TV2Nettavisen

Sykehus uten styring

27.02.2008 @ 08:52
Statsråd Sylvia Brustad vil bruke makt for å tvinge sykehusene til å få økonomisk orden. Hun fortjener full støtte og ikke kjeft fra Høyre og Fremskrittspartiet.

brustadtrykk

Helseminister Sylvia Brustad må bruke makt for å få styring over sykehusene.

Det er ikke sykehusene som er i krise, men deres økonomistyring som er syk. Ledelsen gir blaffen i bevillinger og ansetter leger og bygger sykehotell uten å ha dekning for det.

Resultatet er at sykehus-Norge i fjor brukte 1,5 milliarder kroner mer enn de hadde fått rammer til fra Stortinget.

Like lite som norske rektorer eller lærere kan skrive ut sjekker uten dekning - like lite rett har leger og sykehusdirektører til å la pengene rulle.

Det er nemlig ikke mangel på penger, men mangel på styring, som er sykehusenes problem. Norge pøser milliardbeløp inn i sektoren og vi har flere leger og sykepleiere enn de fleste andre land. Likevel har vi dårligere resultater i form av helse. Løsningen kan umulig være å kaste enda flere milliarder inn på bålet.

- Sykehusene får i år 7,1 milliarder kroner ekstra og har totalt et budsjett på 85 milliarder kroner. Det er mer enn noengang, sier Brustad til Dagsavisen.

Les hele Brustads redegjørelse til Stortinget her.

Nettopp det er poenget. Sykehusene har ikke underskudd - de bruker mer penger enn de har fått bevilget. Og de driver ikke nedskjæringer - de får noe mindre vekst enn de hadde håpet på.

Svaret er som alltid krisemaksimering og trusler om å stenge barneavdelinger og redusere behandlingen for kreftpasienter.

Det er billige triks som opposisjonen nå bør heve seg over å bruke, selv om det er fristende. Spesielt fordi Arbeiderpartiet alltid har klaget like usaklig på nedskjæringer når de er i opposisjon.

Staten overtok ansvaret for sykehusene gjennom sykehusreformen i 2002. Et av hodemålene var å få kontroll over økonomien. Det har blitt bedre i enkelte regioner, men det er et stykke igjen.

Helseminister Sylvia Brustad bør få støtte, og ikke kritikk, for vilje til å bruke politisk kraft til å vise leger og sykehusdirektører hvem som bestemmer.

Kommentarer:
Postet av: Kaare Klein

Det koster penger å behandle så mange pasienter på en så god måte som Norge gjør år etter år. Å si at sykehusene får klare seg med 85 milliarder når det koster mer å behandle de syke i Norge er greit nok. Men da får Brustad samtidig si at leddgiktpasienter får klare setg uten den beste og dyreste medisinen, kreftrammede får dø 1 år tidligere enn nødvendig fordi behandlingen er for dyr osv. Dette tør hun trolig ikke fordi det er et helvete å nekte fortvilte og alvorlig syke mennesker best behandling pga økonomi. Det kan jo heller legene gjøre.

27.02.2008 @ 09:42
Postet av: Andreas H.

Da får vi bare håpe for Stavrums skyld at han ikke havner i en av sykehuskøene.

Undertegnede har overlevet tre.

Det er ikke alle som er like heldige.

27.02.2008 @ 12:05
Postet av: Geir Kvasspenn

Et sted går grensen for behandling av gamle. Vi skal alle dø engang.................Ressursene er ikke ubegrensede om noen skulle tro det.

27.02.2008 @ 14:03
Postet av: Andreas H.

@ Kvasspenn Så fikk vi alså det bekreftet.

Mor Norge i et nøtteskall !

27.02.2008 @ 15:25
Postet av: Geir Kvasspenn

@ Andreas HHur menar du?

27.02.2008 @ 16:02
Postet av: Jakob N

Veldig kjapp og grei oppsumering. Når man i tillegg vet at det er en skjevfordeling der helse sørøst får ca 750 millioner mer enn de egentlig skulle hatt, mens helse vest, midt og nord tilsammen har en underfinansiering i tilsvarende størrelse så skjønner kanskje enkelte hvordan helse sørøst har null styring på økonomien. Hadde finansieringen vært riktig fordelt, slik flere utvalg har påpekt at den ikke er, så ville faktisk alle helseforetakene utenom Helse Sørøst gått i pluss. SKAM på lederne og legene på Riksen og sykehusene på østlandet. Jeg har selv vært vitne til at utstyr har vært forbudt å bruke på Haukeland, fordi det var for dyrt, men på Riksen brukte de det samme utstyret. Dette er ikke snakk om å prioritere mellom liv og død, men å bruke pengene fornuftig.

28.02.2008 @ 08:52
Postet av: Tulling

For ikke lenge siden, fikk sykehusene mye mere penger. Etterpå undersøkte man hva som hadde skjedd:- Flere behandlede : NEI- Bedre behandling : NEI- Bedre forhold/systemer : NEI- Høyere lønn til legene: JASå ikke si at mere penger betyr mere helse. Det er tull.Forøvrig en lten blomst til Helse Vest som har minst prosentvis underskudd, og som faktisk har satt næring etter tæring og prøvd å gjøre noe med underskuddet de siste 4-5 årene.....

28.02.2008 @ 13:59
Postet av: Nils

Registrerer at Stavrum som vanlig er på kollisjonskurs med de fleste andre kommentatorer når det gjelder politikk. Kanskje ikke så rart når han knapt nok har besøkt Stortinget. Verre er det at han skrive noe sånn som dette åpenbart uten å ha særlig kjennskap til helsevesenet. Brustad tramået i klaveret, det kan bli både hennes og Aps bane foran 09.

02.03.2008 @ 11:20

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5717507
hits