TV2Nettavisen

Kynisk AIDS-holdning

15.03.2006 @ 16:20
Mens Leger uten grenser fortvilet forsøker å hjelpe hiv-pasienter i Afrika, nekter legemiddelfabrikanten Abbott Laboratories å selge dem den beste medisinen.

47380-51

Legemidler redder liv, men er også big business. Den høye fortjenesten har sine gode sider fordi den muliggjør forskning og utvikling av nye midler, men den gir også groteske utslag.

En ny AIDS-medisin som ikke trenger å lagres kjøling er nå utviklet, men legemiddelfirmaet Abbot Laboratories vil kun markedsføre den i rike land. - Fullstendig uakseptabelt, sier fungerende styreleder Kristian Tonby i Leger Uten Grenser.

Det er sjeldent organisasjonen blinker seg ut, og går til frontalangrep, på ett enkelt legemiddelselskap. Men så er også situasjonen håpløs. Kjente AIDS-medisiner må holdes kjølig for å virke, og det er lettere sagt enn gjort i Afrika.

Derfor har Leger Uten Grenser bestilt den nye medisinen lopinavir/ritonavir rett fra Abbott. I motsetning til den gamle trenger ikke den nye å bli nedkjølt. Problemet er at Abbott foreløpig kun vil selge medisinen i USA.

Det er mest lønnsomt for Abbott å søke godkjennelse i Europa først, og deretter om godkjennelse til å markedsføre den i u-land. I praksis betyr det flere års utsettelse før AIDS-pasienter i Afrika får glede av den nye medisinen.

For Abbott var det sikkert bedriftsøkonomisk fornuftig å holde på medisinen, men det spørs om de har regnet på omdømmekonsekvensene av at de nå har lagt seg ut med en organisasjon som har fått Nobels Fredspris.

- Dersom vi overlater spørsmålet om medisintilgang til legemiddelindustriens markedspolitikk, vil livene til millioner av pasienter forbli truet, sier Tonby i Leger Uten Grenser.

Organisasjonen blir nok hørt i Chicago også.


Kommentarer:
Postet av: knutten

Jeg synes "Leger uten grenser" her tar et svrt kortsynt standpunkt. Det er mange ting som tar livet av folk i mange strk. En kan ikke dermed g p de enkelte leverandrer og forlange at de skal selge med tap, hvis de har noe som noen fattige trenger.AIDS-medisiner kan ikke settes i noen prinsipielt forskjellig bs, dette m lses gjennem FN, ikke av enkelte leverandrer!

24.03.2006 @ 09:31

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/927741
cheap celexa

mvoufa eki...

celexa 40 mg
06.03.2007 @ 15:21
hits