TV2Nettavisen

Ønsker vi plettfrie politikere?

16.10.2006 @ 08:06
Har du røykt hasj eller sneket på trikken, kan du være ferdig som topp-politiker. Men ønsker vi virkelig å bli styrt av en elite som aldri har vært ute i det virkelige liv?

47380-151

Lørdag formiddag trakk den nye svenske handelsministeren Maria Borelius seg etter kun åtte dager som minister. Årsaken var en klappjakt hvor både pressen og enkelte bloggere deltok og hvor målet var å avsløre flest mulige økonomiske synder fra fortiden.

Dette var resultatet:

* Hun betalte barnepiken svart.

* Familiens sommerhus i Sverige og Frankrike er kjøpt via selskaper registrert på Jersey.  

* Et av Borelius' selskaper var nære ved å gå konkurs for to år siden fordi firmaet ikke betalte skatt.


(Les artikkelen om hennes avgang her).

Offentlig moral varierer fra land til land, og svenskene må selv avgjøre om Borelius syndeliste stripper henne for all tillit.

Men jakten fortsetter, og nå er flere ministre i regjeringen ille ute. Noen har ikke betalt kringkastingsavgift (huff og huff), mens andre innrømmer at de har røykt hasj i ungdommen (knapt noe ukjent fenomen).

De svenske avsløringene er en fortsettelse av en linje som har dominert amerikanske valgkamper i mange år. Det mulige lavpunktet i USA var da en kandidat til høyestrerett innrømmet å ha røykt marihuana under studietiden på Berkeley, California i 1969.

Sannsynligvis ville det vært vanskeligere å finne en student som ikke røykte marihuana midt under hippietiden på Vestkysten.

Hver for seg kan sakene kanskje forsvares, men samlet har de en stygg effekt: Vi risikerer å ende opp med regjeringer og nasjonalforsamlinger som utelukkende er bemannet av politiske broilere som aldri har levd noe virkelig liv.

Media spiller helt klart en viktig rolle. Dynamikken er enkel: Straks en politiker utpekes, går vi i gang med å sjekke personens økonomiske vandel. Vi blir flinkere og raskere, og det vil fort bli konkurranse mellom de ledende redaksjonene om å finne nye "avsløringer". Samlet tegnes et bilde av en vankelmodig figur.

Neste fase er politisk motstand, særlig hvis vedkommende også er profilert med sterke meninger. Da vil han/hun ofte ha fiender i partiet, og det er duket for ryktekampanjer og anonyme uttalelser til pressen "off the record".

Til slutt er det lite annet å gjøre enn å følge den svenske statsministerens handlemønster og ofre kandidaten.

I Sverige er det allerede sterk debatt om forrige ukes ministerjakt. Debatten vil neppe føre til noe som helst. Men i bunn og grunn bør vi alle spørre oss om vi ønsker å bli styrt av politiske broilere som aldri har gjort noe galt?

Kommentarer:
Postet av: Ståle

..og blant de fremste i jakten på bagatellmessige forseelser i Norge er selvfølgelig Nettavisen. Rørende at dere også er bekymret for konsekvensene :)

16.10.2006 @ 10:14
Postet av: EU

Er vi ikke styrt av politiske broilere i Norge? Hvor mange av de _framtredende_ politikerne har erfaring fra et normalt yrkesliv? Såvidt jeg har kunnet registrere, er det bare stemmekveget på stortinget som har yrkeserfaring.Enig i at det går en grense for hva som skal diskvalifisere, men svart økonomi hos en handelsminister og påfølgende løgner for å forsøke å skjule det diskvalifiserer klart etter min oppfatning. Ikke betalt TV lisens hos kulturministeren.. Tja, kuriøst. Å ikke vite at idrett ligger under kulturministeren, direkte rødt kort :)I Norge er det ikke store muligheter for å snike seg unna TV lisens. NRK og SI er de mest agressive pengeinnkreverene i 'markedet'. Lisensen er også alt for kostbar i forhold til hva vi får igjen for pengene.

16.10.2006 @ 10:35
Postet av: Terje

I Norge er vel situasjonen en helt annen. Så lenge en ikke kommer fra FRP kan man vel gjøre hva man vil. Tror dere denne kjeltringen hadde hatt en fortsatt politisk karriere i f.eks USA etter dette? http://www.dagbladet.no/nyheter/2001/12/08/299904.html

16.10.2006 @ 10:56
URL: http://www.zzaph.com
Postet av: knutten

Her må det bli litt både-og.På den ene siden er ikke politiske broilere noe gunstig utgangspunkt som regel for å forstå andres liv og problemer.På den andre siden vil vi ikke ha politikere som er grunnleggende ute etter å føre et snylterisk liv i forhold til den samfunnsmodellen som flertallet vil ha, der kan jo en del fra forretningslivet ha opparbeidet veldig dårlige vaner(synes ikke dette var så utbredt tidligere, men hvem vet?). Å snyte på TV-lisensen så lenge denne er lovlig vedtatt, over mange år, er opplagt langt over grensen. Skattesnyteri av noe omfang, og i ikke altfor fjern fortid i forhold til tiltredelse som statsråd, er opplagt heller ikke spiselig(har vel av og til vært et problem bl.a.for AP). Det er noe som kalles ungdomssynder, det menes før en har stabilisert seg som en noenlunde voksen personlighet, slike kan vel passere hvis det er lenge nok siden, og tidlig nok i livet. Blir vel da regnet i klassen epleslang, bare at det er blitt mye mer ting nå, og mye billigere, slik at det blir andre ting enn epler som er i skuddet . I siste hånd blir det en vurdering fra leder av en regjering og hans rådgivere, håpet må være at de som regel er noenlunde voksne og ærlige nok. Har jo dessverre vært en del skuffende hendelser i så måte, over den tiden jeg har oversikt over. Kunne vært interessant om Nettavisen summerte opp de mest kjente av slike hendelser, slik at det fantes et bakgrunnsmateriale å vurdere slike saker opp mot over tid! En som er snyter i voksen alder, må påregnes å ha en tendens til å fortsette med dette, tror jeg.

16.10.2006 @ 11:39
Postet av: Politisk Flyktning

En ting er å begå noen tabber en gang i fortiden. Noe ganske annet er å sette skattesnylting i system over lang tid, og helt bevisst, slik Maria Borelius har gjort. Selvsagt önsker vi ikke å styres av en "elite som aldri har vært ute i det virkelige liv", men en toppolitiker er helt avhengig av tillit hos folket, og det får man ikke ved å systematisk finne smutthull i lovverket og drive med diverse lyssky ökonomisk virksomhet, og samtidig ikke väre fullstendig ärlig når dette kommer fram i lyset. Personlig har jeg värt "ute i det virkelig liv" ganske lenge, men jeg har ikke hatt behov for å snylte på skatten eller gjort andre kriminelle aktiviteter. Utenom å ha en litt tung gassfot innimellom da, men det ville neppe kostet meg en ministerpost dersom jeg fikk oppgaven.

16.10.2006 @ 12:01
Postet av: Ole Dunk

Politikere bør være som folk flest. MAO Noen kan ha pletter på sitt rulleblad. De bør imidlertid være åpen om dette

16.10.2006 @ 12:46
Postet av: Modernisert og global

synes dette lukter dårlig politisk håndtverk av reinfeldt, desverre:1. hvis han ikke visste om disse avslørte "historiene" og lovbruddene, har han/de gjort en for dårlig jobb i å undersøke de aktuelle personene2.hvis han visste om dette så har han helt klart undervurdert opinionens reaksjoner på dette.helt enig i hva flere skriver her, at man må kunne ha tillitt til sine topppolitikere...og dessuten jeg det blir patetisk når man prøver å forsvare lovbruddene utifra ideologisk ståsted. ihvertfall når man er politiker bør man innse at det eneste korrekte er å gå igjennom demokratiske kanaler for å få en forandring på noe man mener er feil... hjelper ikke å ta loven i egne hender...når dette er sagt så ligner jo dette mer og mer på en blodig heksejakt... er ikke bra det heller.. den nye svenske regjeringen er tross at en meget spennende samling mennesker som jeg har stor tro på!

16.10.2006 @ 13:25
URL: http://muligheter.blogspot.com
Postet av: Ola DUnk

Typisk at Stavrum skal snakke ned de svenske skandalene. En kulturminister som aktivt har drevet kampanje mot kringkastingsavgift, og en annen som aktivt har brukt svart arbeidskraft og innrømmer å snyte på skatten i forb med eiendom.. det er faktisk svært alvorlig når du blir satt til å forvalte (utøve) svensk lov.

16.10.2006 @ 16:16
Postet av: Tor Anders

Kjeltringer.Når de som lager lovene ikke en gang følger dem, hva med oss andre?Gleder meg til Siv Jensen danner regjering og skandaleforholdene rulles opp.

16.10.2006 @ 17:12
Postet av: Knut Charles Jektvik

Burde heller ha vært premiert når de ikke har betalt Tv-lisens.. Alle som ikke betaler LISENS er mine HELTER....!!!!!!Hilsen Knut Charles Jektvik

16.10.2006 @ 18:16
Postet av: Thomas

Hvis det å ha en kriminell løpebane er eneste kriterie for å ha levd "det virkelige liv": NEI. Hva er det virkelige liv? Er det ikke virkelig LIV å stå opp om morgenen, gå til en jobb der du har ansvar for andre menneskers ve og vel, betale for seg på trikken og til og med betale for bensina du fyller? Er det ikke virkelig liv å komme sliten hjem fra jobb og bli møtt av 2 (eller rettere sagt 1,7) barn som er glad for at pappa er hjemme og kan lage middag, spise sammen kanskje lese høyt fra en bok før man reiser inn med barna på ballett, eller korøvelse, eller tar med pjokken for å introdusere ham for go-cart... og betale for bussen? Hvor i alt dette er det viktig at pappa skal ha prøvd virkningen av hasj? Desverre kalles hasj for det milde narkotika, men psykosen kan oppstå etter første siggen... er det det virkelige liv? er du nødt for å putte på tusen kroner på spilleautomaten eller tre patroner i revolveren for å leve det virkelige liv? Er det ikke like virkelig å ha jobbet og spart slik at du en dag har lappen på motorsykkel og kan kjøpe deg drømmesykkelen, bestille barnevakt og ta en langhelg med kjæresten (eller kona, som gjett - kan være samme person)? Men nå banner jeg vel i kirka for alle må jo ha frihet til å gjøre som man vil? Vil du ha ei/en på si er vel det din egen sak, ikke kona eller kjærsten? hot dang!Slik som våre ledere er blir vi. Ja takk til ledere/politikere med karakter, folk som har satt en standard og som lever deretter!Er det dermed sagt at ikke man kan rette opp i en glipp? Nei, selvsagt ikke, men holdning og liv må stemme overens. LEI AV Å BLI LURT! Hvis du har gjort en glipp og lært av den, er det ikke nødvendig for meg å gjøre samma blemma! Norge trenger folk som tør å sette standard! Velkommen til politikere som er tydelige på det, men også ærlige med sin fortid og som tar oppgjør med sine feiltrinn og ikke legger skul på at de er mennesker med svakhet som oss andre!

17.10.2006 @ 00:25
Postet av: TP

Norge trenger folk som tør å sette standard! Velkommen til politikere som er tydelige på det, men også ærlige med sin fortid og som tar oppgjør med sine feiltrinn og ikke legger skul på at de er mennesker med svakhet som oss andre!

17.10.2006 @ 00:28
Postet av: Julian Iversen

Her som i alle slike situasjoner likt det som diskuteres her, er det kun snakk om hva som blir kjent og ikke kjent for folk flest. Hvem er så naive at de tror at de norske poltikerne er noe bedre, eller har noe mindre "svin på skogen"?

17.10.2006 @ 07:07
URL: http://www.julianiversen.com

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2359849
hits