TV2Nettavisen

Velferd for alle eller bare LO?

05.03.2008 @ 08:50

Vårens lønnsoppgjør blir en test på om velferdsordninger er for alle, eller om LO-medlemmer skal ha særfordeler. Hvorfor skal lavtlønte slitere betale for LO-medlemmene?

rdgrnne

Klarer den rødgrønne regjeringen å stå på prinsippet om like pensjonsrettigheter til alle?

Avviklingen av AFP-ordningen handler ikke om rettigheter til sliterne, men om å forandre en grunnleggende urettferdig ordning hvor den tredelen av arbeidstakerne som ikke er fagorganisering må betale ytelsene til de som er organisert.

Hvorfor staten skal betale to milliarder kroner i året for å gi LO-medlemmene bedre alderspensjon enn alle andre, er ubegripelig. Så ubegripelig at Jens Stoltenberg og Bjarne Håkon Hansen vil sette foten ned.

Aftenposten har i dag en artikkel som viser at rundt 700.000 arbeidstakere - det vil si nesten hver tredje arbeidstaker - ikke har rett på avtalefestet pensjon.

De betaler sin skatt og sine trygdeavgifter, men de er ikke fagorganiserte. Og organisasjonsfrihet bør være et klart prinsipp i ethvert demokrati.

- Det er urettferdig at de uten tariffavtale ikke får AFP, og det er urettferdig at så mange kvinner faller utenom, sier en av de intervjuede til Aftenposten.

Og det er nettopp hva saken handler om, men her gjelder det å holde tunga rett i munnen.

Kampen om AFP handler nemlig ikke om "sliterne", men om særfordeler for de fagorganiserte.

Pensjonsreformen gir alle rett til å gå av når de selv vil, men det er lønnsomt å arbeide helt til normal pensjonsalder. Det blir en universell ordning som vil gjelde alle.

Så kan man gjerne mene at de som går av ved 62 år uten å være uføre, bør få mer utbetalt. Men pengene skal komme fra oss alle gjennom staten, så bør velferdsordning gjelde alle - ikke bare de fagorganiserte.

Det forhindrer ikke LOs selvfølgelige rett til å fremforhandle enda bedre avtaler for sine medlemmer. Men det må betales av arbeidsgiverne deres, og ikke av alle andre gjennom staten.

Regjeringen bør si nei til å bruke våre alles penger til å gi gode ordninger for kun to tredeler av skattebetalerne, og la de andre - indirekte - ta regningen.

Det mest spennende i årets lønnsoppgjør blir derfor om den rødgrønne regjeringen lar seg utpresse av truselen om storstreik til å fortsette en ordning som er grunnleggende udemokratisk og et klart brudd på retten til organisasjonsfrihet.

Klarer statsminister Jens Stoltenberg å stå imot og stå på sine prinsipper, fortjener han en stjerne i boken.


Kommentarer:
Postet av: Enda en

Arild Stavrum skulle forsøkt å arbeide skift til alle døgnets tider både hverdag og helg på en møkkete fabrikk i stedet for å bare sitte på en kontorstol og skrive den ene negative artikkelen etter den andre om fagbevegelsen, så _kanskje_ han hadde forstått hva dette dreier seg om han også!

05.03.2008 @ 09:59
Postet av: Enda en

Gunnar er det han heter ja, trenger visst en hvil etter 12-timers nattskift...huff...må nok skaffe meg en kontorjobb jeg også slik at både hode og kropp får hvilt litt.

05.03.2008 @ 10:02
Postet av: Meg

Gunnar Stavrum er og blir useriøs og politisk et godt stykke til høgre for FRP. dessuten er han kunnskapsløs. AFP er et spleiselag mellom Staten, bedriften og arbeidstakerne. det er derfor ikke alle får, de har ikke vært med å betalt inn penger til ordninga.

05.03.2008 @ 10:14
Postet av: Pål

Hvis ikke dette skal gjelde for alle, bør jo fradragsretten for kontigent til fagforeninger på selvangivelsen,fjernes. Slik det er nå,er alle skattebetalere med på å betale fagforeningskontigent,enten man er medlem eller ikke.

05.03.2008 @ 10:20
Postet av: observer

Gunnar Stavrum driver med den mest gjennomsiktige form for retorikk, han later som om han snakker de svakeste, kvinnelige sliternes sak. Skyver de foran seg, og det i en sak som inneholder nok av saklig grunnlag for å kritisere. AFP-ordningen blir vel like usosial som barnetrygden da, kanskje. Det er jo mange slitne barnløse som må bidra der? Og faktisk like usosial som fradrag for renter. Sliterne har jo ikke gjeld, det er det bare Stavrum og en million andre som har, not?Sliterne har ikke bil, men må bidra til veibygging og laaange tuneller? Sliterne har ikke... ja,ja. poenget mitt er kanskje tydelig nok?MEN; AFP-ordningen er for drøy. Det er en farlig utvikling når LO, som følger medlemmene sine til graven, faktisk prioriterer

denne saken så høyt, når ordningen har så utrolig mange negative effekter for samfunnet...

05.03.2008 @ 10:36
Postet av: Trond

Meg, poenget er jo at så lenge Staten er med på spleiselaget, HAR alle betalt inn uten å få tilbake. Du må jo gjerne avtale med din arbeidsgiver at du går av når du er 40, men du skal ikke forlange at alle andre betaler for deg gjennom statlige midler.

05.03.2008 @ 10:47
Postet av: Mefume

Det er veldig enkelt Stavrum. LO forhandler på vegne av SINE medlemmer. Så får andre forhandle for seg selv.Man betaler en medlemskontingent for å få noen til å forhandle for seg. Dette skal naturligvis ikke gjelde for SNYLTERE!

05.03.2008 @ 11:57
Postet av: Ståle

Det er veldig enkelt Mefume, hele AFP ordinga er en snylteordning. Kontigenten din betales jo ikke inn til staten - gjør den vel? Hvorfor skal felleskapet (altså bl.a. meg, Stavrum m.m.) betale for folk som ikke gidder å jobber lenger enn til 62? SStaten skal og må ikke være med på dette såkalte "spleiselaget". Får å bruke en velkjent retorikk: "2 mrd mer til AFP er 2 mrd mindre til skole/helse/velferd..."

05.03.2008 @ 13:03
Postet av: FandenSpare

Gunnar Stavrum har helt rett!AFP- ordning er et tariff- forhandlet opplegg som i sin tid ble framforhandlet mellom NHO og LO (eller AP...) for å bremse lønnsvekst.Om AFP- ordningen beholdes, får LO- medlemmene og deres egne bedrifter betale regningen selv, ikke la dette gå ut over "menigmann" og statskasse/ skattebetalere ellers.Alternativt får vi som jobber i private bedrifter utenom LO-NHO- området som har fått kommunist- pålagt Obligatrorsik Tjeneste Pensjon (eller en gedigen "Terra"- lureordning i regjerings- forkledning...) forlange en tilsvarende statlig sponsing på våre egne OTP- ordninger...Staten bør holdes grunnleggende langt ute fra tariffoppgjør, og det får kommunistene i LO snart akseptere!Og NHO- bedriftene må snart rette seg inn etter samme spilleregler, alternativt kan vi tre på oss MAO- dresser hele gjengen.

05.03.2008 @ 13:56
Postet av: Gumle M

AFP er blitt et frekt forsøk på å rane felleskapet ja. Klart sliterne som på toppen av det hele kan få kortere levetid iflg. levekårs statistikken bør få AFP.

Men FAFO's undersøkelse viser at de som har tatt AFP er statsansatte med god råd og nedbetalt gjeld som vil nyte båten eller huset i Spania.

Hvis LO ikke besinner seg her men prøver å trumfe urettferdige ordninger får vi gå inn for å splitte LO opp og innføre en annen modell.

05.03.2008 @ 18:01
Postet av: J J

"Det er veldig enkelt Stavrum. LO forhandler på vegne av SINE medlemmer. Så får andre forhandle for seg selv.Man betaler en medlemskontingent for å få noen til å forhandle for seg.Dette skal naturligvis ikke gjelde for SNYLTERE!"Fantastisk å kalle de som må betale for AFP, for det må nemlig alle siden staten er med på det såkalte spleiselaget, for snyltere. Snylterne i dine øyne blir altså de som må betale, men ikke får ta del i ordningen. Slik tenker nok et ekte LO medlem og AP stemmegiver tenker jeg.

05.03.2008 @ 18:11
Postet av: Kalle

Her er Stavrum totalt på jordet, som vanlig. Jeg har AFP ordning og er medlem av en annen fagforening enn LO. Det er organisasjons frihet i landet, og å påstå noe annet er idioti! Det er ingen som tvinger noen til å være medlem, og foreningene har forhandlet frem en avtale på vegne av sine medlemmer. Er du ikke med, får du forhandle selv! Så j..... enkelt er det. Sytekopper.....

05.03.2008 @ 19:38
Postet av: grete

Det er vi organiserte som har forhandlet frem godene som dere ikke organiserte har snyltet på i alle år.Dere ikke organiserte kan jo forhandle for dere selv.

06.03.2008 @ 09:16
Postet av: Terje Taper

Ja Grete, kanskje vi skal forhandle oss frem til en ordning som bare gjelder de som ikke er organisert og så la deler av regningen trekkes som en del av fagforeningskontigenten hos de organiserte?

06.03.2008 @ 09:38
Postet av: molle

Det er flere som har nevnt det, men det synker tydeligvis ikke inn hos de fagorganiserte, derfor får vi prøve en gang til:AFP er som flere sier et spleiselag mellom LO, NHO og staten. Alle fortsatt med?Ok, da fortsetter vi:Fagorganiserte betaler, via medlemskontingent. Jeg er ikke organisert, og får derfor ikke AFP. Men problemet er at jeg er med å sponser dere som får AFP, fordi staten bruker mine skattepenger til å betale sin del av spleiselaget!

07.03.2008 @ 10:00
Postet av: malle

Logikk: Jeg har ikke bil. Hvorfor skal mine skattepenger gå til å bygge veier jeg ikke skal bruke?

08.03.2008 @ 13:56
Postet av: hmm

Malle: tar du buss? kan det tenkes at du får behov for ambulanse? handler du varar i butikken som ikke er produsert akkurate der du bor (og følgelig må transporteres dit)? I så fall tenker jeg vi sier at du egentlig bruker veiene.

31.03.2008 @ 10:13

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5728875
hits