TV2Nettavisen

Stadig høyere strømpriser

17.10.2006 @ 09:36
Hvis det regner en uke, avblåses strømkrisen. Dessverre er det lite som tyder på at det er riktig. Vi må innstille oss på stadig høyere strømpriser fremover.

47380-152

(Kilde. NordPool).

Den nordiske strømbørsen NordPool offentliggjør daglige og månedelige strømpriser, og deres tall viser en helt klar trend: Strømprisen har steget jevnt og trutt de 10 siste årene.

Du kan forsikre deg mot kortsikte strømsjokk ved å låse strømprisen en periode (helt parallelt til å binde renten på boliglån), men ifølge økonomiske teori vil du få lavest strømpris over tid ved å følge spotprisen.

Støyen rundt Statoils nye gasskraftverk kan gi inntrykk av at miljøet ofres for å løse strømkrisen. Problemet er at det siste ikke stemmer. Etterspørselen etter kraft vokser sterkt, og det eneste som over tid kan skape markedsbalanse er at strømprisen stiger.
 
I 1989 solgte Norge 15 gigawatt-timer med strøm til utlandet, i 2004 importere vi like mye. En av verdens største produsenter av energi per innbygger (når vi tar med olje- og gass) er altså en stor kjøper av energi fra utlandet. Den kraftkrevende industrien er en viktig årsak til at det er slik.

Å hindre prisøkningen ved å bygge ut mer produksjon, er en lite troverdig løsning. Sannsynligvis er det enkle ofte det beste: Vil du ha lavere strømregning, må du rett og slett innstille deg på å bruke mindre strøm. 


Kommentarer:
Postet av: Rolf Terje

Overskriften i dette innlegget er tullete! Kraftforedlende industri har ikke økt sitt elektriske forbruk de seneste årene. Da kan de selvsagt heller ikke få ansvar for å gjøre strømmen dyrere. Det er mangel på strøm som er problemet. I Midt-Norge har mangelen på strøm kommet fordi vi bruker strøm for å eksportere gassen vår til Storbritannia (like mye som hele vår energiproduksjon, uten krav til noen rensing)! Samfunnsøkonomisk tjener Norge på å videreforedle strømmen her i landet. Det gjelder selvsagt også for gassen. Men,- alt for lenge har teoretikerne og symbolbærerne fått rede grunnen i samfunnsdebatten. I dagens kraftmarked ville gevinsten ved å legge ned industrien være marginal og fort bli spist opp av økt forbruk. Hva tror Stavrum er det beste for Mo i Rana, eller Sauda, eller Norge: At folk i en periode får litt billigere strøm, eller at de beholder arbeidet og lokalsamfunnet? Kan man kreve en viss balanse i retorikken fra en gjennomsubsidiert bransje som avismediet er, eller vil man ikke diskutere momsfritaket som bare avisene har?

22.10.2006 @ 18:32
Postet av: Odd

Grunnen til at det er dyrere strøm, er først og fremst at Stortinget på begynnelsen av 90-tallet fjernet energiloven, med lovnad om at det skulle bli billigere strøm. Nå har aldri strømprisen vært dyrere. Kraftselskapene tjener rått på og eksportere strømmen til utlandet. Selvsagt i borgerlige media nevnes det ikke at det er fjerningen av energiloven som er årsaken til at strømprisen er så høy. I borgerlig media nevnes det heller ikke at Norge ikke har lov pga EØS avtalen, til å fylle vannmagasinene. Gjeninnfør Energiloven!

28.10.2006 @ 16:50

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2372835
hits