TV2Nettavisen

Angst for private skoler

12.03.2008 @ 08:40
Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell (SV) har kamp mot private skoler som en fanesak. Han må være meget godt fornøyd med resultatene til den offentlige skolen.

solhjell

Kunnskapsministeren frykter private skoler.


Etter den forrige regjeringens forsiktige åpning for private skoler (de fikk ikke lov til å ta utbytte), har den rødgrønne regjeringen satt på alle bremser. - Vi har stanset 140 privatskoler, uttalte kunnskapsministeren på en debatt i NRKs politiske kvarter.

Solhjell tegner et skrekkbilde av profitthungrige investorer som skal tjene seg søkkrike på å drive skoler. Et slikt fiendebilde er helt søkt og konstruert.

Det er vanskelig å drive en god privat skole med særlig overskudd, men vi har mange eksempler på at det går an å drive dårlige offentlige skoler med underskudd.

De som frykter private skoler hopper bukk over at noen av landets fremste utdanningsinstitusjoner er private. BI er for eksempel en privat stiftelse. Skolen hadde i 2006 over 18.000 studenter, men bare 17 prosent av inntektene kom fra staten. Likevel klarte BI et overskudd på 37 millioner kroner.

Det er altså mulig å drive en av norges fremste økonomiutdannelser med overskudd - og det med private eiere.

Ingen er tilhengere av å gjøre grunnskolen og videregående skole privat. Skillelinjen går mellom dem som vil sette et absolutt forbud mot alt annet en religiøs forkynnelse eller pedagogiske eksperimenter - og dem som mener at noen få private skoler vil være en positiv stimulans for den dominerende offentlige skolen.

Underlig nok er det nå fritt frem for Indremisjonen eller Steinerskolen, men strengt forbudt for BI å lage barne- eller ungdomsskoler.

Kommentarer:
Postet av: Trond Rasmussen

"Ingen er tilhengere av å gjøre grunnskolen og videregående skole privat."Der tar du feil, men ellers støttes kommentaren fullt ut!

12.03.2008 @ 09:42
Postet av: jaja

BI er ikke privat eid. Det er en veldedig stiftelse uten eiere.

12.03.2008 @ 10:11
Postet av: oi oi

helt enig! offentlige skoler må jo være så bra at man ikke trenger private ifølge regjeringen?Eller skal man dra alle elever ned på rød-grønt-nivå... ? skole skal også handle om konkurranse! gjøre elevene bedre ikke gjevnt over dårligere slik som regjeringen legger opp til! Trist av denne SV'eren men hva kan man forvente av en med stort rart hode som bård

12.03.2008 @ 10:14
Postet av: Clouseau

I det landet jeg kommer fra - Belgia - velger over 70% av elevene privatskoler (ungdomskole, videregående). Disse skolene kalles da gjerne 'frie' skoler, men går i motsetning til de norske ikke under noen spesiell pedagogisk eller religiøs fane. Disse skolene får også det samme tilskuddet fra staten som de offentlige, noe som betyr at man ikke må ut må store beløp for å komme seg inn, og det står alle helt fritt til å velge hvilken som helst skole. Det eneste som ofte avgjør er at noen skoler har en bedre "rykte" enn andre, er "vanskeligere" enn andre, eller bare rett og slett beliggenhet. Men typisk for de belgiske skolene er at nivået/kvaliteten er betydelig dårligere på de offentlige.

12.03.2008 @ 10:25
Postet av: Jul. E. Nilsen

SV er verdensmestere i skole. De vet at kun Norsk skole er noe tess. Og i den grad de innrømmer at andre kan noe, reiser de selv/personlig verden rundt for å se på andre skoler. Angivelig for å "lære".Hvorfor drar de ikke bare til en internasjonal skole i Norge? De driver etter en felles godkjent måte å lære bort på som er lik over hele verden. De finnes i alle land, og alle unntagen SV/rødgrønt vet at dette er en god måte å drive undervisning på. Men skrekk og gru: DE ER PRIVATE!!!!! OG det er det samme som spedalsk var under Jesu tid, sett med rød/grønne øyne.NEi, reis helle hele verden rundt og bruk opp pengene, enn å kjøre feks en tur til Sandefjord for å besøke en meget veldrevet internasjonalt godkjent skole. De kunne risikere å lære noe, og det ville være synd...Får håpe de er ute av tinget før også denne skolen er nedlagt...

12.03.2008 @ 16:20
Postet av: Pingla

Jeg vil gjerne se flere alternativer til hva det offentlige kan tilby av undervisning både på grunnskole og videregående.Det er en kjensgjerning at det offentlige drives ineffektivt og at det er lite nytenkning.Min kone venter barn og jeg ser med frykt hvordan den offentlige skolen blir drevet med tanke på læringsinstitusjonene mitt fremtidige barn må sendes til.Jeg ønsker derfor alternativer ettersom alternativet muligens er å måtte flytte til utlandet da utdanning er ekstremt viktig.

12.03.2008 @ 17:18
Postet av: Bena på jordet

Ja privatskoler er tingen.Se for eksempel på de forbilledlig veldrevne John Bauer-gymnasene vi er så heldige å ha i Norge.Det siste halve året har 32 ansatte, de fleste av disse lærere, sluttet ved de to skolene i Oslo og Bergen. Lærerne sier at de slutter på grunn av mangel på system og orden på skolen, men det er vel bare siden de stemmer rødgrønt.Eierne av disse skolene hever heldigvis

millionlønninger, sponset av store offentlige tilskudd, og det er jeg som skattebetaler glad for.

12.03.2008 @ 21:25
Postet av: helene

Finland har blitt utropt til å ha verdens beste skole, og de har 100% offentlig skole. eplekjekke høyrefolk som tror at privatisering løser alt, og så hevder de at venstresiden er styrt av ideologier.

13.03.2008 @ 00:32
Postet av: halvor

Høyre vil aldri innrømme at privatisering har slått feil.

13.03.2008 @ 00:37
Postet av: halvor

Høyre vil aldri innrømme at privatisering har slått feil.

13.03.2008 @ 00:37
Postet av: halvor

Høyre vil aldri innrømme at privatisering har slått feil.

13.03.2008 @ 00:37
Postet av: preben oslo

Hvor god skole BI er, vet jeg ikke, men de værste menneskene, det produserer de

13.03.2008 @ 00:41
Postet av: jan

nå er det bare å latterliggjøre nynorsk som mangler før du blir æresmedlem av unge høyre, Stavrum!! stå på!!

13.03.2008 @ 01:04
Postet av: Bunghole

John Bauer-skolene er jo et prima eksempel på privatskoler. Kan godt forstå kunnskapsministerens angst for privatskolene.

13.03.2008 @ 22:48

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5740402
hits