TV2Nettavisen

Pisk eller gulrot

28.02.2008 @ 08:40
Høyrekvinnene vil friste menn med penger for å få dem til å ta pappaperm, mens Arbeiderpartiet vil bruke tvang. Det viktigste er at det nå er tverrpolitisk enighet om å gjøre noe.

rdgrnne

Statsminister Jens Stoltenberg vil ikke tvinge igjennom tredelt pappaperm, så de rødgrønne bør se etter andre virkemidler. Foto: Forsvarets mediesenter.

Det er noe forutsigbart over partienes valg av virkemidler. Arbeiderpartiet tror på staten og lover, mens Høyre-politikerne heller vil bruke økonomiske gulrøtter.

Men begge parter bør innse at dagens ordning - hvor foreldre flest blir belønnet med mer penger hvis mor er hjemme - er avleggs.

Sterke krefter i den rødgrønne regjeringen ønsker å tredele foreldrepermisjonen. Skal man få økonomisk støtte, kreves dermed at pappa tar minimum 1/3 av permisjonen.

Forslaget er moderne og det har vist seg å virke på Island.

Spennende er at en av kandidatene til likestillingsminister-posten - Anniken Huitfeldt - offentlig har gått ut mot denne viktige reformen.

I Sverige satser man heller på 3.000 kroner i skattelette for hver måned pappa er hjemme, ifølge NRK. Om tiltaket virker, vet man ikke. Skatteletten kommer ikke før i sommer.

Leder for Høyres kvinneforum, Linda Hofstad Helleland, ønsker å bruke økonomiske gulrøtter også her i landet: - Når mor og far skal fordele permisjonen mellom seg, er det til syvende og sist lommeboka som avgjør, og ikke viljen. Med et slikt forslag, vil det bli mulig for far å ta en større del av permisjonen, uten at han blir tvunget til det, sier Helleland til NRK.

Arbeiderpartiets Gunn Karin Gjul mener dette er en dyr og dårlig ordning: - Vi i Ap har mer tro på å bruke lovverket for å øremerke permisjon til far. Vi tror at skattelette vil være mindre effektivt og dyrere, sier Gjul.

Diskusjonen om virkemidler er litt deprimerende.

Viktigst nå er å sette inn tiltak som faktisk virker, og da kan det være verdt å minne om Kinas gamle statminister Deng Xiapings kjente utsagn om at det ikke spiller noen rolle om katten er hvit eller svart, så lenge den fanger mus!


Kommentarer:
Postet av: Feil fokus

Dette er ikke et spørsmål om økonomi, eller at fedre ikke vil være hjemme med sine spedbarn som det ble uttrykt på P2 igår,problemet er at mødre ikke er villige til å dele permisjonen med far.Enhver som har fulgt med i debatten må ha fått med seg at stort sett alle kvinner mener permisjonen er deres og at far får holde seg på jobben, Det er mot bedre viten, eller i verste fall løgn når AP og Høyre kvinnene hevder noe annet.

28.02.2008 @ 15:05
Postet av: Far

Det virker faktisk ikke helt bra på Island - ammingen går ned. Og det er ikke bra for de dette først og fremst gjelder - for det er vel barna som er målgruppe nummer 1? Selv om de ikke får stemmerett på mange år ennå. Jeg savner rett og slett barnas beste som utgangspunkt for denne debatten - men dessverre er det i likhet med alt annet i Norge bare penger denne også dreier seg om.Var sjøl hjemme i nesten to måneder, men skal poden ha pupp og mor er på jobb tre kvarter unna hjelper det ikke med all verdens økonomiske ordninger. Og flere timer i bil hver bidige dag kan da umulig være bra for de aller minste?

28.02.2008 @ 18:35
Postet av: Ørnulf Wang-Sandaas

Så det er det lille vanheppet at ikke alle i Norge jobber i det offentlige eller StatoilHydro, hvor det går helt greitt at medarbeiderne er borte noen måneder. I SMB-bedrifter er det ikke slik. Der er det heller uvanlig at man kjører dublering av nøkkelkompetanse, hvilket betyr at de som innehar den kompetansen (vanligvis menn i SMB-bedrifter) rett og slett ikke kan være borte i 4 måneder. Den typen kompetanse kan dessuten sjelden leies inn, uten til en heftig kostnad, og det kan ikke bedriftene ta seg råd til. Så denne lovgivningen ville simpelten bety at jeg måtte jobbe hjemmefra, og jeg er neppe alene om det.

29.02.2008 @ 09:35

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5719257
hits