TV2Nettavisen

68'ernes fallskjerm

02.04.2008 @ 09:04

De utskjelte 68'erne tar sitt siste stikk: Lønnsoppgjøret gir dem en gylden fallskjerm i milliardklassen. Barna deres får regningen.

statsministerstoltenberg2

Statsminister Jens Stoltenberg tar hele regningen for afp-løsningen. Foto: SMK.

Lønnsoppgjøret mellom LO og NHO er i havn uten storkonflikt. Det er bra, og den avtalte rammen på 5,6 prosent er ikke overraskende i et brennhett arbeidsmarked.

I praksis betyr lønnsveksten at presset i norsk økonomi øker, noe som isolert betyr høyere rente. Men det har også de fleste regnet med.

Den store diskusjonen kommer på afp-ordningen. Den største taperen er regjeringen, som nå må betale 2-5 milliarder kroner årlig for å kjøpe seg unna storkonflikt med LO.

Det gode med meglingsløsningen er at hovedlinjene i pensjonsforliket gjelder:
- Alle kan gå av ved 62 år.
- Det skal lønne seg å arbeide videre.
- Man kan fritt kombinere lønn og pensjon (altså jobbe litt ved siden av pensjonen).

Men der stopper lyspunktene. Resten av løsningen er grunnleggende urettferdig for alle som ikke er med i LO/NHO-oppgjøret og for alle som er født etter 1962. I praksis er det disse som må ta den årlige milliard-regningen som staten skal betale.

Partene skyver en gigantregning videre til fremtidens generasjoner, mens 68'erne - som har dratt nytte av vekst og velstand i hele sitt liv - får full pott.

I et brev til partene garanterer statsminister Jens Stoltenberg årlige milliardbeløp til alle som er født mellom 1948 og 1962 (mest til de eldste).

Generasjonen som nå får en gylden fallskjerm er født etter krigen. De fikk gratis utdannelse på åpne universiteter, rimelig studiefinansiering, bolig i regulerte boligmarkeder, og negativ realrente gjorde det gratis å låne penger.

Denne generasjonen sikrer seg nå en gylden fallskjerm: Når de blir 62 år får de 10.000 kroner - skattefritt - fra staten hvert eneste år til de dør.

Men også på et annet punkt sikrer denne generasjonen seg en gunstig etterlønn, for så å dra stigen opp etter seg. Det gjelder den såkalte levealdersinnfasingen.

Når folk lever lengre etter at de har sluttet å arbeide, må et levedyktig system sikre at de oppsparte pensjonspengene er nok til hele levetiden.

Nå utsetter man denne justeringen til 2017 og lukker øynene for at dagens nesten-pensjonister vil leve lengre enn antatt. 

I praksis betyr det at 68'erne sikrer seg selv retten til å bruke opp sparepengene, og overlater til fremtidens generasjoner å rydde opp etter pensjonsfesten.


Kommentarer:
Postet av: Terje Taper

Her gjelder det bare å grabbe til seg det man kan for oss som er født etter 62 slik at man har råd til å spare til sin egen pensjon.

02.04.2008 @ 09:42
Postet av: Lykkelig verdiskaper

Er det ikke slik at det stort sett er "68-erne" som har skapt den formuen Norge har i dag?

02.04.2008 @ 09:48
Postet av: Toril Vik

Kjenner meg overhodet ikke igjen i karakteristikken av den generasjonen som tilsynelatende skal ha hatt det så fett! Mannen min har jobbet med hardt kroppsarbeide hele sitt voksne liv, likevel dårlig betalt. Jeg har jobbet i et lavtlønnsyrke, og vi har måttet virkelig slite for å få endene til å møtes med 3 barn, derav 1 som er funksjonshemmet. Så snakk ikke til meg om å grabbe til seg!

02.04.2008 @ 09:51
Postet av: Mannen i gata

Nei "Lykkelig verdiskaper" det er feil. 68-erne vokste opp i en tid hvor man fikk garantert jobb selv om man ikke hadde videregående. Hadde man videregående fikk man en godt betalt jobb. I dag er videregående et absolut minimum. Vi som er unge i dag må jobbe til vi er 70 (sytti!!) bare fordi sleipe 68'ere tenker på seg selv. 68'ere er desær generasjonen, sleiping generasjonen. Jeg har arbeidet i 10 år, gleder meg til 40 nye år i arbeids markedet takket være de sleipe hippine som kun tenker på seg selv.

02.04.2008 @ 09:53
Postet av: Trond

Det er rart at Stavrum alltid skal rakke ned velferdsgoder og saker vanlige folk i lavtlønte yrker kjemper for. Alle ting arbeidsgiverne må betale for er "galt" i følge Stavrum. Arbeidstakere skal ta til takke med noen kroner i lønnsøkning hvert år, men ledere skal ha millioner i lønn og i tillegg ha fallskjerm hvis de gjør en dårlig jobb. Er det ikke for at de har et så stort ansvar at det argumenteres at de skal ha stor lønn da? Da får de sette av penger til de som andre folk må gjøre. Blir provosert av slike ting.

02.04.2008 @ 12:08
Postet av: kk

Jaså "Lykkelig verdiskaper", du gir 68- erne æren for oljen i Nordsjøen også nå. Det er vel i overkant blærete synes jeg.AFP er en katastrofe for alle som ikke ønsker å støtte AP og dermed ikke kan være medlem i LO. Denne saken er ikke ferdig fordi det rett og slett er for dyrt for landet, selv med oljen som du akkurat har tatt æren for.

02.04.2008 @ 13:25
Postet av: Lykkelig verdiskaper

Svar til kkJeg tar ikke æren for oljen. Men vi som har jobbet i 40 år har faktisk vært med på å skaffe en del av den formuen Norge har i dag.Vi har ikke fått noe gratis, for generasjonen før oss hadde ikke noe å bidra og hjelpe oss med økonomisk, så vi har måttet greid oss selv. Vi har aldri hatt en slik "luksus" som mange nyetablerte har i dag, derfor kunne det vært godt og fått igjen litt av det vi føler vi har gitt, ikke bare penger, men vi har faktisk ofret helsa for at neste generasjon skal få det bedre.

02.04.2008 @ 14:09
Postet av: NN

Til Lykkelig verdiskaper.Du skal selvfølgelig ha din del av æren for vår nasjonale formue. Bare rett og rimelig det. Men da er vel bare rett og rimelig at du også tar en del av den latente gjelden som fremtidige generasjoner sitter igjen med regningen for.Norge har idag omkring 2 billioner kroner på bok. Samtidig har vi falleferdige skolebygg, majoriteten av riksveinettet kan knapt kvalifiseres som en kjerrevei, jernbanen er et sorgens kapittel, sykehusene sitter med milliarder i gjeld, osv. Så når du tar denne formuen du snakker om å ha vært med og skapt, og trekker fra kostnadene dere har skjøvet foran dere til fremtidige generasjoner, så er det kanskje ikke så fryktelig mye igjen. Men joda, takk skal du..

02.04.2008 @ 16:22
Postet av:

Til "Lykkelig verdiskaper". Noen fordeler hadde dere jo, som f.eks sosial boligbygging, inflasjon som spiste opp lånene og for ikke å snakke om rentefradraget.Du tar utgangspunkt i at alle i dag har rike foreldre som gladelig deler ut penger til sine barn. Vel, jeg har ikke det og må greie meg selv i trippel forstand, uten hjelp fra foreldre, staten og inflasjon. På toppen av det hele skal jeg nå også betale for en AFP ordning jeg selv ikke får ta del i.Hvis du synes dette er rettferdig er det fordi grådigheten har gjort deg blind.

02.04.2008 @ 16:28
Postet av: Sunnmøring

Ikkje direkte relatert til AFP, men når det gjeld verdiskapning og bygging av landet so vert eg litt oppgitt over ideen om at landet bortimot låg brakk før vi fann oljen, og at vi omtrent hadde vore eit u-land utan. Norge hadde jo bl.a. handelsflåten som segla inn verdiar. Ser ein på Europa som heilheit so var det vel ikkje mange land vest for jernteppet som opplevde dårlege tider heller, so sånn sett er ikkje oppgangen unik.

02.04.2008 @ 17:05
Postet av: helene

At Stavrum er i mot løsningen tyder på at det er en god løsning. Stavrum og nettavisen har som mål å bli høyresiden sitt svar på klassekampen. Og det er greit, men slutt å lek nøytral!!

02.04.2008 @ 20:12
Postet av: Berten

Argumentet om at man har jobbet hele livet og dermed "fortjener" dette er rett og slett flåsete. Ser dere ikke at misnøyen fra den yngre garde skyldes nettopp det at det synes åpenbart at de vil måtte jobbe lengre og attpåtil få mindre. MER slit for MINDRE penger! Ser man ikke at det er noe fundamentalt feil her så må man pusse brillene. Hva skjedde med tankene om bærekraftig utvikling? Når ble solidaritet aldersbetinget?Jeg mister tilliten til LO og venstresiden når jeg ser dette. Jeg mister også tilliten til NHO og den gjengen på høyresiden som bare lar det skje. For å være helt ærlig har jeg mest lyst til å ordne sakene mine selv etter dette. Sparing til pensjon på eget ansvar. Da slipper jeg ihvertfall å være forbannet på noen andre enn meg selv når jeg er 70 og sitter der med null og niks "etter å ha jobbet i 70 år, slitt ræva av meg, forsørget ørten unger, bygd landet +++oppgulp". Når en trofast "sosialist" som meg lefler med tanker om at total liberalisering av samfunnet kanskje ikke hadde vært så ille så bør jaggu gjengen i eventyrslottet Soria Moria passe seg for når sånne som meg plutselig begynner å stemme Frp da har de fleste andre gjort det for lengst og velferdsstaten er historie. Hadde vært infamt morsomt om 68erne hadde blitt henvist til privatiserte gamlehjem som var så svindyre at hele AFP gevinsten og mer til ble sugd ut at de grådige gamle klørne deres. Skam dere.

02.04.2008 @ 20:28
Postet av: Nilsen

Nettavisens Stavrum er en av de mest høyrevridde personer i dagens medie-Norge. Alt som de rød-grønne gjør er pest eller kolera. Særlig galt blir det når det blir resultater som fører til utjevninger og bedre fordeling i samfunnet. Stavrum er langt ute på høyresiden politisk, og har vel knapt tatt i en spade i hele sitt liv, langt mindre utført tungarbeide av noe slag. Uvitenheten og forakten for vanlige folk, sliterne i samfunnet, er Stavrums varemerke. Rart at Nettavisen kan se seg tjent med en såpass høyrevridd nisse til å kommentere kompliserte samfunnspørsmål.

02.04.2008 @ 22:36
Postet av: Espen på Oppegård

Svar til NilsenJeg kjenner ikke til Stavrums politiske ståsted, men jeg opplever at han representerer en forfriskende og litt alternativ stemme i det norske mediabilde som i all hovedsak er dominert av journalister med politisk forankring på venstresiden i politikken. Du kan jo gå til NRK (ARK), Klassekampen, VG, Dagbladet, ja til og med Aftenposten for å et samstemt hylekor med rød-grønt sus. Når alle kommentarer nærmest heier fram den politiske venstresiden blir det for dumt at du kritiserer Stavrum og Nettavisen. Selv er jeg lykkelig at det også i Norge finnes noen journalister som våger å se på "spaden" fra den andre siden. At du våger å kalle gårdagens AFT-forlik for "utjevning og bedre fordeling" er helt utrolig og vitner om at du kanskje har lest litti overkant mye av den propagandaen som norsk media er preget av.

03.04.2008 @ 06:59
Postet av: Gunnar Stavrum

Til Trond: Du skriver at "Alle ting arbeidsgiverne må betale for er "galt" i følge Stavrum".Det er en misforståelse.Det jeg skriver er at avtaler som fremforhandles med arbeidsgiverne er ok, men ikke når det er staten - dvs. oss alle - som skal betale regningen.Ordninger som skal betales av alle, bør gjelde for alle.

03.04.2008 @ 08:10

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5779002
hits