TV2Nettavisen

Gjedrem er sta, rentene skal opp

17.02.2006 @ 11:33
Sentralbanksjef Svein Gjedrem har på nytt vist at han har en viktig egenskap, og det er at han er sta og forutsigbar. Det betyr at rentene skal oppover.

47380-23

Sentralbanksjefen hadde hele landets økonomielite som middagsgjester i går kveld, og som normalt var forspillet Gjedrems tale om rikets økonomiske situasjon (se den her).

I år var Gjedrems tale spennende fordi Norges Bank har større og større problemer med å forklare hvorfor rentene skal opp når inflasjonen er så lav. Denne usikkerheten har fått flere økonomer til å bli usikre på om sentralbanken virkelig vil følge en stø kurs.

Men det som har særmerket Gjedrems periode er at han er svært forutsigbar, og det liker de fleste aktørene. Når Gjedrem sier at rentene skal opp med fire små skritt i år, så blir det fire små skritt.

Gårsdagens tale fjernet det meste av tvilen om at rentene skal opp 0,25 prosent til på neste møte som er 16. mars.

De fremmøtte var stort sett fornøyde med talen, og rentemarkedet svarte med å heve rentene og styrke kronekursen. I praksis betyr det at man venter at Norges Banks kurs er stø.

For lånekundene var gårsdagens tale både godt og dårlig nytt.

På den ene siden kan de trolig glemme drømmene om at Norges Bank lar være å heve rentene.

Til gjengjeld kan de glede seg over at Svein Gjedrem ikke har lånt øre til de "rentehaukene" som har vært på banen den siste tiden.

Det er bare å ruste seg for 0,75 prosent høyere rente i løpet av 2006.

Kommentarer:
Postet av: Pellefinken

Det finnes egentlig ingen grunn for sette opp renta n. Gjedrem skulle styre rentekursen etter prisvekst og inflasjonsml, men disse tallene tilsier ikke rentekning n.Kanskje noen "gode venner" er blitt lovd rentekning av Gjedrem i ett lystig yeblikk?

17.02.2006 @ 12:24
Postet av: Daniel

Hvordan kan 4 sm skritt bli 0,75%. Kan du svare p det artikkelforfatter`?

17.02.2006 @ 12:47
Postet av: Andreas

S er tyveriet igang igjen. Det var vell for lite flte skumme i det siste. "The establishment" er fornyd og "folk flest" betaler.

17.02.2006 @ 13:15
Postet av: Gunnar

Det er p tide at NB slutter sette renta kun basert p inflasjonen, den gir ikke noe realistisk bilde av tilstanden i konomien. At importerte produkter fra Kina blir billigere og billigere, og dermed gir lavere inflasjonstall, speiler ikke utviklingen i norsk konomi. Sett heller renten etter innenlandsk inflasjon samt renteniv hos vre handelspartenere.

17.02.2006 @ 15:12
Postet av: Dr

Din (Stavrums) lange bakgrunn innenfor konomijournalistikk tatt i betraktning, synes jeg ikke du imponerer nevneverdig i dine hyppige "konomirapporter". Jeg tenker ikke spesielt p akkurat dette innlegget, men tendensen har uansett vrt at disse innleggene har blitt mer og mer tabloidisert og unyaktige. Dessverre frer lav kompetanse og feil fokus hos journalister ofte til at lesere blir villedet(noe jeg har sett veldig mange innslag av i dine leseres kommentarer). Du kan bedre enn dette!

17.02.2006 @ 15:17
Postet av: Andreas

St p Stavrum !

17.02.2006 @ 16:38
Postet av: Gunnar Stavrum

Daniel: Det frste skrittet er allerede tatt (0,25 prosent). De fleste venter tre til av tilsvarende strrelse. Dermed blir det fire skritt totalt, eller 1,0 %.

17.02.2006 @ 19:44
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: Gunnar Stavrum

Dr., takk for diagnosen at jeg kan bedre...;-) Litt vanskelig svare p kritikken siden den er spass tabloid og unyaktig. Hva er det egentlig du sikter til? Mener du at det er en gitt fasit i dette sprsmlet?

17.02.2006 @ 19:46
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: jowo

Fatter ikke bret av denne politikken - ledigheten gr opp og renta ned og omvendt.Burde da vre slik at renta er uavhengig av om jeg har jobb eller ikke.N har jeg ikke jobb,men flere andre har ftt jobb,og da m renta opp,jeg fr svi enda mer pga at ledighetstrygden er lav.Som en sa tidligere:dyrene har en bedere beskyttelse enn menneskene og ikke minst et bedere vrn.

17.02.2006 @ 23:59
Postet av:

Mht Gunnar Stavrums ekspertise;En gang ringte jeg til ham og fortalte at det p Nettavisen.no's 1. side stod - p to forskjellige steder - 'hvorfor det er lurt binde renten' og 'hvorfor man ikke br binde renten';Det vitnet om at man hadde problemer med bestemme seg for hvolket standpunkt man skulle innta.Ellers er min oppfatning at bankene gjerne vil ha utlns-rentene opp, antagelig for tjene mer. Og, at de skalte ekspertene tar feil - nesten hver eneste gang.

18.02.2006 @ 10:14
Postet av: Gunnar Stavrum

Som jeg forklarte deg den gang: Nettavisen har fra tid til annen synspunkter p lederplass om renten, men som oftest bringer vi videre hva andre mener i form av intervjuer (det betyr ikke at vi ndvendigvis mener det samme som dem). Nesten daglig vil man oppleve at eksperter er uenige om renteutviklingen fremover. binde renten eller ei handler ikke bare om man tror at renten skal opp, det handler ogs om man tror renten skal mer opp enn markedet tror - og dessuten om man har rd til ta feil.Akkurat i disse dager mener de fleste at rentene skal opp, men de frreste rder folk til binde rentene.

18.02.2006 @ 16:34
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: Hans Hansen

Hei alle sammenSkjnner ikke hvorfor noen m g til personangrep p den som skriver kommentarer eller artikler. Et det ikke heller bedre skrive noe bedre selv s fr leseren opplysning istedenfor eder og galle fra nerder som kjeder seg. St p Stavrum, jeg liker hva du skriver.

18.02.2006 @ 16:44
Postet av: Pippi

Det er mindre sannsynlig at vi fr rentehevinger i 2006 enn det var for bare 1kv. siden. Gjerdrum er ndt til si det han sier.Sa han det motsatte ville det "fyre opp under" bde kronekurs, lnevekst og realisering av prosjekter som vokser for sterkt (f.eks i forretningseiendomsmarkedet). Han hper at signalene om rentekninger skal fre til oppbremsing,- men tror vel knapt p det selv.Reallonomien ligger alltid foran styringstiltakene,- dvs at disse settes inn for sent, og ofte med enn sterkere effekt enn nsket. Slik starter en raskere kontraksjon av konomien og den nedadgende spiralen kommer ut av kontroll. Slik kommer det til g denne gangen ogs. Boligmarked og forretnings-eiendomsmarkedet fr en kollaps, priser og leieniver faller og vips s er vi tilbake p midten av 80-tallet igjen. Det kan bli mange billige boliger, hytter og eiendommer p markedet o 5-6 r, og tilsvarende mange gjelds- og konkursofre. Har du penger i banken br du forsette med det. Det er billige boliger i sikte!

19.02.2006 @ 09:11
Postet av:

Nei, Gunnar du gjorde ikke det - forklarte meg noesomhelst. Du bare lo litt fjollete p telefonen og sa du skulle kikke p det - og etter kort tid var det av alternativene strket, det om 'hvorfor det var lurt binbde renten'. Men om det hjelper p selvtilliten din gjengi historien annerledes enn den faktisk var, s er det helt greit for meg.

19.02.2006 @ 10:06
Postet av: Andreas

Det ville vre hyggelig om vi her kunne holde oss til sak og legge det personlige tilside.Dertil er temaet for interessant.

19.02.2006 @ 12:06
Postet av: Daniel

Det frste skritt er allerede tatt? Det har ikke vrt noen rentekninger i 2006 enn! Du virker helt p jordet her Stavrum.

19.02.2006 @ 14:17

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/768674
hits