TV2Nettavisen

Syke sykehus

07.02.2008 @ 09:57
Norge har flere leger og sykepleiere enn andre land, men likevel oppleves sykehus-Norge som en vedvarende krise. Hvorfor er sykehusene syke?

brustadheltrykk2

Helseminister bør lukke ørene for krav om mer penger, og bruke mer tid på å forlange resultater for pengene. Foto: SMK

Aftenposten har startet en interessant artikkelserie om pengebruken på norske sykehus. Vi bruker stadig mer penger, nordmenn er ikke sykere enn andre land - og likevel scorer vi dårlig på forventet levealder.

- Mitt inntrykk er at hverken mer sykdom eller bedre kvalitet på tjenestene kan forklare at helsetjenesten er så mye dyrere i Norge enn i de andre nordiske land. Høyere lønnsnivå sammen med langt mer helsepersonell pr. innbygger kan være mye av en forklaring, skriver professor Grete Botten ved Institutt for helseledelse, Universitetet i Oslo.

Vi får altså lite helse ut av hver krone. Noe av årsaken er at 70 prosent av pengene går til lønn, og at vi bruker de dyreste - legene - til å gjøre administrative oppgaver som heller burde gjøres av andre.

Ifølge Aftenposten har Norge flere leger og sykepleiere pr. innbygger enn noen andre nordiske land og de aller fleste OECD-land. Finland har 2.4 leger pr. 1000 innbygger. Norge har 3.7. For sykepleiere er forholdstallet enda større, går det frem av en OECD-rapport avisen gjengir.

Antallet sykepleiere per 1000 innbyggere

sykepleiere
(Kilde: Aftenposten/OECD)

I media og på Stortinget fremstilles helse-Norge som et katastrofeområde, og den til enhver tid ansvarlige politiske ledelse får så ørene flagrer for nedskjæringer og lave bevilgninger.

Tallene fra Aftenposten viser at pengeflommen til sykehusene blir større fra år til år. Siden 2002 har inntektene til sykehus-Norge økt fra udner 60 til nærmere 90 milliarder kroner årlig!

Og antallet ansatte har gått fra 67.000 til 95.000 på ti år.

Sykehusene er syke, men det skyldes ikke bare mangel på fagfolk og penger.

Nå må søkelyset rettes mot en tilsynelatende ineffektiv virksomhet som trenger alvorlig omstilling.

Kommentarer:
Postet av: observer

Stavrum konkluderer mens professor Grete Botten stiller spørsmål.Stavrums verden er en forenklet verden, mens forskere og professorene har en faglig stolthet.Stavrum vet altså at sykehusene er ineffektive. Uten å belegge det med en eneste setning.Stavrum skal imidlertid ha honnør for at han ikke deltar i hylekoret om økte bevilgninger til helsesektoren. Legeforeningen, sykepleierne og andre interesseorganisasjoner forsøker å påvirke oss alle til å melde oss i dette blandede koret. Som politiforbundet gjør - som andre interesseorganisasjoner gjør. Og som mediene ofte gjengir uten kildekritikk. Det skal Stavrum altså ha honnør for. Det hadde derfor vært så utrolig flott om ikke Stavrum forenklet sin analyse - og resultatet av denne "analysen". Det reduserer verdien i det han tar opp. Dessverre.

07.02.2008 @ 13:34
Postet av: Henning Hovland

Hvis du er så uheldig å bli innlagt på et sykehus får du se vanviddet i praksis. Det er ikke styring på noe som helst. Ingen har peiling på når utstyr blir ledig, ofte ligge man i flere dager å venter på at det skal dukke opp en ledig "slot". Det samme med leger og spesialister. Ingen vet om de har tid i dag, i morgen eller en gang over helga. Enkel ressursstyring og oversikt er totalt fraværende. Hva dette evinnelige rotet koster kan man jo bare spekulere i.... Det er direkte skremmende å se hva som foregår, det vet jeg av egen erfaring. :-(

07.02.2008 @ 14:32
Postet av: ottar bighand johansen

jeg synes det var rart at professor botten var så til de grader undrende om problemene i helsevesenet, da som foregående debattant sier "alle" vet at det fungerer mye ineffektivt.hvis man spør en lege som ikke føler seg i forsvarsposisjon eller blir hørt av ledelsen, så vil de fortelle at arbeidsdagen deres går veldig mye med til venting.grunnen til at norge har høyere kostnader men lavere produksjon kommer i hovedsak med at legene ikke er leger, de subber rundt i gangene i steden, og bruker ikke tiden med pasientene.
når det er slik, så er det rimelig opplagt at det ikke hjelper verken å ansette flere leger, eller å betale de samme menneskene mer penger for å fortsette å gjøre lite.synes det er utrolig at professoren ikke en gang tar med tall om hvor mye *effektiv* arbeidstid legene i norge har vs. utlandet, da dette vil vise et voldsomt sprik.

08.02.2008 @ 10:39

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5687101
hits