TV2Nettavisen

Nei, minister!

11.02.2008 @ 10:47
Fornyingsminister Heide Grande Røys tror ikke det er dyrere å bo i Oslo enn andre steder av landet. Er det mulig?

grande rys justert

Fornyingsminister Heidi Grande Røys tror det er billig å bo i Oslo.

Debatten startet med Oslo-ordfører Fabian Stangs utspill om at staten bør lønne politifolk i Oslo ekstra på grunn av de store leveomkostningene i hovedstaden.

Forslaget er problematisk, og fornyingsminister Heidi Grande Røys la det øyeblikkelig dødt: - Et hovedstadstillegg ville være en umulig vei å gå fordi det selvfølgelig også ville få enorme konsekvenser for alle tariffområder, sier Heidi Grande Røys til Dagbladet.

Så langt, så godt.

Men verre er at statsråden også forsøker å argumentere mot virkeligheten: - Jeg har ennå tilgode å se undersøkelse som viser at det er dyrere å bo i Oslo, uttaler hun i et annet intervju, og viser til at hovedstaden har billigere strøm (!) og rimeligere kollektivtransport (!!).

Er det mulig?

Den tidligere barnehagestyreren fra Florø kom til Stortinget i 2001, valgt inn fra SV.

Hun har altså bodd i hovedstaden i snart syv år uten å ha fått med seg noen enkle fakta:

- En enebolig i Oslo koster 28.000 kroner per kvadratmeter i gjennomsnitt. Ellers i landet ligger prisene under 20.000 kroner.
- I Oslo betaler man 6.770 kroner per måned i gjennomsnitt for en toroms leilighet. Snittet for hele landet er 4.850 kroner.
- En husholdning i Oslo har 359.500 kroner i årlige forbruksutgifter. Snittet i resten av Norge er 323.200 kroner.

boligpriser

(KIlde: SSB)

Det finnes altså et vell av fakta som viser at det er betydelig dyrere å bo i Oslo enn andre steder i Norge. At strømmen skulle være spesielt billig (i et marked med nasjonale markedspriser) er det knapt noen andre som har sett.

Så kan man selvsagt likefullt være uenig iFabian Stangs forslag. Et godt motargument er at nettopp det at man får mer ut av lønna kan være et trekkplaster som sikrer distriktene gode fagfolk.

Men derfra til å benekte en virkelighet som alle kan se, er et drygt stykke. 

Kommentarer:
Postet av: kk

Vel, sånn blir det med virkelighetsfjerne politikere som bor gratis, har gratis strøm, blir hentet av sjåfør/kan ta ubegrenset med taxi osv osv. Da er nok ikke alltid så lett å vite hva det faktisk koster å bo og leve i dette landet.Det minner meg forøvrig om når finansdept. for noen år siden klarte å regne seg frem til at det var blitt billigere å kjøre bil og satte ned kjøregodtgjørelsen fra 3,30 til 3,00. Bakgrunnen for hvordan de klarte å komme frem til en slik merkelig konklusjon fikk vi selvsagt aldri vite.

11.02.2008 @ 12:13
Postet av: g

Hvis du tar med prisstigningen de siste årene er det vel billigst å bo i Oslo!Ja til lavere Oslo lønn!

11.02.2008 @ 12:26
Postet av: Mannen i gata

Bønda ut av byen. La distriktene få stortinget. Er dritt lei av rike bønder som kommer til byen og presser opp boligprisene. Ja til et bondefritt Oslo.

11.02.2008 @ 12:36
Postet av: fd

Tro du mener etablerings kostnader!Kjøp en leilighet i Vadsø/Oslo, selg etter 10 år, hva tjente du mest på?Skaff deg en HP kalkulator Stavrum!:-)

11.02.2008 @ 12:49
Postet av: knut

Blir litt ullent å sammenligne Oslo med "resten av landet". Hadde det ikke vært mer riktig å sammenligne med Bergen, Stavanger eller Trondhjem? For all del, Oslo er nok på topp der også, men med betydelig mindre margin.

11.02.2008 @ 12:59
Postet av: NA

Til fd:Du skal vel betale husleia i de 10 årene du bor der?? eller.. investering eller ikke, lånet skal betales.

11.02.2008 @ 13:00
Postet av: helene

Bolig er dyrere i oslo, men alt annet er billigere.Så hvis stavrum har regna ut total kostnadene mellom oslo og Alta når det gjelder de totale utgifter til en familie.. Stavrum du er for gammel til å være en eplekjekk unge-høyre figur. Jeg bor i oslo, men er oppvokst på lande, og vet at boutgifter ikke er alt som betyr noe!!

11.02.2008 @ 13:30
Postet av: Line

Til Helene:Hva er "alt annet"? Mat, klær, bensin, bomring, helse, hobbyer...? Er det billigere i byen? Jeg skulle tro jeg hadde tilbrakt nok tid både i Oslo og i andre fylker til at jeg burde ha lagt merke til en slik forskjell? Ellers har Stavrum empirien på plass: Fra SSB: - En husholdning i Oslo har 359.500 kroner i årlige forbruksutgifter. Snittet i resten av Norge er 323.200 kroner. Tror du må forklare..

11.02.2008 @ 14:34
Postet av: NN

hva er så "alt annet," som er billigere her i Oslo da helene?

11.02.2008 @ 14:35
Postet av: Kalle på Landet

"En husholdning i Oslo har 359.500 kroner i årlige forbruksutgifter. Snittet i resten av Norge er 323.200 kroner."Hva beviser det da ?? At man trenger flere forbruksartikler for å bo i Oslo ?? - Bullshitt !

11.02.2008 @ 15:41
Postet av: Mannen I gata

Hei Helene. Vennligst flytt tilbake til bondelandet. Det er helt kloart du ikke har noe loyalitet for Oslo. Til Kalle på landetI oslo trenger man flere ting en man trenger på landet. Trenger dere hus alarmer til 10000 kroner? Nei, dere lar vel bilen og huset stå ulåst siden alle kjenner alle. Gjør du det i Oslo får du 10 Somaliere på besøk som vil snakke med din kone og datter.

11.02.2008 @ 17:34
Postet av: Erkebergenser

Grande Røis har et poeng. En del ting er billig i Oslo. En del ting fins bare i Oslo. I Oslo vil f.eks. svært mange mennesker klare seg fint uten bil. Men Stang har først og fremst levert et uslåelig argument for å flytte statlige arbeidsplasser ut av Oslo. Gjør det.

11.02.2008 @ 17:48
Postet av: Gjermund Bortigard

Nei Stavrum.Du kan ikke bruke en statistikk over nordmenns forbruk for å beskrive prisnivået. Det er naturlig at osloborgere forbruker mer, siden de har høyere lønn enn gjennomsnittet.Du må nok finne frem en prisstatistikk.

11.02.2008 @ 17:59
Postet av: Kalle på Landet

Til mannen i gata :Jeg ser jo absolutt poenget ditt med dyre hus-alarmer, men det er vel helst en engangsinvestering.På landet trenger dessuten hver familie to firhjulstrekkere for å frakte ungene i barnehagen, pendle på jobb og gjøre nødvendige innkjøp.Vi må ha alarmer på disse bilene også, for det er mange øst-europeere som reiser rundt og stjeler her ute på landet også..

11.02.2008 @ 18:41
Postet av: Erling

Dersom dei syt og klagar over husprisar og anna i Oslo, dei som bur i Oslo og kunne ha budd ein annan stad (og det kunne vel dei fleste) - da er det berre å seie: Velkomne til å flytte ut i Noreg. Statsråden har rett.

11.02.2008 @ 20:19
Postet av: oble

Jeg satt og så husleiepriser i noen byer på tekst tv. Før jeg leste denne artikkelen. Det som forundret meg var at det var i Oslo det var "billigst". I Tromsø var det svindyrt og her jeg bor - i en liten by i Finnmark - var det ikke noe billigere enn i Oslo. Hva kommer det av mon tro?

11.02.2008 @ 21:03
Postet av: Nilsen

Her har vi den håpløse diskusjonen igjen. Stang har regelrett drite på draget med sine tåpelige uttalelser om at folk i Oslo bør tjene mer enn folk som bor andre steder. Hvor det er dyrest å bo kan diskuteres. Pendlere vet det nok ganske sikkert, de er i stadig større grad ranet av staten år etter åt. Men her holder Stavrum som den "gode" eller "dumme" (stryk det som ikke passer) høyremannen Stavrum selvfølgelig kjeft. Nå jamrer han seg over hvor ille det er for "fattifolk" i Oslo. For en dobbeltmoral denne mannen besitter.

11.02.2008 @ 21:55
Postet av: Nilsen

Her har vi den håpløse diskusjonen igjen. Stang har regelrett drite på draget med sine tåpelige uttalelser om at folk i Oslo bør tjene mer enn folk som bor andre steder. Hvor det er dyrest å bo kan diskuteres. Pendlere vet det nok ganske sikkert, de er i stadig større grad ranet av staten år etter år. Men her holder Stavrum som den "gode" eller "dumme" (stryk det som ikke passer) høyremannen selvfølgelig kjeft. Nå jamrer han seg over hvor ille det er for "fattifolk" i Oslo. For en dobbeltmoral denne mannen besitter.

11.02.2008 @ 21:57

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5692721
hits