TV2Nettavisen

Milliarder og moral

12.12.2006 @ 08:48
Krangelen om Grameen Phone kan bli en bumerang for staten: Hvis det virkelig finnes en avtale om at Telenor må selge billig, så har staten lurt de intetanende private investorene som kjøpte aksjer i Telenor.

47380-168

Det burde vært en feststund for Telenorsjef Jon Fredrik Baksaas (bildet) , men Nobel-foredraget utartet i harde beskyldninger fra fredsprisvinner Muhammad Yunus.

Telenors partner i Bangladesh, Yunus, hevder at Telenor har inngått en intensjonsavtale om å selge seg ned i Grameen Phone, og krever at den norske telegiganten gjør som avtalt.

Telenor avviser at noen slik forpliktende avtale finnes og klamrer seg fast til sine 63 prosent av Grameen Phone. Kanskje ikke så rart, det handler om et teleselskap som har 63 % markedsandel i Bangladesh, med over 10 millioner abonnenter - i et marked som trolig vil tredobles på de neste tre årene.

47380-187

(Les presentasjon av Grameen Phone her).

Yunus har norske supportere. Stortingspresident Thorbjørn Jagland klappet begeistret over at Telenor bør selge seg ned, og utviklingsminister Erik Solheim har, ifølge Dagbladet, minnet Telenor på intensjonsavtalen fra 1996 om å selge seg ned.

For Telenor-ledelsen kommer saken ubeleilig, kun uker etter at den samme ledelsen fikk mye motbør for sitt opsjonsprogram. Nå kan de velte seg i negativ PR over hele verden, som et langt intervju i Fortune hvor Muhammad Yunus sier at Telenor er "orientert mot profittmaksimering. Vi er orientert mot sosiale mål".

Det er mulig, men det er lite som tyder på at Grameen Phone i seg selv er noe annet enn et meget vellykket teleselskap.

Riktignok har selskapet sitt landsbytelefon-prosjekt for fattige (150.000 mobiltelefoner utplassert i 50.000 landsbyer) - men hovedinntrykket er en moderne og aggressiv mobiloperatør.

47380-186

I år vil selskapet omsette for 600 millioner dollar, og det sier selv at det er "overlegent posisjonert i et marked i boom". Bangladesh har 136 millioner innbyggere og en økonomi som har vært i sterk vekst i en årrekke.

Heller ikke selskapets vedtatte visjon sier så mye om uhjelp: Å bli den ledende leverandøren av telekomtjenester over hele Bangladesh med fornøyde kunder, aksjonærer og entusiastiske ansatte.

Samarbeidet om Grameen Phone startet i 1996, da Gro Harlem Brundland var statsminister og Tormod Hermansen var sjef for det dengang statseide Telenor. Det er ingen tvil om at det finnes en intensjonsavtale fra den tid om at Telenor over tid skulle selge seg ned.

Det er også utvilsomt at nettopp samarbeidet med Grameen Bank og Muhammad Yunus var grunnen til at Telenor fikk være med på den tredje mobillisensen i Bangladesh. Men samtidig ville neppe Grameen Phone vært der selskapet er i dag uten Telenor.

Moralsk har kanskje Telenor en plikt til å selge, men juridisk er en slik intensjonsavtale null verdt. Det innser også Muhammad Yunus, som hyret inn en svensk jurist for å saksøke Telenor: - Han krevde oss for en enorm pengesum og fortalte oss at det ikke var noen garanti (for å vinne, red.anm.), forteller Yunus til Fortune.

Ingen hevder at Telenor skal gi bort aksjene sine. Nedsalg vil da bety at Grameen Bank må betale markedsverdi for mobilselskapet, som altså omsetter for 3,7 milliarder kroner i år - i et marked i eventyrlig vekst. Vi snakker fort om mange milliarder kroner - kanskje 10-15 milliarder kroner.

For den rødgrønne regjeringen kommer man fort til et dilemma:

a) hvis de pålegger Telenor å selge seg ut billig, har de i praksis ledet resten av Telenor-aksjonærene bak lyset ved å unngå å fortelle om opsjonsavtalen om nedsalg. Da venter rettssaker mot noen av verdens tøffeste investorer på Wall Street.

b) hvis Telenor derimot pålegges å selge, men til full pris, er det altså banken til de fattige på landsbygda i Bangladesh som skal ut med 6-10 milliarder for Telenors aksjer.

Den mest sannsynlige utgangen er at Telenor har juridisk rett, men at selskapet likevel taper moralsk i opinionen. Har vi hørt det før?

Kommentarer:
Postet av: Olaf

Nobelprisen er jo ikke akkurat smpenger. Den fr greie seg for"moralistene".

15.12.2006 @ 12:01

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/3097688
hits