TV2Nettavisen

Tror de på julenissen?

14.12.2006 @ 18:16
Du kan vente deg bedre lønn, lav arbeidsledighet og fortsatt lave renter. Dette er førjulspresangen fra Statistisk Sentralbyrå. - Tror de på julenissen, spør andre økonomer.

47380-189

Sentralbanksjef Svein Gjedrem setter opp renten med små skritt, og nå krangler økonomene om hvor høyt han har tenkt seg. Foto: Norges Bank.

Vi kan takke polske snekkere, svenske kelnere og kinesiske fabrikkarbeidere for at ikke norsk økonomi har gått av hengslene. Det er alle enige om.

For med skyhøy oljepris og statlig milliardforbruk skulle den relativt lave renten og de høye boligprisene gitt en bonanza uten like, med tilhørende galopperende prisstigning. Slik har det ikke gått, og det har fått norske sosialøkonomer til å klø seg i hodet.

Nå har økonomene delt seg i to leire: De som gleder seg over festen, og de som har fått alvorlig angst for bakrusen.

Blant de førstnevnte er Statistisk Sentralbyrå, som i dag la fram en lystig konjunkturutsikt for norsk økonomi: Vi får kraftige lønnsøkninger, lav arbeidsledighet - og bare 0,75 prosent høyere renter enn i dag, spår SSB.

- SSB tror fortsatt på julenissen, svarer økonom Knut A. Magnussen i DnB NOR.

Siden det snart er jul, er det mest fristende å tro på julenissen (SSB): Til tross for at fastlands-Norge for tredje år på rad vokser med over fire prosent, spår de at lavere internasjonal vekst og høyere norske renter vil kjøle ned økonomien.

- Vi antar at styringsrenta settes opp med ytterligere 0,5 prosent, og at pengemarkedsrenta dermed kommer opp i 4,25 prosentpoeng fra og med annet halvår neste år, men at den så blir liggende der en tid framover, heter det i konjunkturbarometeret.

47380-188

Markedet tror på SSBs analyse. Grafikken i DnB Nors egen markedsrapport viser at 10 års-renten fortsatt er under 4,3 prosent.

Dessverre er ikke DnB NORs økonomer helt enige, og også Norges Bank varsler høyere renter i flere år fremover. Knut Magnussen tror renten vil øke med 1,5 prosent til - fra 3,5 % til rundt 5,0 %. Hvis han får rett, vil boligrentene bli på 6-7 prosent om et år eller to.

Norges Bank har også spådommer som tyder på høyere renter enn det Statistisk Sentralbyrå tror på.

Hovedstyret har sagt at renten kan ligge på mellom 3,25 og 4,25 prosent frem til 15. mars:

”Renten kan gradvis settes opp mot et mer normalt nivå noe raskere enn det vi hittil har sett for oss, men neppe ved hvert rentemøte. Slik vi nå ser det, vil renten dermed fortsatt økes i små og ikke hyppige skritt.”

Sentralbanken er selvsagt forsiktige med å love noe som helst, men de tror selv at det mest realistiske er at de norske rentene vil øke med ytterligere to prosentpoeng de neste par årene:

47380-191

(Kilde. Norges Bank)

For de aller fleste vil en slik rentebane være til å leve med, spesielt hvis vi også får betydelig reallønnsvekst. Man trenger altså ikke tro på julenissen for å glede seg til jul.


Kommentarer:
Postet av: øyvind humborstad

Nordpolnissen bor, som du skjønner, på Nordpolen.

Han har langt, hvitt skjegg,

lang rød kappe og røde bukser.

Han bruker reinsdyr når han skal reise ut med julepakkene,

for reinsdyr er de eneste dyrene som kan leve i kulden på Nordpolen. Nordpolnissen har et hvitt belte som er magisk.

Det bruker han når han skal trylle fram pakker,

når han skal ut å kjøre med reinsdyrene,

og når han vil snakke med dyrene.

Siden Nordpolnissen bor så langt unna,

er det bare i jula du har noen mulighet til å se ham.

Men da kan du også se veldig mange som har kledd seg ut som Nordpolnisser.

Det finnes noe som bare ordentlige nisser kan,

og det er "Nisseloven"

Der står det at

"Alle ordentlige nisser skal kunne et vers av Nissesangen", og den kan Nordpolnissen!

10.11.2007 @ 11:08
URL: http://santa

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3120228
hits