TV2Nettavisen

Nei til Tromsø-OL

08.04.2008 @ 09:05
Et stort flertall av befolkningen ønsker ikke å bruke 10 milliarder kroner på Tromsø-OL. Kan vi arrangere en folkefest når folket som skal ha festen ikke vil betale regningen?

troms2

Fra Tromsøs søknad om statsgaranti for et OL i 2018.

Med afp-regningen på 100 milliarder friskt i minne må den rødgrønne regjeringen passe på så den ikke overtar Fremskrittspartiets rolle som overbudparti.

Den første testen blir statsgaranti for å arrangere olympiske leker i Tromsø i 2018.

Her må staten garantere for 16 milliarder kroner, og regnigen som lander hos skattebetalerne blir trolig minst 10 milliarder kroner.

Altfor mye, sier folk flest, og et klart flertall av befolkningen vil ikke at staten skal stille milliardgaranti for Tromsø-OL i 2018.

Spørsmålet Norstat stilte 10.000 nordmenn var om de er for eller i mot å gi en statsgaranti på mellom 15,6 og 20 milliarder kroner.

- På landbasis svarer 52 prosent nei og 38 prosent ja, konkluderer NRK, som har bestilt undersøkelsen.


Motstanden er størst i Oslo, der 62 prosent svarer nei, og den er minst i Nord-Norge med 45, skriver NRK.

Slagordet for Tromsø-OL i 2018 er: "Sammen skal vi skape en grensesprengende idrettfest, og gi verden et øyeblikk arktisk magi".

troms

Slik folkemeningen nå står, skal det grensesprengende magi til før folk flest tror det er vel anvendte penger å arrangere Tromsø-OL. Og da er kanskje noe av vitsen borte?

Uansett må saken ned på bakken. Erfaringene fra Lillehammer er at et OL blir et flott arrangement som gir en mental innsprøytning i en hel landsdel. Selv om man får bygninger det er lite bruk for, vil det også bli investert store beløp i infrastruktur. Derfor er det forståelig at flere i Nord-Norge ønsker OL.

Men i bunn og grunn er det en idrettsfest som kan koste den norske staten 10-15 milliarder kroner - penger som ville gitt mye større ringvirkninger brukt på annen måte.

De som tar seg råd til den festen, må slutte å sutre over andres overbud.


Kommentarer:
Postet av: Paul McGrath

Jeg ville ikke stemt for dette om det var folkeavstemning for det.Skal vi ha OL, bør det arrangeres der det faktisk er bruk for anleggene. På tross av min Bergenspatriotisme støtter jeg kandidaturet til Oslo da jeg synes det er det klart mest fornuftige.Skal vi bruke 16-20 mrd på et slikt arrangement bør vi ikke kun fokusere på selve lekene og den oppmerksomhet de vil gi. Vi bør også se på etterbruken av anleggene som bygges. I Oslo kan man benytte anleggene og deltagerlandsbyen i langt større grad enn i Tromsø. Er det egentlig noen som mener Tromsø trenger bob-bane og to ishaller? Vi har jo allerede vintersportanlegg i Trondheim, på Lillehammer og i Oslo. Det er nok i et land med fire millioner innbyggere der fotballen og håndballen rekrutterer flest unge.Hvis Oslo får OL vil Holmenkollen og andre anlegg der pusses opp til topp standard, man vil få nye haller og kanskje en stadion/skøytebane? Vi vil i alle fall få anlegg som det er behov for, og siden disse utgiftene uansett er nødvendige vil en OL-finansiering av dem frigjøre (tippe)midler til andre anlegg som det er behov for. Så heller enn å bruke et åttesifret beløp på anlegg i Tromsø som man neppe har bruk for etter lekene (hvem tror en bob-bane der kan driftes etter OL?), kan regjering og idrettsledelsen spørre seg to spørsmål:Kan vi garantere nok snø i Oslo til å arrangere OL?Har Oslo en ok sjanse til å få tildelt OL?Er svaret på disse spørsmålene ja bør vi søke om OL til Oslo. Er svaret på ett av dem nei får man vurdere Trondheim. Tromsø-OL er ikke en fornuftig bruk av skattepenger. Det å bruke 10 mrd på anlegg 2-3% av befolkningen kan bruke virker ihvertfall ikke fornuftig for meg.

08.04.2008 @ 10:06
Postet av: Sniper

Synes det blir en ensidig fremstilling for og arrangere ett OL i Oslo. Og, det er godt mulig det er mer viktig med opprustning av holmenkollen, en ny bob bane og en masse andre prosjekter rundt sentralt i og rundt Oslo. Men er det ikke på tide det blir ett mer allsidig tilbud i etterkant av OL, også nord om Trondheim?? er det meningen at alt som skal skje i Norge skal fokuseres rundt Oslo? De har allerede fått ett operabygg til flere milliarder, og DET er enda ikke ferdig. Men men, mye vil vel ha mer. Det burde gies en statsgaranti på de beløpene som det kreves for og arrangere noe som kommer til og gi enorme positive ringvirkninger til hele Nord-Norge, istedenfor og sette alt i tykkeste Oslo. Da føles det som om regjeringen mener det når de sier at distriktene ikke skal fraflyttes.

08.04.2008 @ 10:45
Postet av: FandenSpare

Og hvorfor ikke legge OL til området Hamar/ Lillehammer/ Oslo slik som i '94- gjenbruk bør vel være et absolutt politisk korrekt tiltak for en såkalt rød-grønn regjering utgått fra kaos...

08.04.2008 @ 11:59
Postet av: Jensemann

"Kan vi arrangere en folkefest når folket som skal ha festen ikke vil betale regningen?" Godt spørsmål det.. Omtrent samme kan vi vel spørre om operaen, for eksempel..

08.04.2008 @ 12:18
Postet av: Jens

En opera burde være selvsagt i et land som norge, og at noen er bitre fordi de ikke eier kultur får være deres problem. Sikkert ikke de som har betalt mest skatt uansett.

08.04.2008 @ 12:51
Postet av: Henrik

Man kan ikke sammenligne operaen og et OL i Tromsø. Operaen er en investering som kommer til å generere inntekter til landet vårt, samtidig som det er en kulturinstitusjon som er en nasjon som Norge verdig. Operane kommer til å stå der i hundrevis av år. Man skal være bra inngrodd FrP-er hvis man ikke skjønner dette. OL i Tromøs er derimot ikke en investering i noe som helst. Det er bar å se på Lillehammer. Det er ingen som seriøst kan hevde at OL der hadde noen innvirkning på inntekter fra turisme, som man hevdet på forhånd. Det skjønte jo folk etter hvert og man fokuserte da på at det var en "folkefest". Noe som selvsagt var et ad hoc motiv når man skulle forklare milliardbruken. Men det norske folk lar seg ikke lure en gang til. En dårlig investering kamuflert som en "folkefest" er like fordømt en dårlig ivestering. Det er ingen grunn til å bruke 20 milliarder kr. - eller hva det nå fables om - på et OL i Tromsø. Bruk gjerne penger i landsdelen, men ikke på å bygge luftslott.

08.04.2008 @ 14:33
Postet av: Rolf E.

Lillehammer og Østlandet ville ikke hatt en sjans til å nå opp. Lite snø og ikke spesielt nok. Tromsø har "it"-faktoren sånn sett. Å si at Lillehammer ikke er effekt, er bullshit. Les artikkelen fra Tromsø OL sin hjememside. http://www.tromso2018.no/nyheter/article3302649.ece

Postet av: Sniper

"Man kan ikke sammenligne operaen og et OL i Tromsø. Operaen er en investering som kommer til å generere inntekter til landet vårt, samtidig som det er en kulturinstitusjon som er en nasjon som Norge verdig. Operane kommer til å stå der i hundrevis av år. Man skal være bra inngrodd FrP-er hvis man ikke skjønner dette. OL i Tromøs er derimot ikke en investering i noe som helst. Det er bar å se på Lillehammer. Det er ingen som seriøst kan hevde at OL der hadde noen innvirkning på inntekter fra turisme, som man hevdet på forhånd. Det skjønte jo folk etter hvert og man fokuserte da på at det var en "folkefest". Noe som selvsagt var et ad hoc motiv når man skulle forklare milliardbruken. Men det norske folk lar seg ikke lure en gang til. En dårlig investering kamuflert som en "folkefest" er like fordømt en dårlig ivestering. Det er ingen grunn til å bruke 20 milliarder kr. - eller hva det nå fables om - på et OL i Tromsø. Bruk gjerne penger i landsdelen, men ikke på å bygge luftslott."Svar til Henrik:Vi e enig i en ting. Det er at det ikke går ant og sammenligne operaen og ett OL. Fordi: Ettervirkningene av ett OL i Tromsø VIL generere turisme til Nord-Norge, og derfor inntekter til landsdelen. OL på Lillehamar hva en suksess på verdensbasis og har fått vannvittige mye folk til og komme dit i ettertid som turister, men man må prøv å ha såpass med bakkekontakt at man må innse at man ikke klarer og fylle alle "OL hotellene"! Poenget er vel egentlig at pga beliggenhet, natur og menneskene i Nord vil etter all sannsynlighet trekke mer mennesker enn det noengang kommer til operaen i Oslo. Derfor vil det genereres mer inntekter til landsdelen. Operaen i Oslo er egentlig ett bygg, KUN til glede for de som bor i Oslo, mens regningen går til hele det Norske folk, da burde det vell ikke være noe problem at det Norske folk kan være med og støtte en slik "Folkefest" som du ynder og kalle det.

08.04.2008 @ 17:21
Postet av: Sniper

Jeg ville ikke stemt for dette om det var folkeavstemning for det.Skal vi ha OL, bør det arrangeres der det faktisk er bruk for anleggene. På tross av min Bergenspatriotisme støtter jeg kandidaturet til Oslo da jeg synes det er det klart mest fornuftige.Svar til Paul Mc Grath: Det er vel større sjangser og få sne i Tromsø til og få arrangert ett OL, enn i Oslo? E du så sikker på at Betongklumpen Oslo er det rette alternativet?? Det er vel lettere og få nok snø jo lenger Nord man kommer??

08.04.2008 @ 17:24
Postet av: J J

OL i Tromsø er galskap.Jeg synes egentlig ikke det er noe mer å si om den saken.

08.04.2008 @ 17:53
Postet av: Sportsidiot

Argumentet: Fordi vi har sløst masse penger på Opera så bør vi sløse enda mer på OL i Tromsø holder virkelig ikke mål.Enorme investeringer for å holde liv i en del av landet der folk flest ikke ønsker å bo er definitivt ikke en god ide, uansett hvor mye de som elsker landsdelen ønsker det.En artikkel om hve en mann, som har jobber som næringssjef i en by som "akkurat" har hatt OL, publisert på en nettside for de som vil få OL har null kredibilitet.Når det gjelder sjansen for å i det heletatt få OL hit har jo Martinsen-rapporten allerede slått fast at Oslo hadde en større sjanse.I bunn å grunn er OL i Norge et tapsprosjekt uansett hvor det havner, at det fører med seg en vekst i området er greit, men det vil aldri kunne veie opp hele regningen. For å kunne være i nærheten av å forsvare en søknad bør den komme fra det området der vi får mest igjen for pengene, dvs der det er høyest befolkningstetthet.

08.04.2008 @ 18:24
Postet av: HJ

Greia er vel at vi ikke vil ha det fordi det er Nord-Norge som evnt. får det og AS Norge som må stille garantien for regninga. Hver tiende nordmann er nordlending. De er dømt til og mislykkes på gallup.Men IOC slipper ikke gjennom budsjetter og konsepter som ikke holder vann, de vil ikke ha "spøkelsesbyer" etter lekene eller et arrangement som får tomme tribuner. Det finnes kalkyler for alt dette. Så her skal ikke vi legge bekymringa. Mange pleier å falle ut i sluttheatet og det kan også skje Tromsø.Spørsmålet er om Norge er villig til å arrangere lekene og ta regninga for det. JA, om vi har råd til det. Det har tilsynelatende russerne. Sochi i 2014 koster 75 milliarder!!! Forstå det den som kan.

08.04.2008 @ 18:28
Postet av: Per Tore Uteng

Det er et jævla snikk snakk om hvor gærnt det er å stille garantier for et OL i Tromsø. Fakta er vel at det er svært vel anvendte penger. De betaler seg selv flere ganger. Først med direkte inntekter ,så ved framtidige inntekter som resultatet av et OL genererer. Fakta: Det er utenfor en hver tvil at et OL i Tromsø blir spektakulært, ja SPEKTAKULÆRT.Hoteller: Vi kan fortøye hele Caribien og Middelhavs-Cruiseflåten i Balsfjorden, noe som easy gir 30000 senger om nødvendig.Transport inn og ut: Om seigmennene får ut fingeren med Ryatunnellen så er Bardufoss kun en god time unna Tromsø. I tillegg kommer vår egen ca 5 minutter fra torget. Slå den!!Nei Oslo-motstanden mot OL i Tromsø ligger latent i likhet med all motstand mot alle former for flytting av institusjoner ut av Oslo.De tror at det er for dem disse eksisterer.Det verste er likevel at våre egne ikke ser mulighetene. Fy faen.Stå poå Tromsø!!!!!!!

08.04.2008 @ 18:34
Postet av: Per Tore Uteng

Det er et jævla snikk snakk om hvor gærnt det er å stille garantier for et OL i Tromsø. Fakta er vel at det er svært vel anvendte penger. De betaler seg selv flere ganger. Først med direkte inntekter ,så ved framtidige inntekter som resultatet av et OL genererer. Fakta: Det er utenfor en hver tvil at et OL i Tromsø blir spektakulært, ja SPEKTAKULÆRT.Hoteller: Vi kan fortøye hele Caribien og Middelhavs-Cruiseflåten i Balsfjorden, noe som easy gir 30000 senger om nødvendig.Transport inn og ut: Om seigmennene får ut fingeren med Ryatunnellen så er Bardufoss kun en god time unna Tromsø. I tillegg kommer vår egen ca 5 minutter fra torget. Slå den!!Nei Oslo-motstanden mot OL i Tromsø ligger latent i likhet med all motstand mot alle former for flytting av institusjoner ut av Oslo.De tror at det er for dem disse eksisterer.Det verste er likevel at våre egne ikke ser mulighetene. Fy faen.Stå på Tromsø!!!!!!!

08.04.2008 @ 18:36
Postet av: Nordlending

Det virker på mæ

at det kun e negative holdninger og noe som grenser seg mot rasisme, som er årsaken til at Tromsø ikke skal få arrangere ett OL. Da e vel det neste at man skal tvinges fra Nord-Norge, gjerne med våpen i hand(ironi)ø-.

09.04.2008 @ 08:49
Postet av: Finnmarking

Jeg er ikke interessert i idrett, men utsiktene til å få investert et ukjent antall milliarder i nødvendig infrastruktur her i nord gjør at jeg er for OL i Tromsø. Desverre må det et OL til for at den ellers så gjerrige norske stat vil investere noe som helst i nord. Det burde ha vært undøvendig fordi det er så mye mer fornuftig å investere 20 milliarder i raparasjon av nedkjørte nordnorske veier eller jernbane fra Narvik til Kirkenes enn å bruke penger på unødvendige idrettsanlegg.

09.04.2008 @ 10:00
Postet av: Karl

Jeg tror man kan konstatere at selvfølgelig vil nordlendinger ha OL i Tromsø, men at de også både er og burde være de eneste som ønsker det!Mye trengs der oppi nord, men et OL burde vel strengt tatt ikke være det første på listen.Og uansett tror jeg ikke Tromsø vil få tildelt OL av IOC, ikke gale de heller!!

09.04.2008 @ 11:43
Postet av: Nordlending

Nu hva vel egentlig ikke spørsmål om IOC skulle gi Tromsø(Norge) OL heller da. Men om Tromsø skal være Norges søkeby for og få arrangere ett OL.

09.04.2008 @ 12:01
Postet av: Tromsødame

Jeg tror at grunnen til at mange nordpå ønsker et OL i Tromsø rett og slett er sjansen til å endelig få et veinett som er på høyde med resten av landet og kanskje en jernbaneløsning også.

Selve OL er det ikke så mye snakk om egentlig, og det er ikke mye man får vite av de som planlegger.

Hele greia er allerede temmelig uglesett blant folk flest p.g.a hemmelighetskremmeri og høy pampefaktor.Jeg tror et OL hadde passet mye bedre sørpå når alt kommer til alt.

Vi har jo anlegg klare i Lillehammer så bruk dem hvis Norge absolutt vil arrangere dette sirkuset.

09.04.2008 @ 23:52
Postet av: Super-Raddis

Blir det OL i Tromsø, så synes jeg vi bør benytte muligheten til å demonstrere mot den norske stats politikk. La oss slukke fakkelen før den når Tromsø. Kanskje kan vi få med hele verden på det?Det vil se bra ut når Vegard Ullvang blir overfalt med fakkelen i hånda.Det er jo Ullvang og OL-flammens sin feil!OL handler jo ikke lenger om å legge nasjoners stridigheter til side, og stelle istand et flott idrettsarrangement som blir høyt anerkjent.

10.04.2008 @ 01:16
Postet av: ronald

OL må vi ha.Koste hva det koste vil.Bare søringene som er grønne av misunnelse på nord.Norge svømmer i penger så det er ingen argument folkens

10.04.2008 @ 01:26
Postet av:

Det er utelukkende nordlendinger som vil ha OL i Tromsø, og den eneste grunnen til at de vil ha det er for å få en slags hevn på "søringan" som de hater så inderlig.

10.04.2008 @ 12:42
Postet av: gry nerløkken

Ikke vri dere unna Oslo-folk.Vi har sett nok av eksempler på at dersom ikke et prestisjeprosjekt kan legges til Oslo, så skal det legges dødt.Ta f.eks. riksanlegg for ski.Og hvorfor stilles ikke et tilsvarende spørsmål omkring Operaen: var det noen som gikk ut og spurte resten av landet om de var villige til å betale for Oslo-fiffens nye tumleplass?Jeg sjøl er motstander av OL-konseptet i det hele tatt, det er blitt et kommersielt sirkus, og et politisk prestisjespill. Vi bør prioritere annerledes i Norge, bruk de 16 milliardene til oppretting av sosiale ulikheter, hørte du Jens?

10.04.2008 @ 13:42
Postet av: Trønder

Å bruke 20 mrd på OL i Tromsø er hinsides enhver fornuft, på samme måte som det hadde vært det om Trondheim hadde vært kandidaten. Bruk heller de 20 mrd-ene på infrastrukturtiltak som jernbane og veier.

10.04.2008 @ 15:40
Postet av: Siggen

Ja det er bare "å flytte" de eventuelle 15 milliardene til å ruste opp sykehusene, det er helt klart sånn økonomien henger sammen.... Eller så kunne Norge latt være å bygge en tunnell et eller annet sted slik at vi hadde nok politifolk i Oslo. Ja det er sånn økonomien henger sammen.....Gikk AS Tyskland i pluss etter fotball vm i 2006? eh ja man kan vel si det sånn. Det ble laget et regnestykke på det, og det var nen del 10talls milliarder i pluss der ja. Det er ikke bare hotellovernattinger som vil spytte penger til AS Norge ved et eventuelt OL.Problemet er at politikere skaper et fordummende Norge ved å snakke om milliarder der og milliarder der. Frp i et nøtteskall....Hvorfor ikke forklare hvordan økonomien henger sammen slik at folk forstår, og kan lage seg en mening ut ifra det. Jeg er dritt lei populismen.

10.04.2008 @ 20:42
Postet av: Utflytta nordlending

Det er veldig "rørende" at østlendingene plutselig har så stor omsorg over hvor pengene blir brukt i Norge. Når OL ble arrangert på Lillehammer var det en investering for Norge iflg de samme østlendingene. Og for å ha det på det rene. Operaen i Oslo er kun for oslofolk og ingen andre. Man reiser ikke land og strand for å se på opera i Oslo.

10.04.2008 @ 21:49
Postet av: kk

Hvis ikke folk forstår at det er galskap av et land med 4,5 millioner innbyggere å arrangere to OL på to forskjellige steder i landet i løpet av relativt kort tid, ja da er det jo nytteløst å fortsette diskusjonen.Vel er Norge et rikt land, men det er vel ikke nødvendig å brenne opp pengene for det.Og til slutt, vi kan da ærlig talt ikke svi av milliarder av kroner oppe i nord omtrent bare for at nordlendingene skal få en slags hevn for operaen eller over Sør-Norge eller hva det nå er for noe. Det er ihvertfall sånn det virker av og til. Hvis det skal være sånn, så får vi jo tvinge Statoil til å bygge et eller annet meningsløst her i Sør- Norge da som hevn for at de bruker så mye penger oppe i nord for tiden.

10.04.2008 @ 22:36
Postet av: ronald

Nordlendinger bryr seg ikke om Opera.Vi vil ha OL og det får vi.Så må dere sørpå. Spesielt østlendinger slutte å syte for at dere ble overkjørt av Tromsø.

11.04.2008 @ 04:12
Postet av: Kristian

Dere får ikke OL, det kan jeg nesten garantere. At dere mener dere burde få det tilsier også at pengekrana burde strammes inn til nord i fremtiden. Her har vi tydeligvis med folk som har et noe lettsidig forhold til penger å gjøre, ref. også de famøse nordlandskommunene.Glem OL i Tromsø, det var ikke en gang en drøm.

11.04.2008 @ 10:15
Postet av: Even

Greit, et OL i Tromsø kommer til å koste masse penger. Men det samme gjorde Operaen! Og jeg er for begge deler. Et OL i Tromsø vil jo store ringvirkninger for hele den nordlige landsdelen, og ikke kom argumenter som at Tromsø er en liten by, og at Tromsø ikke har infrastruktur. Tromsø er en større by enn Lillehammer (70 000 vs 25 000), og infrastrukturen er ikke verre enn at Tromsø har to flyplasser: Langnes 5 km fra sentrum og Bardufoss 2 timers kjøring fra Tromsø.Faktum er at IOC aldri ville gitt OL til noen andre norske kandidater enn Tromsø. I Oslo er det jo ikke en gang snø. Et OL så langt nord vil representere noe nytt, og det vil få ringvirkninger. Positive ringvirkninger.

27.04.2008 @ 04:15

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5791201
hits