TV2Nettavisen

Fredelig utpresning

18.12.2006 @ 08:37
Med 10 milliarder kroner i potten ble Telenor utsatt for ren utpresning fra nobelprisvinner Mohammad Yunus. Fred er ei det beste, men at man noget vil....

47380-193

Fredsprisvinneren kjørte et knallhardt løp mot Telenor og norske myndigheter før han kom til Norge for å ta imot prisen. Foto: Pavel Rahman.

Opplysningene som i dag kommer frem i papirutgavene til Aftenposten og Dagens Næringsliv viser at Yunus heldigvis ikke bare er en velgjører, men også en knallhard businessmann. Heldigvis fordi nettopp denne kombinasjonen har skapt Grameenbank og mikrokreditt-systet i Bangladesh.

Verken juridisk eller moralsk har Yunus stort å fare med i kampen om Grameen Phone. Riktignok hadde Telenor opprinnelig planlagt (en intensjon) å selge seg ned i 1997, men selskapet har forlengst ombestemt seg. Og det har man full adgang til i henhold til avtalen.

Dette vet selvfølgelig Yunus, og han har til og med fått det tydelig forklart av en svensk toppjurist som Grameenbank leide inn for å se på saken.

Det oppsiktsvekkende er hvor godt han har spilt sine dårlige kort, og hvor dårlig Telenor har spilt sine.

Muhammad Yunus harikke rett, men han forsøker å få rett. Metoden er knallhardt press mot Telenor, først gjennom et drepende intervju i Fortune, så via Nobel-foredraget og til slutt gjennom å mobilere norske politikere og kommentatorer.

47380-192

Jonas Gahr Støre (t.h.) var en av de få som klarte å holde hodet kaldt da Mohammad Yunus forsøkte å riste løs Telenors Grameen Phone-aksjer.

Han har hatt lett spill, for de færreste av dem har satt seg inn i saken. Hadde de gjort det, ville de oppdaget endel ting:

- En intensjon er en erklæring, altså en uttalelse om hva man kan tenke seg.

- Avtalen mellom Grameenbank og Telenor var ingen intensjonsavtale. Det var et punkt i en aksjonæravtale, og der sier Telenor at de kan tenke seg å selge seg ned før 2003.

- Siden har Telenor ombestemt seg, og det har de full adgang til. Skulle Telenor vært tvunget til å selge seg ned, måtte det vært avtalt. Det vet selvsagt Yunus.

Opprinnelig var det fire aksonærer, og Telenors intensjon var å selge seg ned fra 48 til 35 prosent.

Det interessante er hva som skjedde i 2004, for da solgte de to andre aksjonærene seg ut. Dengang kunne også Grameenbank vært på ballen og sikret seg aksjene, men valgte å være passiv.

Dermed kjøpte Telenor seg opp fra 48 til 62 prosent - lenge etter at den opprinnelige intensjonen om å selge seg ned var utgått.

Da Grameenbank-grunnleggeren kom til Norge 10. desember for å ta imot Nobels Fredspris visste han at Telenor for mange år siden har trukket tilbake sin opprinnelige intensjon, og at intensjonen i aksjonæravtalen på ingen måte er bindende for Telenor.

Han visste også at Telenor siden har kjøpt seg opp, mens hans eget Grameenbank har vært passive.

Med så dårlige kort på hånden, er det imponerende at Mohammad Yunus fikk en bortimot samlet norsk presse - og flere ledende norske politikere - til å støtte hans utpresning.


Fred er ei det beste, men at man noget vil.

Kommentarer:
Postet av: Andre

Dette er nettopp derfor jeg har sluttet abonnere p aviser. Jeg har funnet ut at nyhetsverdien er lik null, og jeg synes det er nesten umulig f tak i ordentlig informasjon. Hadde media giddet (og eller hatt kompetansen) s hadde de klart pungtere denne historien i lpet av en time. Media fungerer ikke opplysene men forvirrende. Avisene fungerer som en saueflokk der alle skriker ikapp for vre frst ute med "nyheten" eller s er man en dag eller to for sent ute, hvertfall p internasjonale nyheter. Eneste VG/Dagbladet/Aftenposten/Dagsavisen duger til er til opptenning i peisen.

18.12.2006 @ 14:32
Postet av: DD

Helt enig. Og antageligvis er 99% basert p rykter og ikke sannhet.

19.12.2006 @ 14:53
Postet av: Kyniker

Tror nok Stavrum treffer rimelig nr blinken her, ser ikke noen grunn til at Telenor skal gi vekk store verdier gratis, isr ikke hvis de er sllik at Telenor "mtte" fortsette som storaksjonr i forb. med kapitalutvidelse i 2002 (?), og senere oppkjp i 2004. Men slik er det vel nr de fleste journalistene har slagside mot venstre...

19.12.2006 @ 16:57
Postet av: Steinar Johansen

Fredsprisvinneren er avkledd og burde skamme seg.Hans metoder er noe vi tidligere s i de mest korrupte land og som vi ikke nsker vre involvert eller sammenlignet med.Nr Telenor har bygget opp verdiene og infrastrukturen i selskapet er det tid komme lpende for overta suksessen.Flere fra de strste media og topp politikerne i Norge har heiet frem denne fyren og hans mte true og fare frem p.Bde Jagland og Solheim burde holde seg langt langt unna slikt, for de eier ikke forstand p nringspolitikk.Jeg fikk fredsprisvinneren i vrangstrupen med en gang da han begynte gjre narr av det store arrangementet, men satte virkelig kaffen i vrangstrupen da han fra talerstolen fortsatte true Telenor.Hvordan i alle dager kan en slik gribb vinne fredsprisen

20.12.2006 @ 08:59

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3170073
hits