TV2Nettavisen

Jorden er flat

06.02.2008 @ 09:26

Landbruksminister Terje Riis-Johansen (Sp) vil tvinge folk tilbake på bygdene og stramme inn boplikten på småbruk. Han kunne like godt vedtatt at Glomma skal begynne å renne oppover.

terjeriisjohansenhalv20foto20torbjorn20tandb

Det er makt i de foldete hender, men ikke til å tvinge folk til å bo på småbruk på landet. Foto: Bjørn Sigurdsøn, SMK.

Norske bønder produserer stadig mer melk og kjøtt, mens antallet bønder synker og synker. Staten bruker 15-20 milliarder kroner i året til jordbruket, men det blir likevel færre og færre gårsbruk.

antall grsbruk
Norge får stadig færre, men større gårsbruk, og bøndene lager like mye kjøtt og melk som før. Kilde: SSB.

Samtidig klarer flere og flere bønder å skaffe seg inntekter gjennom å utvikle turisme. Det har vært bra for bøndene og det har vært bra for de mange som har kjøpt et nedlagt småbruk og gjort det om til en fritidseiendom.

Det pågår altså en betydelig omstilling av norsk jordbruk og i dagens arbeidsmarkedet trengs hver eneste bonde i andre deler av økonomien.

I praksis har det vært bred politisk enighet om denne omstillingen.

jordbruk og bnp
Jordbruket betyr mindre og mindre for sysselsettingen. Bøndene har fått andre jobber i et land uten ledighet. Kilde: SSB.

Men nå kommer landbruksminister Terje Riis-Johansen (tidligere sentralstyremedlem i Norges Bondelag) med forslag som vil snu utviklingen på hodet.

- Jeg vil at flere skal bo og drive næring i bygde-Norge. Vi må styrke sårbare lokalsamfunn. Jeg har stor tillit til at bo- og driveplikt kan bidra til å ivareta disse viktige samfunnsmålene, sier landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen

Om eieren av et småbruk ikke vil bo på landet, så skal han altså tvinges. Det holder ikke lenger å sove på gården mer enn halvparten av nettene, man må bo der hele tiden. Og mens det før var fem års driveplikt, blir denne plikten nå evig -  hvis Johansen får det som han vil.

- Det er viktig å hindre omdanning fra landbruk til fritidsbruk. Det er nødvendig å sikre at matproduserende arealer blir brukt slik at produksjonsevnen er intakt til beste for fremtidige generasjoners behov, sier Riis-Johansen.

- Dette er en full reversering som er tilpasset gårsdagens landbruk, sier næringspolitisk talsmann i Venstre, Leif H. Kongshaug, til Finansavisen.

Om ikke forslaget stanses av det rødgrønne flertallet i Stortinget (neppe), blir den mest sannsynlige effekten av landbruksministerens tiltak at fraflyttingen fortsetter - og at gårsbrukene blir liggende brakk.

Det er en større trussel mot livsgrunnlaget til bygde-Norge enn at den helt naturlige omstillingen av landbruket fortsetter som den har gjort de siste tretti årene.

Å tro noe annet er som å være fast overbevist om at jorda er flat og at Glomma vil begynne å renne oppover. 


Kommentarer:
Postet av: Liberal

Helt enig med deg. Det er et gammeldags gufs og skulle omstille jordbruket med tvang, byråkrati og vanskelig regelverk. Slipp heller til kreativitet og lyst. Det er mange som ønsker å drive gamle landbrukseiendommer på en litt annen måte enn det Bondelaget og landbruksministeren ønsker.

06.02.2008 @ 10:13
Postet av: ola m

hvordan kan glomma renne oppover når jorda er flat ?

06.02.2008 @ 12:20
Postet av: Reinert Korsnes

Jeg er ikke sikker på om jeg forsto forslagetfra Terje Riis-Johansen angående kommuner med0-konsesjon:Er intensjonen å hindre at folk bor flere steder samtidig? En naturlig fortsettelse av velstands-utviklingen er vel at mange følger etter rikfolk og ressurssterke og er litt på farten og bor gjerne flere steder samtidig ?Skal en ikke få lov til å leie en liten leilighet i byen og ha en større bolig på landet ?Er det jeg som er på bærtur her - eller landbruksministeren?

06.02.2008 @ 13:18
Postet av: kjetil

Vet ikke om det er sååå ille som du framstiller det Stavrum, men en ting har du ikke helt rett i: Det er problemer i landbrukssektoren med å produsere nok melk og kjøtt, sauekjøtt f.eks, og det skyldes rett og slett at for mange har slutta med det. Jada, dette har selvsagt mest med pris å gjøre. Syklusen med at færre bønder produserer like mye ser altså ut til å gå sakte men sikkert mot slutten iallfall i endel områder. Verden er i forandring, om noen år kommer norsk landbruk til å bli gull verdt, og da trenger man ikke hobbybønder, men folk som lever av bruka sine! Det å sikre at matjord blir brukt til nettopp å produsere mat kommer til å bli stadig viktigere uansett hvordan eierforholdene på landsbygda er..

06.02.2008 @ 15:50
Postet av: Lars Asbjørn Nag

Landbruksministeren og Bondelaget vil skru klokka tilbake. Det vitner om en skremmende vilje til å regulere landbruket og innbyggernes liv. Jeg kan ikke forstå at bondelagsmedlemmer lenger kan finne seg i en slik tvangsstyring selv om frontfigurene i organisasjonen selvsagt applauderer forslaget. Jeg synes grensen snart er overskredet. Landbruket har et skrikende behov for avregulering. Det er tragisk å være vitne til det som nå skjer der man etter beste evne prøver å reversere den positive utviklingen som Lars Sponheim var en eksponent for.

06.02.2008 @ 17:49
Postet av: Fredrik Mellem

For noen år tilbake fattet landsmøtet i Senterpartiet vedtak om at innbyggertallet i alle landets kommuner skulle opprettholdes. Det er vel kanskje dette han forsøker å etterleve.Jeg for min del stoler på at det fortsatt vil være flertall for fri bevegelighet her i landet. Senterpartiet kunne eventuelt gå foran med et godt eksempel. (Det å gå foran med deg gode eksempelet er jo ellers deres kjerneretorikk i EU-saken.): Hva med å flytte Senterpartiets hovedkontor til Skibotn i indre Troms?

06.02.2008 @ 18:40
URL: http://sosialdemokrat.blogspot.com
Postet av: Kongen

At norsk landbrukspolitikk er en flopp er én ting, det at politikerene kjører på med mer av den samme, mislykkede politikken sier jo det meste om intelligensnivået der i gården.For de som ønsker at landbruket skal fortsette veien ned i dass det jo bare å applaudere slike ting.Fatter dessuten ikke verdien av at det skal bo folk i hver avkrok av dette landet hvis eneste måten å få det til på er å regelrett tvinge folk til det. Verdien av disse stedene kan ikke da være all verden hvis folk ikke vil bo der frivillig.Foreslår å tvangsflytte hele Terje Riis-Hansen til Jan Mayen. Det er sikkert viktig at det er noen som bor og driver næring der også, så da kan jo mannen gå foran med et godt eksempel.

06.02.2008 @ 19:43
Postet av: helene

Eplekjekke blåruss er og blir morsomme! Jeg støtter boplikt, dette fordi jeg vil unngå at Stavrum og hans BI- venner skal begynne å kjøpe opp gårder. Fordelen med og bo på bygda, er at vi slipper unge høyre folk som forakter nynorsk og statlig støtte til landbruket. Lenge leve sosialdemokrati!!!

06.02.2008 @ 21:47
Postet av: Reinert Korsnes

Men er det ikke slik at f.eks. mange på Stortinget leier/eier mindre bopel i byen mens de har stort hus på landet? Er det ikke flere som vil leve slik?Dersom en vil ha en slik livsstil i et "0-konsesjon-samfunn" der en må være registrert som "bosatt" på sin eiendom med unntak av hytte/"fritids-eiendom" - så kommer man jo fort på kanten av loven dersom en bor for lengre i en enevtuell "hytte" på landet. En har vel ikke lov til å "bo" i en hytte ? Og hva gjør man når man heller ikke kan ha en "helårs-bolig" der?Kan noen forklare meg dette? Kanskje en tenker seg "0-konsesjon" for noen få lokalsamfunn (reservat/museum for heimføringer?) mens de fleste bygdesamfunn kan være "integrerte" uten 0-konesjon (he he..)?Jeg kan jo forstå at enkelte mindre byer på Sørlandet vil unngå at rikinger fra Oslo omgjør byen til "fritids-by". Men "treffer" en riktig ved generelt å motarbeide en moderne livsstil med å bo flere steder samtidig? Hva med heller å styrke friluftsloven/allmennretten slik at ingen (heller ingen ekle rikinger) skal ha for mye eksklusive retter på større arealer og strand-soner? Da blir jo skaden mindre for de fleste om spesielle grupper kjøper eiendommer rundt om. Det å forby enkelte grupper å kjøpe eller arve "heltids-boliger" kan jo forøvrig minne litt om "etnisk rensing" :-)) Begrepet "bo-sted" kan jo fort bli vannet ut og en kan ikke naturlig gruppere folk ut fra dette.

07.02.2008 @ 09:10

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://blogsoft.no/trackback/ping/5685427
hits