TV2Nettavisen

Høyt spill om barnehagene

10.03.2008 @ 10:13

Regjeringen driver et høyt spill om private barnehager. Fra neste år vil den skyve fra seg det økonomiske ansvaret for 108.000 barn som går i de private barnehagene.

solhjell

Kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell spiller høyt med de private barnehagene. Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix.

Et stort flertall av norske barnehager er private, og uten dem ville målet om full barnehagedekning vært en fjern drøm.

De private barnehagene drives stort sett av idealister, og de utgjør over 3.500 små arbeidsplasser som holdes oppe av foreldrebetaling, dugnadsarbeid og offentlige tilskudd.

private barnehager

Men hverdagen er vanskelig. Kommunene særbehandler egne barnehager og ansatte. For hver 100 kroner som barn i offentlige barnehager får, mottar de private kun 81 kroner, viser tall fra Private Barnehagers Landsforbund.

I praksis betyr det en klar økonomisk forskjellsbehandling mellom de som har offentlig barnehageplass, og de som har privat.

Det eneste sikkerhetsnettet er et øremerket driftstilskudd fra staten. De pengene kommer uansett hva kommunen mener. Dennee direktestøtten vil regjeringen nå fjerne og legger ansvaret på kommunene.

Det blir som å sette bukken til å passe havresekken. De private barnehagene, som altså står for nær halvparten av alle barnehageplassene her i landet, frykter for sin økonomiske fremtid.

Slik de ser det, ønsker kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell (SV) å fjerne den eneste sikkerheten de private barnehagene har, og det er loven som påbyr likebehandling av private og offentlige barnehager.

Derfor er det nå et opprop blant foreldre som har barn i private barnehager, satt i gang av Frode Kirkedam, som er far og styremedlem i Natvigheia foreldrelagsbarnehage, Arendal.

- Vi som signerer dette oppropet krever at regjeringen stopper den usolidariske forskjellsbehandlingen av
barn i private og kommunale barnehager. Vi ber om at regjeringen straks innfører reell økonomisk
likebehandling av barn i alle barnehager, heter det i oppropet som nå sendes til alle foreldrene.

Du finner oppropet her.

Jeg mener regjeringen er på ville veier og har latt seg forføre av ideologi. Det viktigste er ikke om barnehagen er privat eller offentlig, men om den tilbyr et godt pedagogisk opplegg for barna.

De private barnehagene har samme krav til maksimalpris, tariff- og pensjonsavtaler og kvalitet som de kommunale barnehagene.

Men likevel gir kommunene særfordeler til sine egne, uten å ta inn over seg at de private barnehagene er helt nødvendige for å få hverdagen til å gå opp for flere hundre tusen norske familier.

Før kunnskapsminister Bård Vegard Solhjell har 100 % offentlig barnehagedekning bør han skrinlegge sitt høye spill med de private barnehagene.


Nettavisen har en ny debattseksjon som du finner her.


Kommentarer:
Postet av: Pelle

Alle barnehager er like, men enkelte barnehager er likere enn andre.Ville Georg Orwell sagt i dag

10.03.2008 @ 11:37
Postet av: SurFanten

Vel, det føyer seg fint inn i rekken av sosialist-demagogi som gjennomført i praktisk politikk stort sett betyr at "vennegjengen" i den rød-grønne alliansen slipper unna konsekvensene av sin egen politikk, og velter regningen over på vanlige folk...

Men det går vel slik når dårlig udannede "gymnasiaster" regjerer... Og de lokale kommunene her i mitt område ville ikke jeg stolt videre på når det gjelder prioritering av ikke- øremerkede midler, når man ser hvordan økonomisk styring (Terra- saken i en av nabokommunene...) gjennomføres.

Jeg får makk av offentlig inkompetanse...

11.03.2008 @ 06:07

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5736863
hits