TV2Nettavisen

Fra dumhet til dødssynd

13.02.2008 @ 08:53
Barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen presses fra skanse til skanse. Hun er i ferd med å forvandle en dumhet til en dødssynd.

raminosmundsenportrett2

Barne- og likestillingsminster Manuela Ramin-Osmundsen graver seg dypere ned i problemer. Foto: Guri Dahl.

Å utnevne en venninne eller venn til en ledende stilling er dessverre ikke uvanlig i norsk politikk. Hverken den forrige eller den nåværende regjeringen har hvit samvittighet her.

Ta for eksempel utnevnelsene av NRK-direktørene Einar Førde eller John G. Bernander. Er det noen som tror at ikke de to har vært på en serie fester og private arrangementer sammen med dem som utnevnte dem?

(Bernander ble utnevnt av en Ap-regjering, men man kjenner selvfølgelig hverandre etter mange år på Stortinget. Man blir ikke formelt inhabil av normalt kjennskap, naturlig nok).

Det spesielle med Manuela Ramin-Osmundsens er altså ikke at hun utnevnte sin venninne til en ledende stilling.

Det kritikkverdige er at utnevnelsen er som et ombud - en vaktbikkje. Når en slik stilling besettes  av en venn, svekkes det nye barneombudet før hun har startet.

Men alt dette ville endt som skarp kritikk fra opposisjonen og kommentatorer, og som en ripe i lakken for den ferske statsråden.

Nå er det derimot full fyr. Årsaken er barneministerens klønete håndtering.

Den største tabben er at hun ikke legger alle kort på bordet med en gang. Første versjonen var at hun hun knapt kjente Ida Hjort Kraby. Så viste det seg at de har vært på private fester hjemme hos hverandre flere ganger.

Men det var også alt, lød forklaringen.

Helt til Ramin-Osmundsen plutselig kom på at de også hadde vært på feriebesøk sammen i Lofoten.

Og nå har hun altså til overmål kommet på at de faktisk har kjent hverandre i 20 år gjennom jevnlige kafemøter i et nettverk av jurister som studerte sammen.

Og jammen har de ikke vært på privat besøk i Paris også.

Kraby og Ramin-Osmundsen var på middag sammen 3. januar. Dagen etter søkte Kraby på stillingen. Tilfeldig? Ja, hevder statsråden. De snakket ikke om saken hele kvelden, er påstanden.

Dessverre minner håndteringen av denne saken om Manuela Ramin-Osmundsens egen opptreden i den såkalte UDI-skandalen. Ledelsen i UDI saboterte sin egen regjering og fikk skarp kritikk.

Les tidligere blogger:
Farlig UDI-praksis
Omvendt rasisme

Ramin-Osmundsen var med i UDIs toppledelse, men kom unna med at hun nok hadde vært med på møter og fått dokumenter, men at hun ikke hadde forstått rekkevidden, og at saken ikke var hennes ansvarsområde.

Så ble hun tatt til nåde og utnevnt som statsråd.

Den stadige kampen fra skanse til skanse er ikke egnet til å gi Manuela Ramin-Osmundsen tillit. Inntrykket er at hun kommer med innrømmelser etterhvert som pressen graver opp nye forhold.

Handlemønsteret er typisk for mange i tilsvarende situasjon, og det kan være grunn til å minne om tidligere Dagens Næringsliv-redaktør Kåre Valebrokks gode råd: "Har du tråkket i salaten, så stå for Guds skyld stille!".

Hva vil skje nå?

Slik saken nå har utviklet seg er det vanskelig å se at barneombud Ida Hjort Kraby kan gjøre en god jobb som vaktbikkje overfor barne- og likestillingsministeren.

Dagsavisen, som tradisjonelt har stått Arbeiderpartiet nært, krever på lederplass i dag at det nyutnevnte barneombudet trekker seg.

Det vil i så fall være å rette baker for smed.

Kommentarer:
Postet av: Halvor

Det kanskje dummeste oppi dette er imidlertid Ramin-Osmundsens forklaring om at valget av Kraby var motivert med at hun ville supplere staben med en jurist. Litt underlig all den tid det er tre andre jurister ved kontoret, og at man nå mister sin eneste barnepsykolog.

13.02.2008 @ 09:47
Postet av: oj3

"Ramin-Osmundsen avviser at de to snakket om søknaden under middagen 3. januar. Hun sier at de to ikke snakket med hverandre i det hele tatt denne kvelden"Et fascinerende paradoks, hun har store problemer med å huske alle møtene, men hun husker altså spesifikt at de IKKE snakket sammen akkurat denne kvelden ...

13.02.2008 @ 10:20
Postet av: Kate

Det tragiske med dette, er at vi mister en barneombud som kan så mye om barn og barns utvikling og behov, og som turde si ifra om hva som gavner barna - selv når det var stikk i strid med politiske meninger som langtifra var grunnet i barnas behov. Dette er bare trassig. Og folk som endrer sine forklaringer etter hvert som nye opplysninger blir offentlig kjent, vil nok slite med å få troverdighet eller respekt blant folk flest.

13.02.2008 @ 10:39
Postet av: Ole Brumm

Dette utvikler seg til en farse, og her er det bare en løsning Manuela: Søk avskjed snarest mulig,og hent inn Jarmann igjen som faktisk er rett mann på rett plass. Jurister finnes det nok av i byråkratiet, det er mye verre å få tak i en god barnepsykolog som faktisk fungerer bra i den rollen !

13.02.2008 @ 10:54
Postet av: Tony Soprano

AP har god tradisjon for kameraderi for de med partiboka i orden. Denne saken viser til fulle at Jens & co. har trukket det litt lengre. Nå er det renspikket mafiavirksomhet som utøves i maktens korridorer. Ramin-Osmundsen skal ikke ha hatt noen tilknytning til AP før hun hun ble utnevnt til Statsråd. Men slikt gjelder ikke lenger. Nå er det at du tilhører rett (mafia)nettverk. Det utøves ikke politikk lenger i maktens korridorer. Nå er det "familien" som gjelder. Ramin-Osmundsen gjør en generaltabbe. Hun dekker det ikke til like godt som garvede Jens & co. Dette er trasig. Norge er på ville veier. Skal man trekke noe positivt ut av det, er det at vi får et utilslørt innblikk i hvordan maktposisjoner besettes.

13.02.2008 @ 11:02
Postet av: Gaute Badle

Hr Stoltenberg er ikke alltid så heldig når han på død og liv forsøker å kvotere inn fremmedkulturelle som regjeringsmedlemmer og statssekretærer.Dette er jo åpenbart noe han gjør for å fremstå som innvandrervenlig og innkluderende, heller enn for å annsette rett person på rett plass.Noen av oss husker Fatma Jynge som ble utnevt til Statssekretær i Kommunaldepartementet i sin tid.En statssekretær som åpenbart ikke forstod en tøddel av Plan og bygningsloven, eller at denne også gjaldt for statssekretærer her i Norge.Jens Stoltenberg, kan du ikke heller hente folk fra Manpower neste gang ?Det vil ganske sikkert fungere bedre.Så slipper du å fremstå som en hykler også.

13.02.2008 @ 13:56
Postet av: pangsjonsfondet

Det eneste som er interessant nå, er hvilken stilling (bein) hun bekler neste gang. Skal vi tippe på en populær ambassadørstilling foran en rekke kvalifiserte søkere? Så er Jens kvitt,a.

13.02.2008 @ 14:42
Postet av: Samson Isberg

Også en advokat som barneombud, da...en yrkesgruppe som kjennetegnes ved raushet, sunt skjønn, uavhengighet, humanisme og medfølelse med de svake i samfunnet (dette var dryppende ironisk ment for de av leserne som faktisk er advokater), en yrkesgruppe som du neppe ville valgt til dagmamma for ditt barn engang.

13.02.2008 @ 15:11
Postet av: scientolog

Vi scientologer liker ikke psykologer men vi elsker jurister:)Manuela er vår helt!

13.02.2008 @ 15:13
Postet av: Hansemann

Dette er jo ikke første gang politikere felles av at de juger så hvorfor være så inni granskauen tett i huet at man ikke bare legger seg flat med èn gang??? Osmundsen fortjener å måtte gå av - hverken mer eller mindre og da bør det jaggu være siste gang den kjærringa får noen offentlig jobb! Makan til farse!

13.02.2008 @ 15:47
Postet av: ole, Lillehammer

Inhabilitet eller ikke ?Osmundsen har en bakgrunn som heller ikke inngir tillit. Sammen med Nordby i utlendingsdirektoratet måtte hun forlate dennestilling. Hvorfor ? Det som nå skjer, bekrefter hennes mangel på troverdighet. Stoltenberg har her et stort ansvar, og vi velgere avventer en sterk reaksjon og ikke en heller lunken holdning med en retorikk vi har sett fra tidligere "hendelser".Dessuten bør jo Kraby frasi seg denne stilling.Det må jo bli uholdbart ovenfor sine medarbeidere og oss velgere forøvrig.At jenteklubben "u-grei" får utøve sine "du-og-jeg- kammeraderi innen offentlig sektor erfor oss, som skal gå tjenestevei, er helt uholdbart!Herr Statsminister, vis mot for en gangs skyldog ta innover deg hva den norske befolkning mener om denne saken og gjenopprett tillitentil oss, den norske befokning !

13.02.2008 @ 16:23
Postet av: Isaac Stern

Ja, hun passer ikke inn i vår fauna.

13.02.2008 @ 20:26
Postet av: Nils

"Hun passer ikke inn i vår fauna"skriver Isaac Stern. Nei, det er nok det som er hele saken. Med sin mørke hudfarge mot den hvite

snøen får blekansiktene et akutt anfall av snøblindhet. Så det å ikke passe inn i vår (Frps fauna) blir det naturligvis bråk av. Og germanerne blir mer og mer blinde. Nå er det så ille at de ikke ser skogen for bare trær. Men bare fortsett med dumhetene. Det blir mye moro av slikt

13.02.2008 @ 20:47
Postet av: Knurre Knøstøl

Det ekje lukt av ho vel?

13.02.2008 @ 21:02
Postet av: Joseph Opahl

Det diskuteres hvorvidt Ramin er inhabil. Det kan også settes spørsmålstegn om hun er stabil. Og stabil er hun - og gjentar løgnaktighet i gammel stil fra sin tid i UDI. Det reelt alvorlige i saken blir ikke touchet, næmlig den generelle svekkelsen av landet i sin helhet pga den massive innvandringen - og derav feilplasseringer. I land hvor slike styrer med totalt flertall, ser vi jo hvordan det går: Kenya, Pakistan, Afghanistan, Tchad, Zimbambve, Palestina, Sudan, Afrika generelt og resten av sulamitten. - Men vi har mye å lære av disse fortidslevninger sier SV og Antikrist.

13.02.2008 @ 21:21
Postet av: Monarch

"Hun er i ferd med å forvandle en dumhet til en dødssynd."Nei, Stavrum, dét er det faktisk den "rævediltende", flokkjagende norske pressen som gjør! I "godt" selskap med noen hysteriske politikere. Folk flest har fått mer enn nok av hele saken for lenge siden. Snakk om storm i et vannglass, eller orkan i en liten andedam kalt Norge...Ramin gjorde det helt fra tidlig i ansettelsesprosessen klart at hun og Kraby kjente hverandre fra flere formelle og uformelle anledninger.

Det var dept.råd H. Nybøens ansvar å avgjøre om statsråden var å betrakte som inhabil i saken, og han kom til at hun ikke var det. En erfaren departementsråd burde kanskje visst bedre? M.R.O. er ingen erfaren ringrev i politikken.Men som G. Ballo påpeker i en annen avis, har Høyre gjort akkurat det samme tidligere, i en ansettelsessak mens de var i regjering. Hvor var Siv med all sin rettferdige harme da?? Norsk presse og en del norske politikere er *fryktelig* flinke til å drive heksejakt. De bør gi seg nå, og vente på redegjørelsen R.O. skal gi for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

13.02.2008 @ 21:43
Postet av: Gunnar Stavrum

Monarch: Min kommentar gikk ikke på om Ramin-Osmundsen var formelt habil eller ikke (jeg påpeker at slikt kjennskap har vært vanlig i mange utnevninger).Mitt poeng er at hun først benektet ethvert vennskap, men etterhvert har kommet på at de faktisk har kjent hverandre i 20 år.

13.02.2008 @ 22:13
Postet av: Lillian

Folk bør holde seg for gode til å avsløre sitt eget lavmål ved å komme med flåsete kommentarer som går på Osmundsens etniske opphav! La oss forholde oss til faktum som viser seg at det foreligger en viss kulturforskjell mellom Frankrike og Norge. Hvor vidt Stoltenberg går inn for/klarer å bagatellisere Osmundsens oppførsel, eller mangel på sådan, gjenstår å se. Mitt råd er at han bør akte seg ettersom han vil ligge syltynt an dersom han gir dekning for uriktige opplysninger. Mest sannsynlig vil den han i så fall forsøker å dekke være den som kommer til å utnytte situasjonen fullt og helt til sin egen fordel. Dette ender i så fall ikke med gilijotin, men med ren dolking i ryggen, jfr. norsk praksis! Mitt råd er ut i fra dette at Osmundsen bør gå og vise at hun i det minste har respekt for jobben hun er satt til og for barna som skal ivaretas. Denne saken tar fokus vekk fra jobben som faktisk skal gjøres.Ha en fortsatt fin kveld. Lillian

13.02.2008 @ 22:38
Postet av: george

Vil bare si tusen takk til en oppvakt presse. Det er ikke alltid jeg synes pressen gjør et godt stykke arbeid, men i denne saken har dere vist dere fra en side som jeg mener dere kan være stolte av. Kanskje vi burde innføre en pulitzer pris her i Norge også (om en slik da ikke finnes fra før...?)

15.02.2008 @ 13:56

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5695968
hits