TV2Nettavisen

Slaktes av staten

12.10.2006 @ 09:10
Hadde Petter Stordalen eller Øystein Stray Spetalen oppført seg som dagens eier av Statkraft, ville politikerne skreket opp om slakting og blodtapping. Sannheten er at staten er den verste slakteren av dem alle.

47380-150

Norge har ikke så mange bransjer hvor vi er internasjonalt ledende, men kraft er et slikt område. Vi er en internasjonal gigant innen olje og vi har naturlige forutsetninger for å lykkes innen elektrisk kraft.

Spydspissen i en slik satsing er Statkraft, og selskapet har faktisk fått til mye. På de siste tre årene er omsetningen økt fra 11 til snaut 15 milliarder kroner, og overskuddet før skatt var i fjor på 8,4 milliarder kroner.

De fleste langsiktige eiere ville vært begeistret over en slik utvikling, og fremsynt eier ville i tillegg vært pådriver for mer ekspansjon i en periode hvor energi er en mangelvare og  hvor etterspørselen ser ut til å stige.

Staten, derimot, velger å trekke ut 98 prosent av overskuddet i utbytte. Slik er den rødgrønne regjeringen en verre slakter enn de aller fleste raiderne på Oslo børs.

I praksis flytter man pengene fra et selskap som har kompetanse og vilje til vekst, og over til et passivt oljefond som enkelt sagt bruker Statkraft-milliardene til å kjøpe 0,4 prosent av et eller annet internasjonalt gigantkonsern.

- Horribel utbyttepolitikk, sier tidligere olje- og energiminister Olav Akselsen (Ap) til Dagens Næringsliv, og påpeker det absurde i at overskudd fra elektroner (Statkraft) skal brukes til hva som helst, mens man lar overskudd fra gassmolekyler (Statoil) behandles på en helt annen måte.

Utsugingen av Statkraft er helt på tvers av de rødgrønnes valgkamp og snakket om en aktiv næringspolitikk.

Statkraft har klart å drive en aktiv næringspolitikk til tross for sin eier:

* I fjor overtok Statkraft 20 vannkraftverk i Sverige og fire i Finland for 4,1 milliarder kroner
* Selskapet eier også halvparten av Naturkraft, som bygger gasskraftverk på Kårstø i Rogaland. Statkraft bygger også to gasskraftverk i Tyskland.

I et europeisk kraftmarked i voldsom forandring kunne Statkraft gjort som Telenor og blitt en stor spiller. Men da kan de ikke ha amatører som eiere.

Til tross for eierens utbyttetapping har Statkraft klart å bygge opp enorme verdier. En uavhengig verdivurdering av Lehman Brothers priser selskapet til mellom 129 og 157 milliarder kroner. For seks år siden ble prislappen satt til 30-50 milliarder kroner i en tilsvarende verdivurdering.

Statkraft har altså tredoblet eierens verdier i en periode hvor "takken" har vært at Staten har tatt ut milliardbeløp hvert eneste år!

Det hittil mest absurde forslaget kommer fra SVs Inge Ryan: Han vil la Statkraft beholde mer av overskuddet hvis de satser på innenlands bioenergi, men altså ikke hvis selskapet ønsker å ekspandere i utlandet.

Slik kan det gå hvis den statlige eieren fortsetter å behandlet Statkraft med harelabb og slaktekniv. I rettferdighetens navn skal det sies at regjeringen Stoltenberg fører videre den samme dårlige utbyttepolitikken som de borgerlige forgjengerne.

Neste år skal staten tappe ut 5,9 milliarder kroner.

Statkraft-ledelsen ville temmelig sikkert vært overlykkelige over å bytte ut de rødgrønne med John Fredriksen eller Kjell Inge Røkke som eiere.


Kommentarer:
Postet av: Kre

He, he.. overskudd fra elektroner eller gassmolekyler(!) Her blir det neppe utdelt noen Nobelpris i kjemi :)

12.10.2006 @ 12:53
Postet av: Brge Svanstrm Amundsen

Det paradoksale er at vr nye nringsminister uttalte at han ville den skalte utbyttefesten (i selskaper hvor staten sitter med eierandeler) til livs.

12.10.2006 @ 13:50
URL: http://www.dnof.no/
Postet av: Rbel

Dette beviser jo bare at Norge er en Sovjet Republikk. Heia Norge!!!

12.10.2006 @ 14:36
Postet av: Olaf

Saa vet vi hvor de ekstreme stroemprisene gaar. Det er av sine egne man skal ha det.

12.10.2006 @ 15:56
Postet av: Modernisert og global

nok et eksempel p SVS statskapitalisme og proteksjonisme (kun lov med innenlands investeringer). utrolig gammeldags og skadelig for Norge! til norges befolkning; dette er resultatet av hva dere har stemt fram til regjeringsmakt!det statlige eierskapet som n bedrives er en skandale!

12.10.2006 @ 18:12
URL: http://muligheter.blogspot.com
Postet av: Tobben

Til Modernisert og globalHva mener du da om den forrige regjeringen som gjorde akkurat det samme?

12.10.2006 @ 18:48
Postet av: Gunnar Stavrum

Svar til Tobben: At det var nyaktig like sneversynt og lite fremsynt av den gamle regjeringen. (Og det gr vel frem av artikkelen ogs!).

13.10.2006 @ 10:24
URL: http://www.tv2.no
Postet av: Gunnar Stavrum

Til Kre: Skal det bli noen Nobelpris, s m det vel vre i fysikk????

13.10.2006 @ 10:25
URL: http://www.tv2.no
Postet av: Peter

Litt sent ute, men dette er det beste som er skrevet noensinne om norsk statskapitalisme. Helt forferdelig hva de har gjort med Statkraft.

12.11.2006 @ 03:51

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2318417
hits