ikke det interesante, ei heller poenget i kommentaren. Jeg sttter Stavrum p at det er uakseptabelt at bankene velter ansvaret over p kundene.Bankene kan selvsagt ikke ta ansvar for hvilke nummer kundene taster inn, men de kan ta ansvar for at feil kan oppdages og reverseres.

19.09.2006 @ 16:14
Postet av: Doc Holliday

Syns det er oppriktig klnete ikke sjekke kontonummeret 2 og 3 ganger ved overfrsel av s mye penger. Hvis bankene skal ta alt ansvar ved feil overfrsel, kan man jo benytte dette til direkte banksvindel. Bankene kan nok gis en viss frihet til korrigere feil ved overfrsel, men reglene m vre strenge. Det kan ikke bare vre slik at banken kan kreves korreksjon av kunden i et hvert tilfelle kunden mener noe feil har skjedd. Syns i s tilfelle synd p de som eksempelvis selger brukte biler etc.

19.09.2006 @ 20:14
Postet av: Doc Holliday

Det er jo heller ikke mulig for banken oppdage slike feil, s lenge kunden ikke melder fra. Synes ogs det er direkte latterlig at kokrim mener alle som nsker ta ut 100.000 i cash skal mistenkeliggjres. Storebror ser deg......

19.09.2006 @ 20:17
Postet av: Hans Kr.

I min nettbanklsning hadde det ikke vrt mulig gjre denne feilen.Nr det gjelder bankenes evne til velte alt over p kundene er jeg enig i det Stavrum og flere kommentarer skriver.Men hvordan skal man lage systemet?En ting skrike opp om dette, en annen ting er lage en praktisk lsning.Er ganske enig med de som sier at overfrer du en halv million kroner, sjekker du litt ekstra ogs.

19.09.2006 @ 22:19
URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Skywise

Faktafeil.Det ble ikke skrevet et siffer for mye i feltet, og banken slettet det siste. Da hadde saken vrt ganske grei og banken hatt et klart ansvar. Saken er at kontonummerfeltet inneholder 11 felter. Taster man f.eks. et tall dobbelt vil ikke det siste tallet som tastes bli registrert.

19.09.2006 @ 23:28
Postet av: Roger

For f til dette m man egentlig gjre to feil, frst den opprinnelige, s en feil til som gjr at siste siffer som egentlig er et kontrollsiffer blir oppfattet som riktig av nettbanken. Gjr man frst to feil, har man 10% sjanse for at det gr riktig galt. Alt dette har man sjansen til unng ved kontrollere. Transaksjonen m godkjennes fr den blir frt, og det er jo meningen at man da skal kontrollere fr man godkjenner.Det br vre et minstekrav at man flger litt med selv, iallefall nr det er store summer som blir overfrt.Dette er selvskudd.

20.09.2006 @ 15:50
Postet av: yvind

Det hadde vrt hyggelig hvis en fikk opp navnet p kontoinnehaveren nr en skrev inn kontonummeret, antar at banken har tilgang til dette, men det kanskje har andre juridiske problemer.Ev flere siffer med sjekksum, men det blir vel litt vanskelig gjennomfre. Det som overrasker meg mest er at mottaker ikke savnet pengene fr flere uker etterp.Dette problemet er jo ikke spesifikt for nettbank, samme problemet hadde jo oppsttt hvis damen hadde gtt i banken med en feil utfyllt giro. Er jo ingen som sjekker navnet der heller.

20.09.2006 @ 16:49
Postet av: Magne

Hva med brev Stavrum - br ikke postverket ha et ansvar nr man kommer i skade for skrive feil navn eller adresse?Det kan ikke vre riktig at enkeltmennesket skal ta ansvar for egne handlinger?

23.09.2006 @ 11:36
URL: http://stenggiftfabrikken.nu
Postet av: Arvid Trobe

Nr det er mulig og innformere oss om at vi har tastet feil Kiddnr. s m det vre mulig via bankenes betalingsterminal som sitter p alle data om vre kontonr.og navn og forhindre at vi betaler til til feil mottaker.Arvid

24.09.2006 @ 15:40

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2091114
hits