TV2Nettavisen

Europas beste sykelønn

15.09.2006 @ 16:27

Få land har mer sykefravær enn Norge. Samtidig har vi Europas gunstigste sykelønn. Hvorfor er det få som ser sammenhengen?

47380-136

Bjarne Haakon Hanssen er neppe overivrig i å ta fatt på sykelønnsordningen igjen...


Stoltenberg-regjeringens klønete forsøk på å forandre sykelønnsordningen fikk mange medier til å undersøke hva folk flest mener om sykelønnsordningen.

Ikke uvventet var et stort flertall sterkt imot å forandre ordningen.

Og det er ikke så rart; hvem vil ikke ha en gunstig ordning som betales i et spleiselag mellom staten og arbeidsgiveren?

Problemet er bare at gratis lunsjer ikke finnes. Det er noen som tar regningen, og 26 milliarder kroner blir indirekte betalt av skattebetalerne.

Økonomiprofessor Alf Erling Risa ved Universitetet i Bergen har kartlagt sykelønnen i alle landene i Europa.

Sammenhengen er entydig: Jo mer lønn når du er syk, desto høyere sykefravær. De fleste landene med lavt sykefravær - som Italia, Irland og Hellas - har alle kraftige reduksjoner i hva man får utbetalt som syk.

- Såvidt jeg vet, er det bare Luxembourg som har tilsvarende 100 prosent lønnsdekning ved sykedom som Norge, sier Risa til Dagens Næringsliv.

- En trenger ikke være spesialist på incentivteori for å se problemene, sier Risa.

Økonomiprofessoren mener at man må kutte i sykelønnen og samtidig sende mer av regningen til arbeidsgiverne for å få ned sykefraværet.

- For eksempel en løsning med Sandman-utvalgets fem år gamle forslag. 80 prosents lønn ved sykdom og arbeidsgiveransvar for 10-20 prosent av sykelønn i en lengre periode, sier Risa.

Vi får leve i håpet. Helt nødvendig innstramming i sykelønnsordningen er vel neppe det første Stoltenberg-regjeringen vil kaste seg over nå. Brent barn skyr ilden. Spesielt når barnet har brent seg selv.


Kommentarer:
Postet av: Nilfisk

Norge er vel landet i Europa med minst arbeidsledighet. Du kan jo selvfølgelig velge å se bort i fra at det påvirker sykefraværet.Mange mennesker som i typisk er mye syke sitter i jobb i Norge, mens de i resten av Europa er skjøvet ut av arbeidslivet og mottar trygd isteden. Det er jo selvfølgelig mye bedre...

15.09.2006 @ 17:33
Postet av: julenissen

Og så har vi vel de lengste sykehus køene.Det er jo statens ansvar , men det hører vi ikke noe om.

15.09.2006 @ 21:28
Postet av: knutten

Bedre sykelønnsordning?Det riktige her hadde opplagt vært å sikre seg at de som var sykemeldt var "syke nok" til å få sykepenger. Der har vi blitt bortskjemte, pga. at Trygdekontorene har hatt veldig lite medisinsk kompetanse. Egentlig burde det bare være dyktige medisinere som vurderte saker om lenger fravær, da hadde trygden blitt spart for mye!

15.09.2006 @ 22:46
Postet av: Hans Kr.

Mye bedre kompetanse på Trygdekontor og hos Aetat er VELDIG vesentlig.Stor sett er de som sitter der i dag komplet uduglig i sine oppgaver.De legger ikke to pinner i kors for å legge ting til rette for de sykmeldte.Ergo har de heller ikke noe å tilføre arbeidsgivere på dette området.På den annen sode burde de fleste kunne tåle 15 % laver sykepenger. Det er jo en del utgidter som ikke kommer når man er syk.Det er ideellt at det ikke er forskjell på utbetaling ved kobb kontra sykdom, men det er også som Stavrum sier: Verdens beste sykelønnsordningTror de fleste ser dette innerst inne.

15.09.2006 @ 23:58
URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: undrende

En kommentator burde da følge bedre med enn det Stavrum gjør. I Sverige har de reduksjoner i sin sykelønn, men troner likevel høyest på listen over sykefravær. Kan sykefraværet komme av at det er så vanskelig å komme inn på sykehus? Kan det ha en sammenheng med at norske arbeidstakere har en av verdens høyeste produktivitet? Kan det ha en sammenheng med at Stavrum bare skriver og ikke tenker?

16.09.2006 @ 06:41
Postet av: DD

Dette er for enkelt. I land med null sykelønn kan du være sikker på at dem som blir syk, birl saprket. Ergo, er det ingen som blir syk. Sykdom blir dermed en stor belastning for den enkelte.Men hvorfor blir man syk? Jo pga av tyranniske sjefer som behandler de ansatte som dritt. Derfor er man syk i Norge. VÅKN OP HERR STAVRUM ! ELLER ER DU EN AV DEM SOM RÆVKJØRER SINE UNDERSÅTTER?

16.09.2006 @ 20:40
Postet av: Øyvind

hele sitatet til DD er jo tragisk. pga tyraniske sjefer....tja...HALLOSystemet utnyttes og bør forandres til stort kutt av inntekt ved sykdom da får man bukt med de som utnytter det.... men ingen tør gå den veien

17.09.2006 @ 08:19
Postet av: Roar

Dette var billige poenger, Gunnar... Hva med f.eks. det faktum at Norge har lavere ledighet enn andre land, og med den effekten det får for sykefraværet? Og hva med det faktum at vi i Norge har mye høyere grad av likestilling, som også fører til høyre sykefravær? Du "glemte" visst å diskutere disse faktorene.

17.09.2006 @ 10:29
Postet av: Tore

Vi må ikke bli for enkle i tankegangen.Det er mange aspekter ved fravær. Hvis vi holder utenfor "snylterne", så vil endring medføre at de som har behov for å være hjemme kommer tidligere på jobb etter sykdom før de burde. Det er ingen som ønsker å tape penger.De som ønsker å jobbe, men som lider av noe vil få det tøffere i arbeidsmarkedet da arbeidsgivere stort sett vil ansette 100 % friske personer siden de må ta større andel av regningen ved fravær.Når det gjelder snylterne så må politikerne bli tøffere og flinkere til å spore de opp i systemet. Enten ved å sjekke om de er på reise når de burde vært hjemme. Spor bankkortet eller la de stille på sjekk hver dag til de er frisk. .. Noe må en kunne gjøre. Det er liten andel av norges befolkning som er i 100% stilling.Ap og sosialdemokratiet har sydd puter under armene på folk, noe som går utover moral og arbeidslyst. Men la ikke det gå utover alle oss andre.

17.09.2006 @ 12:40
Postet av: Henry

Kvifor i alle dagar skal ikkje vi i Norge ha den beste sjukelandsordninga i Europa?? Kva er galt med det? Det betyr ikkje at alle med sjukemeldingar er kjeltringar for det slik mange turbomennesker tydelegvis ser det. Ver glad for at du har god helse og ikkje klandr andre som ikkje har det!

17.09.2006 @ 14:03
Postet av: knut

Det som må endres er betaling ved korttidsfravær. Jobbet en tid på fabrikk, og der var det satt i system hvordan man kunne bruke 3-dagers. Helt patetisk. Dette gjaldt faktisk flertallet. Endre dette først, og deretter får de se hva som kan gjøres med langtids..... det er alt for mange late tullinger i Norge.

17.09.2006 @ 14:59
Postet av: Skjerp deg igjen Stavrum

Du prøver å få det til å se ut som om det er den gode sykelønnsordninga som er årsaken (0g på den måten, IGJEN spille hjernevaskeren på vegne av politikerne slik alle landets medier gjør). Hva med kosthold/ernæring? Hva med fysisk aktivitet hos folket? Hva med uholdbare ergonomiske forhold på mange arbeidsplasser? (spesielt i dagbligvarebutikker) Hva med et stadig større "press" på arbeidstakerne forå klare å karre seg igjennom et stadig trangere nåløye når det gjelder å finne jobber som de trives med og faktisk orker psykisk? Nei hold kjeft Stavrum, sykelønnsordninga har ingenting med saken å gjøre. Og om det er så at de faktisk skal kutte i sykelønnsordninga og sende regninga tilbake til MEG som forbruker (om de sender den til bedriftene vil den til syvende og sist havne hos meg. FAKTA) så vil jeg kreve reduksjon i min inntektskatt takk. Jeg har ikke råd til å være syk om jeg ikke får betalt etter dagens ordning og det nåværende skattesystemet opprettholdes.OG JEG ER IKKE ALENE OM DET!

18.09.2006 @ 00:48
Postet av: Nero

Hvordan kan du da forklare at det største fraværet er i omsorgsgrupper som sykepleiere og hjelpepleiere, som daglig har tunge løft, dårlig arbeidsmiljø etc etc. ?Nei, her har arbeidsgiverne er soleklart ansvar for å legge til rette på arbeidsplassen.Den tredagersholdninga di er gammeldags!

18.09.2006 @ 10:29
Postet av: bare meg

Må bare si at jeg er skikkelig skuffa over regjeringen. Kaller det bare mobben. Når noen blir skikkelig sjuke og i verste fall må på sykehus kan de jo ikke noe for det. Sinnsykt å bli straffet for noe man ikke ønsker i livet sitt. Skal ALDRI stemme på AP igjen. Det er et løfte jeg skal holde. Nåværende regjering får jammen holde seg friske.

18.09.2006 @ 18:33
Postet av: LEO

Det er arbeidsgiverne som fører til høyere sykefravær ved å sparke halvparten av de ansatte og presse de som er igjen hardere. Og når noen blir syke alle uføre så skal liksom statens betale for dem etterpå. Bruk og kast. Når bedriftene sliter ut folk synes jeg det er rett og rimelig at de tar noe av kostnaden!

19.09.2006 @ 14:30
Postet av: Slappis

Kanskje det burde vært sett litt på forholdet: Jo høyere lønn desto større grunn til å være syk ?Jo høyere lønn, desto lettere å få sykemelding ?80% av 1.000.000 er vel ikke det samme som 80% av 200.000, selv om 80% er 80%.Virker som om professor Risa ikke har tatt hensyn til enkel prosentregning, og det er jo slapt av en økonomiprofessor.Men i "rettferdighetens navn" bør alle få mindre i sykelønn. Hvorfor får ikke alle i rettferdighetens navn like mye i lønn ?Kanskje en professor lønn?Vet ikke om noe som er mer misbrukt enn % og rettferdighet.2 Millioner i lønn, 4 % lønnsforhøyelse er i rettferdighetens navn akkurat det samme som 150.000 og 4 % lønnsforhøyelse.At det er 74.000kr i forskjell har ingenting å si for i rettferdighetens navn har begge fått 4 % lønnsforhøyelse.At man i rettferdighetens navn drar inn %'en når det gjelder prisstigning pga lønnsforhøyelse, skulle da bare i rettferdighetens navn mangle.

10.10.2006 @ 02:01
Postet av: degli

Luogo molto buon:) Buona fortuna! http://www.usate348.org/degli

19.02.2007 @ 07:57
Postet av: virgilio

Great site! Good luck to it's owner! http://www.bovso.org/virgilio

23.02.2007 @ 03:58
Postet av: cavalli

pagine piuttosto informative, piacevoli =) http://www.flryanair.org/cavalli

25.02.2007 @ 01:03
Postet av: lesbo

Ich fand gute und wichtige Informationen - dir zu danken. http://www.canaxe.org/lesbo

28.02.2007 @ 10:25
Postet av: racconti

Luogo molto buon:) Buona fortuna! http://www.canaxe.org/racconti

28.02.2007 @ 19:32
Postet av: corsi

Luogo interessante. Info molto importante, grazie molto! http://www.canaxe.org/corsi

28.02.2007 @ 22:53
Postet av: Bambini

Interesting contents i consider.. http://www.bambini.batcave.net

02.03.2007 @ 14:23
Postet av: Lover

http://itsesso.beeplog.com

02.03.2007 @ 20:01
Postet av: cristiana

I'll be BACK! :) ;) http://www.2ire17.org/cristiana

03.03.2007 @ 14:44
Postet av: aria

luogo interessante, soddisfare interessante, buon! http://www.2ire17.org/aria

03.03.2007 @ 17:36
Postet av: universita

Stupore! ho una sensibilità molto buona circa il vostro luogo!!!! http://www.2ire17.org/universita

03.03.2007 @ 20:28
Postet av: dj italia

OOOOO! Luogo che molto buon avete! Saluti da Milano:) http://www.nuovi5y.org/dj-italia

05.03.2007 @ 10:35
Postet av: figa

sono eccitato circa questo luogo, buon lavoro!:) http://www.nuovi5y.org/figa

05.03.2007 @ 13:44
Postet av: fiorentina

Luogo grande! Grande giusto! I miei riguardi migliori al proprietario:) http://www.nuovi5y.org/fiorentina

05.03.2007 @ 16:17
Postet av: umbria

OOOOO! Luogo che molto buon avete! Saluti da Milano:) http://www.nuovi5y.org/umbria

05.03.2007 @ 18:46
Postet av: tattoo

Grande! Il luogo cose buon, tutto e abbastanza ragionevole e piacevole.. http://www.nuovi5y.org/tattoo

05.03.2007 @ 21:17
Postet av: topless

Stupore! ho una sensibilità molto buona circa il vostro luogo!!!! http://www.nuovi5y.org/topless

05.03.2007 @ 23:46
Postet av: la scala

Grande sito!! http://www.cartk5e68.org/la-scala

06.03.2007 @ 02:17
Postet av: keira knightley

i'am really impressed!! http://www.cartk5e68.org/keira-knightley

06.03.2007 @ 04:47
Postet av: pasta

Luogo interessante. Info molto importante, grazie molto! http://www.cartk5e68.org/pasta

06.03.2007 @ 07:20
Postet av: alitalia

Luogo grande! Grande giusto! I miei riguardi migliori al proprietario:) http://www.cartk5e68.org/alitalia

06.03.2007 @ 09:53

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2056322
hits