TV2Nettavisen

All makt til de rødgrønne

15.01.2007 @ 10:13
En håndfull aktivivister på de rødgrønnes venstre flanke forsøker nå å ta styringen over Hydro Statoil før selskapet er dannet. Det er mye bråk og lite ull, selv om de får plass på Dagens Næringslivs forside.

47380-195

Eivind Reiten hadde rett i Årdal. Det kan venstresiden aldri tilgi.


"Vil vrake Reiten", heter det på forsiden av Dagens Næringsliv. For en stakket stund har de rødgrønnes venstreside fått dominere næringslivsavisen.

Spillerne på regjeringens venstreside er utålmodige etter å ta styringen, men forstår ikke at serien av utspill de nå kommer med i verste fall kan true hele fusjonen.

Foreløpig holder det at en tredjedel av de fremmøtte på Hydros generalforsamling stemmer nei.
 
Jo mer man får følelse av at "Nye Statoil" blir et redskap for de rødgrønnes venstre flanke, desto større er sjansen for nei. For selv om bytteforholdet er godt, vil dagens Hydro-aksjonær bli betalt med Statoil-aksjer. Og da må man ha tro på fremtiden for statoljeselskapet.

I tillegg ødelegger man alle forsøk på å skape en fellesfølelse på tverst av de to konkurrerende organisasjonene. Det er ille, spesielt fordi man viser en klar mangel på respekt for Hydro-kulturen, som mange regner som landets fremste industrikultur.

Ifølge DN er det "sentrale politikere" i Arbeiderpartiet og SV som nå gjør felles front. Det er snakk om SVs Aud Kvalvik og Hallgeir Langeland,  samt Aps Jan Bøhler, Rolf Terje Klungeland, Steinar Gullvåg og Tore Nordtun.

Hvor sentrale disse politikerne er, kan diskuteres. Og siden det er usikkert, er jeg helt enig med redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse:

- Eivind Reiten hadde rett. De rødgrønne aksjonistene tok skammelig feil i Årdal. Nå vil de erklære han som ubrukelig som styreleder på grunn av manglende samfunnsansvar. Det er politisk feighet om regjeringen ikke sier klart ifra at han har deres tillit, skriver Lerø.

I første omgang er problemet med de stadige utspillene at de reiser tvil om staten (og Statoil) virkelig har til hensikt å holde seg til fusjonsavtalen de har inngått med Hydro. Det er ikke slik at man bare kan plukke enkeltpunkter fra en lang avtale. Navnevalg, bytteforhold, lederstruktur og styreverv - alt dette er små brikker i en totalavtale.

Men det aller verste er at venstresidens aksjonister kan ta det helt med ro: Når Hydro Statoil er vedtatt, kan staten i praksis gjøre som den vil. Navn, lokalisering, styresammensetning - alt dette kan med statens stemmer vedtas på alle fremtidige generalforsamlinger.

I Sverige har Wallenberg-familien styrt økonomien under slagordet  "å virke uten å synes". Venstresidens aktivister ser ut til å velge det motsatte; "å synes uten å virke".

Kommentarer:
Postet av: Magnus

Er selv aksjonær i begge selskapene. Når jeg hører signalene fra det røde konsortiet, så blir jeg mindre og mindre stemt for fusjonen.Virker som rabatten på Statoil stiger hver gang Bøhler åpner munnen!

15.01.2007 @ 13:48
Postet av: Bjarne Bernesen

Er det mulig? Her er det snakk om en fusjon av to dominerende selskaper i norsk næringsliv. Da skulle man jo tro at fokus burde være på om fusjonen er industrielt riktig og om dette er til fordel for selskapenes aksjonærer, selskapet og norsk næringsliv. Men nei. Her krangles det stort om bagateller som navn og hvem som i første omgang skal være styreformann. Det har blitt til et maktspill mellom politikere som skal markere seg og sine mer eller mindre skrudde oppfatninger.Dette bør tas inn i læreboken som et eksempel på hvorfor Staten og fremfor alt politikerne bør holde fingrene sine lengst mulig unna næringsvirksomhet. De har fokus på helt andre faktorer enn det som er viktig for å drive forretning. Det er kun snakk om markeringer og manøvrering for å komme til maktposisjoner. Det bør være totalt uforenlig med å få styre noe som helst i landets viktigste bedrift. Fusjoner gjerne, men få statens eierskap NED, IKKE opp.

15.01.2007 @ 14:13

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3591577
hits