TV2Nettavisen

Splitter pine gale

12.09.2006 @ 08:30
Norge har fått en ny statsminister. Hun heter Gerd-Liv Valla. Problemet er bare at ingen har stemt på henne.

47380-134

Det er en fullkommen gåte hva statsminister Jens Stoltenberg og arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen har tenkt. - Dere er splitter pine gale, var LO-leder Gerd-Liv Vallas første reaksjon på forslaget om å endre sykelønnsordningen.

Jeg nekter å tro at Stoltenberg og Hanssen ikke skjønte at sykelønn og sykefravær er et vepsebol. Altså gikk de med vilje inn i en maktkamp mot sin viktigste partner.

Fasiten viser at det ikke var modig, men overmodig.

Etter å ha lidd fullstendig nederlag, gjør Stoltenberg den endelig ansvarsfraskrivelse: Nå er det opp til partene i arbeidslivet å sørge for 2,5 milliarder kroner i innsparing - og skape balanse i statsbudsjettet.

Gerd-Liv Valla har altså ikke bare vetorett på forslag hun ikke liker, hun får til overmål i oppdrag å gjøre en av regjeringens viktigste jobber.

Valle kunne til og med koste på seg et lite spark: - Det er ikke vårt ansvar å saldere statsbudsjettet. Det må regjeringen gjøre selv, sa hun ifølge VG.

Er det rart hun smilte fra øre til øre, mens Stoltenberg & Hanssen så ut som de hadde spist en sitron? De måtte endog be om unnskyldning for sin klønete håndtering.

Det er ille at Stoltenberg nå har gjort sykelønn og sykefravær til en verkebyll som aldri kan røres igjen.

Ille fordi den utrolig gunstige ordningen koster den norske staten 26 milliarder kroner per år, og regningen øker med to milliarder kroner i året.

Ille fordi en folkevalgt statsminister med en flertallsregjering klarer å gi fra seg makten til LO.

Den eneste beholdningen etter den feilslåtte offensiven er at et utvalg skal se på ordningen. Riset bak speilet er at regningen havner hos arbeidsgiverne hvis ikke partene foreslår noe bedre.

Jeg har full forståelse for at  NHO var i sterk tvil om de i hele tatt ville være med i utvalget. Ensidig å sende regningen til arbeidsgiverne er det ingen som tror på. Skal man få ned sykefraværet, må det koste også arbeidstakerne noe.

Da snakker vi om karensdager eller en prosentreduksjon av den totale utbetalingen man oppnår ved å gå sykemeldt. Det må rett og slett lønne seg å gå på jobb.

Men det forslaget kommer neppe så lenge LO-leder Gerd-Liv Valla er landets reelle statsminister.

Kommentarer:
Postet av: Nils Skammensberg

Karensdager hjelper nok ikke. Grunnen til det, er at det slett ikke er den ene fridagen her og der som bidrar til kningen. Det er langtidsfravret som ker. Og da forandrer karensdager lite. Men poenget til regjeringen, er at de bedriftene som aktivt prver f den langtidssykemeldte tilbake i arbeid, faktisk klarer det. En annen sak er selvsagt at det er altfor vanskelig f sparket noen i dette landet. S hva skjer med en ansatt som ikke fungerer i jobben sin? Han trives neppe, og arbeidsgiver er nok ikke s begeistret heller, og da er vel ikke veien til en psykisk reaksjon med pflgende sykemelding s lang. Kanskje ikke s bra for noen av partene?

12.09.2006 @ 10:38
Postet av: Oppgitt

Ikke vanskelig vre enig med Stavrum. Diktatoren Valla regjerer regjeringen.

12.09.2006 @ 10:43
Postet av: Hans Kr.

Drskapen viser seg ALLTID, fr eller siden.Jeg savner konstruktiv handling nr det gjelder sykefravret.Ikke riding av kjepphester, slik det n gjres.Og hvis noen i AP noen gang skulle finne p komme argumenter om at bndene til LO ikke er s tett, vet vi alle hvordan vi skal legge den diskusjonen d."Den siste Sovjetstaten" har endelig vist seg verdig uttalelsen.Vekk med organisasjonsplikten.

12.09.2006 @ 11:38
URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Gei Geir

Synes dette er helt fantastisk. Siden jeg er arbeidsledig akademiker uten sttte s hper jeg alt gr p dunken for alle. Hper konomien kneler.

12.09.2006 @ 12:18
Postet av: Fr Ap - n sofavelger

Regjeringen har fremmet et ndvendig forslag. Jeg synes det var tft gjort, helt til gjengen uten ryggrad snudde om i gr. Det var naivt stemem Ap ved valget. Norge har ftt en nys sjef, nemlig Gerd Liv Valla. N kan vi bare kalle henne HSB (Hun Som Bestemmer).

12.09.2006 @ 13:33
Postet av: Kristian

Stoltenberg har n overlatt hele greia til partene i arbeidslivet med underliggende beskjed om at det spiller ingen rolle hva de finner p av tiltak bare staten sparer 2,5 mrd kr. Da skjnner vel alle hva som er viktig.At ingen har stemt p Valla er jeg ikke enig i. Alle vet/burde vite at en stemme til AP s godt som er en stemme til LO. Det er en forferdelig samrre som jeg faktisk nesten ikke skjnner at er lov, men det er de mest utrolige ting som er mulig her i anderledeslandet og spesielt hvis det foregr i det offentlige.

12.09.2006 @ 13:34
Postet av: Alexander

Jeg er begeistret for "Fr Ap - n sofavelger" sitt forslag til nytt kallenavn for Valla, HSB (Hun som bestemmer) er strlende! Men jeg er ikke enig i konklusjonen om sitte hjemme i neste runde. Vi visste allerede fr valget at Stoltenberg kom til vre i lomma p LO nr det kommer til stykket. Hvem husker vel ikke karikaturtegningen av Stoltenberg som puddel som fres i bnd av Valla p tur rundt Sognsvannet fr valget? Nei, Hun Som Bestemmer, har vi vrt klar over hele tiden. Jeg stemte borgerlig sist, og det har jeg tenkt fortsette med!

12.09.2006 @ 13:42
Postet av: Benny

Jens lovte oss at det ikke skulle bli mer kaos bare han fikk flertall. Jens lovte oss at han skulle ta vare p nringslivet og arbeidsplassene. Jens lovte alt mulig i valgkampen for f makten. Fasiten er at han lurte alle som stemte p ham. Og p toppen av det hele er han en svak leder. La oss bli kvitt ham ved neste valg!!

12.09.2006 @ 14:59
URL: http://www.vg.no
Postet av: Smirker

Jens Stoltenberg er ikke dyktig nok til vre Statsminister. N m AP f opp ynene for det. Partiet har vrt i en evig nedadgende fra nr han fikk makt. Hvis AP ikke snart ser det selv s er det enden p det partiet...Eneste triste oppi dette er at SV har vist sin totale udugelighet i regjering. Det m vre tomt for kamler i verden for Kristin Halvorsen har spist dem alle.Regjeringen= handlingslamma pratmakere....

12.09.2006 @ 15:47
Postet av: Knut

Hva i hule gnler det norske folk for, er det ikke vi som valgte den sittende regjering, vel vitende om deres nre bnd til LO? Takke seg selv, og kanskje lre samt huske dette ved neste valg.

12.09.2006 @ 17:52
Postet av: Kjetil

N er for s vidt Gerd-Liv Valla valgt. Hun er valgt av LOs 800 000 medlemmer. Jeg er faktisk mer bekymret over at en ansatt direktr kan representere "nringslivet" og ha den posisjonen han har. Alle er klar over at Ap og LO i stor grad er det samme, og det er en av de viktigste rsakene til at vi har det samfunnet vi har i dag. Jeg er fortsatt like forundret over at s mange av dem som "skulle flytte fra landet hvis Jens ble statsminister og Halvorsen ble finansminister" fortsatt bor her. Alts: Heller en pen allianse med LO enn kokelimonke bak lukkede drer med ukjente makter.

12.09.2006 @ 18:05
Postet av: Ludvik

At Valla regjerer er vel ikke noe nytt. Det nye m vre at regjeringen har begynt lansere politikk som ikke er godkjent av Valla frst. Det er vel det man n kaller svak prosess.Hele pengediskusjonen er surrealistisk. At Jens vil ha inndekning p 2,5 mrd er helt legitimt og har ikke noe med skyve vekk ansvaret for salderingen, slik NHO hevder. Vi andre m ogs finne oss i hyere skatt hvis regjeringen finner det ndvendig. Selvflgelig er det skattebetalerne som salderer budsjettet, enten det er private eller bedrifter. Det servile fra Jens er vel heller at NHO skal ta hele regningen, men det er naturlig all den tid det er Valla som er statsminister. Men str Jens p sitt s kan nok NHO trygt droppe disse mtene. Svarteper er det ikke vanskelig peke ut.Men la oss si Jens prver ta tilbake statminister rollen; Jens kan da komme til st p kravet om at det skal dekkes inn 2,5 mrd. 3 parter kan betale; skattebetalerne, NHO eller de syke arbeidstagerne. Og forelpig kan jeg ikke se at Jens mener skattebetalerne skal fortsette betale for et ansvar som penbart ligger hos NHO, LO og partene i arbeidslivet. Men at dette blir utfallet er ikke er gitt, en kastrert hankatt er som kjent ikke spesielt dominant, selv om men den liker jakt og turer i naturen. Det er ikke sikkert det vise seg som en reell statsminister, den som er valgt av folket, er s viktig ...

12.09.2006 @ 18:20
Postet av: Gunnar Stavrum

Kjetil: Enig i at LOs medlemmer har valgt Gerd-Liv Valla til leder. Men hun er ikke valgt av velgerne til styre landet av den grunn.

12.09.2006 @ 18:27
URL: http://www.nettavisen.no
Postet av: Fullt navn

S du stemte ikke p Valla? Vel, jeg stemte ikke p kraftselskapene heller, jeg, men de har jaggu meg mye mer innflytelse p min konomi enn LO-sjefa.Tida da politikerne bestemte hvordan Norge skulle se ut er over og forbi. De har gitt fra seg makta til nrlingsliv og interessegrupper.

12.09.2006 @ 22:24
Postet av: Sverre

Gunnar Stavrum er bare sur fordi regjeringen tar btplassen hans p Bygdy og legger ut til allmennheten. Godt f tatt igjen litt Gunnar - ikke sant?

12.09.2006 @ 22:37
Postet av: Hans Kr.

Glimrende kommentar "Sverre".Her setter vi saklighet i hysete.Virkelig et moment som sprenger seg vei i diskusjonen.Utrolig at ingen av oss nadre hadde tenkt at det er rsaken til at LO-sjefa satte seg p bakbena.

12.09.2006 @ 23:44
URL: http://magnor.nettblogg.no
Postet av: Ufullstendig navn

Hei fullt navn,er du forbauset over kraftselskapenes grdighet. Det er ikke jeg, over 80% av dem eies av det offentlige. Jungelordet gjelder fremdeles: Statens grdighet er uendelig....En som har forlatt Furet Vrbitt

13.09.2006 @ 00:11
Postet av: Jacob Kreutzfeld

Hvis du tror Gerd-Liv frst n er statsminister, kan man g tilbake i tid og se hvor lenge hun har styrt Ap.. Ingen overaskelse at hun n (og siden valget) har styrt Jens. Bare se under streiken..Da ringte hun Jens og fikk pengene hun ville ha! Hvilke andre fagforeninger kan gjre det samme?

13.09.2006 @ 08:59
Postet av: hp

Hpls kommentar Stavrum! Her gr hun ut forsvarer arbeidgivere mot en ny idiotisk lov. Takken er kjeft for maktmisbruk. Hun har 800.000 medlemmer i ryggen, klart hun skal ha litt si. Hun er ikke alene for si det snn. Noen i SV og AP ville ke tollgrensa fra usle kr. 200,- til kr. 1000-1500,-. Hva skjedde i korridorene tror du Stavrum?? Jo, hele blrussgjengen lagde et spetakkel i regjeringskontorene slik at det kjempegode forslaget ble lagt p is. Hva med rederne? Hver gang et minste komma blir flyttet til disses disfavr er det hektisk aktivitet blant lobbyistene. Kall gjerne Valla for en "statsminister" men hun er nok bare en av mange. De som hevder noe annet er totalt uvitende.

13.09.2006 @ 09:55
Postet av: Smirker

Poenger er jo at Stoltenberg er fravrende som Statsminister.Han vises ikke i debatter og han klarer ikke samle regjeringen. I tillegg s har han kjrt AP p rv (jeg og mange andre er svrt glade for det siste!).P tide at AP forstr at det nytter ikke med fint navn og partiskole for skape en statsminister.Kipt, men n er det over 10 r siden dette landet hadde noe som lignet p en statsleder som Statsminister. De siste vi har hatt har jo vrt hodelse hns bondefanget av bde opposisjonen, sin egen regjering og andre lands politikk.

13.09.2006 @ 10:20
Postet av: Asbjrn

Det kan da ikke vre noen overraskelse at LO gikk i taket over dette forslaget. LO forskte (s godt de kunne) instruere medlemmene om drive valgkamp for AP for "frede sykelnna". Frste gang AP og SV trenger gjre opp et statsbudsjett og st ansvarlige for valgflesket sitt, s river de i stykker et skjrt forlik om sykelnn. Skal tro hvor mange tillitsmenn rundt om, som lojalt argumenterte for at kollegene skulle stemme p AP ved siste valg, som n fler seg sveket og forrdt?Attptil trodde visst regjeringen at de rdgrnne stortingsgruppene ville vre fornyd med str sand p regjeringens lftebrudd, og at de enkelte representantene ville forsvare dette nr de mter folk. "Vi har flertall, s dette blir vedtatt." Maktarroganse kalles snt. Slikt straffer seg, men det er ikke ofte det straffer seg s fort som dette!

13.09.2006 @ 11:40
Postet av: Andreas A

Sykefravret i Norge ker og ker og ker....Lsningen ligger nok i en smule drligere sykelnnsordninger. Karensdag, redusert sykeutbetaling. Men ogs i tett oppflging fra arbeidsgiver, det er mange sjefer som synes det er ekkelt ringe sine syke understter og sprre hva de kan gjre for f de tilbake i jobb. Se hva Telenor fr til (4,5% sykefravr mot 7,6 % for landet under ett).Og til slutt m det absolutt snarest innfres en ordning hvor det m f.eks tre eller fire uavhengige (tilfeldig utplukkede?) leger til for f noen ufretrygdet.

13.09.2006 @ 11:54
Postet av: knutten

Denne saken er grepet feil an p flere mter. For det frste hadde de ikke sikret seg med diskutere dette godt nok med de andre partene, i alle fall iflge disse. For det andre hadde de ikke lagt noen strategi for takle Vallas ekstreme maktlyst. For det tredje er det bare medisinsk styrking av Trygdektr. som kan snu trenden, ikke arbeidsgiverne i srlig grad.

13.09.2006 @ 12:12
Postet av: Aringarosa

Anreas A: Hvis du tror at det er lett bli ufretrygdet i dag tar du feil. Det er medisinske utredninger og spesialistuttalelser. Og selv da er det ikke sikkert du blir det. Folk gr med sosialstnad i et r fr de fr utbetalt trygd. Dette er faktisk alt for tungvint. Og dessuten: Det offentlige vil for eksempel omskolere en utslitt hjelpepleier p 60 r for slippe utbetale trygd. Hva tror du det koster? Det var fr det var lett bli utfretrygdet. Problemet er vel snarere at de ikke blir evaluert nr det har gtt en stund.

13.09.2006 @ 13:40
Postet av: Jeppe

Hvem har FAKTA vise til? Vi skal MENE noe om alt mulig rart - og det med minst mulig forbehold og innsikt.Hvilke vilkr m beviselig vre mtt fr man fr et lavt sykefravr?De som ikke kan vise til noen serise underskelser, br ringe mamma og be om unnskylding fordi de gjr skam p henne ved opptre som ignorante idioter online.(Nei - jeg vet ikke svaret selv. Men jeg blir skremt over hvor mange "verdensmestre" det finnes.)

13.09.2006 @ 15:33
Postet av: Bjrn

Gunnar, enig med hovedbudskapet ditt. Ikke dm Jens for fort, resultatet er ikke kommet enn. Mulig vi alle til slutt blir fornyde, sykefravret er ivertfall for kostbart n. Jeg tipper det er NHO som n kjrer et drlig lp.

13.09.2006 @ 21:34
Postet av: Rune

Som en annen en her har sagt, s hper jeg ogs at konomien, boligprisene og alt det andre kollapser totalt. Det ser ut til at det er den eneste mten begynne p nytt igjen.All denne flisespikkingen til politikerne funker ikke, og vi har verdens hyeste lnninger for ufaglrt arbeid.Er det rart ting sakte men sikkert gr rett vest.En krig hadde ogs tvunget oss til begynne p nytt, men siden det ikke kommer til skje, s fr en bare hpe at konomien tryner. Kanskje rottene forlater skipet.

14.09.2006 @ 04:18
Postet av: Hmm

Jeppe: Enig!

14.09.2006 @ 05:28
Postet av: MullahTerje

Et hvert land har den regjering det fortjener. La oss ikke glemme at ca 50% av velgerne stemte p disse tre partiene (og FY SKAM til dere!). Men trist er det naturligvis at vi har en pappagutt uten baller eller gangsyn som statsminister. Heldigvis redder Jonas vr internasjonal anseelse.

14.09.2006 @ 14:02
Postet av: morgage

Do you need morgage ?morgage

05.10.2006 @ 09:13

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/2025568
hits