TV2Nettavisen

Ingen bør tjene mer enn Jens

16.11.2006 @ 09:35
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) går i dag til frontalangrep mot lederlønningene i bedrifter der staten er storaksjonær: - Ingen bør tjene mer enn statsminister Jens Stoltenberg, sier  hun.

47380-114

Dersom finansministeren snakker på vegne av den rødgrønne regjeringen, er det duket for kraftig lønnsnedgang for toppsjefene.

Næringsminister Dag Terje Andersen har allerede varslet et lovforslag hvor staten vil stemme imot alle opsjonsordninger, så da er man tilbake på grunnlønnen.

Og Jens Stoltenberg tjener 1,1 millioner kroner i året.

Skal ledere som toppsjefen i Telenor tjene mer, mener Kristin Halvorsen ifølge Dagbladet, at det må begrunnes hvorfor vedkommende har en mer ansvarsfull oppgave enn statsministeren.

Det eneste lyspunktet for topplederne er at de samtidig får landets beste fallskjermavtale.

Statsrådene får full pensjon etter seks år, og blir da garantert 67 % av den til enhver tid gjeldende statsrådslønn. Hvis Stoltenberg eksempelvis lever til han blir 85 år, får han en fallskjerm på nærmere 10 millioner kroner.

Her er statsrådenes gullkantede fallskjermsavtale.

Også Stortinget har en god pensjonsordning. Blir du valgt fire ganger - og arbeider 16 år i Stortinget - kan du pensjonere deg som 59-åring. (Se reglene her).

Stort sett blir det likevel kraftig lønnsnedgang, hvis finansministeren får bestemme. Lønnen for sjefene i Hydro, Yara, Cermaq, Telenor og Statkraft - for å nevne noen - vil stort sett gå ned to-tre millioner kroner per år.

Nå kan det selvsagt hende at noen av dem vil velge en mellomlederstilling i et mindre privat selskap i stedet og tjene bedre.

Men Halvorsens forslag utløser også et par andre utfordringer:

Hvis Statoil-sjefen skal tjene 1,1 millioner kroner, så kan vel ingen i Statoil tjene mer? Da må man vel reforhandle lønningene til hundrevis av mellomledere, for ikke å snakke om fagforeningsmedlemmer som har ulempetillegg osv. i Nordsjøen?

Men det har sikkert finansministeren allerede tenkt på.

Kommentarer:
Postet av: Magnus

Det som er så fint med denne regjeringen er at den snakker først og tenker etterpå. Lurer på hvor lenge denne regjeringen hadde overlevd med Nigth-time comics som Jay Leno, David Letterman og Conan O`Brien. Det er fint at landet har fått en finansminister med samme intellektuelle modenhet som en suffe-gymnasiast kan finne på å argumentere med i samfunnsfagstimen.

16.11.2006 @ 10:20
Postet av: Halvor

Hehehe, misunnelsen lenge leve i vår herlige regjering.Glad jeg ikke eier aksjer i de selskapene staten er hovedeier i:)

16.11.2006 @ 11:19
Postet av: Vidar N

Tror Kristin har en plan jeg. Børsen har gått alt for godt, "kaksene" håver inn, og Gerd Liv er blitt enda rødere i toppen av indignasjon.Så kom planen - lag masse bråk om det statlige eierskapet - snakk kursen massivt ned, børsen følger etter (jeg mener, hvem vil eie aksjer i et selskap som blir styrt av dilletanter som de rødgrønne etterhvert framstår som) og inntektene til "kaksene" kommer til å gå ned!Genialt Kristin! Men vi har gjennomskuet deg nå.

16.11.2006 @ 12:07
Postet av: dagfinnb

Jeg er helt enig med finansministeren. Statsministeren må tjene best. Få lønnen hans opp flere millioner, samtidig settes stortingsrepresentantenes lønn opp til rundt 70% av statsministeren sin lønn.Dette vil nemlig føre til mindre skatt for de fleste lønns inntekter i Norge. Toppskatten ville få innslag på litt over en stortingsrepresentant og skatten totalt på disse lønningene ville blitt redusert tilsvarende.Bukken og havresekken.

16.11.2006 @ 13:11
Postet av: Trond

I verdens beste land har vi fått verdens beste Finansminister. Og det fordi vi er verdens beste velgerskare og er verdens best utdannede folk. :-)

16.11.2006 @ 13:39
Postet av: Kris

La oss ikke glemme alle de gjemte fordelene og godene de på Stortinget har. Bolig utenfor Oslo sentrum? Her, værsågod, en førsteklasses "pendlerleilighet". Ikke barnehageplass? Her, versågod, bare sett fra deg barna her du. Ikke tid til å vaske klær? Her, bare lever alt til dette renseriet du. Slik fortsetter det i det uendelige. Hvis man virkelig regnet sammen hva våre folkevalgte håver inn hvert eneste år, tipper jeg de fleste av de ligger over mange av toppene i næringslivet. Ikke verst for de med i snitt mindre enn halvannet års "ordentlig" jobberfaring!

16.11.2006 @ 14:30
Postet av: Rolf

Fantastisk!Ler meg i hjel. I denne regjeringen kjennes ingen grenser. Politiske kommentatorer har fine dager. Spørsmålet er: Hva blir det neste utspillet? Må le bare jeg tenker på det! Får håpe utenlandske journalister ikke får nyss om dette.

16.11.2006 @ 14:45
Postet av: Per Carlsen

Hr. Stoltenberg får i dag sikkert betalt mer enn fortjent. De fleste industriledere vil sannsynligvis gjøre et bedre jobb som statsminister enn hr. Stoltenberg. Men det er tvilsomt om hr. Stoltenberg ville kunne klare seg som adm. dir. eller styreleder i en større bedrift. Som han har ?fungert? som statsminister, ville ethvert oppegående styre for lengst ha gitt ham avskjed. I det minste ville det ha blitt en alvorlig advarsel ? og bestemt ingen bonus! Forøvrig passer dette utspillet fint inn i rekken av SVs planøkonomiske forslag - i beste pre 1989 Sovjet stil.

16.11.2006 @ 15:12
Postet av: Gert

Moralistisk og bygget på misunne - dette er sosialisme i et nøtteskal. Staten skal alltid vite det bedre enn oss, stakkars uvitende mennesker. Hvis Jens sier at det Norske folk (hvem er dét?!) syns bonusordninger strider mot rettferdighetssansen, hvem er jeg å være uenig i det - haha? For noe arroganse. En ideologi, bygget på misunne, som ikke tåler forskjeller mellom mennesker. Ikke skal flinke elever får lov til å utmerke seg på skolen, ikke skal flinke ledere får lov til å bli betalt tilsvarende. En veldig negativ ideologi altså som heller strammer inn friheten enn å være postiv, gi oppmuntring og incentiver. Dét er i bunn og grunn hva det dreier seg om - i valgkamper alltid pent pakket inn og markedsført med fine ord som 'felleskapet' og 'pluralisme'.En liten bemerkning: Heller enn å forbinde Helge Lunds lønn i rett linje med å sparke noen kantineansatte (her gjør visse mediakrefter igjen en glimmerende jobb på trikseresonnement), kan man f.eks. lurer på hvor mange tusenvis av ansatte kunne bli sparket på langt sikt under en 'leder' som ville tatt Statoil-jobben for 1,100,000 i året (Jens' lønn). Og hvis til slutt Halvorsen syns at f.eks. skogsarbeidere bør tjene det samme som folk med MBA fra INSEAD, så kan vi like godt innføre planøkonomi med det samme. Er det det vi vil?

16.11.2006 @ 15:14
Postet av: Grasrota

Så fikk jeg igjen muligheten til å dra litt ekstra på smilebåndet og le litt idag og, takket være Kristin Halvorsens utspill.Den dama kliner til gang på gang med sine lite gjennomtenkte kommentarer.Mye tyder ofte på at hun glemmer at hun sitter i regjering og ikke bare kan snakke SV`s sak.Hadde det i dette tilfellet vært slik,ville man vel mer kunne forstått det siden man er vandt med mye rart fra den kanten titt og ofte.Det som da og må ekstra understrekes i dette tilfellet er at det vedkommende er finansminister.Det gjør ikke akkurat saken mindre pikant,og det faller i bunn og grunn på sin egen urimelighet hele hennes oppførsel.Skal man gjøre ett ørlite forsøk på å i det hele tatt gidde ta hennes aller siste oppgulp seriøst må det ta først gjøres opp status i forhold til hva som er situasjonen i dag.Statsministern tjener i dag snaut over en million i året.Når man ser hvilken jobb vedkommende gjør så vil jeg mene han er skrekkelig overbetalt! Enkelte vil påstå han har mye ansvar,men ikke kom og fortelle meg at ledere i store selskap som Telenor og Statoil ikke har det.Går det i nedoverbakke der er veien ut døra kort.Uansett hvor dårlig vår statsminister enn måtte lede vårt land har han 4 år på å kunne gjøre nettopp det.Helt siden starten har han og hans regjering sydd sammen den mest gedigne smørbrødlista med blemmer og tabber.Samtidig fremmer de forlag for å å trekke de tilbake.Og dette leder landet og mener de gjør en så god jobb at de fortjener kunne motta de høyeste lønningene i Norge? Så mangel på stabilitet og styring fortjener etter mitt syn ikke lønn i det hele tatt.Ser man da i stedet på lederkvalitetene og resultatene som er blitt vist fra Telenor og Statoil sin side bevises det og er helt klart tydelig at det er rette folk på rett plass.Hvorvidt størrelsen på beløpene de kan stappe i egen lomme er riktig eller ikke blir en annen sak,men det er ett resultat av at AS NORGE går veldig bra,samt også i utlandet og da vil noen kunne melke den kua mer enn andre.Slik vil det alltid være.Misunnelse er nok ett viktig tema i denne saken.Statsminstern (pappagutten) og nåværende finansminster (Enn så lenge.. ) føler seg snytt oppe i alt dette.Staten skal ha sitt og minst litt til.Slik har det alltid vært og vil være,og overnemte understreker dette nok en gang.Jeg hadde kunnet godta en moderasjon.Det ligger til det og være norsk enn så lenge,men det finansminstern legger opp til blir bare som innledningsvis ett veldig godt komisk innslag i en heller grå dag.Bare stå på Kristin og Jens.Når denne regjeringen må pakke sakene sine etter endte 4 år er jeg sikker på at man kan lage komiserie av det på tv og dvd.Høye seertall og mang en god latter rundt om i de tusen hjem vil det garantert bli!

16.11.2006 @ 23:42
Postet av: Surre

De hundrevis av norske journalister med offentlig pressestøtte burde vurdere sin stilling når de klarer å skrive om dette greiene - "hvor klovn passer sirkus" til Stoltenberg-Halvorsen - så mange ganger.Hvis journalister følger på bare fordi disse to er statsminister og finansminister, samme hvor dum saken er, blir sirkuset dobbelt så dumt.La Jens og Kristin heretter prate med seg selv.Dette er jo ikke ekte sirkus, de er ikke engang kledd i korrekt klovnedrakt.Å være med å ta lønna til folk, må være det laveste nivå vi som urbane mennesker kan falle ned på, og vitner om karaktersvikt.

17.11.2006 @ 11:36
Postet av: Uten superkrefter

Når det viktigste i disse debattene er å fremstille hverandre som dumme kommer man ingen vei.Én ting er sikkert, topplederne vil aldri få aksept i samfunnet for sine merkelige forklaringer på hvorfor de ved hjelp av sine, i følge dem selv, nærmest overnaturlige evner skal være verdt så mye.Ikke får de jobbet så grusomt mye mer enn oss andre heller, for jeg regner med at døgnet fremdeles har 24 timer, selv for en halvgud av en toppleder. For alt jeg vet er disse folkene så dyktige at de klarer å presse 29 timer ut av hvert døgn. Noe må det jo være dem.

17.11.2006 @ 11:40
Postet av: Guttorm

Hva skal man si? Oppgittheten og motløshet er noe av mine reaksjoner og sikkert andres også. Jeg klarer ikke engang å se gode argumenter for den rød/grønne regjeringsens utspill. Utspillene skremmer og avdekker en total mangel på kunnskap og innsikt. Men vi nærmer jo oss lønnsoppgjør snart ... hvor er ansvarligheten?"Utsikt fra toppen av pyramiden uten innsikt gir tilnærmet blindhet ..."

17.11.2006 @ 13:05
Postet av: EU

Gunnar (jeg vet du leser), fin vinkling, denne likte jeg! Angrep er det beste forsvar, men våre folkevalgte har det veldig godt.

17.11.2006 @ 13:48
Postet av: Andreas A

Vet ikke om dette var et forsøk fra Kristins side på å få hevet lønnen til Jens? Men det er vel den eneste reelle muligheten Jens har til å tjene mest. Forøvrig så er det litt underlig at Statsministeren tjener mindre enn meglerne som forvalter oljefondet.1 mill til statsministeren er i alle fall helt sprøtt. Jeg hadde aldri tatt en topplederjobb i en stor bedrift for den lønna. Synes egentlig at Jens kan tidoble lønna jeg. 10 mill er et fint og rundt tall.Men det der våset om at det er stortingsansatte og ministerne som har best pensjonsbetingelser er bare vås. Avtalen til f.eks. Almskog var vel verdt 78 millioner.

17.11.2006 @ 16:06
Postet av: Vidar N

Almskog var i et helt privat selskap (som De Røde Brigader ikke kan røre) og han var en enkelt person. Stortinget består av 165, pluss diverse ministre osv i regjeringen.Og hvordan Kværner vil bruke sine penger er da opp til deres aksjonærer å bestemme. Politikerne tar en stor bit av lønna vår hver måned. Da har vi noe vi skulle sagt.

18.11.2006 @ 00:20
Postet av: Frithjo K

Gunnar Stavrum, hvis du ikke ser forskjellen på offentlige pensjonsavtaler overfor statsråder og fallskjermer overfor næringslivsledere så blir jeg faktisk litt trist.Du skriver: "Statsrådene får full pensjon etter seks år, og blir da garantert 67 % av den til enhver tid gjeldende statsrådslønn. Hvis Stoltenberg eksempelvis lever til han blir 85 år, får han en fallskjerm på nærmere 10 millioner kroner."Det er sikkert riktig, men det forutsetter for det første gjenvalg, og gjelder heller ikke hvis vedkommende av en eller annen grunn blir fjernet som statsråd. Det hender vet du, eller har du ikke fått med deg at vi av og til får nye statsråder?En næringslivsleder trenger, iflg. svært mange av de fallskjermer som finnes, ikke å være ansatt i 6 år, de trenger ikke å bevise noe for å bli gjenvalgt, og fallskjermen utløses selv om vedkommende blir sparket som følge av inkompetanse eller i verste fall dumhet og tilnærmet kriminelle avgjørelser.Og, det er kun en journalist som kan klare å lese en uttalelse fra finansministeren som en hvis mann leser bibelen. Se på intensjonene bak uttalelsen og ikke den ordrette betydningen. Hun har satt fingeren på noe ganske interessant, nemlig en diskusjon rundt hva ansvar, verdiforvaltning og verdiskaping egentlig er. Det er jo disse argumenten bl.a. som brukes når høye lønninger forsvares. Da må man jo kunne diskutere hvem i dettte landet som bidrar med det største ansvaret, den største verdiforvalningen og den største verdiskapningen. Diskuter det og glem den barnslige "utfordringen" du kommer med i slutten av innlegget ditt.

18.11.2006 @ 15:23

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2737268
hits