TV2Nettavisen

Pensjoner i skatteparadis

14.03.2008 @ 10:08

Den norske eldrebølgen skal finansieres med penger vi har tjent på investeringer i skatteparadiser. Norsk moral kommer til kort når vi skal ut i den store verden.

kristinhalvorsen39753328x4368

Finansminister Kristin Halvorsen får glede av milliardinvesteringer i skatteparadiser. Foto: Rune Kongsro

Oljefondet, eller det såkalte Statens Pensjonsfond - utland, skal investere godt over 2.000 milliarder kroner over hele verden. De skal ha høy avkastning og lav risiko, og skal samtidig styre unna investeringer som strider mot norsk moral.

Tidligere har fondet styrt unna selskaper som driver med landminer og barnearbeid, men den moralske grensedragningen har blitt stadig snevere. Selv kjøpesentergiganten Wal Mart har falt utenfor.

Nå viser det seg at Pensjonsfondet har saltet ned betydelig midler i skatteparadis.

Totalt 6,8 milliarder kroner er investert i selskaper registrert i stater som Norge definerer som skatteparadiser.

Som Nettavisen skrev mandag har Oljefondet blant annet investert penger inn i Liechtensteiner Landesbank, som er i fokus etter skatteskandalen i Tyskland.

På den ene siden vil investeringer i slike land kunne oppfattes som at Norge legitimerer landene, og indirekte en aktivitet som tar sikte på å undergrave skatteregimene som holder de vestlige velferdsstatene oppe.

På den annen side vil våre fremtidige pensjoner bli lavere hvis vi pålegger oss altfor strenge begrensninger.

Flere av norges mest kjente forretningsmenn - som Kjell Inge Røkke og John Fredriksen - har brukt skatteparadiser aktivt for å bygge opp sine formuer. Det har skjermet mot innsikt og bidratt til at de har kunnet betale i nærheten av null skatt i lange perioder.

OECD har delt skattepardisene i to grupper: De som er åpen for en dialog for å åpne for innsyn, og de som boikotter alle krav fra verdenssamfunnet.

Regjeringen har uttalt at den vil "vektlegge arbeidet med bekjempelse av skatteparadiser og kapitalflukt" og "lede an i den internasjonale kampen mot korrupsjon, hvitvasking av penger og kapitalflukt facilitert av såkalte skatteparadis".

I en praktisk verden er det vanskelig å dra moralen så langt at man svartelister alle skatteparadis. Da ville man for eksempel utelukke hele shippingnæringen.

Men det er vanskeligere å se at Norge bør ha penger i de absolutte verstingslandene:
 

 • Andorra
 • Liechtenstein
 • Monaco

 • De bør vi forbeholde for norske idrettskjendiser som Kjetil Andre Aamot.

  For å si det med Aksel Lund Svindal: - Det er en grunn til at Monaco har det ryktet som det har, så det er klart at det ville lønt seg.


  Kommentarer:
  Postet av: Clouseau

  Skatteparadiser er nok ikke verdens undergang

  i sammenheng med oljefondet. Mye verre syns jeg at denne regjeringen (og en del av opposisjonen for den slags skyld) nekter å boikotte handel og utveksling av teknologi med land som Iran som bryter hver eneste menneskerett som noen gang har blitt diktet opp, samtidig som populister som Kristin Halvorsen syns det helt ok å boikotte Wal-Mart (USA - den store fienden) eller appelsiner fra Israel.

  14.03.2008 @ 10:29
  Postet av: Pingla

  Penger det er skattet av bør en hver person kunne disponere som han eller hun selv vil.Jeg ser ingen grunn til at staten skal ha innsyn i hvor mye penger en har eller hvor dette er plassert.Om en person velger å legge pengene under madrassen, ha dem plasser i banken, eller i et investeringsobjekt i utlandet burde staten ikke ha noe med. Det er allerede avskattede midler og en privatsak.

  15.03.2008 @ 18:11
  Postet av: Henning

  Stavrum, dette blir flåsete og tabloid. Du vet bedre. Skam deg.

  15.03.2008 @ 21:32
  Postet av: jan

  jaja, Stavrum. De rødgrønne har starta jobben med å rydde opp i oljefonde. Dette gjorde ikke dine gutter i høyre når de satt i regjering. Prøver du å se på ting objektivt, stavrum, eller er du alltid mot de rødgrønne?

  16.03.2008 @ 21:05
  Postet av: synd

  synd at halvorsen voldtar oljefondet med sin moral og etikk og dritt...tjen penger koste hva det koste vil, jeg hadde ikke skammet meg om oljefondet hadde solgt våpen til taliban eller atom til iran :)

  17.03.2008 @ 10:23

  Skriv en ny kommentar:

  Navn:
  Husk meg ?

  E-post:


  URL:


  Kommentar:


  Trackback
  Trackback-URL for dette innlegget:
  http://blogsoft.no/trackback/ping/5743822
  hits