TV2Nettavisen

Avisene kjøper seg tid

15.02.2008 @ 09:02
Papiravisene bruker millioner av kroner på å holde opplaget kunstig oppe, men det hjelper lite å kjøpe lesere: Flukten fra papiravisene fortsetter for fullt.

anneaasheimsrges537145b

Dagbladets redaktør Anne Aasheim sliter tungt.

De fleste papiravisene har i dag artikler om hvor godt det går. Det er ren propaganda. I virkeligheten faller både opplaget og lesertallene jevnt og trutt.

(Du finner alle tallene her).

Opplaget falt i fjor med 26.000 eksemplarer totalt sett. De største taperne er VG, Dagbladet og Aftenposten Aften.

Størst tilbakegang i 2007  
 Endring%
Dagbladet-10 901-7,4%
Aftenposten, Aftenutgaven-6 052-4,4%
VG-Verdens Gang-5 939-1,9%
Tips-2 695-41,3%
Ny Tid-1 587-17,1%
Bergensavisen-1 408-4,6%
Drammens Tidende -1 368-3,2%
Fædrelandsvennen-1 316-3,1%
Nationen -1 125-6,6%
Dagsavisen-977-3,0%

(Kilde: Mediebedriftene)

Totalt har papiravis-opplaget falt med mer enn 160.000 eksemplarer de tre siste årene, og nedgangstrenden har pågått ubrutt de ti siste årene.

Og da må man huske at papiravisene bruker alle midler for å støtte opplaget. Alt fra aggressivt telefonsalg til folk som fallbyr avisen på gaten taes i bruk. I flere tilfeller koster det like mye for avisene å skaffe seg kjøpere på denne måten som et helt årsabonnement!

Avisene kan altså kjøpe seg tid når det gjelder opplaget, men den reelle lesingen faller og faller. Folk bruker mindre og mindre tid på papiraviser, og mer og mer tid på nettet.

opplagsfall
Slik ser et meget godt år ut: Enda et år med fall i opplaget. Kilde: Mediebedriftene.

Det finnes unntak, men stort sett er trenden at jo større avis, desto større fall.

Dette skulle man ikke tro når man leser pressemeldingene fra avisenes interesseorganisasjon: "Halvparten av avisene med opplagsfremgang - 2007 var et meget godt år for norsk dagspresse", heter det derfra.

Papiravisene nyter godt av en høykonjunktur, og av at de klarer å selge magi til annonsekjøperne. De klarer å innbille dem at det er både to og tre lesere på hvert eneste eksemplar.

Det er godt gjort når de aller fleste av oss ser en virkelighet hvor nettavisene har eksplosiv vekst, og hvor flere og flere av oss kjøper færre papiraviser - og erstatter dem med lesing på nettet.

Nå hopper ikke Mediebedriftene helt over den virkeligheten i sin pressemelding. Nesten helt nederst står det: "For nettavisene fortsetter den sterke veksten. I 2007 økte daglig lesing av nettavisene som måles i Forbruker & Media med 16 prosent".

Å lese dagens aviskommentarer blir som å høre mannen som hoppet ut fra 150. etasje i en skyskraper i det han passerer 80. etasje: Det går fortsatt bra!

Kommentarer:
Postet av: oj3

At 3,5 personer leser hver papiravis, må være den største bløffen i medie-Norge...

15.02.2008 @ 09:25
Postet av: Nyhetsjeger'n

"De fleste papiravisene har i dag artikler om hvor godt det går. Det er ren propaganda." - Sant nok, Stavrum, men da er det vel også propaganda å bruke nettet til å "messe" om nettavisenes fortreffelighet (direkte el. indirekte) ved hver bidige anledning?Fra bloggen din (13/2-07) da fjorårstallene kom ut:"For de som fortsatt leser papiraviser, er det morsomt i dag å lese avisenes omtale av sine egne tall. Til tross for at de aller fleste piler peker nedover, er det nesten ikke grenser for triumfen man kan lese på kommentar- og reportasjeplass."Må si jeg gleder meg til å lese bloggen i februar 2009... Du har vel ikke begynt å "klippe og lime" ennå?Er sjøl blant de som i stadig større grad bruker tid på nettaviser fremfor papiraviser, men nyhetsformidlere og politiske kommentatorer som prøver å "mele sin egen kake" har jeg lite til overs for. I denne sammenheng, Stavrum, er du minst like ille som papiraviskommentatorene. Du scorer riktignok billige poeng, men integriteten er det kanskje ikke så farlig med?

16.02.2008 @ 00:41
Postet av: ottar bighand johansen

fant ikke noe annet sted å poste dette, så tar det her, siden du er redaktør, gunnarmen jeg ønsker å si at det er direkte ufint å kjøre en kampanje mot jonas gahr støre nå rett etter ha har blitt forsøkt drept.
gahr støre gjør feil, han er sikkert den første til å innrømme det.
selv har han aldri sagt han er verdensmester, flinkest i klassen, svigermors drøm eller noe annet.
han har sagt klart i fra at det som skjedde var veldig tøft for ham, og det er jeg egentlig glad for.
et teflontryne hadde egentlig vært veldig skummelt.så vær så snill å la kampanjen for å slå sprekker i det "plettfrie" image stoppe med den ene artikkelen i dag.

20.02.2008 @ 17:39

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5699092
hits