TV2Nettavisen

Utro velgere vil ha mer og mer

18.09.2006 @ 08:43
I Norge tapte høyresiden selv om alt gikk på skinner, i Sverige opplever venstresiden det samme. Er den reelle tendensen at utro velgere aldri blir fornøyde?

47380-137

Eks-statsminister Kjell Magne Bondevik måtte levere fra seg et Norge som hadde historisk lav ledighet, lave renter - og hvor folk flest hadde opplevd en vanvittig velstandsvekst.

I Sverige opplever Göran Persson det samme.

Personlig håndterer de maktskiftet relativt likt, og man mer enn aner at begge politikerne hadde gjort sitt og at de kanskje var lettet over å slippe en ny runde. En viss styringsslitasje må man også regne med (bare spør Jens Stoltenberg).

I Norge må det være rett å si at regjeringsskiftet ikke har ført til de helt store endringer av den praktiske politikken. Når hverdagen kommer etter valget, kaster man valgløfter om skatteskjerpelser og vern av industriarbeidsplasser på båten.

I Sverige ventes nå "mindre støtte, mer jobb". Nordea og Expressen tror at vinnerne blir folk som er i jobb, mens taperne er folk som er syke eller arbeidsledige.

De nye moderatarna har også lovet lavere skatter, men i følge Aftonbladets opplisting av antatte forandringer blir det ingen revolusjon (les listen her).

Sveriges nye statsminister heter Fredrik Reinfeldt.

Men som det heter i flere kommentarer: Sosialdemokratene tapte ikke valget, det gjorde Göran Persson. Men Fredrik Reinfeldt vant ikke valget, det gjorde alliansen.

Kommentatorene legger vekt på at Persson fremstod som mett, defensiv og arrogant. Dermed var Sosialdemokratene i forsvarsposisjon i hele valgkampen.

Og til slutt klarte de kunststykket å tape valget på sin tradisjonelle paradegren, nemlig spørsmålet om full sysselsetting.

Fellestrekket mellom det norske og svenske valget er dermed at mye vil ha mer, og at man velger ut fra en krav til fremtiden - ikke i takknemlighet over fortiden.

Kommentarer:
Postet av: Kristian

Hvordan kan du si at alt har gått på skinner i Sverige? For eksempel er jo arbeidsledigheten der enorm, speielt blant unge. Hvis man kunne fått de reelle tallene istedenfor tall som er kamuflert for å se best mulig ville alle sett hvor stort problemet egentlig er. Innvandringen er jo også et kjempeproblem som hittil har vært forsøkt løst ved å tie det ihjel, noe som forøvrig også har vært taktikken i Norge. Vi begynner nå å se konturene av hvor lurt det har vært.Valget i Norge tapte høyresiden på grunn av at folk er så dumme at de trodde på alle de sinnsyke valgløftene til de rød/grønne. Valgløfter som forøvrig blir brutt i et rasende tempo om dagen. Klart folk er misfornøyd. Ingen liker å bli holdt for narr. Håper bare folk husker noe av det vi ser nå om dagen ved neste valg. Dessverre tviler jeg på det.

18.09.2006 @ 10:52
Postet av: Nordmann

Folk i både Norge og Sverige reagerer på at de ledende politikerne har satt seg selv på sidelinja og overlatt makta til EU, FN, GATT og andre overnasjonale organer. Se bare hvor maktesløse politikerne er ovenfor strømkrisa. De er maktesløse fordi de har bundet seg selv på hender og føtter og overlatt ansvaret for strømforsyninga til strømeierne etter pålegg fra EU, GETT eller faen vet hvem. De overnasjonale organene er ikke demokratiske. Vi vanlige borgere har bare stemmerett til våre maktesløse nasjonale og lokale organer. DStemmeretten bruker vi til å stemme ut de sittende politikerne som i Big Brother. Vi stemmer ikke for noen andre fordi vi borgere ikke lenger tror at noen andre er noe bedre enn de politikerne som allerede sitter på Storting, i fylkesting eller i bystyrene fra før. Vi stemmer ut de gamle fordi bare slik kan vi bruke den vesle makta vi har igjen og bare slik kan vi markere vår protest mot den demokratiske illusjon.

18.09.2006 @ 11:45
Postet av: liberalisten

Ok med blå seier hos søta bror. Men skåret igleden - det er fraværet av et søsterparti til FrP. Noe slikt trenger de der på andre siden av Kjølen - hvorfor? - jo, alene pga en alvorlig betenkelig utvikling i flere innvandrer-ghettoer der borte. Ja, så alvorlig betenkelig utvikling at politi og brannvesen vegrer seg for å storme inn i disse ghettoeneog ta nødvendige drastiske grep. UHYGGELIG!!spør du meg.Nu er det etablert dette minipartiet Sverigedemokratene - som er høyre-ekstemistisk og oppfattes vel av majoriteten som et nazi-parti. Partiet er heller et tvilsomt alternativ til en en svensk utgave av liberalistiske FrP hertillands.

18.09.2006 @ 13:49
Postet av: Lurifaks

Jeg er ikke så sikker på at folk vil ha mer og mer. Det ser heller ut som om folk ikke vet hva de vil ha og sveiver en gang til på lykkehjulet.Hvor ofte møter vi mennesker som har en seriøs politisk overbevisning?Er det virkelig noen som merker forskjell på de blå og de rødgrønne?Og hva menes med at AP er rødt? Det er vel ikke et parti som har forfordelt de velhavende mer enn nettopp de såkalte røde.Har det noen betydning om vi skifter politisk mannskap i neste uke? Neppe.Politikk er makt. Vi har ikke en eneste politiker det står respekt av. Ikke en eneste som kan sette foten ned når nok er nok.De løper rundt i sausen uten mål og mening for å finne en godbit å klamre seg til, slik at de kan bli spiselige.

18.09.2006 @ 22:31
Postet av: Ludvik

Utgangspunktet for artikkelen er feil. Alt er definitivt ikke rosenrødt i Norge. Man skal ikke ha bodd så mange år i andre europeiske land for å skjønne at Norge er oppskrytt. At folk vil ha mer er mulig, men et folk som har demokrati kan også bytte ut makta rett og slett fordi det er sunt. Det rammet Bondevik og det rammet Persson. I den grad noe er nytt så må det være den åpenbare løgnen de rød/grønne presenterte i valgkampen, en løgn folk gikk på og som nå åpenlyst blir bekreftet at Jens og co. Man må ta hatten av for de rød/grønne sin valgstrategi. Nå har de pumpet litt penger inn i kommunesektoren samtidig som skatteinngangen til kommunene øker kraftig, noe som overhodet ikke er deres fortjeneste. Men det er sannsynligvis nok til at folket jubler. Jeg spår brakseier for de rød/grønne også ved det kommende kommunevalget. Dessuten, det er faktisk ganske fornuftig å få partene i arbeidslivet til å betale litt mer for de velferdsgodene de har. Skal skattebetalerne fortsette å betale for slaskete arbeidstagere og arbeidsgivere som gir blanke i arbeidsmiljøet? Tenk etter ...

18.09.2006 @ 22:50
Postet av: Janus

Sverige går absolutt ikke på skinner hvor i all verden får du dette fra?Årsaken er enkel, Bondevik og Persson begynner å oppføre seg som syvende far i huset og leke rojale høvdinger, det er hovedårsaken.Når man er blitt så arrogant og blærete at man tar velgerne i "lære" så belønnes dette av velgerne i begge land, med morna på valgdagen.Mao, velgerne gjennomskuer teateret, det har vi felles med svenskene.

19.09.2006 @ 10:26
Postet av: LEO

Folk kan ikke regne! Man kan ikke BÅDE ha bra veier, gode helsetjenester, gratis skole, og 1/2 befolkningen på trygd og SAMTIDIG ha lavere og lavere skatter. Jo flere som ikke jobber, jo mer utgifter får staten. Og de pengene er de vi som jobber som må skaffe gjennom skatt og avgifter. Gi folket en lommekalkulator :-)

19.09.2006 @ 10:38

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2078567
hits