TV2Nettavisen

En halv reform

11.04.2008 @ 07:29

Syv av landets største partier er enig om en halv reform av statskirken: Den beholder alle pengene, men får større frihet til å peke ut egne biskoper.

giske

Kultur- og kirkeminister Trond Giske har fått Stortinget med på en halv reform av Statskirken. Foto: Guri Dahl, SMK.

Stadig flere er enige i at det er absurd å knytte staten sammen til en religion. Samtidig er det underlig at et verdslig demokrati skal ha noe å si i utnevnelse av kirkelige ledere.

Derfor er det et lite, men viktig skritt som nå blir gjort med den såkalte demokratireformen av Kirken.

(Du kan lese hele den historiske avtalen her).

Fortsatt vil det henge igjen grunnlovsparagrafer som eksempelvis krever at Kongen skal bekjenne seg til den evangelisk-lutherske tro, men Kirken får nå full rett til å utvnevne biskoper.

I praksis ville det betydd at en folkekjær biskop som Gunnar Stålsett trolig ikke ville blitt utnevnt.

Partiene på Stortinget stoler ikke helt på hverandre, og spesielt stoler ikke Senterpartiet på at at Kirken virkelig åpnes opp og blir demokratisk. Derfor har den halve reformen datostempling.

Før 2012 vil Stortinget evaluere reformen, og riset bak speilet er å stanse grunnlovsendringen som trengs for å overføre makten fra regjeringen til egne, kirkelige organer.

Med debatter som synet på homofile prester og kvinnelige biskoper i friskt minne kan man forstå Senterpartiets skepsis mot at reformen vil sikre en bred, folkelig kirke.

I dag er rundt 90 prosent av nordmenn medlemmer av statskirken, mens ikke mer enn 20-25 prosent bekjenner seg som aktivt troende. For folk flest er kristendom vel så mye kulturelt og historisk betinget, som religiøst. Man døper sine barn og gifter seg i Kirken, men tror ikke på Gud og Jesus.

Kirken kan naturlig nok ikke finne seg i at ikke-troende tar avgjørelser om religiøse lærespørsmål. Derfor er det gledelig at den nå får retten til å utnevne egne biskoper - og dermed retten til å velge en smalere, religiøs vei.

Mindre gledelig er at man ikke tok skrittet helt ut, og innfører et varig og endelig brudd mellom stat og Kirke. Et brudd som også må innebære at Kirken selv tar ansvaret for å finansiere sin virksomhet.

Det blir noe halvt over en reform hvor man beholder 3,9 milliarder kroner fra staten, men tviholder på retten til å styre selv.


Kommentarer:
Postet av: Svein

Håpløst kompromiss! Nå kommer kirken til å fylles med mørkemenn på Statens regning, uten at staten får noe innflytelse. Alle vet at det er de mest fundamentalistiske som vil få all innflytelse i et kirkelig "demokrati", eksempelvis hadde siste kirke- og menighetsvalg 2% deltagelse. Dette vil jeg rett og slett ikke betale for!Skill stat og kirke, men gjør det skikkelig. Fjern all referanse til religion i Grunnloven inkludert Kongen som kirkens overhode, innfør medlemsavgift, la kommunene overta alle kirkebygg og la alle kristne organisasjoner få fortrinnsrett til å leie kirkene. Det bør også åpnes for egenandel ved dåp, konfirmasjon o.l slik andre tros- og livssynssamfunn må praktisere i dag. I denne saken er faktisk USA et forbilde mens Norge lovmessig er på nivå med Iran

11.04.2008 @ 13:31
Postet av: Svein

Når man har gått halvveis er det bare halvparten igjen.

11.04.2008 @ 17:08
URL: http://willassen.blogspot.com
Postet av: Holger Hedning

Enig at dette er et helt håpløst komppromiss! Men ikke overfør kirkebyggene til kommunene- de har ikke ressurser til å vedlikeholde bygningsmassen i det hele tatt! La jesus-pusherne få hele pakka med på veien i skilsmissen, fjern statsstøtten til religionen, og la de som vil være medlemmer betale driten sin selv!Men ser jo hvorfor statsråd Smiske- unnskyld mente visst her Giske går inn for dette, riset bak speilet om det blir for lite "sosialistvennlig" for AP er jo at statsstøtten kan reduseres gjennom politiske vedtak...!Feighet å ikke løpe linen helt ut og gjøre et endelig brudd mellom stat og kirke med en gang.

12.04.2008 @ 07:56
Postet av: Christian August

Diverste trossamfunn er livredd for å miste statsstøtten. Hadde den støtten blitt trukket tilbake, hadde spesielt kirken stått igjen med brukket rygg. Den er smertelig klar over hvor lite villige "kristne" nordmenn er til å betale for religiøse tjenester.Jeg skjønner ikke hvorfor den rødgrønne regjeringen ikke tør å ta steget fullt ut. Det må da finnes en million andre nyttige ting en kan bruke 3,9 milliarder kroner på. Et menneskeskapt religionsfenomen VS. muligheten til å redde millioner av barn fra for eksempel sult og sykdom. I mine øyne burde valget vært enkelt.Beklageligvis fremstår det nå som usannsynlig at denne støtten vil forsvinne i nær fremtid.Jeg er utrolig stolt over hvordan det norske samfunnet fremstår på omtrent alle mulige måter, men dette er en skamplett for et ellers prikkfritt resymet.

13.04.2008 @ 15:42
Postet av: Clouseau

I Belgia sidestilles alle "godkjente" religioner (katolikkene, jødene, muslimer, osv) og de får subsidier (som jeg ikke vet hvordan de blir beregnet, men en link med medlemsantall må det være). Ellers får de velge sine egne ledere osv, og f.eks. kirkebyllup har ingen verdi. Og slik har det vært siden 1870.

14.04.2008 @ 09:26

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5797562
hits