TV2Nettavisen

Splitter pine gale

12.09.2006 @ 08:30
Norge har fått en ny statsminister. Hun heter Gerd-Liv Valla. Problemet er bare at ingen har stemt på henne.

47380-134

Det er en fullkommen gåte hva statsminister Jens Stoltenberg og arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen har tenkt. - Dere er splitter pine gale, var LO-leder Gerd-Liv Vallas første reaksjon på forslaget om å endre sykelønnsordningen.

Jeg nekter å tro at Stoltenberg og Hanssen ikke skjønte at sykelønn og sykefravær er et vepsebol. Altså gikk de med vilje inn i en maktkamp mot sin viktigste partner.

Fasiten viser at det ikke var modig, men overmodig.

Etter å ha lidd fullstendig nederlag, gjør Stoltenberg den endelig ansvarsfraskrivelse: Nå er det opp til partene i arbeidslivet å sørge for 2,5 milliarder kroner i innsparing - og skape balanse i statsbudsjettet.

Gerd-Liv Valla har altså ikke bare vetorett på forslag hun ikke liker, hun får til overmål i oppdrag å gjøre en av regjeringens viktigste jobber.

Valle kunne til og med koste på seg et lite spark: - Det er ikke vårt ansvar å saldere statsbudsjettet. Det må regjeringen gjøre selv, sa hun ifølge VG.

Er det rart hun smilte fra øre til øre, mens Stoltenberg & Hanssen så ut som de hadde spist en sitron? De måtte endog be om unnskyldning for sin klønete håndtering.

Det er ille at Stoltenberg nå har gjort sykelønn og sykefravær til en verkebyll som aldri kan røres igjen.

Ille fordi den utrolig gunstige ordningen koster den norske staten 26 milliarder kroner per år, og regningen øker med to milliarder kroner i året.

Ille fordi en folkevalgt statsminister med en flertallsregjering klarer å gi fra seg makten til LO.

Den eneste beholdningen etter den feilslåtte offensiven er at et utvalg skal se på ordningen. Riset bak speilet er at regningen havner hos arbeidsgiverne hvis ikke partene foreslår noe bedre.

Jeg har full forståelse for at  NHO var i sterk tvil om de i hele tatt ville være med i utvalget. Ensidig å sende regningen til arbeidsgiverne er det ingen som tror på. Skal man få ned sykefraværet, må det koste også arbeidstakerne noe.

Da snakker vi om karensdager eller en prosentreduksjon av den totale utbetalingen man oppnår ved å gå sykemeldt. Det må rett og slett lønne seg å gå på jobb.

Men det forslaget kommer neppe så lenge LO-leder Gerd-Liv Valla er landets reelle statsminister.

Kommentarer:
Postet av: Nils Skammensberg

Karensdager hjelper nok ikke. Grunnen til det, er at det slett ikke er den ene fridagen her og der som bidrar til økningen. Det er langtidsfraværet som øker. Og da forandrer karensdager lite. Men poenget til regjeringen, er at de bedriftene som aktivt prøver å få den langtidssykemeldte tilbake i arbeid, faktisk klarer det. En annen sak er selvsagt at det er altfor vanskelig å få sparket noen i dette landet. Så hva skjer med en ansatt som ikke fungerer i jobben sin? Han trives neppe, og arbeidsgiver er nok ikke så begeistret heller, og da er vel ikke veien til en psykisk reaksjon med påfølgende sykemelding så lang. Kanskje ikke så bra for noen av partene?

12.09.2006 @ 10:38
Postet av: Oppgitt

Ikke vanskelig å være enig med Stavrum. Diktatoren Valla regjerer regjeringen.

12.09.2006 @ 10:43
Postet av: Hans Kr.

Dårskapen viser seg ALLTID, før eller siden.Jeg savner konstruktiv handling når det gjelder sykefraværet.Ikke riding av kjepphester, slik det nå gjøres.Og hvis noen i AP noen gang skulle finne på å komme argumenter om at båndene til LO ikke er så tett, vet vi alle hvordan vi skal legge den diskusjonen dø."Den siste Sovjetstaten" har endelig vist seg verdig uttalelsen.Vekk med organisasjonsplikten.

12.09.2006 @ 11:38
URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Gei Geir

Synes dette er helt fantastisk. Siden jeg er arbeidsledig akademiker uten støtte så håper jeg alt går på dunken for alle. Håper økonomien kneler.

12.09.2006 @ 12:18
Postet av: Før Ap - nå sofavelger

Regjeringen har fremmet et nødvendig forslag. Jeg synes det var tøft gjort, helt til gjengen uten ryggrad snudde om i går. Det var naivt å stemem Ap ved valget. Norge har fått en nys sjef, nemlig Gerd Liv Valla. Nå kan vi bare kalle henne HSB (Hun Som Bestemmer).

12.09.2006 @ 13:33
Postet av: Kristian

Stoltenberg har nå overlatt hele greia til partene i arbeidslivet med underliggende beskjed om at det spiller ingen rolle hva de finner på av tiltak bare staten sparer 2,5 mrd kr. Da skjønner vel alle hva som er viktig.At ingen har stemt på Valla er jeg ikke enig i. Alle vet/burde vite at en stemme til AP så godt som er en stemme til LO. Det er en forferdelig samrøre som jeg faktisk nesten ikke skjønner at er lov, men det er de mest utrolige ting som er mulig her i anderledeslandet og spesielt hvis det foregår i det offentlige.

12.09.2006 @ 13:34
Postet av: Alexander

Jeg er begeistret for "Før Ap - nå sofavelger" sitt forslag til nytt kallenavn for Valla, HSB (Hun som bestemmer) er strålende! Men jeg er ikke enig i konklusjonen om å sitte hjemme i neste runde. Vi visste allerede før valget at Stoltenberg kom til å være i lomma på LO når det kommer til stykket. Hvem husker vel ikke karikaturtegningen av Stoltenberg som puddel som føres i bånd av Valla på tur rundt Sognsvannet før valget? Nei, Hun Som Bestemmer, har vi vært klar over hele tiden. Jeg stemte borgerlig sist, og det har jeg tenkt å fortsette med!

12.09.2006 @ 13:42
Postet av: Benny

Jens lovte oss at det ikke skulle bli mer kaos bare han fikk flertall. Jens lovte oss at han skulle ta vare på næringslivet og arbeidsplassene. Jens lovte alt mulig i valgkampen for å få makten. Fasiten er at han lurte alle som stemte på ham. Og på toppen av det hele er han en svak leder. La oss bli kvitt ham ved neste valg!!

12.09.2006 @ 14:59
URL: http://www.vg.no
Postet av: Smirker

Jens Stoltenberg er ikke dyktig nok til å være Statsminister. Nå må AP få opp øynene for det. Partiet har vært i en evig nedadgående fra når han fikk makt. Hvis AP ikke snart ser det selv så er det enden på det partiet...Eneste triste oppi dette er at SV har vist sin totale udugelighet i regjering. Det må være tomt for kamler i verden for Kristin Halvorsen har spist dem alle.Regjeringen= handlingslamma pratmakere....

12.09.2006 @ 15:47
Postet av: Knut

Hva i hule gnåler det norske folk for, er det ikke vi som valgte den sittende regjering, vel vitende om deres nære bånd til LO? Takke seg selv, og kanskje lære samt huske dette ved neste valg.

12.09.2006 @ 17:52
Postet av: Kjetil

Nå er for så vidt Gerd-Liv Valla valgt. Hun er valgt av LOs 800 000 medlemmer. Jeg er faktisk mer bekymret over at en ansatt direktør kan representere "næringslivet" og ha den posisjonen han har. Alle er klar over at Ap og LO i stor grad er det samme, og det er en av de viktigste årsakene til at vi har det samfunnet vi har i dag. Jeg er fortsatt like forundret over at så mange av dem som "skulle flytte fra landet hvis Jens ble statsminister og Halvorsen ble finansminister" fortsatt bor her. Altså: Heller en åpen allianse med LO enn kokelimonke bak lukkede dører med ukjente makter.

12.09.2006 @ 18:05
Postet av: Ludvik

At Valla regjerer er vel ikke noe nytt. Det nye må være at regjeringen har begynt å lansere politikk som ikke er godkjent av Valla først. Det er vel det man nå kaller svak prosess.Hele pengediskusjonen er surrealistisk. At Jens vil ha inndekning på 2,5 mrd er helt legitimt og har ikke noe med å skyve vekk ansvaret for salderingen, slik NHO hevder. Vi andre må også finne oss i høyere skatt hvis regjeringen finner det nødvendig. Selvfølgelig er det skattebetalerne som salderer budsjettet, enten det er private eller bedrifter. Det servile fra Jens er vel heller at NHO skal ta hele regningen, men det er naturlig all den tid det er Valla som er statsminister. Men står Jens på sitt så kan nok NHO trygt droppe disse møtene. Svarteper er det ikke vanskelig å peke ut.Men la oss si Jens prøver å ta tilbake statminister rollen; Jens kan da komme til å stå på kravet om at det skal dekkes inn 2,5 mrd. 3 parter kan betale; skattebetalerne, NHO eller de syke arbeidstagerne. Og foreløpig kan jeg ikke se at Jens mener skattebetalerne skal fortsette å betale for et ansvar som åpenbart ligger hos NHO, LO og partene i arbeidslivet. Men at dette blir utfallet er ikke er gitt, en kastrert hankatt er som kjent ikke spesielt dominant, selv om men den liker jakt og turer i naturen. Det er ikke sikkert det å vise seg som en reell statsminister, den som er valgt av folket, er så viktig ...

12.09.2006 @ 18:20
Postet av: Gunnar Stavrum

Kjetil: Enig i at LOs medlemmer har valgt Gerd-Liv Valla til leder. Men hun er ikke valgt av velgerne til å styre landet av den grunn.

12.09.2006 @ 18:27
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: Fullt navn

Så du stemte ikke på Valla? Vel, jeg stemte ikke på kraftselskapene heller, jeg, men de har jaggu meg mye mer innflytelse på min økonomi enn LO-sjefa.Tida da politikerne bestemte hvordan Norge skulle se ut er over og forbi. De har gitt fra seg makta til nærlingsliv og interessegrupper.

12.09.2006 @ 22:24
Postet av: Sverre

Gunnar Stavrum er bare sur fordi regjeringen tar båtplassen hans på Bygdøy og legger ut til allmennheten. Godt å få tatt igjen litt Gunnar - ikke sant?

12.09.2006 @ 22:37
Postet av: Hans Kr.

Glimrende kommentar "Sverre".Her setter vi saklighet i høysete.Virkelig et moment som sprenger seg vei i diskusjonen.Utrolig at ingen av oss nadre hadde tenkt at det er årsaken til at LO-sjefa satte seg på bakbena.

12.09.2006 @ 23:44
URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Ufullstendig navn

Hei fullt navn,er du forbauset over kraftselskapenes grådighet. Det er ikke jeg, over 80% av dem eies av det offentlige. Jungelordet gjelder fremdeles: Statens grådighet er uendelig....En som har forlatt Furet Værbitt

13.09.2006 @ 00:11
Postet av: Jacob Kreutzfeld

Hvis du tror Gerd-Liv først nå er statsminister, kan man gå tilbake i tid og se hvor lenge hun har styrt Ap.. Ingen overaskelse at hun nå (og siden valget) har styrt Jens. Bare se under streiken..Da ringte hun Jens og fikk pengene hun ville ha! Hvilke andre fagforeninger kan gjøre det samme?

13.09.2006 @ 08:59
Postet av: hp

Håpløs kommentar Stavrum! Her går hun ut å forsvarer arbeidgivere mot en ny idiotisk lov. Takken er kjeft for maktmisbruk. Hun har 800.000 medlemmer i ryggen, klart hun skal ha litt å si. Hun er ikke alene for å si det sånn. Noen i SV og AP ville øke tollgrensa fra usle kr. 200,- til kr. 1000-1500,-. Hva skjedde i korridorene tror du Stavrum?? Jo, hele blårussgjengen lagde et spetakkel i regjeringskontorene slik at det kjempegode forslaget ble lagt på is. Hva med rederne? Hver gang et minste komma blir flyttet til disses disfavør er det hektisk aktivitet blant lobbyistene. Kall gjerne Valla for en "statsminister" men hun er nok bare en av mange. De som hevder noe annet er totalt uvitende.

13.09.2006 @ 09:55
Postet av: Smirker

Poenger er jo at Stoltenberg er fraværende som Statsminister.Han vises ikke i debatter og han klarer ikke å samle regjeringen. I tillegg så har han kjørt AP på ræv (jeg og mange andre er svært glade for det siste!).På tide at AP forstår at det nytter ikke med fint navn og partiskole for å skape en statsminister.Kipt, men nå er det over 10 år siden dette landet hadde noe som lignet på en statsleder som Statsminister. De siste vi har hatt har jo vært hodeløse høns bondefanget av både opposisjonen, sin egen regjering og andre lands politikk.

13.09.2006 @ 10:20
Postet av: Asbjørn

Det kan da ikke være noen overraskelse at LO gikk i taket over dette forslaget. LO forsøkte (så godt de kunne) å instruere medlemmene om å drive valgkamp for AP for å "frede sykelønna". Første gang AP og SV trenger å gjøre opp et statsbudsjett og stå ansvarlige for valgflesket sitt, så river de i stykker et skjørt forlik om sykelønn. Skal tro hvor mange tillitsmenn rundt om, som lojalt argumenterte for at kollegene skulle stemme på AP ved siste valg, som nå føler seg sveket og forrådt?Attpåtil trodde visst regjeringen at de rødgrønne stortingsgruppene ville være fornøyd med å strø sand på regjeringens løftebrudd, og at de enkelte representantene ville forsvare dette når de møter folk. "Vi har flertall, så dette blir vedtatt." Maktarroganse kalles sånt. Slikt straffer seg, men det er ikke ofte det straffer seg så fort som dette!

13.09.2006 @ 11:40
Postet av: Andreas A

Sykefraværet i Norge øker og øker og øker....Løsningen ligger nok i en smule dårligere sykelønnsordninger. Karensdag, redusert sykeutbetaling. Men også i tett oppfølging fra arbeidsgiver, det er mange sjefer som synes det er ekkelt å ringe sine syke undersåtter og spørre hva de kan gjøre for å få de tilbake i jobb. Se hva Telenor får til (4,5% sykefravær mot 7,6 % for landet under ett).Og til slutt må det absolutt snarest innføres en ordning hvor det må f.eks tre eller fire uavhengige (tilfeldig utplukkede?) leger til for å få noen uføretrygdet.

13.09.2006 @ 11:54
Postet av: knutten

Denne saken er grepet feil an på flere måter. For det første hadde de ikke sikret seg med å diskutere dette godt nok med de andre partene, i alle fall ifølge disse. For det andre hadde de ikke lagt noen strategi for å takle Vallas ekstreme maktlyst. For det tredje er det bare medisinsk styrking av Trygdektr. som kan snu trenden, ikke arbeidsgiverne i særlig grad.

13.09.2006 @ 12:12
Postet av: Aringarosa

Anreas A: Hvis du tror at det er lett å bli uføretrygdet i dag tar du feil. Det er medisinske utredninger og spesialistuttalelser. Og selv da er det ikke sikkert du blir det. Folk går med sosialstønad i et år før de får utbetalt trygd. Dette er faktisk alt for tungvint. Og dessuten: Det offentlige vil for eksempel omskolere en utslitt hjelpepleier på 60 år for å slippe å utbetale trygd. Hva tror du det koster? Det var før det var lett å bli utføretrygdet. Problemet er vel snarere at de ikke blir evaluert når det har gått en stund.

13.09.2006 @ 13:40
Postet av: Jeppe

Hvem har FAKTA å vise til? Vi skal MENE noe om alt mulig rart - og det med minst mulig forbehold og innsikt.Hvilke vilkår må beviselig være møtt før man får et lavt sykefravær?De som ikke kan vise til noen seriøse undersøkelser, bør ringe mamma og be om unnskylding fordi de gjør skam på henne ved å opptre som ignorante idioter online.(Nei - jeg vet ikke svaret selv. Men jeg blir skremt over hvor mange "verdensmestre" det finnes.)

13.09.2006 @ 15:33
Postet av: Bjørn

Gunnar, enig med hovedbudskapet ditt. Ikke døm Jens for fort, resultatet er ikke kommet ennå. Mulig vi alle til slutt blir fornøyde, sykefraværet er ivertfall for kostbart nå. Jeg tipper det er NHO som nå kjører et dårlig løp.

13.09.2006 @ 21:34
Postet av: Rune

Som en annen en her har sagt, så håper jeg også at økonomien, boligprisene og alt det andre kollapser totalt. Det ser ut til at det er den eneste måten å begynne på nytt igjen.All denne flisespikkingen til politikerne funker ikke, og vi har verdens høyeste lønninger for ufaglært arbeid.Er det rart ting sakte men sikkert går rett vest.En krig hadde også tvunget oss til å begynne på nytt, men siden det ikke kommer til å skje, så får en bare håpe at økonomien tryner. Kanskje rottene forlater skipet.

14.09.2006 @ 04:18
Postet av: Hmm

Jeppe: Enig!

14.09.2006 @ 05:28
Postet av: MullahTerje

Et hvert land har den regjering det fortjener. La oss ikke glemme at ca 50% av velgerne stemte på disse tre partiene (og FY SKAM til dere!). Men trist er det naturligvis at vi har en pappagutt uten baller eller gangsyn som statsminister. Heldigvis redder Jonas vår internasjonal anseelse.

14.09.2006 @ 14:02
Postet av: morgage

Do you need morgage ?morgage

05.10.2006 @ 09:13

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2025568
hits