TV2Nettavisen

Hvem skal ha bank?

12.06.2006 @ 08:15
Å kritisere arbeidsminister Bjarne Håkon Hansen fordi han stoppet bank-konflikten, er å rette baker for smed. Ministeren hadde ikke noe valg. Ingen norsk regjering kan sitte stille og se på at landets betalingssystemer bli lammet.

47380-101

Når regjeringen møtes til statsråd for å vedta lønnsnemnd, er det ventet demonstrasjoner. Finansforbundet er rasende og mener at det er "et overgrep mot konfliktretten".

Sannheten er at regjeringen ikke hadde noe valg, og det vet de demonstrerende.

Til nå var bankkonflikten en liten konflikt med rundt 1.500 streikende. Dagens opptrapping av streiken,  hvor hele Terra-gruppen ble tatt ut, ville også vært til å leve med for folk flest.

Årsaken til at regjeringen griper inn er at arbeidsgiverne varslet utestengelse (lockout) av samtlige 15.000 ansatte i bank-Norge. Resultatet ville blitt stengte minibanker og betalingsterminaler, noe som kunne lammet Norge på kort tid.

Om det er arbeidsgiverne eller arbeidstakerne som skal ha skylden for lønnsnemnden, kan diskuteres. Men det er i hvert fall ikke arbeidsministeren. 

Stenger man bank-Norge, ber man om lønnsnemnd. Det visste åpenbart arbeidsgiverne. Deres forsvar er at en streik som ensidig rammet Terra-gruppen ville være konkurransevridende. Ifølge arbeidsgiverne var det grepet som utløste lockouten - og dermed lønnsnemnden.

Jeg synes det er grunn til å applaudere arbeidsministeren for en resolutt opptreden. Han varslet partene i helgen om at lønnsnemnd ville bli utfallet dersom de ikke kom til enighet, og unngikk total bank-lammelse. Partene valgte å neglisjere advarselen.

At det så ble lønnsnemnd er utelukkende et nederlag for forhandlerne fra begge sider. Det blir for billig å skylde på Bjarne Håkon Hansen.


Kommentarer:
Postet av: Jonas

Helt enig, her hadde han ikke noe valg. Streikekåtheten er noen ganger litt for stor.

12.06.2006 @ 08:54
Postet av:

HeiDet er jo litt merkelig at man griper inn i forkant. Det som nå har skjedd er jo at en i realiteten har fratatt alle ansatt i bankvesnet retten til å streike, og det synes jeg er alvorlig. Det å skylde på at trygdeutbetalingene skal skje i dag, og at en tror at bare 50% av norges befolkning har fått med seg at det kan være lurt å ta ut kontanter, holder ikke. En hver streik har en tendens til å gå ut over en tredjepart, men det at en tvinger partene å avslutte en lovlig aksjon før en kommer i gang oppleves som en overdrivelse og et overtramp.Og til slutt Jonas, sist gang det var streik i banksektoren var i 1976, så det å påstå at denne næringen er streikekåt faller på sin egen urimelighet.MvhAnsatt fratatt streikeretten

12.06.2006 @ 09:32
Postet av: Ansatt uten rettigheter

Det er ikke noe tvil om at arbeidsgiverne i dette spillet virkelig har spilt kynisk. De visst at ministeren måtte på banen og det er tydelig at de regner med at tvungen lønnsnemnd skal gå i deres favør. Dette er kynisme på høyeste nivå, det er jo rart da at selv meieriansatte har tariff-festet pensjon men bank-og forsikringsansatte ikke har det.Og mens resten av Norges arbeidere får Pensjonsordninger så barberes våre ned til et minimum.

12.06.2006 @ 09:40
Postet av: Terje

Regjeringen styres av LO, og følgelig er fokus på grupper uten utdannelse i typiske 'manuelle' jobber. At bankfunksjonærene ikke skal ha samme rettigheter som f.eks transportarbeidere osv er da selvsagt. Bankfunksjonærer kan jo til og med misstenkes å stemme borgelig.Videre er skatte og avgiftssystemet i Norge lagt opp slik at myndighetene må kontrollere hver eneste transaksjon. Det har kommet forslag fra politikere om å forby kontanttransaksjoner over 5000 kr. Dermed må man forsikre seg at ikke folk venner seg igjen til å bruke kontanter. Da blir det jo mindre penger for politikerene å sende til Hamas, Mugabe og andre likesinnede.

12.06.2006 @ 09:43
URL: http://www.zzaph.com
Postet av: MetteO

Jeg satt og så på finansforbundets leder på morgensendingen på tv2 i dag, og syns det var underlig at hun ikke hamret løs på arbeidsgiversiden når hun hadde sjansen. For meg som ikke jobber i næringen er det rimelig åpenbart hvem som har ansvaret for lønnsnemnda, og jeg håper dere bankfolk stemmer inn en sterkere og klarere leder som evner å formidle hvem som har ansvar for hva.

12.06.2006 @ 10:04
Postet av: Jari Jakobsen

Jeg er enig i det som blir framstilt i denne artikkelen. En bankstreik med følgende lockout ville gitt alvorlige konsekvenser for det norske samfunnet. Nå er jeg også rimelig enig i at det synes som om arbeidsgiverne kan ha spekulert i tvungen lønnsnemd med den varslede lockouten. Det er omfanget av denne som medfører de alvorlige konsekvensene.Uansett er det gjerne på tide å tenke nytt for både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene. Streikerett og lockout er fremdeles de viktigste maktmidler i tarifforhandlingene for de fleste sektorer, MEN de passer dårligere og dårligere inn slik samfunnet forøvrig har utviklet seg. Kanskje på tide å få inn en større andel yngre krefter med nye ideer på "begge sider av forhandlingsbordet"?

12.06.2006 @ 11:35
Postet av: Anders

Streik er et lovlig middel, sies det.Vel, det er lockout også. På tide at arbeidsgivere begynner å bruke dette middelet aktivt HVER gang det blir streik.Det er ikke arbeigsgiver mot arbeidstager. Det er oss alle sammen for å gjøre oss konkurransedyktige etterhvert som globaliseringen utbrer seg enda mer. Det er positivt at den gjør det, men vi kan ikke møte den ved å ødelegge for oss selv.

12.06.2006 @ 13:18
Postet av: Kaare

Helt enig med Anders. Eneste måten å møte globaliseringen på erå øke overskuddene i foretakene slik at man har noe å tære på i tunge tider. Bra vi har så ansvarlige eiere i Norge at de ikke tar ut gevinsten umiddelbart.

12.06.2006 @ 13:43
Postet av: Fullt Navn

Streik har gaatt ut paa dato. Skjonner ikke hvorfor man klager, naar det bare er aa skifte jobb hvis man er misfornoyd. Er av den oppfatning at hvis lonna di bestemmes av sentrale betingelser, har du heller lite motivasjon til aa gjore en god jobb. Jeg tjener ok, skulle gjerne hatt mer, men det er opp til meg aa skifte jobb hvis jeg gidder og toer..

12.06.2006 @ 23:19
Postet av: Roald Bentzen

Enig med Fullt Navn. Jeg har aldri vært med på en streik i mitt lange yrkesliv, og tar fullstendig avstand fra denne furteformen for forhandlingsteknikk. Søk deg til andre jobber og bruk hodet til andre ting enn å skrike med - Det er barnslig! Lønnsnivået er allerede alt for høyt her i lande. Snart er det kinesisk alt du ser rundt deg for norske bedrifter kan ikke konkurrere med slik "skrikhalser" i rekkene.

13.06.2006 @ 08:34
Postet av: Thomas Høiby

Hvorfor kunne man ikke la det suse og gå i et par dager, ingen privatpersoner ville blitt lammet av det. Selvsagt ville noen tape penger på det (les: staten), og det er ene og alene grunnen til at staten griper inn. Fare for liv og helse arumentet faller for sin egen urimelighet. Blir rett og slett oppgitt over at streikeretten blir fratatt en hel gruppe mennesker i dette samfunnet! Tragisk av BHH, og tragisk av artikkelforfatteren som støtter opp om dette!

13.06.2006 @ 09:15
Postet av: Thomas Høiby

Roald Berntsen: Hvis du hadde giddet å sette deg inn i hva banknæringen streiker for (ikke lønn), hadde du kanskje ikke slengt ut slike håpløse og intetsigende kommentarer!! Hvis du skal mene noe om denne saken, bør du iallefall ha litt innsikt i hva saken gjelder!

13.06.2006 @ 09:22
Postet av: Til alle streikemotsandere

La oss like godt jobbe mot betaling i matkuponger slik at konkuranseevnen blir bra kapitalistsvina kan få alt. Det er vel det alle dere som ikke har skjønt at det dreier seg om fordeling av overskudd mener.

13.06.2006 @ 10:18
Postet av: David

Streikeretten har ikke blitt fratatt... Banknæringen har jo streiket siden 1.juni. Det er når HELE banknæringen stopper opp at noe må gjøres... Ikke bare privatpersoner som får lide, men bedrifter og. Kan ikke stoppe hele Norge fordi banknæringen ikke klarer å bli enige om et lønnsoppgjør.Arbeidstakerne har streikerett mens arbeidsgiverne har lockout-muligheten.

13.06.2006 @ 10:24
Postet av: Trond

Den som hevder at det dreier seg om fordeling av overskudd er selvsagt klar for å dekke deler av bedriftens underskudd av egen lomme, slik at de fæle kapitalistene ikke må ta belastningen for det også?

13.06.2006 @ 16:37
Postet av: Roald Bentzen

Dersom Thomas Høyby hadde satt seg bedre inn i saken så hadde han visst at lønnskostnader også innbefatter forsikringer, pensjoner, gratis kaffe, ferie osv, osv. Kostnader som det påhviler en arbeidsgiver å føre kontroll med og som ikke finnes i de land som kommer til å overta resten av varehyllene i norske forretninger. Tilsvarende vil snart være et faktum for banknæringen - kun reklameskiltene blir igjen!

14.06.2006 @ 07:42
Postet av: Roald Bentzen

Beklager Thomas Høiby min skrivefeil i navnet ditt.

14.06.2006 @ 08:02
Postet av: Bjørn

Overgrep kalles det!! De med penger sitter med regjeringen i lommen og bestemmer, hva hvis nå bankene blir vrange mot regjeringen når en eller annen lov skal vedtaes en annen gang og stenger banken allikevel??

14.06.2006 @ 08:28
Postet av: Roald Bentzen

Nordea flagger nå til India! En typisk reaksjon når luften blir for tykk og gir pustebesvær her hjemme. Streik mer for bedre lønns- og arbeidsvilkår eller hva det nå er som gjør streik så viktig, så går det fortere.

22.06.2006 @ 15:57
Postet av: degli

Luogo molto buon:) Buona fortuna! http://www.usate348.org/degli

19.02.2007 @ 07:51
Postet av: virgilio

Great site! Good luck to it's owner! http://www.bovso.org/virgilio

23.02.2007 @ 03:56
Postet av: cavalli

pagine piuttosto informative, piacevoli =) http://www.flryanair.org/cavalli

25.02.2007 @ 01:01
Postet av: lesbo

Ich fand gute und wichtige Informationen - dir zu danken. http://www.canaxe.org/lesbo

28.02.2007 @ 10:24
Postet av: racconti

Luogo molto buon:) Buona fortuna! http://www.canaxe.org/racconti

28.02.2007 @ 19:35
Postet av: corsi

Luogo interessante. Info molto importante, grazie molto! http://www.canaxe.org/corsi

28.02.2007 @ 22:53
Postet av: Bambini

Interesting contents i consider.. http://www.bambini.batcave.net

02.03.2007 @ 14:23
Postet av: Sesso

http://www.bloggingmylife.com/?u=sessois

02.03.2007 @ 17:14
Postet av: cristiana

I'll be BACK! :) ;) http://www.2ire17.org/cristiana

03.03.2007 @ 14:44
Postet av: aria

luogo interessante, soddisfare interessante, buon! http://www.2ire17.org/aria

03.03.2007 @ 17:36
Postet av: universita

Stupore! ho una sensibilità molto buona circa il vostro luogo!!!! http://www.2ire17.org/universita

03.03.2007 @ 20:28
Postet av: suonerie

Du musst ein Fachmann sein - wirklich guter Aufstellungsort, den du hast! http://www.ojgetti.org/suonerie

04.03.2007 @ 02:12
Postet av: dj italia

OOOOO! Luogo che molto buon avete! Saluti da Milano:) http://www.nuovi5y.org/dj-italia

05.03.2007 @ 10:34
Postet av: figa

sono eccitato circa questo luogo, buon lavoro!:) http://www.nuovi5y.org/figa

05.03.2007 @ 13:43
Postet av: fiorentina

Luogo grande! Grande giusto! I miei riguardi migliori al proprietario:) http://www.nuovi5y.org/fiorentina

05.03.2007 @ 16:16
Postet av: umbria

OOOOO! Luogo che molto buon avete! Saluti da Milano:) http://www.nuovi5y.org/umbria

05.03.2007 @ 18:46
Postet av: tattoo

Grande! Il luogo cose buon, tutto e abbastanza ragionevole e piacevole.. http://www.nuovi5y.org/tattoo

05.03.2007 @ 21:17
Postet av: topless

Stupore! ho una sensibilità molto buona circa il vostro luogo!!!! http://www.nuovi5y.org/topless

05.03.2007 @ 23:46
Postet av: la scala

Grande sito!! http://www.cartk5e68.org/la-scala

06.03.2007 @ 02:16
Postet av: keira knightley

i'am really impressed!! http://www.cartk5e68.org/keira-knightley

06.03.2007 @ 04:46
Postet av: pasta

Luogo interessante. Info molto importante, grazie molto! http://www.cartk5e68.org/pasta

06.03.2007 @ 07:20
Postet av: alitalia

Luogo grande! Grande giusto! I miei riguardi migliori al proprietario:) http://www.cartk5e68.org/alitalia

06.03.2007 @ 09:52

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1448063
hits