TV2Nettavisen

Myk mot sine egne

12.04.2006 @ 10:08
Staten skal piske staten til å følge reglene for offentlige innkjøp. Det er bra, men en løsning som ville fungere bedre er å gi lederne personlig bøter hvis de bryter reglene.

47914-1

Når private bedrifter bryter lover og regler, fører det ofte til erstatningsansvar for ledelse og styret. Et eksempel er innsending av årsregnskap til Brønnøysund. Er man for sent ute, vanker det tusenvis i kroner i bøter for styreformannen.

I verste fall må styreformannen, ledelsen eller styrets medlemmer ut med 29.160 kroner personlig.

Har den regnskapspliktige ikke styre, vil det være deltakerne eller medlemmene og daglig leder som får ansvar for gebyret, heter det i regelverket.

I dette tilfellet får altså enkeltpersoner ansvaret for feil gjort av selskapet. Spørsmålet er hvorfor ikke samme logikk gjelder når staten straffer seg selv.

Et ferskt eksempel er nye regler for å skjerpe inn plikten til å følge reglene for offentlige innkjøp. Det er snakk om 200 milliarder kroner i året, så det er mye å spare på å sikre at det offentlige bruker anbud og kjøper fra billigste anbyder.

Riksrevisjonen har avslørt en rekke brudd på reglene, men de får ingen konsekvenser for personene som bryter regelverket.

Derfor foreslo en arbeidsgruppe med blant andre Økokrim, Riksadvokaten og Konkurransetilsynet, å innføre bøter som svir også for enkeltpersonene.

Når en statlig etat kjøper inn for hundrevis av millioner kroner uten anbud, må det være kjent for lederen, mente arbeidsgruppen.

Men byråkratene i departementet mener noe annet. Etter at Fornyings- og administrasjonsdepartementet hadde sett på saken, forsvant straffen mot lederne personlig.

Og høringsrunden, som stort sett gikk til slike personer, var naturlig nok enig.

Resultatet ble forslaget fornyingsminister Heidi Grande Røys la frem på fredag, og der er all straff av lederne borte.

Tilbake er kun de harde ordene:  "Innkjøp som skjer utan konkurranse, i strid med regelverket, kan verte straffa med eit gebyr på inntil 15 prosent av innkjøpets verdi. Føremålet er å motverke kameraderi og korrupsjon".

Resultatet ble at regjeringen  foreslår at det kun er de offentlige etatene som kan få gebyr, lederne går fri.

Håpet nå er at Stortinget er våkne nok til å være like hard mot egne ledere som mot lederne i private bedrifter.

For å motvirke kameraderi og korrupsjon.

Kommentarer:
Postet av: Andreas H.

Hadde du ventet noe annet?Fr si som Kolingen: "jag har all min tid varit optiker"

14.04.2006 @ 18:40
Postet av: Brge Svanstrm Amundsen

Nr s vi sist en offentlig tjenestemann eller en politiker ta personlig ansvar for sine handlinger og avgjrelser?Disse menneskene bruker mer tid og ressurser p ansvarsfraskrivelser, tkelegging og bortforklaringer enn p nyttig arbeide. Systemet er i tillegg lagt opp slik at det er srdeles vanskelig fordele skyld nr noe gr galt.

15.04.2006 @ 12:07
URL: http://www.dnof.no
Postet av: GH

Egentlig har det vel aldri skjedd at politikere har satt likebehandlende krav til offentlige og private ledere.Dette fyer seg jo bare fint inn i rekken.

18.04.2006 @ 12:24
Postet av: Rune

Det beviser jo bare det gamle gjetordet at om man er ansatt i staten (eller det offentlige) s har man en stilling man ikke kan sparkes fra. Nr man ikke har personlig ansvar, s gjr man mye mer dumt, og lar det offentlige (oss) ta regninga etterp. I beste fall s stiller de sin stilling til disposisjon, og begynner i en annen, bedre betalt jobb i en annen avdeling. De oppfrer seg om de skulle vrt hevet over loven.Apropos det endre p regler nr man ser at det treffer en selv, s faller jo kilometergodtgjrelsen med krav om spesifisering av tidspunkter, omkjringsgrunner etc en friskt i minnet. Det var et "ufravikelig krav", helt til de offentligt ansatte mtte gjre det selv. Da s de at dette var jo faktisk komplisert, s da droppet de den lovteksten rimelig raskt.At direktrer i det private fr fallskjermer er en ting, men at de som er offentlig ansatte (ledere) bare driver med ansvarsfraskrivelse er kvalmende.

20.04.2006 @ 13:04

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/1095719
hits