TV2Nettavisen

Gjedrem er sta, rentene skal opp

17.02.2006 @ 11:33
Sentralbanksjef Svein Gjedrem har på nytt vist at han har en viktig egenskap, og det er at han er sta og forutsigbar. Det betyr at rentene skal oppover.

47380-23

Sentralbanksjefen hadde hele landets økonomielite som middagsgjester i går kveld, og som normalt var forspillet Gjedrems tale om rikets økonomiske situasjon (se den her).

I år var Gjedrems tale spennende fordi Norges Bank har større og større problemer med å forklare hvorfor rentene skal opp når inflasjonen er så lav. Denne usikkerheten har fått flere økonomer til å bli usikre på om sentralbanken virkelig vil følge en stø kurs.

Men det som har særmerket Gjedrems periode er at han er svært forutsigbar, og det liker de fleste aktørene. Når Gjedrem sier at rentene skal opp med fire små skritt i år, så blir det fire små skritt.

Gårsdagens tale fjernet det meste av tvilen om at rentene skal opp 0,25 prosent til på neste møte som er 16. mars.

De fremmøtte var stort sett fornøyde med talen, og rentemarkedet svarte med å heve rentene og styrke kronekursen. I praksis betyr det at man venter at Norges Banks kurs er stø.

For lånekundene var gårsdagens tale både godt og dårlig nytt.

På den ene siden kan de trolig glemme drømmene om at Norges Bank lar være å heve rentene.

Til gjengjeld kan de glede seg over at Svein Gjedrem ikke har lånt øre til de "rentehaukene" som har vært på banen den siste tiden.

Det er bare å ruste seg for 0,75 prosent høyere rente i løpet av 2006.

Kommentarer:
Postet av: Pellefinken

Det finnes egentlig ingen grunn for å sette opp renta nå. Gjedrem skulle styre rentekursen etter prisvekst og inflasjonsmål, men disse tallene tilsier ikke renteøkning nå.Kanskje noen "gode venner" er blitt lovd renteøkning av Gjedrem i ett lystig øyeblikk?

17.02.2006 @ 12:24
Postet av: Daniel

Hvordan kan 4 små skritt bli 0,75%. Kan du svare på det artikkelforfatter`?

17.02.2006 @ 12:47
Postet av: Andreas

Så er tyveriet igang igjen. Det var vell for lite fløte å skumme i det siste. "The establishment" er fornøyd og "folk flest" betaler.

17.02.2006 @ 13:15
Postet av: Gunnar

Det er på tide at NB slutter å sette renta kun basert på inflasjonen, den gir ikke noe realistisk bilde av tilstanden i økonomien. At importerte produkter fra Kina blir billigere og billigere, og dermed gir lavere inflasjonstall, speiler ikke utviklingen i norsk økonomi. Sett heller renten etter innenlandsk inflasjon samt rentenivå hos våre handelspartenere.

17.02.2006 @ 15:12
Postet av: Dr

Din (Stavrums) lange bakgrunn innenfor økonomijournalistikk tatt i betraktning, synes jeg ikke du imponerer nevneverdig i dine hyppige "økonomirapporter". Jeg tenker ikke spesielt på akkurat dette innlegget, men tendensen har uansett vært at disse innleggene har blitt mer og mer tabloidisert og unøyaktige. Dessverre fører lav kompetanse og feil fokus hos journalister ofte til at lesere blir villedet(noe jeg har sett veldig mange innslag av i dine leseres kommentarer). Du kan bedre enn dette!

17.02.2006 @ 15:17
Postet av: Andreas

Stå på Stavrum !

17.02.2006 @ 16:38
Postet av: Gunnar Stavrum

Daniel: Det første skrittet er allerede tatt (0,25 prosent). De fleste venter tre til av tilsvarende størrelse. Dermed blir det fire skritt totalt, eller 1,0 %.

17.02.2006 @ 19:44
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: Gunnar Stavrum

Dr., takk for diagnosen at jeg kan bedre...;-) Litt vanskelig å svare på kritikken siden den er såpass tabloid og unøyaktig. Hva er det egentlig du sikter til? Mener du at det er en gitt fasit i dette spørsmålet?

17.02.2006 @ 19:46
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: jowo

Fatter ikke bæret av denne politikken - ledigheten går opp og renta ned og omvendt.Burde da være slik at renta er uavhengig av om jeg har jobb eller ikke.Nå har jeg ikke jobb,men flere andre har fått jobb,og da må renta opp,jeg får svi enda mer pga at ledighetstrygden er lav.Som en sa tidligere:dyrene har en bedere beskyttelse enn menneskene og ikke minst et bedere værn.

17.02.2006 @ 23:59
Postet av:

Mht Gunnar Stavrums ekspertise;En gang ringte jeg til ham og fortalte at det på Nettavisen.no's 1. side stod - på to forskjellige steder - 'hvorfor det er lurt å binde renten' og 'hvorfor man ikke bør binde renten';Det vitnet om at man hadde problemer med å bestemme seg for hvolket standpunkt man skulle innta.Ellers er min oppfatning at bankene gjerne vil ha utlåns-rentene opp, antagelig for å tjene mer. Og, at de såkalte ekspertene tar feil - nesten hver eneste gang.

18.02.2006 @ 10:14
Postet av: Gunnar Stavrum

Som jeg forklarte deg den gang: Nettavisen har fra tid til annen synspunkter på lederplass om renten, men som oftest bringer vi videre hva andre mener i form av intervjuer (det betyr ikke at vi nødvendigvis mener det samme som dem). Nesten daglig vil man oppleve at eksperter er uenige om renteutviklingen fremover.Å binde renten eller ei handler ikke bare om man tror at renten skal opp, det handler også om man tror renten skal mer opp enn markedet tror - og dessuten om man har råd til å ta feil.Akkurat i disse dager mener de fleste at rentene skal opp, men de færreste råder folk til å binde rentene.

18.02.2006 @ 16:34
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: Hans Hansen

Hei alle sammenSkjønner ikke hvorfor noen må gå til personangrep på den som skriver kommentarer eller artikler. Et det ikke heller bedre å skrive noe bedre selv så får leseren opplysning istedenfor eder og galle fra nerder som kjeder seg. Stå på Stavrum, jeg liker hva du skriver.

18.02.2006 @ 16:44
Postet av: Pippi

Det er mindre sannsynlig at vi får rentehevinger i 2006 enn det var for bare 1kv. siden. Gjerdrum er nødt til å si det han sier.Sa han det motsatte ville det "fyre opp under" både kronekurs, lånevekst og realisering av prosjekter som vokser for sterkt (f.eks i forretningseiendomsmarkedet). Han håper at signalene om renteøkninger skal føre til oppbremsing,- men tror vel knapt på det selv.Realølonomien ligger alltid foran styringstiltakene,- dvs at disse settes inn for sent, og ofte med enn sterkere effekt enn ønsket. Slik starter en raskere kontraksjon av økonomien og den nedadgående spiralen kommer ut av kontroll. Slik kommer det til å gå denne gangen også. Boligmarked og forretnings-eiendomsmarkedet får en kollaps, priser og leienivåer faller og vips så er vi tilbake på midten av 80-tallet igjen. Det kan bli mange billige boliger, hytter og eiendommer på markedet o 5-6 år, og tilsvarende mange gjelds- og konkursofre. Har du penger i banken bør du forsette med det. Det er billige boliger i sikte!

19.02.2006 @ 09:11
Postet av:

Nei, Gunnar du gjorde ikke det - forklarte meg noesomhelst. Du bare lo litt fjollete på telefonen og sa du skulle kikke på det - og etter kort tid var det av alternativene strøket, det om 'hvorfor det var lurt å binbde renten'. Men om det hjelper på selvtilliten din å gjengi historien annerledes enn den faktisk var, så er det helt greit for meg.

19.02.2006 @ 10:06
Postet av: Andreas

Det ville være hyggelig om vi her kunne holde oss til sak og legge det personlige tilside.Dertil er temaet for interessant.

19.02.2006 @ 12:06
Postet av: Daniel

Det første skritt er allerede tatt? Det har ikke vært noen renteøkninger i 2006 ennå! Du virker helt på jordet her Stavrum.

19.02.2006 @ 14:17

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/768674
hits