TV2Nettavisen

Sunn børskorreksjon

15.05.2006 @ 19:25
Etter en stigning på 250 prosent de siste årene, tar Oslo børs en pust i bakken. Det er bare sunt i et klima hvor mange ferske investorer tror at alle piler peker til himmels.

47380-80

Siste ukes skinnende stjerne, REC, ble dagens taper. Slik er et marked som kjøper og selger forventninger.  Men hele børsen falt, og vi er enige med hedgeforvalter Peter Warren, som sier at den som ikke tåler fem prosents fall, har intet på børsen å gjøre.

Da Statoil-sjef Helge Lund la frem resultatet sist, siterte han en kollega fra bransjen. Han ble spurt av en reporter om hva han trodde om oljeprisen, og svarte: -Oljeprisen vil gå opp, og oljeprisen vil gå ned - ikke nødvendigvis i den rekkefølgen.

Det usikre i kommentaren belyser fundamentet for prisingen på Oslo børs: Dersom oljeprisen blir liggende stabilt på slike nivåer, kan vi vente enda en fordobling av børskursene. Men samtidig er det ikke så mange årene siden oljeprisen var nede i under ti dollar.

De fleste eksperter tar dagens kursfall ganske rolig. Og har du ikke kjøpt aksjer siden 1. april, skal det godt gjøres at du har tapt særlig.

I dag var det trolig kombinasjonen av fallende oljepris og svak dollar (var under seks kroner i morgentimene) som dro Oslo børs ekstra langt ned. Det var fall over hele Europa, men råvarebørser som Oslo Børs og Moskva falt sterkest.

Blant dagens største tapere er Oslo kommune. Som største aksjonær i Hafslund, som igjen er storaksjonær i REC, fikk kommunen i dag et verditap på en halv milliard kroner.

Det kan være verdt å legge seg i bakhodet for de ivrigste som tviholder på kommunens milliardinvestering i Hafslund, og som tror at den er risikofri.

Sikre gevinster finnes ikke.

Kommentarer:
Postet av: Ståle

Hallo!! Kommunens investering i Hafslund bør ikke handle om børskurs og avkastning, det bør handle om å ha kontroll over byens strømnett som er en helt vital del av byens livsgrunnlag og helt avgjørende for samfunnssikkerheten. Slik infrastruktur bør ikke eies av utenlandske interesser. Slutt å tenk som en blåruss!

16.05.2006 @ 08:45
Postet av: Andreas H.

Bravo Ståle!

16.05.2006 @ 09:49
Postet av: Sjeptisk

En blåruss er en blåruss er en blåruss. Noe mer kan man neppe vente. Hvis R.E.C. skulle lykkes og Hafslund stadig er en stor eier - vil da kommunens "investeringsfilosofi" bli genierklært om 15-20 år?

17.05.2006 @ 07:32
Postet av: Andreas H.

Poenget her er vel mer kontroll enn investering.

17.05.2006 @ 10:31
Postet av: Sjeptisk

Ja; poenget er først og fremst kontroll, men den trenger ikke utelukke et investeringsperspektiv. Solenergi er utvilsomt kommet for å bli. Kutter man kortsiktig blårusstenkning, kan det lønne seg i et lengre perspektiv. Og bli en strålende investering, selv om det ikke er den primære hensikten.

18.05.2006 @ 05:46
Postet av: Andreas H.

enig.

18.05.2006 @ 07:35

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1285404
hits